Zakelijke kansen in Colombia
De economie van Colombia biedt u veel kansen. Wilt u ondernemen in Colombia? Ga goed voorbereid aan de slag. Verdiep u in de markt: hoe werkt export naar Colombia, waar vindt u informatie over internationaal MVO en hoe vindt u een betrouwbare zakenpartner? Gelukkig staat u niet alleen. Wij helpen u met uw internationale ambities.
Colombia heeft, met zijn bijna 51,6 miljoen inwoners (in 2022), een gigantische markt. Het land heeft een groot aantal handelsovereenkomsten, zoals het EU-Andes Vrijhandelsakkoord tussen de Europese Unie (EU) en Colombia, Peru en Ecuador. Dit geeft het land nog eens toegang tot 1,2 miljard mensen. Er liggen in Colombia dus veel kansen voor Nederlandse ondernemers, met name in de sectoren land- en tuinbouw, water, energie, logistiek en life sciences & health.
Het EU-Andes Vrijhandelsakkoord biedt Nederlandse ondernemers betere toegang tot onder andere de Colombiaanse markt, via lagere tarieven en eenvoudigere douaneprocedures. Dit akkoord richt zich op het makkelijk maken van handel en investeringen tussen beide regio's. Het versterkt de handelsrelaties en Nederlandse bedrijven kunnen beter zo concurreren in de Andes-regio.
Neem bij vragen contact op met onze regio-adviseurs. Zij helpen u graag de buitenlandse markt te verkennen.
Hernieuwbare energie
Colombia wint ongeveer 70% van haar elektriciteit uit waterkracht. Deze manier om energie op te wekken is gevoelig is voor droogte. Het is daarom belangrijk om ook op andere manieren duurzame energie te winnen. De Colombiaanse overheid heeft de ontwikkeling van hernieuwbare energie dan ook hoog op de agenda staan. De omstandigheden in het land zijn uitstekend voor zonne- en windenergie door de ligging bij het Andesgebergte en de grote hoeveelheid zon.
Hoewel olie- en steenkoolexporten nog steeds ongeveer de helft van de Colombiaanse inkomsten genereert, streeft de overheid naar diversificatie. Ze doet dit door te investeren in zonne- en windenergie, biogas en waterstof. Dit biedt kansen voor de Nederlandse hernieuwbare energiesector.
Groene waterstof
De waterstof-energiesector staat wereldwijd op een keerpunt. Door de energietransitie beseffen landen en bedrijven dat het gebruik van waterstof en waterstofderivaten (ammoniak, methanol en synthetische brandstoffen) steeds belangrijker wordt. Colombia heeft een nationaal plan om per 2030 groene waterstof te exporteren met een geschatte capaciteit van 1 tot 3 Gigawatt. Hiervoor moet Colombia veel in technologie investeren. Een combinatie van goedkope hernieuwbare elektriciteit én de beschikbaarheid van land zorgt ervoor dat Colombia in de belangstelling staat van (internationale) waterstofecosystemen.
Nederlandse bedrijven kunnen hun expertise in waterstoftechnologieën inzetten om bij te dragen aan de ontwikkeling van Colombia's waterstofecosysteem. De ontwikkeling van waterstofinfrastructuur, zoals productie-installaties en distributienetwerken, biedt kansen voor Nederlandse investeerders en dienstverleners. Door de geografische ligging en hernieuwbare energiebronnen is Colombia aantrekkelijk voor dit soort investeringen.
Stimulansen, standaardisatie en certificering
Nederlandse organisaties zullen profiteren van kennisdeling, en capaciteitsopbouw op het gebied van beleid en stimulansen, standaardisatie en certificering in Latijns-Amerika.
Marktrapport waterstof
De marktstudie "Assessment of opportunities for Dutch companies in developing hydrogen ecosystems in Argentina, Chile, Colombia, Mexico, Panama and Uruguay" is in het najaar van 2021 uitgevoerd door consultantbureau Hinicio. Het rapport geeft verder inzicht in de kansen die er liggen.
