EKOO: Elektriciteit
Onderzoekt of ontwikkelt uw bedrijf mogelijkheden voor prestatieverbeteringen voor de opwek van hernieuwbare (duurzame) energie? Zorgt u voor veel meer capaciteit? Of zorgt u voor hergebruik van grondstoffen en materialen en gebruikt u die zo goed mogelijk? Werkt u daarbij samen met andere bedrijven of onderzoekers? Vraag dan subsidie aan met de regeling Energie & Klimaat Onderzoek en Ontwikkeling (EKOO) Elektriciteit.
Budget en aanvraagperiode
Waarvoor krijgt u subsidie?
Deze subsidie is voor zeer innovatieve ontwikkelingen die een grootschalig consortium van samenwerkende partijen nog niet kan oppakken. De innovaties zorgen voor een radicale verandering door bijvoorbeeld serieuze prestatieverbeteringen van een bestaand product of bestaande dienst.
Uw innovatie moet uiterlijk in 2034 op de markt komen. Ook moet uw innovatie een belangrijke doorbraak zijn en concrete oplossingen bieden op de thema’s hieronder. Uw onderbouwt de slaagkans van uw innovatie in uw projectplan. U motiveert dit met marktkennis, bronnen en argumenten.
Voor welke innovatiethema's?
U krijgt subsidie als uw innovatie een onderzoeksproject of een ontwikkelingsproject is. U moet een duidelijke oplossing bieden binnen een van deze 2 innovatiethema’s:
Uw innovatieproject zorgt voor:
- Kostenverlaging en waarde-optimalisatie. Hiermee bedoelen we dat uw innovatieproject ervoor zorgt dat:
- onderhoud en inspectie efficiënter kan met minder inzet van mensen. De kans op falen of defecten moet u flink verkleinen en uw oplossingen moeten veilig en robuust zijn.
- transport, installatie en ontmanteling van de fundaties en elektrische infrastructuur efficiënter en sneller kunnen.
- Geïntegreerde energiesystemen op zee. Hiermee bedoelen we dat uw innovatieproject zorgt voor:
- de inpassing van hernieuwbare energie op zee in het landelijke energienet en een verbetering van de balans tussen vraag en aanbod van energie. Onder andere elektriciteitsopslag en omzetting naar waterstof helpen daarbij.
- de ontwikkeling van systemen voor een efficiënte koppeling tussen hernieuwbare energieopwekking, waterstofproductie en de transportinfrastructuur.
- Ruimtelijke, milieu- en maatschappelijke integratie. Hiermee bedoelen we dat uw innovatieproject zorgt voor:
- de versterking van de natuur in en rondom energieparken op zee door compenserende en verzachtende maatregelen.
- de bevordering van circulariteit. Dit kan door:
- recyclen en hergebruik;
- een aanzienlijke beperking van het gebruik van materialen die schaars zijn;
- materiaalgebruik waarbij er risico’s zijn met internationaal maatschappelijk ondernemen. Voorbeelden daarvan zijn onder andere: kinderarbeid, voorkomen van milieu en maatschappelijke schade bij winning van grondstoffen.
Dit thema wordt beschreven in bijlage 4.2.1 onderdeel C van de wettelijke regelingstekst. Dit is de tekst die we gebruiken bij de beoordeling van uw aanvraag. De tekst op deze pagina is informatief.
Uw innovatieproject zorgt voor:
- Technologieontwikkeling voor zonnestroom. Hiermee bedoelen we dat uw innovatieproject zorgt voor:
- de productie van licht absorberende zonnecellen en contactlagen van zonnecellen, inclusief productie van polysilicium en wafers.
- de ontwikkeling van nieuwe systeemcomponenten voor de verbetering van de elektrische- en brandveiligheid van het zonnestroomsysteem, bijvoorbeeld met:
- brandwerende coatings;
- vroegtijdige anomaliedetectie vanuit de elektrische monitoring, zoals overgangsweerstanden en lekstromen;
- temperatuursensoren.
- Toepassingsontwikkeling voor zonnestroom. Uw innovatieproject zorgt voor:
- nieuwe oplossingen voor de bevestiging van het zonnestroomsysteem aan gebouwen. Ook houdt u daarbij rekening met constructieve beperkingen, zoals de beperkte draagkracht van daken.
- de verhoging van de levensduur, betrouwbaarheid en robuustheid van drijvende zonnestroomsystemen op grote binnenwateren.
- de ontwikkeling van systemen die de opwekking van zonnestroom en het bedrijven van landbouw op hetzelfde oppervlak combineren.
