Bijna open voor aanvragen

EKOO: Circulaire Economie (anders dan circulaire plastics of biobased circular)

Laatst gecontroleerd op:
24 april 2025
Gepubliceerd op:
1 april 2025

Onderzoekt of ontwikkelt u innovatieve circulaire producten, processen en/of diensten? Werkt u daarbij samen met andere bedrijven of onderzoekers? Vraag dan subsidie aan met de regeling Energie & Klimaat Onderzoek en Ontwikkeling (EKOO): Circulaire Economie (anders dan circulaire plastics of biobased circular). Deze subsidie is ook bekend als Kennis en Innovatie Agenda - Circulaire Economie (KIA CE).

Budget en aanvraagperiode

Startdatum:
dinsdag 6 mei 2025
09:00
Einddatum:
donderdag 21 augustus 2025
17:00
Maximale subsidie per project
€ 500.000
Totaal budget:
€ 2.500.000
Aanvullende informatie:
Dit is een tender: de hoogst scorende aanvragen krijgen subsidie totdat het budget op is.

Nieuwe naam voor de KIA CE

Deze subsidie is ook bekend als KIA CE. Naast deze subsidie zijn er 2 andere EKOO-subsidies die circulaire innovaties stimuleren. Dit zijn: EKOO: Circulaire Plastics en EKOO: Biobased Circular. Bekijk van tevoren goed welke subsidie past bij uw project.  

Bezoek de informatiebijeenkomst 

Bent u geïnteresseerd in de subsidie EKOO: Circulaire Economie (anders dan circulaire plastics en biobased circular)? En wilt u hier meer over weten? Meld u dan aan voor de informatiebijeenkomst over deze subsidie op donderdag 8 mei van 09:00 tot 13:30 uur in Amersfoort. 

Aanmelden bijeenkomst

Voor wie?

Deze subsidie is voor: 

  • bedrijven en onderzoeksorganisaties die samenwerken in een innovatieproject;
  • waarbij het samenwerkingsverband bestaat uit minstens één onderneming.

Het gaat bij deze subsidie om samenwerkingsverbanden voor innovatieve ontwikkelingen, die een groot samenwerkingsverband nog niet kan oppakken.

Waarvoor krijgt u subsidie?

Uw innovatie moet een duidelijke oplossing bieden binnen een van deze 3 onderwerpen:

Voor welke kosten?

U krijgt subsidie voor de kosten van:

  • technologisch onderzoek en technologische ontwikkeling gericht op een nieuw of sterk verbeterd product, dienst en/ of proces. U verlaagt daarmee (waar dat kan) de kostprijs flink in vergelijking met bestaande circulaire producten, diensten en/ of processen;
  • onderzoek naar gedrag van consumenten, bedrijfs- of verdienmodellen (of een combinatie hiervan). Met uw activiteiten helpt u bij de ontwikkeling van een nieuw circulair product, dienst of proces;
  • een combinatie van 1 en 2.

De subsidie berekenen wij over de kosten die u moet maken om uw project uit te voeren, de zogenaamde subsidiabele kosten. Bekijk meer op Subsidiespelregels ministerie van Economische Zaken.

U krijgt geen subsidie voor kosten van activiteiten waarvoor u al eerder subsidie kreeg.

Hoeveel subsidie krijgt u?

Hoeveel van de kosten u als deelnemer in een samenwerkingsverband vergoed krijgt, hangt af van de grootte van uw bedrijf. En of u een ondernemer of onderzoeksorganisatie bent. De vergoeding is:

  • 80% voor een onderzoeksorganisatie die niet-economische activiteiten uitvoert. Niet-economische activiteiten zijn activiteiten die niet direct te maken hebben met winstmaken of economisch gewin;
  • 60% voor een klein bedrijf;
  • 50% voor een middelgroot bedrijf;
  • 40% voor een groot bedrijf;

Wilt u weten of uw bedrijf klein, middelgroot of groot is? Doe dan de mkb-toets.

We trekken 15 procentpunten van het subsidiepercentage voor bedrijven af als u niet voldoet aan een daadwerkelijk samenwerkingsverband. 

