Zakelijke kansen in Portugal

Gepubliceerd op:
25 juli 2012
Laatst gecontroleerd op:
21 augustus 2023

De economie van Portugal biedt verschillende mogelijkheden. Vooral toepassingen die sectoren milieuvriendelijker maken bieden kansen. Op deze pagina leest u over de meest kansrijke sectoren en projecten voor Nederlandse ondernemers en kennisinstellingen in Portugal. Waar liggen de grootste kansen voor u?

Staat uw sector er niet bij? Neem dan contact op met ons. De adviseurs van Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) kunnen u helpen bij het verkennen van de markt, het benutten van kansen en het vinden van de juiste zakenpartners. Samen met het buitenlandnetwerk helpen we u op weg op de Portugese markt.

Herstel- en veerkrachtplan

Portugal ontvangt € 16,6 miljard uit de Next Generation EU-fondsen. Via het Herstel- en veerkrachtplan (RRP) doet Portugal de komende jaren belangrijke investeringen om beter voorbereid te zijn op de toekomst. De aanbestedingen en subsidies bieden vooral kansen voor Nederlandse ondernemers en kennisinstellingen die actief zijn in:

Energietransitie

Om te zorgen voor duurzame energiebronnen zet Portugal in op:

 • groene waterstof
 • zonne-energie
 • offshorewind
 • CO₂-uitstoot

Groene waterstof

Nederland en Portugal willen gaan samenwerken op het gebied van groene waterstof. Portugal gaat groene waterstof naar Nederland exporteren. Daarnaast zetten beide landen in op onderzoekssamenwerking en groene waterstof winstgevend maken. Kansen voor Nederlandse ondernemers zijn er vooral in:

 • transport
 • opslag
 • brandstofcellen
 • elektrolyse
 • projectontwikkeling, techniek en advies

Zonne-energie

Daarnaast groeit de markt voor zonne-energie in Portugal. Hierdoor kan het land via openbare veilingen erg lage stroomprijzen aanbieden. In het Engelstalige rapport ‘Next-generation solar power’ is te lezen hoe Nederland koploper is in de ontwikkeling van zonne-energie. Deze kennis en kunde kunnen Nederlandse ondernemers in Portugal inzetten in:

 • integratie van PV-daken (zonnepanelen die dakpannen vervangen)
 • drijvende zonne-energie
 • productieapparatuur
 • projectontwikkeling, techniek en advies

Offshorewind

In 2023 veilt de Portugese regering licenties voor de bouw van offshore-windparken van in totaal 10GW. Tot 2030 wordt er tot € 40 miljard euro geïnvesteerd.

CO₂-uitstoot

Tot 2025 investeert Portugal € 715 miljoen in processen en technologieën om de CO-uitstoot in de industrie terug te dringen. Hiernaast zet het land ook in op maatregelen die het energieverbruik verminderen.

Wilt u hier meer over weten? Onze adviseurs kunnen u in contact brengen met medewerkers van de Nederlandse ambassade in Portugal. Zij kunnen u meer vertellen over kansrijke projecten.

Duurzame bouw

Een investering van € 610 miljoen moet gebouwen in Portugal energiezuiniger maken. Dit geld wordt gebruikt  voor:

 • toepassing van gerecyclede materialen, groene gevels en daken en slimme materialen in duurzame gebouwen;
 • waterbesparende maatregelen;
 • voorzieningen om zelf energie op te wekken;
 • invoering van productiesystemen voor elektrische groene energie;

Duurzame mobiliteit

Verschillende gemeentes in Portugal werkten los van elkaar al aan duurzame mobiliteit. Met EU-fondsen wil Portugal op landelijk niveau investeringen stimuleren die het vervoersysteem blijvend veranderen. Door nieuwe oplossingen moeten mensen minder de auto gaan gebruiken. Ook de uitstoot in de transportsector moet verminderen.

De start van de bouw van een nieuwe luchthaven in Lissabon is vertraagd door de gevolgen van de coronapandemie op de toeristische sector. Naar verwachting gaat dit grote project binnenkort alsnog door.

Duurzame productie

Nederlandse bedrijven in de textiel- en modesector zien Portugal steeds meer als een mogelijke productiepartner . Voor de coronacrisis lag de productie in de modesector, keramiek, woningdecoratie en kunststof mallen vaak buiten Europa. Sinds een paar jaar komen er steeds meer productiemogelijkheden voor deze sectoren in Portugal.

Daarnaast is textiel een van de sectoren waar Portugal de richtlijnen voor een bio-economie wil toepassen. Bij de productie wordt dan zoveel mogelijk gebruik gemaakt van natuurlijke hulpbronnen. Zo vergroent het productieproces.

