Zakendoen in Albanië

Gepubliceerd op:
28 oktober 2019
Laatst gecontroleerd op:
18 februari 2022

Langs de kust van de Adriatische en de Ionische zee ligt het land Shqipëria, bij ons beter bekend als Albanië. Ondanks zijn bescheiden economie biedt dit land zeker zakelijke kansen. Maar hoe doet u zaken in Albanië? En waar liggen de kansen voor u? Deze pagina helpt u op weg bij het zakendoen in Albanië.

Heeft u na het lezen van het onderstaande nog vragen over exporteren naar Albanië? Neem dan contact op met een van onze adviseurs. Samen met de Nederlandse ambassade in Tirana kunnen we u helpen om van uw export naar Albanië een succes te maken.

Inwoners en maatschappij van Albanië

Albanië bestaat nog niet zo lang als onafhankelijk land. Het land heeft vanaf de oudheid tot de 20e eeuw veel bezetters gekend. Na de Tweede Wereldoorlog werd Albanië ruim 40 jaar geregeerd door de Communistische Partij onder leiding van Enver Hoxha. In de vroege jaren 90 werd Albanië een democratie met meerdere partijen.

Tegenwoordig is Albanië een parlementaire republiek, met zo'n 2,9 miljoen inwoners (2020). Bijna een half miljoen inwoners woont in hoofdstad Tirana. De officiële taal is Albanees, die door bijna alle Albanezen wordt gesproken. Van de Albanezen is iets meer dan de helft islamitisch. 10% van de Albanezen is katholiek, 6% Albanees-orthodox.

Albanië is een van de armste landen binnen Europa. Het land kreeg bovendien in 1997 te maken met een groot financieel schandaal, waarbij vele Albanezen hun spaargeld in een keer kwijtraakten.

In de loop van de tijd zijn veel Albanezen geëmigreerd naar andere landen. Daardoor wonen er inmiddels meer Albanezen buiten Albanië dan erbinnen.

Economie van Albanië

Sinds de val van het communistisch bewind begin jaren 90 kent Albanië een vrijemarkteconomie. In die economie speelt de agrarische sector nog altijd een belangrijke rol. Hoewel die sector voor maar een kwart van het bruto nationaal product (bnp) zorgt, geeft hij ruim 40% van de beroepsbevolking werk.

De dienstensector zorgt voor de helft van het bnp, maar daarin werken veel minder mensen. Binnen de dienstensector wordt het toerisme steeds belangijker voor Albanië. Ook het geld dat geëmigreerde Albaniërs naar hun thuisland sturen, is belangrijk voor de Albanese economie.

De Albanese economie groeit gestaag; de afgelopen jaren tussen de 2 en 4%. De grootste problemen waar de economie mee kampt, zijn corruptie, verouderde infrastructuur, een ingewikkeld belastingsysteem en naleving van wetten.

De laatste jaren is de Albanese overheid druk bezig om deze zaken aan te pakken. Zo voert Albanië hervormingen door, onder meer zodat het lid kan worden van de Europese Unie. Het proces hiervoor loopt. Meer dan de helft van de Albanese export gaat nu al naar landen van de EU.

Handel Nederland - Albanië

Handelsrelatie EU-Albanië

De EU en Albanië hebben sinds 2009 een akkoord, met daarin afspraken over afschaffing van invoerrechten voor industriële producten en verlaging of afschaffing van invoerrechten voor (verwerkte) landbouwproducten. Wilt u weten of uw product in aanmerking komt voor lagere invoerrechten? Raadpleeg dan de portal Access2Markets.

Import, export en investeringen

Nederland is de grootste buitenlandse investeerder in Albanië. De EU zet in het land steeds meer instrumenten in. Hierdoor groeit ook het aantal Nederlandse bedrijven dat meedoet aan plaatselijke en internationale aanbestedingen.

Voor Nederland staat Albanië op nummer 110 wat betreft landen waar we goederen heen exporteren (cijfers 2018). In 2021 bedroeg de export van Nederlandse goederen naar Albanië € 86,0 miljoen. Een exportwaarde die vergelijkbaar is met die van landen als Gambia en Sierra Leone. Bekijk ook het rapport Handels- en Investeringscijfers Nederland en Albanië hieronder voor een overzicht van de import- en exportcijfers.

Wilt u meer weten over het land Albanië, zoals het bruto nationaal product, economische groei of andere demografische gegevens? Bekijk dan onze factsheet over Albanië.

Zakelijke kansen in Albanië

Op de Albanese overheidswebsite Invest in Albania staan de zakelijke kansen beschreven in een aantal sectoren, waaronder landbouw, IT en toerisme.

Vragen? Neem contact op met RVO

Heeft u vragen over het zakendoen in Albanië? Of bent u op zoek naar zakenpartners in de landbouw, het toerisme of een andere sector? Neem dan contact op met onze adviseurs voor Albanië. Zij kunnen u meer vertellen over de sectoren en u helpen met het voldoen aan de wet- en regelgeving.

Zakendoen in Albanië

Ease of Doing Business

Bij de Wereldbank vindt u wat er praktisch komt kijken bij het starten van een bedrijf in Albanië. De rubriek 'Ease of Doing Business' van de Wereldbank biedt u informatie over bouwvergunningen, de registratie van onroerend goed en het betalen van belastingen. Albanië staat op plaats 82 in de Ease of Doing Business (jaartal 2020).

Let op! De Wereldbank heeft onregelmatigheden gevonden in de ranglijsten van 2018 en 2020. Na intern onderzoek (pdf) is besloten het ontwikkelen van de Doing Business-rapporten te stoppen. De bank werkt momenteel aan een nieuwe betrouwbare methode voor het beoordelen van het internationale zaken- en investeringsklimaat.

Hulp bij financiering nodig?

Rijksdienst voor Ondernemend Nederland helpt u graag uw financiering rond te krijgen. Lees op onze pagina hulp bij financiering hoe wij u kunnen helpen.

Kijk ook in de Subsidiewijzer welke subsidies er voor Albanië mogelijk zijn.

Exportregels voor Albanië

Access2Markets

De online portal Access2Markets (opvolger van de Market Access Database - MADB) van de Europese Commissie bevat de belangrijkste exportregels en praktische tips voor Albanië. Heeft u niet eerder met Access2Markets gewerkt? Lees dan eerst ons stappenplan voor Access2Markets.

Documenten en procedures

De volgende bronnen bieden ook informatie over exportregels:

Tijdelijke invoer

Albanië is ondertekenaar van de ATA-conventie, dus u kunt bij tijdelijke invoer in de meeste gevallen een ATA-carnet gebruiken.

Export strategische goederen

Op Rijksoverheid.nl vindt u informatie over de export van militaire en dual-use goederen (goederen die ook militair gebruikt kunnen worden).

Hulp van de ambassade

De ambassade in Tirana staat klaar om u te helpen bij al uw ondernemersvragen. De medewerkers ter plekke kennen de lokale markt, signaleren kansen en geven praktische tips. Bovendien kunnen zij deuren openen die voor anderen gesloten blijven.

Lijkt de plaatselijke overheid niet mee te willen werken of zijn er andere drempels? Vaak kent de ambassade de mensen die deze obstakels weg kunnen nemen. Bij zakelijke conflicten kunnen de ambassademedewerkers u in contact brengen met juristen en fiscalisten. Bekijk de contactinformatie van de ambassade op de website Netherlands and You. Op de website Nederland Wereldwijd vindt u het reisadvies voor Albanië.

Meer weten over Albanië?

Vragen over ondernemen in Albanië?

Onze adviseurs helpen u graag verder.

Bent u tevreden over deze pagina?