- Inpassing van hernieuwbare elektriciteit in het energiesysteem. Hiermee bedoelen we dat uw innovatieproject zorgt voor:
- de ontwikkeling van nieuwe oplossingen voor de integratie van hernieuwbare elektriciteit in het energiesysteem en de ontwikkeling van lokale flexibiliteitsoplossingen. Daarbij doelen we bijvoorbeeld op innovaties die de aansturing van zonnestroomsystemen goedkoper maken. Ook moeten eigenaren van zonnestroomsystemen eenvoudiger kunnen deelnemen op elektriciteitsmarkten en congestiemanagement (het beheersbaar maken van het overaanbod aan hernieuwbare energie).
- de aanleg en uitbreiding van netinfrastructuur voor netbeheerders en de verbetering en uitbereiding van een sneller en goedkoper elektriciteitsnet.
- Circulariteit van hernieuwbare opweksystemen. Hiermee bedoelen we dat uw innovatieproject zorgt voor:
- de verlenging van de levensduur van bestaande opweksystemen door bijvoorbeeld:
- de ontwikkeling van oplossingen voor onderhoud,
- omvormers;
- de ontwikkeling van kwaliteitscontroles voor oudere systemen.
- de verbetering van de recyclingmogelijkheden van bestaande zonnepanelen en windmolens.
- de verlenging van de levensduur van bestaande opweksystemen door bijvoorbeeld:
Dit thema wordt beschreven in bijlage 4.2.1 onderdeel C van de wettelijke regelingstekst. Dit is de tekst die we gebruiken bij de beoordeling van uw aanvraag. De tekst op deze pagina is informatief.
Welke kosten krijgt u vergoed?
De subsidie vergoedt de kosten voor industrieel onderzoek en experimentele ontwikkeling.
- Een groot bedrijf krijgt 40% van de kosten vergoed.
- Een middelgroot bedrijf krijgt 50% vergoed.
- Een klein bedrijf krijgt 60% vergoed.
- We trekken 15% van het subsidiepercentage voor bedrijven af als u niet voldoet aan de voorwaarden van een daadwerkelijk samenwerkingsverband.
- Een onderzoeksorganisatie die niet-economische activiteiten uitvoert, krijgt 80% vergoed. Niet-economische activiteiten zijn activiteiten die niet direct te maken hebben met winstmaken of economisch gewin.
Wilt u weten of uw bedrijf middelgroot of klein is? Doe dan de mkb-toets.
Voorwaarden
Naast de specifieke voorwaarden voor deze regeling, moet u ook voldoen aan de algemene voorwaarden van de Topsector Energie-regelingen. Ga daarvoor naar Algemene voorwaarden en afwijzingsgronden. U vindt ze hieronder.
Uw project duurt maximaal 4 jaar.
U krijgt alleen subsidie als u in het project samenwerkt met een of meer andere deelnemers. Als uw samenwerkingsverband daarnaast ook aan de eisen van daadwerkelijke samenwerking voldoet, krijgt u het maximale subsidiepercentage.
Waar moet uw samenwerkingsverband aan voldoen?
Alleen een samenwerkingsverband kan subsidie aanvragen. Een samenwerkingsverband bestaat ten minste uit één onderneming.
Daadwerkelijke samenwerking en subsidiepercentage
Werkt u binnen uw onderzoeks- of ontwikkelingsproject samen met andere bedrijven of onderzoekers? En kunt u alle vragen van onderstaande eis 1 of alle vragen van eis 2 met 'ja' beantwoorden? Dan voldoet u aan de voorwaarden en spreken we van een daadwerkelijk samenwerkingsverband. Dit zijn de eisen*:
Eis 1:
- Bestaat uw samenwerkingsverband alleen uit ondernemingen?
- Zit in uw samenwerkingsverband minimaal één kleine of middelgrote onderneming?
- Maakt één van de ondernemingen niet meer dan 70% van de kosten?
Eis 2:
- Zitten in uw samenwerkingsverband één of meer onderzoeksorganisaties?
- Maken de onderzoeksorganisaties minimaal 10% van de kosten?
- Hebben de onderzoeksorganisaties het recht hun eigen onderzoeksresultaten te publiceren?
*We trekken 15% van het subsidiepercentage voor bedrijven af als u niet voldoet aan de voorwaarden van een daadwerkelijk samenwerkingsverband.
We rangschikken de projecten na de sluiting van de aanvraagperiode. De hoogst scorende projecten krijgen subsidie. Deze regeling is dan ook een tender. Uw project scoort hoger als:
- Uw project veel bijdraagt aan de doelstellingen van deze regeling. U vindt deze onder Waarvoor krijgt u subsidie?.
- De slaagkans van uw innovatie in de Nederlandse markt en maatschappij groter is dan die van andere projecten.
- Uw project vernieuwender is dan de internationale stand van zaken als het gaat om onderzoek of techniek. En als het project daardoor de Nederlandse kennispositie versterkt.
