Zakendoen in Paraguay

Laatst gecontroleerd op:
8 mei 2024
Gepubliceerd op:
26 september 2019

Paraguay is het buurland van Zuid-Amerikaanse economische grootmachten als Argentinië en Brazilië. De Paraguyaanse economie is nog bescheiden maar biedt wel kansen. Maar hoe doet u zaken in Paraguay? Waar liggen de kansen voor u? En waar vind u informatie over MVO? Deze pagina helpt u op weg bij het zakendoen in Paraguay.

Inwoners en maatschappij van Paraguay

Paraguay werd in 1811 onafhankelijk van Spanje. Sindsdien zorgden oorlogen ervoor dat de landsgrenzen regelmatig verschoven. Vooral de oorlog van de triple alliantie (1865-1870) had desastreuze gevolgen. In deze oorlog tegen Argentinië, Brazilië en Uruguay verloor Paraguay een groot deel van zijn land en zijn mannelijke bevolking (door geweld, ondervoeding en ziekte). In de 20e eeuw had Paraguay te maken met een langdurend militair dictatorschap van Alfredo Stroessner (1954–1989). Na diens dood kwam het land in een relatief rustig democratisch vaarwater terecht.

Tegenwoordig is Paraguay een presidentiële republiek, waarbij de president maar voor 1 termijn kan worden verkozen. In Paraguay wonen ruim 7,4 miljoen (2021). Bijna de helft woont in de hoofdstad Asuncion. Het overgrote deel van de Paraguayaanse bevolking bestaat uit mestiezen (inwoners van gemengd inheemse en Europese afkomst). Spaans is de officiële taal, rooms-katholicisme het belangrijkste geloof. Door politieke onrust, burgeroorlogen en dictatuur zijn veel Paraguayanen geëmigreerd. Ze vertrokken onder meer naar Brazilië, Argentinië, Verenigde Staten, Spanje en Italië.  

Paraguay scoort minder goed dan zijn buurlanden op het gebied van corruptie, drinkwater, hygiëne en inkomensongelijkheid. Toch gaat het de laatste decennia beter als het gaat om vermindering van armoede. De kwaliteit van woningen wordt beter en meer mensen hebben toegang tot schoon drinkwater, telefonie en elektriciteit. Op de Human Development Index staat Paraguay op plaats 102 (2023).

Economie van Paraguay

De economie van Paraguay zit al een tijd in de lift, met de laatste jaren een groei rond de 4%. Het grootste deel van het bruto nationaal product komt uit de dienstensector, maar ook de landbouwsector is belangrijk. Paraguay is een belangrijk exporteur van agrarische producten zoals soja, mais en vlees. Veel Paraguayanen werken in de (zelfvoorzienende) landbouw.

De Paraguyaanse overheid wil graag buitenlandse bedrijven aantrekken. Lage arbeidskosten, goedkope energie en lage belastingen moeten deze bedrijven naar Paraguay lokken. Corruptie en onvoldoende ontwikkelde infrastructuur zijn obstakels bij deze ambitie.

Paraguay is sinds de oprichting in 1991 lid van Mercosur. Paraguay zit in deze douane-unie samen met Brazilië, Uruguay, Argentinië, Paraguay en Venezuela (Bolivia zit nog in het proces van lidmaatschap). Mercosur bevordert de vrije handel en het vrije verkeer van goederen, kapitaal en personen tussen deze landen.

Handel Nederland - Paraguay

In 2023 bedroeg de export van Nederlandse goederen naar Paraguay € 170,0 miljoen.  

Meer weten? De volgende bronnen bieden meer handelscijfers:

Zakelijke kansen in Paraguay

Op zoek naar zakelijke kansen in Paraguay? Op de websites van de Wereldbank en de Inter American Development Bank staan regelmatig aanbestedingen voor projecten in Paraguay.

De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) en het buitenlandnetwerk publiceren rapporten over onder andere kansrijke sectoren in Paraguay. Deze zijn terug te vinden onder marktrapporten.

Heeft u vragen over zakelijke kansen in Paraguay? Of bent u op zoek naar zakenpartners? Neem dan contact op met onze experts voor deze regio. Zij kunnen u meer vertellen over de sectoren en u helpen met het voldoen aan de wet- en regelgeving.