Lees de samenvatting en vraag het rapport direct aan
Landbouw
De landbouwsector is dé motor achter de economie van Colombia. Vanuit het binnenland is er veel vraag naar bananen, bloemen en tuinbouwgroenten. Daarnaast is er vanuit het buitenland een groeiende vraag naar koffie, palmolie en tropisch fruit. Ook de gevogelte- en varkenssector zijn groot in Colombia. De productie en export zijn de laatste jaren flink aan het groeien. Colombia importeert uit Nederland veel materiaal voor de vermeerdering van bloemen.
In deze sector liggen veel uitdagingen op het gebied van productiegroei en duurzaamheid. Belangrijke thema’s daarbij zijn biologische gewasbescherming, efficiënt gebruik van water en verminderen van voedselverliezen in de agro-logistieke keten. Ook mestvalorisatie is een belangrijk thema. Nederlandse bedrijven kunnen vooral bijdragen door het delen van kennis en techniek.
In 2024 groeide de export van landbouwproducten, voedingsmiddelen en dranken met 8,9%, vergeleken met een jaar daarvoor. De groei kwam vooral door peulvruchten en fruit, dierlijke en plantaardige producten, koffie, thee, cacao, specerijen, zuivelproducten en vogeleieren. Tegelijkertijd was er een daling in de export van plantaardige oliën en vetten, vlees en vleesbereidingen. Deze cijfers onderstrepen zowel de groeiende vraag naar bepaalde Colombiaanse landbouwproducten als de uitdagingen binnen andere segmenten.
Water
Colombia heeft grote waterreserves. Deze reserves zijn helaas ongelijk verdeeld over het land, waardoor er op sommige plekken teveel water is en op sommige plekken een tekort. Er is daarom een groeiende behoefte aan innovatieve technologieën voor waterzuivering en -beheer om de toegang tot schoon drinkwater te verbeteren en watervervuiling tegen te gaan.
Voor Nederlandse ondernemers liggen er specifieke kansen in de volgende gebieden:
- Afvalwaterzuiveringstechnologieën
- Waterdistributiesystemen
- Infrastructuurprojecten
- Technologieën
Afvalwaterzuiveringstechnologieën
Slechts 36% van het stedelijke afvalwater in Colombia wordt behandeld. Bovendien beschikken slechts de helft van de gemeenten over afvalwaterzuiveringssystemen. Er is behoefte aan systemen die bijdragen aan een verbeterde waterkwaliteit en het milieu. Dit biedt kansen voor Nederlandse bedrijven gespecialiseerd in afvalwaterzuiveringstechnologieën.
Waterdistributiesystemen
Er is een aanzienlijke kloof tussen de stedelijke en landelijke toegang tot drinkwater. Dit betekent dat ongeveer 3,8 miljoen mensen geen toegang hebben tot schoon drinkwater. Heeft uw bedrijf ervaring met efficiënte waterdistributiesystemen? Dan liggen er kansen voor u in Colombia. Met uw expertise kunt u het land helpen om de drinkwatervoorziening te verbeteren.
Infrastructuurprojecten
De Colombiaanse overheid heeft plannen om de investeringen in de water- en sanitatiesector te verhogen. Dit opent mogelijkheden voor Nederlandse bedrijven om deel te nemen aan infrastructuurprojecten, gericht op het verbeteren van water en sanitaire voorzieningen.
Technologieën voor waterbeheer
Colombia heeft een groeiende behoefte aan geavanceerde technologieën voor waterbeheer, zoals slimme meters, lekdetectiesystemen en geautomatiseerde controlesystemen. Is uw bedrijf gespecialiseerd in deze technologieën en wilt u bijdragen aan de modernisering van de lokale watersector? Dan liggen er voldoende kansen voor u in het land.
Combitrack Cartagena ABC (Actions for Business and Climate)
De combitrack Cartagena ABC (Actions for Business and Climate) in Colombia biedt grote zakelijke kansen voor Nederlandse ondernemers. Doel is het bieden van oplossingen voor diverse milieu- en watergerelateerde problemen waar de Colombiaanse stad mee kampt. Bekijk wat de combitrack u kan bieden.
