Zakelijke kansen in Portugal

Laatst gecontroleerd op:
9 september 2024
Gepubliceerd op:
25 juli 2012

De economie van Portugal biedt verschillende mogelijkheden. Bijvoorbeeld voor toepassingen om sectoren milieuvriendelijker te maken. Op deze pagina leest u over de meest kansrijke sectoren en projecten voor Nederlandse ondernemers. Waar liggen de grootste kansen voor u?

Staat uw sector er niet bij? Neem dan contact op met ons. De adviseurs van Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) kunnen u helpen bij het verkennen van de markt, het benutten van kansen en het vinden van de juiste zakenpartners. Samen met het buitenlandnetwerk helpen we u op weg op de Portugese markt.

Investeren in de toekomst

Portugal doet de komende jaren investeringen om beter voorbereid te zijn op de toekomst. Voor de financiering hiervan maakt het land gebruik van EU-fondsen. Aanbestedingen en subsidies bieden kansen voor Nederlandse ondernemers (en kennisinstellingen) die actief zijn in:

  • energietransitie
  • duurzame bouw
  • duurzame mobiliteit
  • watermanagement
  • life science and health (LSH)

Energietransitie

Om te zorgen voor duurzame energiebronnen zet Portugal in op:

  • groene waterstof
  • zonne-energie
  • offshorewind
  • CO₂-uitstoot

Groene waterstof

Nederland en Portugal willen gaan samenwerken op het gebied van groene waterstof. Portugal gaat groene waterstof naar Nederland exporteren. Ook willen beide landen samen onderzoek doen en groene waterstof winstgevend maken. Dit biedt kansen in:

  • transport
  • opslag
  • brandstofcellen
  • elektrolyse
  • projectontwikkeling, techniek en advies

Zonne-energie

In Portugal groeit de markt voor zonne-energie. Hierdoor kan het land via veilingen lage stroomprijzen aanbieden. De grote kennis van Nederland op zonne-energiegebied kan Nederlandse ondernemers in Portugal inzetten voor:

  • integratie van PV-daken (zonnepanelen die dakpannen vervangen)
  • drijvende zonne-energie
  • productieapparatuur
  • projectontwikkeling, techniek en advies

Offshorewind

De Portugese regering veilt de komende jaren licenties voor de bouw van offshore-windparken van in totaal 10GW. Tot 2030 wordt er tot € 40 miljard euro geïnvesteerd.

CO₂-uitstoot

Tot 2025 investeert Portugal in processen en technologieën om de CO-uitstoot in de industrie te verlagen. Hiernaast zet het land ook in op maatregelen voor de vermindering van energieverbruik.

Wilt u hier meer over weten? Onze adviseurs kunnen u in contact brengen met medewerkers van de Nederlandse ambassade in Portugal. Zij kunnen u meer vertellen over kansrijke projecten.

Duurzame bouw

Portugal gaat investeren in het energiezuiniger maken van gebouwen. Het geld wordt gebruikt voor:

  • toepassing van gerecyclede materialen, groene gevels en daken en slimme materialen in duurzame gebouwen;
  • waterbesparende maatregelen;
  • voorzieningen om zelf energie op te wekken;
  • invoering van productiesystemen voor elektrische groene energie;
  • het opzetten van gemeenschappen voor hernieuwbare energie. Hiermee kunnen burgers deelnemen aan de energietransitie en gebruikmaken van de voordelen.

Duurzame mobiliteit

Portugal wil EU-fondsen gebruiken voor veranderingen van het vervoersysteem. Het gaat bijvoorbeeld om oplossingen die autogebruik moeten verminderen. Ook de uitstoot in de transportsector moet lager.

Daarnaast wil Portugal een nieuwe internationale luchthaven bouwen. De start van de bouw is wat vertraagd door de coronapandemie, maar naar verwachting gaat dit grote project binnenkort alsnog door.

Duurzame productie

Nederlandse bedrijven in de textiel- en modesector zien Portugal steeds meer als een mogelijke productiepartner. Voor de coronacrisis lag de productie in de modesector, keramiek, woningdecoratie en kunststof mallen vaak buiten Europa. Sinds een paar jaar komen er steeds meer productiemogelijkheden voor deze sectoren in Portugal.