Ondernemen in Paraguay

B-Ready: hulp bij uw start in het buitenland

Wilt u een bedrijf starten in het buitenland? Of gaan exporteren? Dan heeft u veel aan informatie over bijvoorbeeld bouwvergunningen, de registratie van onroerend goed en het betalen van belastingen.

Bij B-Ready van de Wereldbank vindt u deze informatie. B-Ready is de opvolger van de Ease of Doing Business-ranglijst. Tot 2020 beoordeelde die ranglijst het gemak van ondernemen in meer dan 150 landen. De Wereldbank stopte ermee na onregelmatigheden in de ranglijsten van 2018 en 2020. 

Met de nieuwe methode Business Ready (B-Ready) wil de Wereldbank opnieuw een betrouwbare ranglijst maken. In 2024 lanceerde de bank een pilot met informatie over 50 landen. Bekijk de pilot B-Ready.

Internationaal maatschappelijk verantwoord ondernemen

Internationaal zakendoen biedt kansen, maar kent ook uitdagingen. Deze vragen om een goede voorbereiding. Let erop dat u op een maatschappelijk verantwoorde manier onderneemt in het buitenland. Zo kunt u helpen de lokale situatie te verbeteren, bouwt u aan een goede reputatie en een toekomstbestendige onderneming.

De Nederlandse overheid verwacht dat u als ondernemer de risico's voor mens en milieu in uw bedrijfsvoering én in de internationale waardeketen in kaart brengt. En dat u de negatieve gevolgen daarvan voorkomt en aanpakt. Ook moet u hierover communiceren. Dit heet due diligence (gepaste zorgvuldigheid). Hierbij volgt u de OESO-richtlijnen voor multinationale ondernemingen over maatschappelijk verantwoord ondernemen.  

Onderzoek de risico's

Ondernemen is niet zonder risico's. Elk land biedt uitdagingen. De volgende bronnen geven u een eerste indruk van mogelijke MVO-risico's. Het is belangrijk dat u deze zelf goed onderzoekt, voordat u zakendoet in het buitenland. Blijf ook op de hoogte van lokale ontwikkelingen.

Meer weten of hulp nodig?

Op de website van de Paraguyaanse ambassade in Ecuador vindt u (Spaanstalige) informatie over investeren in Paraguay.

Hulp bij financiering nodig?

Rijksdienst voor Ondernemend Nederland helpt u graag uw financiering rond te krijgen. Lees op onze pagina hulp bij financiering hoe wij u kunnen helpen.

Kijk ook in de Subsidiewijzer welke subsidies er voor Paraguay mogelijk zijn.

Exportregels voor Paraguay

Access2Markets

De online portal Access2Markets (opvolger van de Market Access Database - MADB) van de Europese Commissie bevat de belangrijkste exportregels en praktische tips voor Paraguay. Heeft u niet eerder met Access2Markets gewerkt? Lees dan eerst ons stappenplan voor Access2Markets.

Documenten en procedures

De volgende bronnen bieden ook informatie over exportregels:

Tijdelijke invoer

Paraguay is geen ondertekenaar van de ATA-conventie en u kunt dus geen gebruik maken van een ATA-carnet.

Export strategische goederen

Op Rijksoverheid.nl vindt u informatie over de export van militaire en dual-use goederen (goederen die ook militair gebruikt kunnen worden).

Hulp van de ambassade

Nederland heeft geen ambassade in Paraguay, maar de ambassade in Buenos Aires (Argentinië) staat klaar om u te helpen bij al uw ondernemersvragen over Paraguay. De medewerkers ter plekke kennen de lokale markt, signaleren kansen en geven praktische tips. Bovendien kunnen zij deuren openen die voor anderen gesloten blijven.

Lijkt de plaatselijke overheid niet mee te willen werken of zijn er andere drempels? Vaak kent de ambassade de mensen die deze obstakels weg kunnen nemen. Bij zakelijke conflicten kunnen de ambassademedewerkers u in contact brengen met juristen en fiscalisten. Bekijk de contactinformatie van de ambassade en het honorair consulaat-generaal in Asunción op de website Nederland Wereldwijd. Op die site vindt u ook het reisadvies voor Paraguay.

Meer weten?

Vragen over ondernemen in Paraguay?

Onze adviseurs helpen u graag verder.

In opdracht van:
  • Ministerie van Buitenlandse Zaken
Bent u tevreden over deze pagina?