Zakelijke kansen in Portugal

Gepubliceerd op:
25 juli 2012
Laatst gecontroleerd op:
3 augustus 2020

De economie van Portugal biedt verschillende mogelijkheden. Vooral de uitbreiding en bouw van Portugese luchthavens leiden tot concrete opdrachten. Ook andere sectoren zijn veelbelovend. Waar liggen de grootste kansen voor u?

Onze informatie is met zorg samengesteld, maar houdt nog geen rekening met de volledige impact van de coronacrisis. Wanneer we meer informatie hebben, passen wij de tekst aan. Heeft u vragen of opmerkingen? Neem contact met ons op.

Op deze pagina staan enkele kansrijke sectoren uitgelicht. Staat uw sector er niet bij? Neem dan contact op met ons. De adviseurs van RVO.nl kunnen u helpen met marktverkenning en het vinden van kansen en de juiste zakenpartners. Samen met ons netwerk in het buitenland helpen we u op weg op de Portugese markt.

Internet- of techstart-up? Ga mee naar de Web Summit in Lissabon!

Wilt u als snelgroeiende tech- of internetstart-up u internationaal oriënteren en profileren? Ga dan van 1 tot en met 4 november mee met de handelsmissie voor start-ups naar de Web Summit in Lissabon. Web Summit is één van de belangrijkste start-up- en tech-evenementen ter wereld. U kunt er zakendoen, netwerken met bedrijven en investeerders aantrekken.

Stedelijke ontwikkeling

Tijdens de economische crisis zijn de investeringen in stedelijke ontwikkeling in Portugal veelal stil komen te liggen. Die lastige periode is intussen voorbij. Portugal treft voorbereidingen voor een aantal grote projecten op het gebied van infrastructuur en stedelijke ontwikkeling. Dit biedt kansen voor Nederlandse ondernemers.

Kans: Cidade da Agua

Het project Cidade da Agua (Waterstad) is het grootste stedelijke ontwikkelingsproject van de afgelopen 20 jaar in en rondom Lissabon. Beperkte ruimte en hoge prijzen maken dat Lissabon nieuwe mogelijkheden voor verdere groei verkent. Cidade da Agua is daar een ambitieus voorbeeld van.

Momenteel zit het project in het begin van de laatste fase. Daarin is het vooral interessant voor consortia en grotere investeerders in de vastgoedsector. Ook als u niet tot deze groepen behoort, kan Cidade da Agua voor u een interessant project zijn. Op termijn liggen hier veel opdrachten voor bedrijven die zich bezig houden met duurzame energieoplossingen, logistieke vraagstukken en waterbeheer. Nu op de hoogte zijn, betekent dat u straks een voorsprong heeft.

Wilt u meer weten over dit project? Kijk dan op de website van Cidade da Agua. Heeft u na het lezen van de informatie nog vragen of deze of andere zakelijke kansen in Portugal? Neem dan contact op met één van onze adviseurs.

Uitbreiding en bouw luchthavens

Door de groei van het toerisme moet Lissabon zijn vliegveld uitbreiden. Bovendien wordt er een tweede vliegveld gebouwd aan de overkant van de rivier de Taag. Dit biedt mogelijkheden voor Nederlandse ondernemers in verschillende sectoren.

Reizigersbeleving

Voor ondernemers op het gebied van reizigersbeleving zijn er volop kansen. Van winkels tot digitale oplossingen om het verblijf op de luchthaven zo aangenaam mogelijk te maken. Dit vliegveld moet meer worden dan een plaats waar reizigers aankomen en vertrekken. Meer een kleine stad met alle bijbehorende voorzieningen.

Luchthavenaanleg en infrastructuur

Ook voor ondernemers op het gebied van luchthavenaanleg en -modernisering bieden deze Portugese projecten genoeg mogelijkheden. Bij de aanleg van het nieuwe vliegveld investeert de Portugese overheid ook in infrastructuur. Zo wordt de veerdienst tussen Montijo en Cais do Sodré uitgebreid. Dat levert kansen op voor Nederlandse scheepswerven en andere ondernemers op het gebied van infrastructuur.

Tip: BNR nieuwsradio besprak bovenstaande kansen in de uitzending Ondernemersdesk Europa. Bekijk de uitzending en laat u bijpraten.

Wilt u inspelen op bovenstaande kansen in de Portugese luchtvaartsector? Samen met de Nederlandse ambassade kunnen wij u op weg helpen met marktinformatie en het vinden van zakenpartners. Neem contact op met ons voor persoonlijk advies.

Marktrapporten met kansrijke sectoren

Samen met het buitenlandnetwerk van ambassades, consulaten, Netherlands Business Support Offices (NBSO's), Innovatie Attachés en landbouwraden publiceren wij rapporten over kansrijke sectoren in het buitenland.

Deze zijn terug te vinden onder Marktrapporten Portugal.

Andere relevante informatie over groeisectoren of zakelijke mogelijkheden publiceert het buitenlandnetwerk op internationaalondernemen.nl. U kunt hier filteren op het land en de gewenste sector.

Aanbestedingen en subsidies

Kansrijke aanbestedingen

Internationale organisaties zoals de European Bank for Reconstruction and Development (EBRD) en de Europese Commissie geven jaarlijks miljarden euro's aan projecten uit. Uit deze projecten komen veel opdrachten. Hier liggen ook zakelijke kansen voor u. Internationale aanbestedingen kunt u bekijken via de volgende bronnen:

Bekijk ook subsidies, leningen, aanbestedingen op de website van de Europese Commissie en internationale organisaties op RVO.

Subsidies en financiering

Heeft u financiering nodig voor uw bedrijf, zodat u over de grens uw vleugels uit kunt slaan? Rijksdienst voor Ondernemend Nederland helpt u graag uw financiering rond te krijgen.

In de subsidie- en financieringswijzer vindt u alle subsidies en regelingen die openstaan voor het indienen van een aanvraag. Door aan te geven wie u bent en waarnaar u op zoek bent, krijgt u een subsidieoverzicht op maat. Wij voeren deze subsidies en financieringsregelingen uit in opdracht van diverse Nederlandse ministeries en de Europese Commissie.

Twijfelt u over welke financiering bij u past? Onze adviseurs helpen graag met adviseren welke financiering bij u past, ook buiten RVO.

Benieuwd naar de kansen in uw sector?

Vraag nú een gratis marktverkenning aan.

In opdracht van:
  • Ministerie van Buitenlandse Zaken
Bent u tevreden over deze pagina?