Zakendoen in Albanië
Langs de kusten van de Adriatische en de Ionische zee ligt het land Shqipëria, bij ons beter bekend als Albanië. Ondanks zijn bescheiden economie biedt dit land zeker mogelijkheden. Maar hoe doet u zaken in Albanië? Of u nu wilt weten wat uw zakelijke kansen zijn, of hoe u internationaal maatschappelijk verantwoord onderneemt - wij helpen u op weg.
Inwoners en maatschappij van Albanië
Albanië bestaat nog niet zo lang als onafhankelijk land. Het heeft vanaf de oudheid tot de 20e eeuw veel bezetters gekend. Na de Tweede Wereldoorlog werd Albanië ruim 40 jaar geregeerd door de Communistische Partij onder leiding van Enver Hoxha. In de vroege jaren 90 werd Albanië een democratie met meerdere partijen.
Tegenwoordig is Albanië een parlementaire republiek, met zo'n 2,9 miljoen inwoners (2021). Bijna een half miljoen mensen woont in de hoofdstad Tirana. De officiële taal is Albanees, die door bijna alle inwoners wordt gesproken. Van de Albanezen is iets meer dan de helft islamitisch. 10% van de Albanezen is katholiek, 6% Albanees-orthodox.
Albanië is een van de armste landen in Europa. Het land kreeg bovendien in 1997 te maken met een groot financieel schandaal, waarbij vele Albanezen hun spaargeld in een keer kwijtraakten. In 2019 beschadigden zware aardbevingen de steden Tirana en Durrës.
In de loop van de tijd zijn veel Albanezen geëmigreerd naar andere landen. Daardoor wonen er inmiddels meer Albanezen buiten Albanië dan erbinnen.
Economie van Albanië
Sinds de val van het communistisch bewind begin jaren 90, kent Albanië een vrijemarkteconomie. De dienstensector neemt de grootste plaats in met een bijdrage van bijna 50% aan het bruto nationaal product (bnp). Ongeveer 44% van de Albanezen werkt in deze sector.
Binnen de dienstensector wordt het toerisme steeds belangrijker. Ook het geld dat geëmigreerde Albanezen naar hun thuisland sturen is belangrijk voor de Albanese economie. In 2022 werd bijna € 834 miljoen overgemaakt: 6,1% van het bnp. Het belangrijkste exportproduct in 2022 was ijzerlegeringen, waarvan Nederland een van de belangrijkste bestemmigen was.
De Albanese economie groeit, ondanks klappen van de coronapandemie en de oorlog in Oekraïne. Volgens de Europese Bank voor Wederopbouw en Ontwikkeling (EBRD) groeide de economie in 2023 met 3,4%. In 2024 en 2025 verwacht de EBRD dat dit groeipercentage ongeveer gelijk blijft.
Problemen waar de economie mee kampt zijn onder meer corruptie, een slecht werkende overheidsstructuur en emigratie. De laatste jaren probeert de Albanese overheid deze zaken aan te pakken met hervormingen. Ook zodat het land lid kan worden van de Europese Unie. Het proces hiervoor loopt. Nu al gaat meer dan de helft van de Albanese export naar EU-landen, vooral naar Italië.
Handel Nederland - Albanië
Handelsrelatie EU - Albanië
De EU en Albanië hebben sinds 2009 een handelsakkoord. Hierin staan afspraken over afschaffing van invoerrechten voor industriële producten, en verlaging of afschaffing van invoerrechten voor (verwerkte) landbouwproducten. Wilt u weten of uw product in aanmerking komt voor lagere invoerrechten? Kijk dan in de portal Access2Markets.
Handel Nederland - Albanië
In 2023 bedroeg de export van Nederlandse goederen naar Albanië € 119,0 miljoen.
Meer weten? De volgende bronnen bieden meer handelscijfers:
- Bekijk het overzicht van de handel tussen Albanië en Nederland op Trademap van het International Trade Center (ITC). Via criteria kunt u 'import' of 'export' aanpassen.
- Bekijk de website van het Centraal Bureau voor Statistiek voor informatie over de handel met Albanië.
- U vindt het bruto nationaal product, economische groei, demografische gegevens en meer in onze factsheet over Albanië.
Zakelijke kansen in Albanië
Het Albanese Agentschap voor Investering en Ontwikkeling (AIDA) licht kansrijke sectoren uit op haar website, waaronder het toerisme, de maakindustrie en energie. Houd wel in gedachten dat deze informatie geschreven is om de economie in Albanië te bevorderen.
Toerisme
Het toerisme maakte de afgelopen jaren een opvallende groei door in Albanië. De sector werd net als in andere landen hard geraakt door de coronapandemie, maar herstelde zich als een van de snelsten. De Wereldbank ziet veel investeringskansen voor toerisme dat zich richt op:
- cultuur;
- natuur;
- eten en drinken;
- recreatieve activiteiten in, op en rond het water ('blue tourism');
- rustige bestemmingen, bijvoorbeeld in de bergen, bossen en historische dorpjes.
Lees meer over de toerismesector in Albanië op de website van de Wereldbank.