Dit maakt Portugal een kansrijk land voor Nederlandse ondernemers die op een milieuvriendelijke manier niet te ver van huis willen produceren.

Agrifood

Door de ligging van Portugal is haar landbouw kwetsbaar voor klimaatverandering. Kennis om het productieproces te veranderen is daarom nodig. Nederlandse bedrijven en kennisinstellingen kunnen hun kennis en kunde in Portugal toepassen. Daar worden beide partijen beter van. Hoe dit in de praktijk al gebeurt leest u op de website van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit: Portugal: transitie landbouw door kennisuitwisseling.

Gratis marktrapporten

Samen met het buitenlandnetwerk van ambassades, consulaten, Netherlands Business Support Offices (NBSO's), Innovatie Attachés en landbouwraden publiceren wij rapporten over kansrijke sectoren in het buitenland. U vindt ze per sector op deze pagina of in onze bibliotheek.

Andere relevante informatie over groeisectoren of zakelijke mogelijkheden publiceert het buitenlandnetwerk op internationaalondernemen.nl. U kunt hier filteren op land en de gewenste sector.

  Aanbestedingen en subsidies

  Kansrijke aanbestedingen

  Internationale organisaties zoals de European Bank for Reconstruction and Development (EBRD) en de Europese Commissie geven jaarlijks miljarden euro's aan projecten uit. Uit deze projecten komen veel opdrachten. Hier liggen ook zakelijke kansen voor u. Bekijk internationale aanbestedingen via de volgende bronnen:

  Bekijk ook informatie over subsidies, leningen, aanbestedingen op de website van de Europese Commissie en over internationale organisaties op rvo.nl.

  Subsidies en financiering

  Heeft u financiering nodig voor uw bedrijf om de grens over te gaan? Wij helpen u graag uw financiering rond te krijgen.

  In onze subsidie- en financieringswijzer vindt u alle subsidies en regelingen die openstaan voor aanvragen. Geef aan wie u bent en wat u zoekt, en u krijgt een overzicht op maat. Wij voeren deze subsidies en financieringsregelingen uit in opdracht van verschillende Nederlandse ministeries en de Europese Commissie.

  Twijfelt u over welke financiering bij u past? Onze adviseurs denken graag met u mee, ook over financiering buiten RVO. Neem contact op voor persoonlijk advies.

  Internationaal maatschappelijk verantwoord ondernemen

  Internationaal zakendoen biedt kansen, maar kent ook uitdagingen. Deze vragen om een goede voorbereiding. Let erop dat u op een maatschappelijk verantwoorde manier onderneemt in het buitenland. Zo kunt u helpen de lokale situatie te verbeteren, bouwt u aan een goede reputatie en een toekomstbestendige onderneming.

  De Nederlandse overheid verwacht dat u als ondernemer de risico's voor mens en milieu in uw bedrijfsvoering én in de internationale waardeketen in kaart brengt. En dat u de negatieve gevolgen daarvan voorkomt en aanpakt. Ook moet u hierover communiceren. Dit heet due diligence (gepaste zorgvuldigheid). Hierbij volgt u de OESO-richtlijnen voor multinationale ondernemingen over maatschappelijk verantwoord ondernemen.  

  Onderzoek de risico's

  Ondernemen is niet zonder risico's. Elk land biedt uitdagingen. De volgende bronnen geven u een eerste indruk van mogelijke IMVO-risico's. Het is belangrijk dat u deze zelf goed onderzoekt, voordat u zakendoet in het buitenland. Blijf ook op de hoogte van lokale ontwikkelingen.

  Meer weten of hulp nodig?

  Meer weten?

  • In de agenda internationaal ondernemen vindt u alle internationale activiteiten die wij (samen met andere partijen) organiseren. Selecteer 'Portugal', rechts op de pagina bij Landen. Let op: als u geen resultaat krijgt, dan staat er voor dit land niets op de planning.
  • Op internationaalondernemen.nl vindt u ook relevante informatie over sectoren en zakelijke mogelijkheden. Naast het buitenlandnetwerk plaatsen ook particuliere partijen hier interessante marktrapporten. Let op: staat Portugal niet als keuze onder het kopje 'Land' aan de linkerkant van de pagina? Dan is er geen informatie beschikbaar.

  Ontdek uw kansen

  Waar liggen de grootste kansen voor u? Wij denken graag met u mee.

  In opdracht van:
  • Ministerie van Buitenlandse Zaken
  Bent u tevreden over deze pagina?