Dierentuinvergunning aanvragen

Gepubliceerd op:
13 augustus 2021
Laatst gecontroleerd op:
9 december 2021

Heeft u een dierentuin? Dan heeft u een dierentuinvergunning nodig. Deze vraagt u bij ons aan. Daarvoor moet uw dierentuin aan een aantal eisen voldoen. U heeft bijvoorbeeld een beleidsprotocol nodig. En u moet de verzorging van de dieren goed regelen.

Wilt u controleren of u een dierentuinvergunning nodig heeft? Bekijk de informatie op Wanneer een dierentuinvergunning.

Intakegesprek

Wilt u een dierentuinvergunning aanvragen? Wij bespreken graag met u wat er mogelijk is. We geven u ook uitleg over de aanvraag. En vertellen u wat wij van een dierentuin verwachten. Neem gerust contact met ons op door een e-mail te sturen naar rvowetdieren@rvo.nl.

Beleidsprotocol

Een beleidsprotocol is een document waarin regels en afspraken staan. U maakt zelf het beleidsprotocol voor uw dierentuin. Hierin vertelt u hoe u te werk gaat in bepaalde situaties. Zorg ervoor dat uw beleidsprotocol in ieder geval uit deze onderdelen bestaat:

  • een noodplan
  • het voedingsprotocol
  • preventieve en curatieve diergeneeskundige zorg
  • conservatie en educatie

Stuur uw beleidsprotocol mee bij uw aanvraag voor een dierentuinvergunning. U vindt een uitgebreide uitleg over het beleidsprotocol in de Richtlijnen voor het beleidsprotocol (pdf). Hierin hebben wij alle onderdelen van het beleidsprotocol uitgewerkt.

Aanvragen

Wilt u uw dierentuinvergunning aanvragen? Bedrijven hebben voor hun aanvraag minimaal eHerkenning niveau 2+ en machtiging RVO diensten op niveau 2+ nodig. Bent u particulier? Dan logt u in met DigiD. Heeft u nog geen eHerkenning of DigiD? Vraag deze dan eerst aan. Een dierentuinvergunning aanvragen is gratis.

Na uw aanvraag

Zorg ervoor dat uw aanvraag compleet is. Alleen dan kunnen wij deze behandelen. Heeft u vragen bij het invullen van uw aanvraag? Neem contact met ons op. Wij helpen u graag verder. Missen wij toch nog informatie in uw aanvraag? Wij laten u zo snel mogelijk weten welke informatie wij nodig hebben.

Visitatiecommissie

Een bezoek van een visitatiecommissie is een vast onderdeel van het aanvraagproces. De commissie bestaat uit onafhankelijke specialisten. Zij bekijken of u aan alle voorwaarden voldoet. In het Overzicht vragen visitatiecommissie (pdf) ziet u op welke onderdelen de commissie controleert.

Beslissing vergunning

De visitatiecommissie stuurt ons de resultaten van haar bezoek aan uw dierentuin. Zij geeft ons hierbij ook een advies over uw vergunning. Daarna beoordelen wij uw aanvraag. Na maximaal 8 weken krijgt u van ons een brief met de beslissing. U mag uw dieren pas laten zien aan publiek als u de vergunning heeft. 

In opdracht van:
  • Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit
Bent u tevreden over deze pagina?