Voorwaarden

Uw innovatie moet voldoen aan de volgende voorwaarden:

Waar moet uw samenwerkingsverband aan voldoen?

U krijgt alleen subsidie als u samenwerkt met een of meer andere deelnemers. Een samenwerkingsverband bestaat uit minstens één onderneming. Als uw samenwerkingsverband daarnaast ook voldoet aan onderstaande eisen voor daadwerkelijke samenwerking, krijgt u het maximale subsidiepercentage.

Daadwerkelijke samenwerking

Hieronder staan 2 eisen. Kunt u alle vragen van eis 1 of alle vragen van eis 2 met 'ja' beantwoorden? Dan spreken we van een daadwerkelijk samenwerkingsverband. U krijgt dan het maximale subsidiepercentage. 

Voldoet u hier niet aan? Dan trekken we 15 procentpunten van het subsidiepercentage voor de onderneming(en) af. Voorbeeld bij een middelgrote onderneming: het percentage is dan 50% - 15% = 35%. 

Eis 1:

  • Bestaat uw samenwerkingsverband alleen uit ondernemingen?
  • Zit in uw samenwerkingsverband minimaal één kleine of middelgrote onderneming?
  • Maakt geen van de ondernemingen meer dan 70% van de kosten?

Eis 2:

  • Zitten in uw samenwerkingsverband één of meer onderzoeksorganisaties?
  • Maken de onderzoeksorganisaties minimaal 10% van de kosten?
  • Hebben de onderzoeksorganisaties het recht hun eigen onderzoeksresultaten te publiceren?

Hoe zorgt u ervoor dat uw aanvraag hoog scoort?

Deze regeling is een tender. We rangschikken de aanvragen na de sluiting van de aanvraagperiode. De hoogst scorende aanvragen krijgen subsidie totdat het budget op is. Uw aanvraag scoort hoger als:

  • uw innovatie veel bijdraagt aan de doelstellingen van deze subsidie;
  • de slaagkans van uw innovatie in de Nederlandse markt en maatschappij groter is dan die van andere aanvragen;
  • uw innovatie vernieuwender is dan de internationale stand van onderzoek en techniek en soortgelijke technieken van andere aanvragen. Of beter is dan die van andere aanvragen. En als uw innovatie daardoor de Nederlandse kennispositie versterkt;
  • de kwaliteit van uw aanvraag beter is dan die van andere aanvragen. Dit moet blijken uit:
    • het resultaat van uw aanpak;
    • uw omgang met risico’s;
    • de uitvoerbaarheid van uw voorstel;
    • de partijen die deelnemen in uw samenwerkingsverband;
    • hoe effectief en efficiënt u de beschikbare middelen inzet.

Welke aanvragen krijgen geen subsidie?

  • Grote samenwerkingsverbanden en grote innovatieprojecten. Grote samenwerkingsprojecten kunnen wel subsidie krijgen in de regeling Missiegedreven Onderzoek, Ontwikkeling en Innovatie (MOOI).
  • Pilot- en demonstratieprojecten. Hiervoor kunt u subsidie krijgen met de regeling Demonstratie energie- en klimaatinnovatie (DEI+).
  • Fundamenteel onderzoek. Hiervoor zijn andere financieringsvormen mogelijk. Die ontvangt u via onder andere NWO/NWA en PPS-toeslag Onderzoek en Innovatie.
  • Projecten waarbij u een of meerdere grondstoffen vervangt door biogrondstoffen (biobased).
  • Projecten waarbij de focus vooral ligt op recycling of terugwinning van grondstoffen, tenzij het gaat om het terugwinnen van kritieke grondstoffen (grondstoffen die belangrijk zijn voor onze economie en maatschappij, maar waarvan we niet weten of we er in de toekomst voldoende van hebben). Voor projecten gericht op zonnepaneelsystemen en windturbines geldt deze voorwaarde niet.

