Dierentuinvergunning aanvragen
Een dierentuinvergunning vraagt u bij ons aan. Om de vergunning te krijgen, moet u aan eisen voldoen. Die gaan bijvoorbeeld over de verzorging en huisvesting van dieren. Ook onderwerpen als registratie, conservatie en educatie zijn belangrijk.
Wilt u weten of u een dierentuinvergunning nodig heeft? Kijk dan op Wanneer heeft u een dierentuinvergunning nodig?.
Voor uw aanvraag: een intakegesprek
Wilt u een dierentuinvergunning aanvragen? Wij bespreken graag met u wat er mogelijk is. Tijdens een intakegesprek vertellen we u wat er nodig is voor de aanvraag. Bijvoorbeeld welke gegevens u moet invullen in het aanvraagformulier. Of welke documenten u mee moet sturen. En natuurlijk is er ruimte voor uw vragen over de vergunning, het aanvraagproces en de voorschriften.
Maak een afspraak
U maakt een afspraak voor een intakegesprek door een e-mail te sturen naar rvowetdieren@rvo.nl. Zijn er na het gesprek nog dingen onduidelijk? Ook dan kunt u gerust contact met ons opnemen.
Uw aanvraag voorbereiden
U vraagt een vergunning aan met het aanvraagformulier op Mijn RVO. Het is verstandig om uw aanvraag voor te bereiden. Wilt u weten welke gegevens u nodig heeft voor uw aanvraag? En welke bijlagen u meestuurt? U leest het op Dierentuinvergunning: aanvraag of wijziging voorbereiden.
Dierentuinvergunning aanvragen
U vraagt een vergunning aan op Mijn RVO. Bedrijven hebben voor hun aanvraag minimaal eHerkenning niveau 2+ en machtiging RVO diensten op niveau eH2+ nodig. Bent u een particulier? Dan logt u in met DigiD. Heeft u nog geen eHerkenning of DigiD? Vraag deze dan eerst aan.
Na uw aanvraag
Als wij uw aanvraag hebben ontvangen, controleren wij of deze klopt en compleet is. Missen wij nog informatie? Dan vragen wij u om de informatie die ontbreekt. We kunnen uw aanvraag niet behandelen totdat deze compleet is. Normaal duurt de behandeling van uw aanvraag 8 weken. Hebben we meer tijd nodig? Dan mogen we daar 16 weken over doen.
Behandeling van uw aanvraag
Voordat we een besluit nemen, vragen we de Visitatiecommissie Dierentuinen (VCD) om advies. De commissie komt hiervoor bij u op bezoek. Tijdens dit bezoek bekijken de commissieleden of uw dierentuin aan de eisen voldoet. Het Besluit houders van dieren stelt bijvoorbeeld eisen aan de verzorging en huisvesting. Maar ook onderwerpen als registratie, conservatie en educatie zijn belangrijk.
In het Overzicht vragen visitatiecommissie ziet u op welke onderdelen de commissie controleert.
Na het bezoek maakt de VCD een rapport van bevindingen. Dit rapport nemen we mee in het besluit.
Besluit op uw aanvraag
Nadat we uw aanvraag hebben behandeld nemen wij een besluit. Wij sturen u een brief waarin staat of u een dierentuinvergunning krijgt. Ook vindt u er de bevindingen van de VCD.
Keuren wij uw aanvraag goed? Dan krijgt u een dierentuinvergunning. In het besluit leest u of er voorschriften verbonden zijn aan de vergunning. Hier moet u zich aan houden.
Zijn wij van plan uw aanvraag af te wijzen? Dan sturen wij u eerst een voorgenomen besluit. U kunt reageren op dit voornemen. Dit noemen we een zienswijze. In de brief leest u hoe u uw zienswijze indient. Of kijk op Reageren op voorgenomen besluit.
Stuurt u geen zienswijze in? Dan wijzen wij uw aanvraag af en krijgt u geen dierentuinvergunning.
Heeft u een zienswijze ingediend en wijzen wij uw aanvraag af? Dan krijgt u geen vergunning. U leest in een brief waarom u deze niet krijgt. U kunt in bezwaar gaan tegen dit besluit. Hoe dit werkt leest u in de brief. Of kijk op Bezwaar maken.
Een vergunning, en dan?
U regelt nog een aantal zaken als u eenmaal een vergunning heeft. Zo geeft u bijvoorbeeld veranderingen door als deze er zijn. En verstuurt u jaarlijks uw dierenbestand. Ook houdt u een registratie bij van de dieren in uw dierentuin.
Vergunning aanpassen
Veranderen er dingen in uw dierentuin? Dan vallen die veranderingen niet automatisch onder de vergunning. Meestal moet u voor de veranderingen toestemming vragen. Dit doet u met een formulier op Mijn RVO.
Wilt u weten wanneer u een wijziging moet doorgeven en hoe u dat doet? U leest het op Dierentuinvergunning wijzigen.
Dierenbestand versturen
U stuurt elk jaar uw dierenbestand naar ons op. Dit doet u elk 1ste kwartaal van een nieuw kalenderjaar. Op Dierenbestand versturen leest u wat er allemaal in een dierenbestand moet staan. En hoe u deze naar ons opstuurt.
Registratie bijhouden
Dierentuinen met een vergunning houden ook een registratie bij van hun dieren. Dit staat in het Besluit houders van dieren. Wij mogen altijd naar deze registratie vragen. Bewaar deze gegevens daarom goed.
Controle en handhaving
Heeft u een dierentuinvergunning? Dan houdt u zich aan de regels en richtlijnen van de Wet dieren en het Besluit houders van dieren. Wij bekijken samen met de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) of u zich hieraan houdt.
Inspectiebezoeken
De NVWA inspecteert of u zich aan de vergunningsvoorschriften houdt. Daarnaast kijkt ze ook naar de hygiëne, de huisvesting en het welzijn van de dieren. Deze inspectiebezoeken zijn meestal aangekondigd.
Tijdens deze bezoeken wordt soms ook gecontroleerd op aanwijzingen van ons. Bijvoorbeeld als wij een melding hebben gekregen of als er een wijziging is doorgegeven. De resultaten van de controles rapporteert de NVWA aan ons. De NVWA oordeelt niet zelf. Dit is de taak van RVO. Wij nemen altijd contact met u op na de inspectie.
Wij kunnen zelf ook controles inplannen. Bijvoorbeeld als wij een melding ontvangen van buitenaf. Deze controles zijn onaangekondigd en hebben vaak te maken met overtredingen van de CITES-regels en de IUS-regels.
Wat gebeurt er bij overtreding?
Houdt u zich niet aan de regels? Dan is het onze plicht om te handhaven. Ons doel is daarbij altijd om de overtredingen te herstellen. Wij kijken daarom vooral hoe u de overtredingen kunt oplossen. Dit lukt in bijna alle gevallen. Soms leggen wij boetes op.
- Ministerie van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur