Zo maakt Nederland het verschil met innovaties
Van kunsthart tot WIFI, van telescoop tot kettingkast: Nederland scoort met innovatie. De weg van idee naar concreet en succesvol product kan lastig zijn. Wij helpen start-ups, mkb’ers en kennisinstellingen in hun zoektocht naar financiering, zakenpartners en kennis. Zo kunt u blijven innoveren en blijft Nederland voorop lopen als innovatieland. Bekijk de resultaten van opdrachten die de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) uitvoert.
Aantal octrooiaanvragen in Nederland weer gestegen in 2022
Het aantal aanvragen voor octrooien blijft stijgen in Nederland. In 2022 dienden aanvragers in totaal 3.772 nieuwe octrooiaanvragen in; een stijging van 4% ten opzichte van het voorgaande jaar. Hoewel de groei afvlakt, blijft de trend positief. Dat meldt Octrooicentrum Nederland in zijn jaarbericht.
52 miljoen voor 7 Nederlandse start-ups
Daarnaast is Nederland goed vertegenwoordigd binnen het European Innovation Council (EIC) Accelerator programma. 7 Nederlandse start-ups haalden in de eerste ronde van 2023 in totaal € 52 miljoen aan financiering binnen.


Het IMPALA patiëntbewakingssysteem voor ontwikkelingslanden
Er sterven onnodig baby’s en kinderen in ontwikkelingslanden doordat artsen kritieke aandoeningen niet op tijd herkennen of behandelen. Het IMPALA patiëntbewakingssysteem van start-up GOAL 3 moet dit probleem oplossen. CEO Niek Versteegde vertelt hoe de WBSO ondernemers ondersteunt die werken aan complexe maatschappelijke vraagstukken.
"Door te innoveren kan Nederland vooroplopen in belangrijke wereldwijde ontwikkelingen als digitalisering en verduurzaming. En daar heeft Nederland ondernemers voor nodig. We ondersteunen met de WBSO innovatieve starters, mkb’ers en grootbedrijven die op zoek gaan naar hoe het beter en anders kan. Juist in economische lastige tijden moet je volop investeren in vernieuwende producten en diensten voor toekomstige banen en inkomsten. En dat doen Nederlandse ondernemers, mede dankzij deze regeling, meer dan ooit tevoren."
De SBIR innovatiecompetitie tackelt het probleem van opstapelende afgedankte kunstgrasvelden.
’s Werelds 1e biologisch afbreekbare kunstgras voetbalveld
Er zijn al voetbalshirtjes en wedstrijdballen gemaakt van petflessen. What’s next? Juist, het speelveld! En dus was er de SBIR-oproep: ‘Ontwikkel een hoogwaardig recyclebaar kunstgras sportveld.’ Senbis ging de uitdaging aan, en won. Het resultaat: op 24 september 2022 opende 's werelds 1e biologisch afbreekbare kunstgras voetbalveld in Emmen, bij voetbalclub EHS’85.
Op weg naar waterdichte monitoring Amsterdamse bruggen en kademuren
Wat de Eiffeltoren is voor Parijs, zijn de grachten voor Amsterdam. Op zulke iconische bouwwerken moeten we zuinig zijn. Daarom is een SBIR-innovatiecompetitie in het leven geroepen. Zo konden de knapste koppen van Nederland zich buigen over de monitoring van de kademuren en bruggen van onze hoofdstad.

Innovatief wonen, revolutionair indoor fietsen
Dat de innovaties heel divers zijn, laten onderstaande 2 video's mooi zien. Zo bouwen de sociale ondernemers Bert Pathuis en Marja Takens op hun erf een aantal innovatieve, levensloopbestendige woningen met hulp van de Stimuleringsregeling Wonen en Zorg (SWZ). En verbetert het bedrijf TrueKinetix het binnenfietsen radicaal. Dankzij Vroegefasefinanciering (VFF) kon TrueKinetix in 2017 zijn businesscase aanscherpen, het 1e tafelmodel van de uitvinding bestellen én de 1e medewerkster aannemen. Dankzij het Innovatiekrediet konden zij de 1e echte fiets maken. Onlangs won het bedrijf de prestigieuze CES-Award.
Investeren in nieuwe, duurzame voertuigen
Start-ups hebben baat bij een investering. Voor de ene start-up is het om sneller te groeien voor de ander om überhaupt te blijven bestaan. Zo'n investering kan bijvoorbeeld komen van een Seed Business Angel, een investeringsfonds dat samen met de overheid investeert in creatieve- en technostarters.

Bloomit is zo’n fonds en focust zich op kansrijke technostarters in de mobiliteitssector. Misschien kent u wel de populaire fatbikes van PHATFOUR, de 3-wielers van Carver of de urban e-bikes van WATT.
Bloomit helpt met zowel kennis als kapitaal en wil zo een groeipartner zijn voor technologisch innovatieve start-ups.
“Ons doel is om mensen uit niet-schone voertuigen te krijgen en steden begaanbaarder te maken.”
Meer resultaten
Bekijk meer opvallende activiteiten en resultaten in de uitvoering van opdrachten van onze opdrachtgevers.
- Europese Unie (gefinancierd door)
- Ministerie van Economische Zaken en Klimaat
- Ministerie van Volksgezondheid Welzijn en Sport