Digital Europe Programme (DEP)
Wilt u als kennisinstelling, bedrijf of overheidsorganisatie digitalisering faciliteren binnen Europa en/of een stap richting digitalisatie zetten? Dan kan het Europese Digital Europe Programme (DEP) ondersteuning bieden.
Het Digital Europe Programme (DEP) is onderdeel van de digitaliseringsstrategie van de Europese Commissie. Het is een belangrijke aandrijver van de digitale transformatie binnen Europa en zorgt daardoor voor de versterking van de Europese industrie, het mkb en publieke organisaties.
Het Europese subsidieprogramma richt zich op:
- Het ontwikkelen en bereikbaar maken van digitale technologieën en infrastructuur in de Europese Unie (EU). Denk aan cloudoplossingen, cyberveiligheid, toepassing van kunstmatige intelligentie (AI) en high performance computing (HPC).
- Het verlagen van de drempel tot kennis, expertise, experimenteermogelijkheden en ondersteuning bij gebruik van deze technologieën. Vooral voor het mkb en de publieke sector.
- Het versterken van digitale vaardigheden door het aanbieden van onderwijs-, bijscholing- en opleidingsmogelijkheden voor (toekomstige) experts in data, AI, cyberveiligheid, quantumcomputers en HPC.
Structuur
DEP is opgedeeld in 5 onderdelen.
Gericht op het ontwikkelen en gebruiken van HPC-faciliteiten. En voor ondersteuning van het vraag-gestuurde gebruik van HPC-faciliteiten bij een breed scala aan toepassingen.
Gericht op het beschikbaar stellen van infrastructuur voor het delen van data, gebruik van algoritmen door middel van Cloud oplossingen en op schaal experimenteren in test- en experimenteerfaciliteiten.
Gericht op de uitrol van infrastructuur voor quantumcommunicatie, versterken van het gebruik van cybersecurity door het mkb en trans-Europese samenwerking tussen nationale coördinatiecentra voor cybersecurity.
Het aanbieden van onderwijs- en opleidingsmogelijkheden, inclusief bijscholing, voor (toekomstige) experts in data, AI, cyberbeveiliging, quantumcomputers en HPC.
Dit brede onderdeel van het programma richt zich op de ondersteuning van bedrijven en overheidsinstanties bij hun digitale transformatie. Ook zal het activiteiten die in eerdere programma's zijn gestart verder financieren. Denk aan European Blockchain Services Infrastructure (EBSI), European Digital Identity Wallet en European Digital Media Observatory (EDMO).
Daarnaast zet de Europese Commissie (EC) specifiek in op Europese Digitale innovatie Hubs (EDIHs). Deze zijn gericht op brede regionale ondersteuning voor het versnellen van digitalisering bij het mkb en overheden.
Voor wie?
DEP biedt zowel kansen voor (toekomstige) gebruikers als voor aanbieders van digitale technologieën en vaardigheden.
Het programma is voor mkb’ers, bedrijven, kennisinstellingen en overheidsorganisaties die:
1. zich richten op het faciliteren van digitalisering. Het biedt kansen voor het ontwikkelen van digitale infrastructuur, het verlagen van de drempel om te experimenteren, en het aanbieden van opleidingsmogelijkheden.
2. een (extra) stap richting digitalisatie willen zetten. Binnen DEP worden diensten en opleidingen ontwikkeld om de digitale transformatie bij bedrijven en overheden te versnellen. Bijvoorbeeld met:
- marktplaats met AI-diensten;
- een marktplaats voor cloud-to-edge diensten;
- opleidingsmogelijkheden.
Deze zijn voor de gebruiker bereikbaar via de Europese Digitale innovatie Hubs (EDIHs).
Europese calls
De EC stelt een totaalbudget van € 7,5 miljard beschikbaar voor de gehele openstelling van het programma tussen 2021-2027.
Elk jaar doet de Europese Commissie (EC) een oproep voor nieuwe projectvoorstellen. Het nieuwe werkprogramma voor de periode 2023-2024 is gepubliceerd. De 1e call van dit nieuwe werkprogramma opende op 11 mei 2023.
U vindt alle calls waarvoor u subsidie kunt aanvragen inclusief de deadlines op de Funding & Tender portal van de EC (Engelstalig). U vindt daar ook de call-documenten met aanvullende toelichting en voorwaarden voor de projectvoorstellen.
Nationale cofinanciering
Voor een aantal Europese calls kunnen nationale overheden die deelnemen aan DEP cofinanciering bieden.
Het Ministerie van Economische Zaken (EZ) stelt een totaalbudget van € 75 miljoen beschikbaar voor nationale cofinanciering voor een aantal DEP-calls binnen de periode 2022-2027. Het ministerie bekijkt dit per nieuwe Europese call-reeks.
Deze calls vindt u op de pagina Onderwerpen aangemerkt voor nationale cofinanciering zodra ze bekend zijn. Let op: er is pas definitief nationale cofinanciering beschikbaar als het ministerie van EZK de onderwerpen in de Staatscourant heeft gepubliceerd.
U kunt alleen cofinanciering aanvragen als u voor een van deze calls bij de Europese Commissie subsidie heeft aangevraagd én toegewezen heeft gekregen.
Op onze informatiepagina Nationale cofinanciering leest u:
- aan welke voorwaarden u moet voldoen;
- welke stappen u moet doorlopen;
- welke gegevens u moet invullen; en
- welke bijlagen u moet meesturen bij uw aanvraag.
RVO ondersteunt
Wilt u een Europees projectvoorstel indienen? Wilt u advies over voor u geschikte calls binnen DEP? Of heeft u hulp nodig bij uw aanvraag voor nationale cofinanciering? Neem dan tijdig contact met adviseurs Ruben Wassink, Okke Scholten of Christiaan Meinsma of van Team IRIS door het sturen van een e-mail naar digital.europe@rvo.nl.
Zij kennen de regels en wensen van de Europese Commissie of zoeken het voor u uit. Zo verhoogt u de kans op een succesvolle deelname aan DEP.
Aanvragen
Europese aanvraag
Voor de 4e reeks calls van het werkprogramma 2023-2024 kunt u een aanvraag indienen:
- tot en met 21 november 2024, 17:00 uur voor calls uit het hoofd werkprogramma; en
- tot en met 21 januari 2025, 17:00 uur voor calls uit het cybersecurity werkprogramma.
Dien uw Europese project in via het Funding & Tender portal van de Europese Commissie.
Nationale aanvraag
U kunt op dit moment geen nationale cofinanciering aanvragen.
U logt in met eHerkenning. Voor uw aanvraag heeft u minimaal niveau 3 met machtiging RVO-diensten op niveau eH3 nodig.
Lees welke stappen u moet doorlopen, welke gegevens u moet invullen en welke bijlagen u moet meesturen bij uw aanvraag voor nationale cofinanciering.
Na uw nationale aanvraag
Lees wat er gebeurt na uw aanvraag en welke administratieve verplichtingen u heeft op onze informatiepagina Nationale cofinanciering onder 'Na uw nationale aanvraag'.
Meer weten?
- Lees meer over DEP op de EU funding programmes site (Engelstalig) en de Digital Strategy site (Engelstalig) van de Europese Commissie.
- Lees meer over de digitaliseringsstrategie van de Europese Commissie.
- Bekijk de Staatscourant publicatie over de nationale openstelling van de calls Gespecialiseerde opleidingsprogramma's in sleutelcapaciteitsgebieden, Cybersecurity vaardighedenacademie, Dataruimte voor de maakindustrie (implementatie), en Beschikbaar maken van een hoog presterend open source Europees basismodel voor nauwkeurige afstemming (24 oktober 2024).
- Bekijk de Staatscourant publicatie over de nationale openstelling van de call Ontwikkeling van een 'Citiverse' (23 juli 2024).
- Bekijk de Staatscourant publicatie over de nationale openstelling van de call Digitaal product-paspoort (1 mei 2024).
- Bekijk de Staatscourant publicatie over de nationale openstelling van de calls Toepassen van innovatieve oplossingen voor cyberveiligheid, Dataruimte voor de maakindustrie, en Ondersteuning van het uitrollen van de Veiligheid van Netwerk- en Informatiesystemen (NIS)-richtlijn en nationale strategieën voor cyberveiligheid (6 oktober 2023).
- Bekijk de Staatscourant publicatie over de nationale openstelling voor de TEF-call (23 maart 2023).
- Bekijk de Staatscourant publicatie over de verlenging van de openstelling tot 15 november en de voorgenomen verruiming van de nationale cofinanciering (12 oktober 2022).
- Bekijk de Staatscourant publicatie voor het nationale subsidieprogramma Digitaal Europa (29 juni 2022).
Neem deel aan een workshop, evenement of webinar om meer te leren over DEP en uw kansen binnen het programma.
Bekijk in onze evenementenagenda of en wanneer er een DEP-evenement plaatsvindt.
Lees de veel gestelde vragen en antwoorden over de zaken die u regelt na uw aanvraag in het aanvraagportaal, en de behandeltermijnen voor de nationale cofinanciering.
Wilt u op de hoogte blijven van de ontwikkelingen over het Digital Europe Programme en andere Europese programma's? Meld u zich dan aan via het interesseformulier. Wij informeren u bijvoorbeeld over: nieuws en updates, publicatie van de co-financieringsregeling, evenementen, workshops en trainingen en belangrijke veranderingen binnen het DEP-werkprogramma.
- Ministerie van Economische Zaken