Zakendoen in Albanië

Gepubliceerd op:
28 oktober 2019
Laatst gecontroleerd op:
26 juni 2023

Langs de kusten van de Adriatische en de Ionische zee ligt het land Shqipëria, bij ons beter bekend als Albanië. Ondanks zijn bescheiden economie biedt dit land zeker zakelijke kansen. Maar hoe doet u zaken in Albanië? Of u nu wilt weten wat uw zakelijke kansen zijn, of hoe u internationaal maatschappelijk verantwoord onderneemt - wij helpen u op weg.

Inwoners en maatschappij van Albanië

Albanië bestaat nog niet zo lang als onafhankelijk land. Het land heeft vanaf de oudheid tot de 20e eeuw veel bezetters gekend. Na de Tweede Wereldoorlog werd Albanië ruim 40 jaar geregeerd door de Communistische Partij onder leiding van Enver Hoxha. In de vroege jaren 90 werd Albanië een democratie met meerdere partijen.

Tegenwoordig is Albanië een parlementaire republiek, met zo'n 2,9 miljoen inwoners (2021). Bijna een half miljoen mensen woont in de hoofdstad Tirana. De officiële taal is Albanees, die door bijna alle inwoners wordt gesproken. Van de Albanezen is iets meer dan de helft islamitisch. 10% van de Albanezen is katholiek, 6% Albanees-orthodox.

Albanië is een van de armste landen in Europa. Het land kreeg bovendien in 1997 te maken met een groot financieel schandaal, waarbij vele Albanezen hun spaargeld in een keer kwijtraakten. In 2019 beschadigden zware aardbevingen de steden Tirana en Durrës.

In de loop van de tijd zijn veel Albanezen geëmigreerd naar andere landen. Daardoor wonen er inmiddels meer Albanezen buiten Albanië dan erbinnen.

Economie van Albanië

Sinds de val van het communistisch bewind begin jaren 90, kent Albanië een vrijemarkteconomie. De dienstensector neemt de grootste plaats in met een bijdrage van bijna 50% aan het bruto nationaal product (bnp). Ongeveer 44% van de Albanezen werkt in deze sector.

Binnen de dienstensector wordt het toerisme steeds belangrijker. Deze sector herstelde zich na de coronapandemie als een van de snelste in Europa. Ook het geld dat geëmigreerde Albanezen naar hun thuisland sturen, is belangrijk voor de Albanese economie. In 2021 werd ruim € 1 miljard overgemaakt; 6,7% van het bnp. Verder is schoenproductie kenmerkend voor de Albanese economie. Schoeisel en onderdelen daarvoor waren in 2021 de grootste exportproducten van Albanië.

De Albanese economie groeit, ondanks klappen van de coronapandemie en de oorlog in Oekraïne. Na coronajaar 2020 herstelde de economie zich. Volgens de Europese Bank voor Wederopbouw en Ontwikkeling (EBRD) groeide de economie in 2021 met 8,5% en in 2022 met 4,8%. Voor de komende jaren verwacht de EBRD een iets tragere groei: 2,5% in 2023 en 3,3% in 2024.

Problemen waar de economie mee kampt zijn corruptie, verouderde infrastructuur, een ingewikkeld belastingsysteem en de naleving van wetten. De laatste jaren probeert de Albanese overheid deze zaken aan te pakken met hervormingen. Ook zodat het land lid kan worden van de Europese Unie. Het proces hiervoor is gaande. Nu al gaat meer dan de helft van de Albanese export naar EU-landen, vooral Italië.

Handel Nederland - Albanië

Handelsrelatie EU - Albanië

De EU en Albanië hebben sinds 2009 een handelsakkoord. Hierin staan afspraken over afschaffing van invoerrechten voor industriële producten, en verlaging of afschaffing van invoerrechten voor (verwerkte) landbouwproducten. Wilt u weten of uw product in aanmerking komt voor lagere invoerrechten? Kijk dan in de portal Access2Markets.

Import, export en investeringen

Nederland is de grootste buitenlandse investeerder in Albanië. De EU zet in het land steeds meer instrumenten in. Hierdoor groeit ook het aantal Nederlandse bedrijven dat meedoet aan plaatselijke en internationale aanbestedingen.

Voor Nederland staat Albanië op nummer 121 in de lijst van landen waar we goederen heen exporteren (cijfers 2020). In 2022 bedroeg de export van Nederlandse goederen naar Albanië € 115,0 miljoen. Een exportwaarde die vergelijkbaar is met die van landen als Trinidad & Tobago en Gabon.

Download ons gratis rapport Handelscijfers Albanië - Nederland voor een overzicht van de import- en exportcijfers:

Meer import- en exportcijfers

De volgende bronnen bieden u cijfers en statistieken over de import en export tussen Nederland en Slowakije:

Wilt u meer weten over het land Albanië, zoals het bruto nationaal product, economische groei of demografische gegevens? Bekijk dan onze factsheet over Albanië.