Uw aanvraag voorbereiden

Bereid uw aanvraag goed voor.
Zorg voor het juiste eHerkenningsniveau om uw aanvraag te doen. 
Verzamel zoveel mogelijk gegevens voordat u de aanvraag invult. 

Machtig een penvoerder

Als samenwerkingsverband wijst u een penvoerder aan die de aanvraag gaat doen. Elke deelnemer vult hiervoor een apart formulier in en ondertekent deze. De penvoerder stuurt de ondertekende machtigingen mee met de subsidieaanvraag.

Buitenlandse deelnemers gebruiken het Engelstalige 'partner form'.

Fill out partner form

Machtig een intermediair

Bent u de penvoerder van het samenwerkingsverband? En wilt u dat een tussenpersoon (intermediair) de subsidie aanvraagt en contactpersoon is voor ons? Daarvoor moet u dan uw intermediair machtigen. U vult het formulier in en ondertekent deze.  Stuur de ondertekende machtiging mee met de aanvraag.

Intermediair machtigen

  • Dit machtigingsformulier vult alleen de penvoerder in en is niet voor andere projectdeelnemers.
  • U bent intermediair als u namens de penvoerder handelt. Bijvoorbeeld als de penvoerder u inhuurt als subsidieadviseur of om een deel van de activiteiten uit te voeren.
  • Een groep heeft maar één eHerkenningsmiddel. Gebruik daarom als intermediair uw eigen eHerkenning voor de aanvraag.
  • Bent u intermediair? Stuur als intermediair ook de machtigingen van alle deelnemers mee waarbij ze een penvoerder aanwijzen.
  • Vraagt u aan voor een dochter- of zusterbedrijf? Ook daarvoor bent u dan intermediair.

Verklaring geen onderneming in moeilijkheden

Een ondernemer in het samenwerkingsverband mag geen onderneming in moeilijkheden zijn.

  • U stuurt de ingevulde en ondertekende 'Verklaring Geen onderneming in moeilijkheden(en)' mee met uw aanvraag.
  • U beoordeelt met behulp van een beslisschema of uw onderneming in moeilijkheden is. U kunt deze toevoegen bij uw verklaring.

Eigen bijdrage

U moet in uw aanvraag uitleggen hoe u het project financiert. Het gaat dan om het deel van de projectkosten waarvoor u geen subsidie krijgt. Dit is uw eigen bijdrage. Onderbouw dat u deze eigen bijdrage kunt financieren, bijvoorbeeld met een verklaring van uw bank of investeerder, een jaarverslag en/of jaarrekening.  

De financiering moet realistisch zijn. U kunt hierin ook opnemen dat u hier de subsidie voor nodig heeft. Kunt u dit niet laten zien? Of kunt u niet zelf (genoeg) bijdragen? Dan wijzen wij uw aanvraag af.

Lees meer over hoe wij de financiering van uw project toetsen 

Bijlagen bij uw aanvraag

Voeg bij uw aanvraag de volgende bijlagen toe:

  • projectplan
  • begroting 

Gebruik voor deze bijlagen onze formats. Het format voor het projectplan volgt binnenkort.

Zorg voor eHerkenning

Voor uw aanvraag logt u in met eHerkenning in ons aanvraagportaal. U heeft minimaal niveau 3 met machtiging RVO-diensten op niveau eH3 nodig.

  • Heeft u nog geen eHerkenning? Vraag dit dan aan op de website van eHerkenning.
  • Heeft u een eHerkenningsmiddel met een lager betrouwbaarheidsniveau? Dan moet u uw eHerkenning aanpassen. U heeft eHerkenning 3 en de juiste machtiging nodig om te kunnen aanvragen.

Houd rekening met een aanschaf- of aanpastijd van ongeveer 2 weken. 

Wilt u meer weten over inloggen? 

Toets uw projectidee

Vraag nu zonder verplichtingen advies over uw projectidee. Door dit te doen voordat u de aanvraag doet, vergroot u de kans dat uw project slaagt. 

  • Bespreek samen de haalbaarheid van uw idee en de kansen op succes.
  • Leg uw idee uit en krijg direct feedback.
  • Ontdek mogelijk andere subsidies die voor u interessant zijn.