Vragen? Neem contact op met ons
Wilt u weten of er voor uw bedrijf kansen liggen in Albanië? Of heeft u andere vragen over zakendoen in dit land? Neem contact op met onze adviseurs. Zij vertellen u graag meer over de Albanese sectoren. Ook kunnen zij u helpen aan de wetten en regels te voldoen.
Zakendoen in Albanië
Investeringsgidsen consultancybureaus
In investeringsgidsen van consultancybureaus staat vaak praktische informatie over zakendoen. Denk aan het investeringsklimaat, belastingregels of ondernemingsvormen. Voorbeelden voor Albanië zijn:
Hulp nodig bij financiering?
Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) helpt u graag uw financiering rond te krijgen. Lees meer over subsidies en financiering voor internationaal ondernemen of neem contact op voor advies op maat.
Kijk ook in de Subsidiewijzer welke subsidies voor Albanië er mogelijk zijn.
Internationaal maatschappelijk verantwoord ondernemen
Internationaal zakendoen biedt kansen, maar kent ook uitdagingen. Deze vragen om een goede voorbereiding. Let erop dat u op een maatschappelijk verantwoorde manier onderneemt in het buitenland. Zo kunt u helpen de lokale situatie te verbeteren, bouwt u aan een goede reputatie en een toekomstbestendige onderneming.
De Nederlandse overheid verwacht dat u als ondernemer de risico's voor mens en milieu in uw bedrijfsvoering én in de internationale waardeketen in kaart brengt. En dat u de negatieve gevolgen daarvan voorkomt en aanpakt. Ook moet u hierover communiceren. Dit heet due diligence (gepaste zorgvuldigheid). Hierbij volgt u de OESO-richtlijnen voor multinationale ondernemingen over maatschappelijk verantwoord ondernemen.
Onderzoek de risico's
Ondernemen is niet zonder risico's. Elk land biedt uitdagingen. De volgende bronnen geven u een eerste indruk van mogelijke MVO-risico's. Het is belangrijk dat u deze zelf goed onderzoekt, voordat u zakendoet in het buitenland. Blijf ook op de hoogte van lokale ontwikkelingen.
- MVO Risico Checker (MVO Nederland)
- Corruption Perceptions Index (Transparency International)
- Human Development Index (Verenigde Naties) - Kies het land bovenaan in het uitklapveld.
- Status van conflicten (Crisis Group)
- ThinkHazard (Wereldbank)
- Reisadvies (Ministerie van Buitenlandse Zaken) - Vul het land in.
Meer weten of hulp nodig?
- Bekijk onze informatie over internationaal maatschappelijk verantwoord zakendoen.
- Het IMVO-steunpunt helpt u op weg met advies en informatie om maatschappelijk verantwoord ondernemen en due diligence toe te passen.
Exportregels voor Albanië
Access2Markets
De online portal Access2Markets van de Europese Commissie bevat de belangrijkste exportregels en praktische tips voor Albanië. Heeft u niet eerder met Access2Markets gewerkt? Lees dan eerst ons stappenplan voor Access2Markets.
Documenten en procedures
De volgende bronnen bieden ook informatie over exportregels:
- De KVK heeft meer informatie over exportdocumenten.
- De Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) geeft informatie over exportprocedures bij dierlijke en plantaardige producten.
- De Douane van Albanië biedt informatie over douanezaken en exportregels.
Tijdelijke invoer
Albanië heeft de ATA-conventie ondertekend, dus u kunt bij tijdelijke invoer meestal een ATA-carnet gebruiken.
Export strategische goederen
Op Rijksoverheid.nl vindt u informatie over de export van militaire en dual-use goederen (goederen die ook militair gebruikt kunnen worden).
Hulp van de ambassade
De ambassade in Tirana staat klaar om u te helpen bij al uw ondernemersvragen. De medewerkers ter plekke kennen de lokale markt, signaleren kansen en geven praktische tips. Bovendien kunnen zij deuren openen die voor anderen gesloten blijven.
Lijkt de plaatselijke overheid niet mee te willen werken of zijn er andere drempels? Vaak kent de ambassade de mensen die deze obstakels weg kunnen nemen. Bij zakelijke conflicten kunnen de ambassademedewerkers u in contact brengen met juristen en fiscalisten. Bekijk de contactinformatie van de ambassade op de website Netherlands and You. Op de website Nederland Wereldwijd vindt u het reisadvies voor Albanië.
Meer weten?
- Kijk bij World Integrated Trade Solution (een initiatief van de Wereldbank en UNCTAD) voor statistieken over Albanië.
- Ook op de website van het Albanese INSTAT vindt u allerlei statistieken.
- Op de website van de Albanese Kamer van Koophandel vindt u onder meer evenementen, projecten en fora.
- Kijk wat handelsakkoorden en handelsbelemmeringen voor uw handel kunnen betekenen.
- Bekijk gegevens zoals het bruto nationaal product, koopkracht en de munteenheid in onze factsheet over Albanië.
Vragen over ondernemen in Albanië?
Onze adviseurs helpen u graag verder.
- Ministerie van Buitenlandse Zaken