Sectorstudie: Waterbeheer in Cartagena
Deze studie bekijkt de stand van zaken van de watersector, haven en duurzame stedelijke infrastructuur in Cartagena. En onderzoekt welke klimaatslimme oplossingen er mogelijk zijn. Uit de studie blijkt dat de kansen goed aansluiten bij de kennis van de Nederlandse ondernemers. Lees meer in het (gratis) rapport.
Life sciences & health
In de grote steden van Colombia kunt u uitstekende gezondheidszorg verwachten. In 2023 stond Colombia op de 36e plaats wereldwijd in de ranglijst voor gezondheid en gezondheidssystemen.
Maar de Colombiaanse gezondheidszorg kent ook uitdagingen. In landelijke gebieden is de toegang tot medische zorg beperkt. Bijvoorbeeld, per 1.000 inwoners zijn er in Colombia 2,3 artsen beschikbaar, in de Europese Unie is dat gemiddeld 4,2. Daarnaast neemt de vergrijzing toe; in 2024 is 9,8% van de bevolking 65 jaar of ouder.
Voor Nederlandse ondernemers liggen hier vooral kansen op het gebied van digitalisatie en infrastructuur.
Technologie en infrastructuur in de gezondheidszorg
Met de groeiende behoefte aan efficiëntere en beter toegankelijke zorg is digitalisering een prioriteit voor Colombia. Innovaties zoals telemedicine, elektronische patiëntendossiers (EPD's) en mobiele gezondheidsoplossingen spelen een belangrijke rol. Met name in het verbeteren van de toegang tot zorg in afgelegen gemeenschappen en efficiënter maken daarvan in stedelijke gebieden. Nederlandse bedrijven met expertise in e-health en digitale zorgoplossingen kunnen een bijdrage leveren met innovatieve technologieën en systemen die inspelen op deze behoeften.
Daarnaast investeert de Colombiaanse overheid in de modernisering van bestaande gezondheidsfaciliteiten en de bouw van nieuwe ziekenhuizen. Nederlandse bedrijven met expertise in duurzame ziekenhuisbouw, geavanceerde medische apparatuur en grootschalige infrastructuurprojecten kunnen inspelen op de groeiende vraag. Deze ontwikkelingen bieden mogelijkheden voor samenwerking en het delen van kennis en technologie tussen Nederlandse en Colombiaanse partijen.
Colombia is bezig om de gezondheidszorg te hervormen om zo de bevolking goede en toegankelijke zorg te blijven geven. De afgelopen 30 jaar investeerde vooral de private sector in de gezondheidssector. De regering wil nu investeren in technologie en infrastructuur binnen de LSH sector. Deze investeringen moeten gedaan worden door de publieke sector. Dit biedt zakelijke kansen voor Nederlandse bedrijven in de LSH sector, zoals in de bouw van nieuwe ziekenhuizen en het verbeteren van de huidige gebouwen.
Download het rapport hieronder en lees welke kansen er voor u liggen in de Colombiaanse LSH sector.
Logistiek en transport
Colombia is 27 keer zo groot als Nederland. Doordat het land 2 kustlijnen en 3 grote berggebieden heeft, is het vervoer van goederen een flinke uitdaging en zijn de kosten hoog.
Nederlandse ondernemers kunnen bijdragen aan de ontwikkeling van de infrastructuur. Momenteel zijn er al meerdere Nederlandse multinationals actief in deze sector.
Stedelijke mobiliteit
Stedelijke mobiliteit (Urban Mobility) is een sector waarin volop kansen zijn voor Nederlandse ondernemers. Onder meer op het gebied van verkeersplanning, energiezuinige voertuigen en verkeersmanagement. Meer weten over die kansen? Bekijk de webinar Urban Mobility in Colombia Business, Opportunities for Dutch Companies.
Duurzame mobiliteit in Latijns-Amerika
Hoe ziet de duurzame mobiliteitssector in Latijns-Amerika eruit en welke kansen biedt dat voor Nederlandse bedrijven met oplossingen in elektrisch vervoer? Lees de samenvatting en vraag het rapport aan.