- De kwaliteit van uw project beter is dan die van andere projecten. Dit moet blijken uit:
- het resultaat van uw aanpak en methodiek;
- de omgang met risico’s;
- de uitvoerbaarheid;
- de partijen die deelnemen;
- hoe effectief en slim u de beschikbare middelen inzet.
- Grote innovatieprojecten. Hiervoor kunt u subsidie krijgen met de regeling Missiegedreven Onderzoek, Ontwikkeling en Innovatie (MOOI). Deze subsidie is voor kleinere samenwerkingsverbanden;
- Pilot- en demonstratieprojecten. Hiervoor kunt u subsidie krijgen met de regeling Demonstratie energie- en klimaatinnovatie (DEI+);
- Fundamenteel onderzoek. Hiervoor zijn andere financieringsvormen mogelijk. Die ontvangt u via onder andere NWO/NWA en PPS-toeslag Onderzoek en Innovatie.
Uw aanvraag voorbereiden
U vraagt subsidie aan via ons digitale aanvraagportaal. Verzamel zoveel mogelijk al uw gegevens voordat u de aanvraag invult.
Treedt u op als intermediair of penvoerder? Dan stuurt u bij de aanvraag ook een of meerdere machtigingen mee. De machtigingsformulieren vindt u op ons digitale aanvraagportaal.
Intermediair
- Als intermediair gebruikt u uw eigen inloggegevens voor eHerkenning.
- U bent intermediair als u namens de penvoerder handelt. Bijvoorbeeld als de penvoerder u inhuurt als subsidieadviseur of om een deel van de activiteiten uit te voeren.
- Vraagt u aan voor een dochter- of zusterbedrijf? Ook daarvoor bent u dan intermediair.
- Een groep heeft maar één eHerkenningsmiddel. De penvoerder stuurt het aanmeldings- en machtigingsformulier van alle andere deelnemers mee.
Aanmelden en machtigen deelnemer samenwerkingsverband
- Deelnemers aan een samenwerkingsverband machtigen de penvoerder om de subsidie aan te vragen.
- De penvoerder stuurt bij de subsidieaanvraag een machtigingsformulier in dat iedere deelnemer heeft ondertekend.
- Heeft u een buitenlandse partner in uw samenwerkingsverband? Dan vult deze het formulier 'Partner form' in.
- De naam van de gemachtigde penvoerder en de projectnaam moeten gelijk zijn op het aanvraagformulier van de penvoerder.
- Let op: alleen als het formulier is ondertekend, is de machtiging geldig.
Machtigen van de penvoerder aan een intermediair
- Als penvoerder machtigt u een intermediair om voor het samenwerkingsverband zaken bij ons te regelen. U doet dit met het formulier 'Machtiging intermediair subsidies'.
- Voor andere projectdeelnemers dan de penvoerder is dit formulier niet geldig.
- Let op: alleen als het formulier is ondertekend, is de machtiging geldig.
- U logt in met eHerkenning. Voor uw aanvraag heeft u minimaal niveau 3 met machtiging RVO-diensten op niveau eH3 nodig.
- Heeft u nog geen eHerkenning? Vraag dit dan aan op de website van eHerkenning. Het kan een paar dagen duren voor u uw herkenningsmiddel heeft.
- Heeft u een eHerkenningsmiddel met een lager betrouwbaarheidsniveau? Dan moet u uw eHerkenning aanpassen. U heeft eHerkenning 3 en de juiste machtiging nodig om te kunnen aanvragen. Houd rekening met een aanschaftijd van ongeveer 2 weken.
Meer informatie vindt u op Hulp bij inloggen.
De aanvraagformulieren vindt u op ons digitale aanvraagportaal. Daar voegt u de bijlagen aan toe. De bijlagen die u nodig heeft voor uw aanvraag vindt u hieronder.
Aanvragen
De regeling is gesloten. U kon subsidie aanvragen van 4 juni, 09:00 uur tot en met 20 augustus 2024, 17:00 uur.
Na uw aanvraag
Met de knop 'Direct regelen' op deze pagina, komt u op ons digitaal aanvraagportaal. Hier dient u na de goedkeuring van uw subsidie (beschikking) de voortgangsrapportage of een projectwijziging in. Ook vraagt u hier vaststelling van uw subsidie aan.
Dit is een tender. Dit betekent dat de beste projecten subsidie krijgen. Na de sluiting beoordelen we de projecten die voldoen aan de minimale eisen. Dit doen we met advies van onafhankelijke, externe experts. We doen dat op basis van een aantal beoordelingscriteria. Die bepalen de rangschikking.
Projecten die te laag scoren op een criterium, wijzen we af. De kwaliteit is dan onvoldoende. Projecten die voldoende punten behalen, krijgen subsidie in de volgorde van de rangschikking en tot het subsidiebudget op is.
