Zakendoen in Armenië

Gepubliceerd op:
27 oktober 2020
Laatst gecontroleerd op:
13 juni 2022

Armenië is een bergachtig land in Zuidwest-Azië, grenzend aan Iran en Turkije. Het is een land met een lange en bewogen geschiedenis. Maar is het ook een land met zakelijke kansen? Waar liggen die kansen en hoe doet u zaken in Armenië?

Heeft u na het lezen van het onderstaande nog vragen over het exporteren naar Armenië? Neem contact op met een van onze adviseurs. Samen met de ambassade kunnen we u helpen om van uw export naar Armenië een succes te maken.

Inwoners en maatschappij van Armenië

Als u zaken wilt doen in Armenië, is het goed om de achtergrond van het land te kennen. Het gebied dat we nu kennen als Armenië werd in zijn lange geschiedenis vaak overheerst door volkeren van buitenaf. Onder meer de Romeinen, Byzantijnen, Perzen en Ottomanen bezetten het toenmalige Armenië, dat toen veel groter was dan nu. Tussen 1920 en 1991 was het land een onderdeel van de Sovjet-Unie. In 1991 kreeg het land zijn onafhankelijkheid terug.

Tegenwoordig is Armenië een parlementaire democratie met 3,0 miljoen inwoners (2020). Meer dan een miljoen daarvan woont in hoofdstad Jerevan. De bevolking bestaat bijna volledig uit Armeniërs, een klein deel (1%) is Jezidi. Armeens is de officiële taal, maar ook de Russische taal wordt veel gesproken in Armenië. Meer dan 90% van de bevolking is lid van de Armeens-Apostolische kerk. Op de Human Development Index van de Verenigde Naties staat Armenië op de 85e plaats (2021).

Nagorno-Karabach

Aan de zuidoostelijke grens met Armenië, in het zuidwesten van buurland Azerbeidzjan, ligt de regio Nagorno-Karabach. Over de status van dit gebied is er al lang onenigheid tussen Armenië en Azerbeidzjan. In het gebied is het regelmatig onrustig. Hierbij breken soms gevechten uit, ook in het Armeense grensgebied. Bekijk voordat u naar Armenië reist het reisadvies van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Daar ziet u de actuele veiligheidssituatie in Armenië.

Handel Nederland - Armenië

Voor Nederland staat Armenië op nummer 144 wat betreft landen waar we goederen heen exporteren (voorlopige cijfers 2021), vergelijkbaar met Syrië en Nicaragua. In 2021 bedroeg de export van Nederlandse goederen naar Armenië € 49,0 miljoen. Meer cijfers over onze handel met Armenië vindt u via Statline van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Bekijk voor een overzicht van de import- en exportcijfers het onderstaande rapport Handelscijfers Armenië - Nederland.

Wilt u meer weten over het land Armenië, zoals het bruto nationaal product, economische groei of andere demografische gegevens? Bekijk dan ons factsheet over Armenië.

Handelsrelatie EU-Armenië

Sinds 2018 heeft Armenië een Comprehensive and Enhanced Partnership Agreement gesloten met de Europese Unie. Deze overeenkomst komt in de plaats van het Partnership and Cooperation Agreement uit 1999. Meer informatie over de handel tussen Armenië en de Europese Unie vindt u op de website van de Europese Commissie.

Economie van Armenië

Hoewel maar een klein deel van de grond geschikt is voor landbouw, was Armenië van oudsher een agrarisch land. Dit is terug te zien in de beroepsbevolking, waarvan 40% nog in de landbouw werkt. Tegenwoordig bestaat het bruto binnenlands product voor het grootste deel uit opbrengsten uit de dienstensector (55%) en de industrie (28%).

In de jaren 90 vertrokken 750.000 Armeniërs uit hun vaderland vanwege de slechte economische omstandigheden. Het geld dat zij tegenwoordig terugsturen naar hun familie in Armenië is belangrijk voor de Armeense economie. Deze economie is kwetsbaar. Corruptie vormt een groot probleem. De grenzen met Azerbeidzjan en Turkije zijn gesloten, wat de mogelijkheden voor handel en energietransport beperkt. Ook is het land afhankelijk van Rusland: ongeveer een kwart van de import en export is op dit land gericht.

Armenië is lid van de Wereldhandelsorganisatie (WTO). Ook is zij 1 van de 5 lidstaten van de Euraziatische Economische Unie (EAEU). De andere leden zijn Rusland, Wit-Rusland, Kirgizië en Kazachstan. De landen van de EAEU hebben binnen hun gebied vrij verkeer van goederen, diensten, kapitaal en arbeid.

Corona en de Armeense economie

Ook voor Armenië heeft de coronacrisis grote economische gevolgen. In september 2020 voorspelde de Asian Development Bank (ADB) een economische krimp van 4,0% voor 2020. Voor 2021 voorspelt de ADB weer een bescheiden groei van 3,5%. In zijn publicatie Asian Development Outlook Supplement van juni 2020 vindt u meer informatie over de economische gevolgen van de pandemie voor Azië. Hier vindt u ook concrete informatie over de Armeense economie.

