Zakendoen in Bosnië en Herzegovina

Gepubliceerd op:
24 oktober 2019
Laatst gecontroleerd op:
18 februari 2022

Bosnië en Herzegovina is een land met ruige bergen, groene valleien en pittoreske steden. Maar ook een land dat zakelijke kansen biedt. Hoe doet u zaken in Bosnië en Herzegovina? En waar liggen de kansen voor u? Deze pagina helpt u op weg bij het zakendoen in Bosnië en Herzegovina.

Onze informatie is met zorg samengesteld, maar houdt nog geen rekening met de volledige impact van de coronacrisis. Wanneer we meer informatie hebben, passen wij de tekst aan. Heeft u vragen of opmerkingen? Neem contact met ons op.

Inwoners en maatschappij

Bosnië en Herzegovina heeft zijn huidige vorm gekregen na de Bosnische oorlog (1992-1995) en het daaropvolgende verdrag van Dayton. Sindsdien bestaat het land uit 3 delen:

  • De Federatie van Bosnië en Herzegovina (waar voornamelijk Kroaten en Bosniakken wonen).
  • De Servische Republiek met vooral Serviërs (niet te verwarren met het land Servië).
  • Het kleinere Brčko District (waar verschillende etniciteiten wonen).

De parlementaire republiek Bosnië en Herzegovina heeft 3,3 miljoen inwoners (2018), waarvan de helft Bosniakken, 30% Serviërs en bijna 15% Kroaten. Grootste religies zijn de islam (Bosniakken), Servisch-orthodox (Serviërs) en rooms-katholiek (Kroaten). Bijna de helft van de bevolking woont in stedelijk gebied, waarvan 343.000 in hoofdstad Sarajevo. Bosnisch, Kroatisch en Servisch zijn de officiële talen. Er wordt ook Engels gesproken, vooral in de steden.

Bosnië en Herzegovina zit in een proces om lid te worden van de EU.

Economie

De dienstensector draagt het meeste bij aan de Bosnische economie. Vooral handel en zakelijke diensten zijn belangrijk. Volgens het International Trade Center zijn de belangrijkste exportproducten meubels, elektriciteit, steenkool, machines en machine-onderdelen (cijfers 2019). Ook belangrijk zijn steun van internationale organisaties en het geld dat binnenkomt van de vele Bosniërs die zijn geëmigreerd tijdens de oorlog. De economie groeide tussen 2015 en 2019 elk jaar met rond de 3%.

Ondanks die groei kampt de Bosnische economie met veel problemen. Hoge werkloosheid, een groot informeel circuit (zwarte markt), corruptie, gebrekkige infrastructuur en een versnipperde overheid zijn enkele voorbeelden.

Handel Nederland – Bosnië en Herzegovina

Voor Nederland staat Bosnië en Herzegovina op nummer 92 wat betreft landen waar we goederen heen exporteren (cijfers 2018). In 2019 bedroeg de export van Nederlandse goederen naar Bosnië en Herzegovina € 207,0 miljoen. Een exportwaarde die vergelijkbaar is met die van landen als Bahrein, Ethiopië en Suriname.

Bekijk ook de Handels- en investeringscijfers van Bosnië en Herzegovina - Nederland hieronder voor een overzicht van import- en exportcijfers.

Wilt u meer weten over het land Bosnië en Herzegovina, zoals het bruto nationaal product, economische groei of andere demografische gegevens? Bekijk dan onze factsheet over Bosnië en Herzegovina.

Handelsafspraken EU-Bosnië en Herzegovina

De EU en Bosnië en Herzegovina hebben sinds 2015 een akkoord. Hierin staan afspraken over afschaffing van invoerrechten op tal van industriële producten en sommige landbouw- en visserijproducten. Wil u weten of uw product in aanmerking komt voor lagere invoerrechten? Raadpleeg dan de portal Access2Markets.

Zakelijke kansen

Op zoek naar zakelijke kansen in Bosnië en Herzegovina? Op de websites van de Wereldbank en de European Bank for Reconstruction and Development staan regelmatig aanbestedingen voor projecten in Bosnië en Herzegovina.

Vragen?

Heeft u vragen over zakelijke kansen in Bosnië en Herzegovina? Of bent u op zoek naar zakenpartners? Neem dan contact op met onze adviseurs voor deze regio. Zij kunnen u meer vertellen over de sectoren en u helpen met het voldoen aan de wet- en regelgeving.

Zakendoen

Ease of Doing Business

Bij de Wereldbank vindt u informatie over alle praktische zaken die komen kijken bij het starten van een eigen bedrijf in Bosnië en Herzegovina. In de rubriek 'Ease of Doing Business' van de Wereldbank vindt u informatie over bouwvergunningen, de registratie van onroerend goed en het betalen van belastingenBosnië en Herzegovina staat op plaats 90 in de Ease of Doing Business (jaartal 2020).

Let op! De Wereldbank heeft onregelmatigheden gevonden in de ranglijsten van 2018 en 2020. Na intern onderzoek (pdf) is besloten het ontwikkelen van de Doing Business-rapporten te stoppen. De bank werkt momenteel aan een nieuwe betrouwbare methode voor het beoordelen van het internationale zaken- en investeringsklimaat.

Foreign Investment Promotion Agency of Bosnia and Herzegovina

Op de website van het Foreign Investment Promotion Agency of Bosnia and Herzegovina vindt u informatie over zakendoen in Bosnië en Herzegovina. Ook vindt u daar welke sectoren het aantrekkelijkst zijn voor buitenlandse investeerders en welke locaties en projecten kansen bieden.

Hulp bij financiering nodig?

Rijksdienst voor Ondernemend Nederland helpt u graag uw financiering rond te krijgen. Lees op onze pagina hulp bij financiering om te kijken hoe wij u kunnen helpen.

Kijk in de Subsidiewijzer welke subsidies er voor Bosnië en Herzegovina mogelijk zijn.

Exportregels

Access2Markets

De online portal Access2Markets (opvolger van de Market Access Database - MADB) van de Europese Commissie bevat de belangrijkste exportregels en praktische tips voor Bosnië en Herzegovina. Heeft u niet eerder met Access2Markets gewerkt? Lees dan eerst ons stappenplan voor Access2Markets.

Documenten en procedures

De volgende bronnen bieden ook informatie over exportregels:

Export strategische goederen

Op Rijksoverheid.nl vindt u informatie over de export van militaire en dual-use goederen (goederen die ook militair gebruikt kunnen worden).

Hulp van de ambassade

De ambassade in Sarajevo staat klaar om u te helpen bij al uw ondernemersvragen. De medewerkers ter plekke kennen de lokale markt, signaleren kansen en geven praktische tips. Bovendien kunnen zij deuren openen die voor anderen gesloten blijven.

Lijkt de plaatselijke overheid niet mee te willen werken of zijn er andere drempels? Vaak kent de ambassade de mensen die deze obstakels weg kunnen nemen. Bij zakelijke conflicten kunnen de ambassademedewerkers u in contact brengen met juristen en fiscalisten. Bekijk de contactinformatie van de ambassade op de website Netherlands and You. Op de website Nederland Wereldwijd vindt u het reisadvies voor Bosnië en Herzegovina.

Meer weten?

Vragen over ondernemen in Bosnië en Herzegovina?

Onze adviseurs helpen u graag verder.

Bent u tevreden over deze pagina?