Zakelijke kansen in Albanië

Het Albanese Agentschap voor Investering en Ontwikkeling (AIDA) licht kansrijke sectoren uit op haar website, waaronder het toerisme, de maakindustrie en energie. Houd wel in gedachten dat deze informatie geschreven is om de economie in Albanië te bevorderen.

Toerisme

Het toerisme maakte de afgelopen jaren een opvallende groei door in Albanië. De sector werd net als in andere landen hard geraakt door de coronapandemie, maar herstelde zich als een van de snelsten. De Wereldbank ziet veel investeringskansen voor toerisme dat zich richt op:

  • cultuur;
  • natuur;
  • eten en drinken;
  • recreatieve activiteiten in, op en rond het water ('blue tourism');
  • minder drukke bestemmingen, bijvoorbeeld in de bergen, bossen en historische dorpjes.

Lees meer over de toerismesector in Albanië op de website van de Wereldbank.

Vragen? Neem contact op met ons

Wilt u weten of er voor uw bedrijf kansen liggen in Albanië? Of heeft u andere vragen over zakendoen in dit land? Neem contact op met onze adviseurs. Zij vertellen u graag meer over de Albanese sectoren. Ook kunnen zij u helpen aan de wetten en regels te voldoen.

Zakendoen in Albanië

Ease of Doing Business

In de rubriek Ease of doing business van de Wereldbank vindt u informatie over praktische zaken die komen kijken bij een bedrijf starten in Albanië. Bijvoorbeeld bouwvergunningen aanvragen, onroerend goed registreren en belasting betalen. Albanië staat op plaats 82 in de ranglijst van Ease of Doing Business (2020).

Let op: De Wereldbank heeft onregelmatigheden gevonden in de ranglijsten van 2018 en 2020. Na intern onderzoek (pdf) is besloten om met de Doing Business-rapporten te stoppen. De Wereldbank werkt momenteel aan de nieuwe methode B-READY om een betrouwbare ranglijst te maken. Deze is nog niet beschikbaar. Kijk voor updates op de website van de Wereldbank.

Hulp nodig bij financiering?

Rijksdienst voor Ondernemend Nederland helpt u graag uw financiering rond te krijgen. Lees op onze pagina hulp bij financiering hoe wij u kunnen helpen.

Kijk ook in de Subsidiewijzer welke subsidies voor Albanië er mogelijk zijn.

Internationaal maatschappelijk verantwoord ondernemen

Internationaal zakendoen biedt kansen, maar kent ook uitdagingen. Deze vragen om een goede voorbereiding. Let erop dat u op een maatschappelijk verantwoorde manier onderneemt in het buitenland. Zo kunt u helpen de lokale situatie te verbeteren, bouwt u aan een goede reputatie en een toekomstbestendige onderneming.

De Nederlandse overheid verwacht dat u als ondernemer de risico's voor mens en milieu in uw bedrijfsvoering én in de internationale waardeketen in kaart brengt. En dat u de negatieve gevolgen daarvan voorkomt en aanpakt. Ook moet u hierover communiceren. Dit heet due diligence (gepaste zorgvuldigheid). Hierbij volgt u de OESO-richtlijnen voor multinationale ondernemingen over maatschappelijk verantwoord ondernemen.  

Onderzoek de risico's

Ondernemen is niet zonder risico's. Elk land biedt uitdagingen. De volgende bronnen geven u een eerste indruk van mogelijke IMVO-risico's. Het is belangrijk dat u deze zelf goed onderzoekt, voordat u zakendoet in het buitenland. Blijf ook op de hoogte van lokale ontwikkelingen.

Meer weten of hulp nodig?

Exportregels voor Albanië

Access2Markets

De online portal Access2Markets van de Europese Commissie bevat de belangrijkste exportregels en praktische tips voor Albanië. Heeft u niet eerder met Access2Markets gewerkt? Lees dan eerst ons stappenplan voor Access2Markets.

Documenten en procedures

De volgende bronnen bieden ook informatie over exportregels:

Tijdelijke invoer

Albanië heeft de ATA-conventie ondertekend, dus u kunt bij tijdelijke invoer meestal een ATA-carnet gebruiken.

Export strategische goederen

Op Rijksoverheid.nl vindt u informatie over de export van militaire en dual-use goederen (goederen die ook militair gebruikt kunnen worden).

Hulp van de ambassade

De ambassade in Tirana staat klaar om u te helpen bij al uw ondernemersvragen. De medewerkers ter plekke kennen de lokale markt, signaleren kansen en geven praktische tips. Bovendien kunnen zij deuren openen die voor anderen gesloten blijven.

Lijkt de plaatselijke overheid niet mee te willen werken of zijn er andere drempels? Vaak kent de ambassade de mensen die deze obstakels weg kunnen nemen. Bij zakelijke conflicten kunnen de ambassademedewerkers u in contact brengen met juristen en fiscalisten. Bekijk de contactinformatie van de ambassade op de website Netherlands and You. Op de website Nederland Wereldwijd vindt u het reisadvies voor Albanië.

Meer weten?

Vragen over ondernemen in Albanië?

Onze adviseurs helpen u graag verder.

Bent u tevreden over deze pagina?