Ondernemen in Ghana
Ghana biedt mooie kansen voor Nederlandse ondernemers. Bijvoorbeeld in de landbouw, tuinbouw en cacaosector. Houd wel rekening met verschillen in de zakencultuur. Zo zijn Ghanezen indirect in de communicatie en is oogcontact belangrijk. Op deze pagina vindt u zowel specifieke informatie over Ghana als algemene informatie voor uw exportplannen.
Praktische informatie over ondernemen in Ghana
Marktonderzoek doen

- Marktinformatie
- Ghanese consumentenvoorkeuren
- Netwerken opbouwen en zakenpartners vinden
Diensten verlenen

- Fysieke en digitale dienstverlening
- Visa, werkvergunningen en geldigheid diploma's
- Belasting en btw

Zakelijke gewoonten in Ghana
Ghana is sterk hiërarchisch ingesteld. De beslissingen zijn doorgaans top-down. Leeftijd speelt hierbij een belangrijke rol. Oudere zakenpartners worden als wijzer beschouwd en nemen vaak ook de belangrijke beslissingen binnen een organisatie.
Besteed veel tijd aan persoonlijk contact, dit is heel belangrijk in Ghana. Praat eerst over gewone, alledaagse dingen voordat u overgaat tot het zakendoen. Ghanezen zijn niet direct in de communicatie. Oogcontact is daarom belangrijk in de Ghanese cultuur.
Met welke culturele verschillen kunt u nog meer rekening houden bij het zakendoen in Ghana?
Veelgestelde vragen over zakendoen in Ghana
Met de juiste zakenpartner krijgt u sneller voet aan de grond. Dat kan een agent of distributeur zijn, maar ook een productiepartner of een internationale organisatie. Bent u op zoek naar tips om alvast aan de slag te gaan? Ons artikel over zakenpartners vinden helpt u op weg.
Daarnaast helpen onze adviseurs u graag met uw zoektocht naar zakenpartners die voldoen aan uw specifieke vragen en eisen. Zij doen dit samen met het buitenlandnetwerk, waaronder bijvoorbeeld de Nederlandse ambassade. Die kennen de lokale markt en adviseren u over de beste manier om in contact te komen met mogelijke zakenpartners.
Maatwerk staat hierbij voorop: samen met u onderzoeken we hoe u het beste in contact komt met buitenlandse zakenpartners in uw specifieke branche. Neem contact met ons op.
Maatschappelijk verantwoord ondernemen
Als u investeert in een land, denk dan ook na over maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO). MVO betekent dat uw bedrijfsactiviteiten geen negatieve invloed hebben op de lokale situatie. Wilt u een stap verder gaan, dan kunt u bijdragen aan verbetering van deze situatie.
Lees meer op onze pagina over maatschappelijk verantwoord ondernemen.
Staat uw vraag er niet tussen? Geen nood, onze adviseurs helpen u graag. Het maakt niet uit of u een startende exporteur bent, of dat u al ervaring over de grens heeft opgedaan. Tijdens een gratis adviesgesprek kunt u uw vragen voorleggen. Op basis van uw situatie bekijkt uw adviseur welke vervolgstappen u verder gaan helpen. Zo kunt u bij ons onder andere terecht voor:
- Landeninformatie op maat: van landenvergelijking tot marktverkenning.
- Zakenpartnersupport op maat: samen met u kijken we naar de beste manier om in contact te komen met geschikte distributeurs, agenten of productiepartners, waarbij we u eventueel persoonlijk introduceren.
- Informatie over subsidie- en financieringsmogelijkheden.
- Informatie over wetgeving, exportregels en producteisen.
Neem contact op met onze adviseurs en ontdek de mogelijkheden.
Subsidies en financiering voor zakendoen met Ghana
Als u zaken gaat doen in het buitenland, heeft u misschien financiering nodig. U kunt gebruikmaken van verschillende subsidies, programma's en regelingen die wij uitvoeren. Bijvoorbeeld voor:
- het inhuren van een coach die u helpt met uw marktentree;
- deelname aan een beurs;
- een demonstratieproject of haalbaarheidsstudie.
Komt u er niet uit? Neem contact op met onze adviseurs. Zij kunnen u ook adviseren over subsidies en regelingen van andere financieringsorganisaties, zoals de Europese Unie en de Wereldbank.
Ook interessant als u zakendoet in Ghana
Artikel: Zakendoen in West-Afrika
Hoe doet u succesvol zaken in West-Afrika? Lees onze 9 tips van experts.
Sectorstudie: Kansen in de tuinbouwsector in Ghana
Welke kansen biedt de Ghanese tuinbouwsector voor Nederlandse ondernemers? Lees ons sectorrapport over deze interessante sector.
Artikel: Zakencultuur in Afrika
Loop geen zakelijke kansen mis en lees u in over de zakencultuur in Afrika. Bekijk onze 7 tips.
Lees meer over zakendoen in Ghana
Op zoek naar meer informatie? Bekijk al onze rapporten, blogs en artikelen over ondernemen in Ghana.

Waarom ondernemen in Ghana?
Ghana biedt in verschillende sectoren, talloze kansen voor de Nederlandse ondernemer. Denk aan kansen via onze combitracks in de Ghanese landbouw-, tuinbouw- en cacaosector. In combitracks werken overheid en bedrijfsleven samen aan projecten.
Door een groeiende bevolking, toenemende verstedelijking en groeiende economie staat Ghana voor veel uitdagingen op het gebied van water. Dat levert verschillende kansen op voor Nederlandse ondernemers. Ook zijn er het Ghana Wash Window (GWW)-programma en het VIA Waterfonds.
Verder liggen er in Ghana marktkansen in de voedselverwerkingsindustrie, de afvalverwerking en circulaire economie.
Hulp nodig? Neem contact op voor gratis advies op maat
U kent uw product of dienst, wij kennen de markt. Heeft u vragen over lokale wetten en regels, hoe u het beste uw marktentree maakt of waar kansen liggen? Onze adviseurs staan voor u klaar.
- Ministerie van Buitenlandse Zaken