De beoordelingstermijn is 13 weken. Deze beoordelingstermijn kunnen we eenmalig verlengen met nog eens 13 weken.
Keuren wij uw aanvraag goed? U ontvangt een brief (subsidiebeschikking) met daarin de details over de betaling. Hierin staan ook uw verplichtingen als subsidieontvanger.
Heeft uw project subsidie gekregen en duurt het project langer dan 12 maanden? Dan levert u eenmaal per jaar een voortgangsrapportage in. Hiervoor gebruikt u het formulier dat staat op het online aanvraagportaal. De data waarop u moet rapporteren, staan in de brief met uw beschikking.
U heeft subsidie ontvangen voor een (meerjarig)project. U bent daarom verplicht om belangrijke wijzigingen in uw project direct te melden. Voor sommige wijzigingen moet u ons vooraf om toestemming vragen. Dit doet u door een wijzigingsverzoek te doen. Doet u dit niet? Dan loopt u het risico dat u geen subsidie ontvangt voor de gewijzigde projectonderdelen. Soms krijgt u dan zelfs geen subsidie meer voor het hele project.
De beoordelingstermijn van een wijzigingsverzoek is 8 weken. Deze kunnen we eenmalig verlengen met 8 weken.
Na afloop van uw project dient u een verzoek tot vaststelling van uw subsidie in. Daarmee verrekenen wij te weinig of te veel ontvangen subsidie. Informatie over de werkwijze voor de aanvraag van de vaststelling kunt u vinden in onze Subsidiespelregels.
De beoordelingstermijn hiervan is 13 weken. Die kunnen we eenmalig verlengen met nog eens 13 weken.
Voor subsidieaanvragen tussen de € 25.000 en € 125.000 zijn de spelregels op 27 februari 2023 gewijzigd. U verklaart met het vaststellingsformulier over alle kosten en opbrengsten van uw project. Wij bepalen uw vaststelling op basis van de werkelijke kosten min de opbrengsten.
Bijlagen bij uw vaststellingsaanvraag
Met uw vaststellingsaanvraag stuurt u mee de Controleverklaring over projectsubsidie vanaf € 125.000 en de eindrapportage in het volgende format:
Wetten en regels
Waar vindt u de informatie over deze subsidieregeling terug in officiële bekendmakingen?
Veelgestelde vragen
De MOOI-subsidie is voor grote projecten en grote samenwerkingsverbanden. De EKOO is voor kleinere samenwerkingsverbanden die werken aan innovatieve ontwikkelingen. Een EKOO-project kan voor enorme veranderingen zorgen. Deze subsidie richt zich op prestatieverbeteringen of op veel meer capaciteit voor de opwek van hernieuwbare energie. Daarnaast doordat ze leiden tot compleet nieuw sociaal gedrag, maatschappelijke normen. Als een mkb-bedrijf trekker is of meedoet, scoort het project uiteindelijk hoger op het onderdeel 'kwaliteit'.
Industrieel onderzoek is planmatig of belangrijk onderzoek met als doel nieuwe kennis en vaardigheden te krijgen. Dit moet leiden tot de ontwikkeling van nieuwe producten, processen of diensten. Of verbetering van bestaande producten, processen of diensten. Het bestaat uit:
- de bouw van onderdelen voor ingewikkelde systemen;
- de bouw van prototypes in een laboratorium en/of in een omgeving met nagebootste interfaces voor bestaande systemen;
- pilots voor voor het industriële onderzoek en in het bijzonder voor de validering van algemene technologie.
Experimentele ontwikkeling heeft als doel belangrijke kennis en vaardigheden te krijgen om nieuwe producten, processen of diensten te ontwikkelen en te verbeteren. We doen dat door wetenschappelijke, technologische of zakelijke kennis en vaardigheden te gebruiken en te combineren. Met prototypes, demonstraties en proefprojecten testen en valideren we de innovatie in een situatie die lijkt op de praktijk. Het is vaak erg duur om een goed commercieel prototype te ontwikkelen alleen voor demonstratie- en validatiedoeleinden.
Met experimentele ontwikkeling bedoelen we nadrukkelijk niet de aanpassing van bestaande producten, productielijnen, fabricageprocessen, diensten. Ook al zijn die wijzigingen verbeteringen.
Achtergrond
De regelingen van Topsector Energie zijn onderdeel van de Regeling nationale EZK en LNV-subsidies. Ze steunen industrieel onderzoek, experimentele ontwikkeling en demonstratieprojecten of combinaties daarvan. We dragen daarmee bij aan de CO2-doelstellingen uit het Klimaatakkoord. Ook versterken we de Nederlandse concurrentiekracht en zorgen daarmee voor meer werkgelegenheid en welvaart.
Meer weten?
- Ministerie van Klimaat en Groene Groei