Daarnaast is textiel een van de sectoren waar Portugal de richtlijnen voor een bio-economie wil toepassen. Bij de productie wordt dan zoveel mogelijk gebruik gemaakt van natuurlijke hulpbronnen. Zo vergroent het productieproces.

Dit maakt Portugal een kansrijk land voor Nederlandse ondernemers die op een milieuvriendelijke manier niet te ver van huis willen produceren.

Agrifood

Door zijn ligging is Portugal kwetsbaar voor klimaatverandering, bijvoorbeeld in de landbouwsector. Daarom is kennis nodig om productieprocessen binnen de landbouw te veranderen. Nederlandse bedrijven en kennisinstellingen kunnen daarbij helpen met hun eigen kennis en kunde. Daar worden beide partijen beter van. Hoe dit in de praktijk al gebeurt leest u op de website Agroberichten van het ministerie van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur: Portugal: transitie landbouw door kennisuitwisseling.

Aanbestedingen en subsidies

Kansrijke aanbestedingen

Internationale organisaties zoals de European Bank for Reconstruction and Development (EBRD) en de Europese Commissie geven jaarlijks miljarden euro's aan projecten uit. Uit deze projecten komen veel opdrachten. Hier liggen ook zakelijke kansen voor u. Bekijk internationale aanbestedingen via de volgende bronnen:

Bekijk ook informatie over subsidies, leningen, aanbestedingen op de website van de Europese Commissie en over internationale organisaties op rvo.nl.

Subsidies en financiering

Heeft u financiering nodig voor uw bedrijf om de grens over te gaan? Wij helpen u graag uw financiering rond te krijgen.

In onze subsidie- en financieringswijzer vindt u alle subsidies en regelingen die openstaan voor aanvragen. Geef aan wie u bent en wat u zoekt, en u krijgt een overzicht op maat. Wij voeren deze subsidies en financieringsregelingen uit in opdracht van verschillende Nederlandse ministeries en de Europese Commissie.

Twijfelt u over welke financiering bij u past? Onze adviseurs denken graag met u mee, ook over financiering buiten RVO. Neem contact op voor persoonlijk advies.

Internationaal maatschappelijk verantwoord ondernemen

Internationaal zakendoen biedt kansen, maar kent ook uitdagingen. Deze vragen om een goede voorbereiding. Let erop dat u op een maatschappelijk verantwoorde manier onderneemt in het buitenland. Zo kunt u helpen de lokale situatie te verbeteren, bouwt u aan een goede reputatie en een toekomstbestendige onderneming.

De Nederlandse overheid verwacht dat u als ondernemer de risico's voor mens en milieu in uw bedrijfsvoering én in de internationale waardeketen in kaart brengt. En dat u de negatieve gevolgen daarvan voorkomt en aanpakt. Ook moet u hierover communiceren. Dit heet due diligence (gepaste zorgvuldigheid). Hierbij volgt u de OESO-richtlijnen voor multinationale ondernemingen over maatschappelijk verantwoord ondernemen.  

Onderzoek de risico's

Ondernemen is niet zonder risico's. Elk land biedt uitdagingen. De volgende bronnen geven u een eerste indruk van mogelijke MVO-risico's. Het is belangrijk dat u deze zelf goed onderzoekt, voordat u zakendoet in het buitenland. Blijf ook op de hoogte van lokale ontwikkelingen.

Meer weten of hulp nodig?

Meer weten?

Bezoek internationaalondernemen.nl voor informatie en rapporten van het buitenlandnetwerk én van particuliere partijen. Op die website vindt u ook een agenda internationaal ondernemen. Hierin staan alle internationale activiteiten die wij (samen met andere partijen) organiseren. Selecteer 'Portugal', rechts op de pagina bij Landen. Krijgt u geen resultaat? Dan staat er voor dit land niets op de planning.

Ontdek uw kansen

Waar liggen de grootste kansen voor u? Wij denken graag met u mee.

In opdracht van:
  • Ministerie van Buitenlandse Zaken
Bent u tevreden over deze pagina?