Zakelijke kansen in Armenië

Op de websites van de Wereldbank, de Asian Development Bank en de European Bank for Reconstruction and Development staan regelmatig aanbestedingen voor projecten in Armenië. Nog nooit samengewerkt met deze banken? Bekijk het filmpje over zakendoen met ontwikkelingsbanken.

Bij de publicaties van het Statistical Committee of the Republic of Armenia vindt u rapporten met bijvoorbeeld de import- en exportcijfers van bepaalde productgroepen en sectorcijfers. (Deels Engels.)

Vragen? Neem contact met ons op

Heeft u vragen over zakelijke kansen in Armenië? Of bent u op zoek naar zakenpartners? Neem contact op met onze landenadviseurs voor deze regio. Zij kunnen u meer vertellen over de sectoren en u helpen met het voldoen aan de wet- en regelgeving.

Kansen op het gebied van ICT

Armenië staat al sinds de jaren 50 centraal in computerwetenschappen en softwareontwikkeling. Na de periode in de Sovjet-Unie, kreeg het land in 1991 zijn onafhankelijkheid terug. Ook toen bleef de IT-sector een belangrijk onderdeel van de economische groei. De Armeense technologische sector bestaat in 2021 uit 1300 ICT-bedrijven, waarvan veel multinationals. Ondanks de sterke positie, zijn er nog veel stappen te nemen met het oog op de wereldwijde digitale revolutie.

Deze technologische ontwikkelingen in Armenië bieden mogelijkheden voor Nederlandse bedrijven. Het rapport 'The Armenian ICT ecosystem' biedt een duidelijk overzicht waar de uitdagingen en kansen liggen in het digitale landschap van Armenië. Dit Engelstalige rapport geeft een overzicht van de rol van de Armeense overheid, kansen en ontwikkelingen in de IT-sector, telecommunicatie en e-commerce en van de nog nodige innovaties.

Zakendoen in Armenië

Ease of Doing Business

Bij de Wereldbank vindt u informatie over alle praktische zaken die komen kijken bij het starten van een eigen bedrijf in Armenië. In de rubriek 'Ease of Doing Business' van de Wereldbank vindt u onder meer informatie over bouwvergunningen, de registratie van onroerend goed en het betalen van belastingen. Armenië staat op plaats 47 in de Ease of Doing Business 2020.

Let op: De Wereldbank heeft onregelmatigheden gevonden in de ranglijsten van 2018 en 2020. Na intern onderzoek (pdf) is besloten om met de Doing Business-rapporten te stoppen. De Wereldbank werkt momenteel aan de nieuwe methode B-READY om een betrouwbare ranglijst te maken. Deze is nog niet beschikbaar. Kijk voor updates op de website van de Wereldbank.

Meer weten over zakendoen in Armenië

Op de website van Global SCP Invest in Armenia vindt u Engelstalige informatie over zakendoen in Armenië. Op de website van accountantskantoor Grant Thorton staat een rapport over zakendoen in Armenië.

Hulp bij financiering

Rijksdienst voor Ondernemend Nederland helpt u graag uw financiering rond te krijgen. Lees op onze pagina hulp bij financiering om te kijken hoe wij u kunnen helpen. Kijk ook in de subsidiewijzer welke subsidies er voor Armenië mogelijk zijn.

Exportregels voor Armenië

Access2Markets

De online portal Access2Markets (opvolger van de Market Access Database - MADB) van de Europese Commissie bevat de belangrijkste exportregels en praktische tips voor Armenië. Heeft u niet eerder met Access2Markets gewerkt? Lees dan eerst ons stappenplan voor Access2Markets.

Documenten en procedures

De volgende bronnen bieden informatie over exportregels:

Tijdelijke invoer

Armenië is geen ondertekenaar van de ATA-conventie en u kunt dus geen gebruik maken van een ATA-carnet.

Export strategische goederen

Op Rijksoverheid.nl vindt u meer informatie over de export van militaire en dual-use goederen (goederen die ook militair gebruikt kunnen worden).

Hulp van de ambassade

De ambassade in Jerevan staat klaar om u te helpen bij al uw ondernemersvragen. De medewerkers ter plekke kennen de lokale markt, signaleren kansen en geven praktische tips. Bovendien kunnen zij deuren openen die voor anderen gesloten blijven.

Lijkt de plaatselijke overheid niet mee te willen werken of zijn er andere drempels? Vaak kent de ambassade de mensen die deze obstakels weg kunnen nemen. Bij zakelijke conflicten kunnen de ambassademedewerkers u in contact brengen met juristen en fiscalisten. Bekijk de contactinformatie van de ambassade op de website The Netherlands and You. Op Nederland Wereldwijd vindt u het reisadvies voor Armenië.

Meer weten?

Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen over exporteren naar Armenië? Neem dan contact op met onze adviseurs.

Vragen over ondernemen in Armenië?

Onze adviseurs helpen u graag verder.

Bent u tevreden over deze pagina?