Aanbestedingen en subsidies
Kansrijke aanbestedingen
Internationale organisaties zoals de Wereldbank en de Verenigde Naties geven jaarlijks miljarden euro's aan projecten uit. Uit deze projecten komen veel opdrachten. Hier liggen ook zakelijke kansen voor u. Bekijk internationale aanbestedingen via de volgende bronnen:
Bekijk voor meer informatie ook onze pagina over internationale organisaties.
Subsidies en financiering
Heeft u financiering nodig voor uw bedrijf om de grens over te gaan? Wij helpen u graag uw financiering rond te krijgen.
In onze subsidie- en financieringswijzer vindt u alle subsidies en regelingen die openstaan voor aanvragen. Geef aan wie u bent en wat u zoekt, en u krijgt een overzicht op maat. Wij voeren deze subsidies en financieringsregelingen uit in opdracht van verschillende Nederlandse ministeries en de Europese Commissie.
Twijfelt u over welke financiering bij u past? Onze adviseurs denken graag met u mee, ook over financiering buiten RVO. Neem contact op voor persoonlijk advies.
Overheidsaanbestedingen
Leveranties aan de overheid verlopen via openbare aanbestedingen. Bij kleine contracten of in specifieke gevallen kan hiervan worden afgeweken. Individuen en bedrijven die willen meedingen naar overheidsopdrachten moeten zich inschrijven bij een Colombiaanse Kamer van Koophandel. Wie niet in Colombia woont of daar geen bedrijfsvestiging heeft, moet gebruikmaken van een lokale agent of wettelijk vertegenwoordiger.
Internationaal maatschappelijk verantwoord ondernemen
Internationaal zakendoen biedt kansen, maar kent ook uitdagingen. Deze vragen om een goede voorbereiding. Let erop dat u op een maatschappelijk verantwoorde manier onderneemt in het buitenland. Zo kunt u helpen de lokale situatie te verbeteren, bouwt u aan een goede reputatie en een toekomstbestendige onderneming.
De Nederlandse overheid verwacht dat u als ondernemer de risico's voor mens en milieu in uw bedrijfsvoering én in de internationale waardeketen in kaart brengt. En dat u de negatieve gevolgen daarvan voorkomt en aanpakt. Ook moet u hierover communiceren. Dit heet due diligence (gepaste zorgvuldigheid). Hierbij volgt u de OESO-richtlijnen voor multinationale ondernemingen over maatschappelijk verantwoord ondernemen.
Onderzoek de risico's
Ondernemen is niet zonder risico's. Elk land biedt uitdagingen. De volgende bronnen geven u een eerste indruk van mogelijke MVO-risico's. Het is belangrijk dat u deze zelf goed onderzoekt, voordat u zakendoet in het buitenland. Blijf ook op de hoogte van lokale ontwikkelingen.
- MVO Risico Checker (MVO Nederland)
- Corruption Perceptions Index (Transparency International)
- Human Development Index (Verenigde Naties) - Kies het land bovenaan in het uitklapveld.
- Status van conflicten (Crisis Group)
- ThinkHazard (Wereldbank)
- Reisadvies (Ministerie van Buitenlandse Zaken) - Vul het land in.
Meer weten of hulp nodig?
- Bekijk onze informatie over internationaal maatschappelijk verantwoord zakendoen.
- Het MVO-steunpunt helpt u op weg met advies en informatie om maatschappelijk verantwoord ondernemen en due diligence toe te passen.
Marktrapporten overige sectoren Colombia
Wilt u verder lezen over specifieke sectoren? Samen met het buitenlandnetwerk van ambassades en LVVN-raden publiceren wij marktrapporten over kansrijke sectoren in Colombia.
Op internationaalondernemen.nl vindt u ook relevante informatie over sectoren en zakelijke mogelijkheden. Naast het buitenlandnetwerk plaatsen ook particuliere partijen hier interessante marktrapporten.
- Het rapport Colombia Economic Outlook 2024 biedt een uitgebreid overzicht van de economische vooruitzichten van Colombia.
- Het Colombia Country Report 2024 geeft informatie over interessante sectoren in Colombia.
Ontdek uw kansen
Waar liggen de grootste kansen voor u? Wij denken graag met u mee.
- Ministerie van Buitenlandse Zaken