U kunt het projectideeformulier invullen tot en met 1 augustus. Eén van onze projectadviseurs neemt zo snel mogelijk contact met u op.

Aanvragen

U kunt subsidie aanvragen vanaf 6 mei 2025, 09:00 uur tot 21 augustus 2025 17:00 uur. 

Na uw aanvraag

U kunt uw aanvraag beheren via ons aanvraagportaal. U gebruikt ons aanvraagportaal voor:

  • voortgangsrapportage(s);
  • wijzigigingen in project, uitvoering of organisatie;
  • wijzigingen in penvoerder;
  • vaststelling van uw subsidie.

Lees hieronder meer over deze acties.

De link naar het aanvraagportaal om uw aanvraag te beheren, volgt binnenkort.

Wij beoordelen uw aanvraag

Dit is een tender: de beste projecten krijgen subsidie. Na sluiting van de aanvraagperiode beoordelen we de projecten die voldoen aan de minimale eisen. Dit doen we samen met het advies van onafhankelijke, externe experts.

We beoordelen uw aanvraag op basis van een aantal criteria. Die bepalen de volgorde (rangschikking) binnen het beschikbare budget:

  • Projecten die te laag scoren op een criterium, wijzen we af. De kwaliteit is dan onvoldoende.
  • Projecten die voldoende punten behalen, krijgen subsidie in de volgorde van de rangschikking en tot het subsidiebudget op is.

De beoordelingstermijn is 13 weken. Deze termijn kunnen we één keer verlengen met nog eens 13 weken.

U ontvangt onze beslissing

  • Keuren wij uw aanvraag goed? Dan ontvangt u een brief (subsidiebeschikking) met daarin de details over de uitbetaling van uw subsidie. Hierin staan ook uw verplichtingen als subsidieontvanger.
  • Keuren wij uw aanvraag af? Dan ontvangt u een brief met daarin de onderbouwing van deze beslissing. Wij leggen u dit verder uit in een telefoongesprek.

U geeft de voortgang door

Heeft uw project subsidie gekregen en duurt het project langer dan 12 maanden? Dan levert u één keer per jaar een voortgangsrapportage in. De data waarop u moet rapporteren, staan in de brief met uw beschikking.

Als uw project wijzigt

U krijgt subsidie voor een (meerjarig)project. U moet daarom belangrijke wijzigingen in uw project direct melden. Voor sommige wijzigingen moet u ons vooraf om toestemming vragen. Doet u dit niet? Dan loopt u het risico dat u geen subsidie ontvangt voor de gewijzigde projectonderdelen. Soms krijgt u dan zelfs geen subsidie meer voor het hele project. 

De beoordelingstermijn hiervan is 8 weken. Die kunnen we één keer verlengen met 8 weken.

Wijzigt de penvoerder? Dan moet elke deelnemer van het samenwerkingsverband de nieuwe penvoerder machtigen. De nieuwe penvoerder stuurt van alle deelnemers een ingevulde machtiging mee.

U vraagt vaststelling aan

Na afloop van uw project dient u een verzoek tot vaststelling van uw subsidie in. Daarmee verrekenen wij te weinig of te veel ontvangen subsidie.

De beoordelingstermijn is 13 weken. Die kunnen we één keer verlengen met nog eens 13 weken.

Voor subsidieaanvragen tussen de € 25.000 en € 125.000 verklaart u met een bestuursverklaring en het vaststellingsformulier over alle kosten en opbrengsten van uw project. Wij bepalen uw vaststelling op basis van de werkelijke kosten min de opbrengsten.

Met uw vaststellingsaanvraag stuurt u mee: 

  • Bestuursverklaring voor subsidies tussen de € 25.000 en € 125.000 (gebruik hiervoor onderstaand format)
  • Controleverklaring voor subsidies vanaf € 125.000
  • Eindrapport (format volgt nog)

Meer weten?

In opdracht van:
  • Ministerie van Klimaat en Groene Groei
Bent u tevreden over deze pagina?