Zakelijke kansen in Roemenië

Gepubliceerd op:
30 juli 2012
Laatst gecontroleerd op:
22 juni 2022

Roemenië biedt veel zakelijke kansen in de land- en tuinbouwsector. Ook op andere gebieden zoals gezondheidszorg, afvalbeheer, ICT en automotive zijn er mogelijkheden. In welke veelbelovende sector wilt u aan de slag?

De Roemeense economie biedt verschillende kansen voor Nederlandse ondernemers. Hieronder staan een paar veelbelovende sectoren uitgelicht.

Staat uw sector er niet bij? Neem dan contact op met een van onze adviseurs. Zij kunnen u helpen bij het verkennen van de markt, het vinden van kansen en het vinden van de juiste zakenpartners. Samen met het buitenlandnetwerk helpen we u graag op weg op de Roemeense markt.

Gezondheidszorg

Door relatief lage binnenlandse productie, is er veel behoefte aan medicijnen en medische apparaten in Roemenië. Deze markt laat groei zien. Daarnaast investeren organisaties zoals de Wereldbank, Europese Unie en Europese Investeringsbank veel geld in vooral de ziekenhuiszorg. Naar aanleiding van de coronapandemie investeren zij vanaf 2022 bijna € 5 miljard in de Roemeense zorgsector.

Er liggen onder meer concrete kansen op het gebied van:

 • levering van medicijnen, medische apparatuur en diensten, en digitale zorgoplossingen;
 • bouw van medische centra, ziekenhuizen en bijbehorende voorzieningen;
 • training van gezondheidsprofessionals;
 • medische infrastructuur van ziekenhuizen, waaronder IT-systemen;
 • verbetering van kankerscreening (hardware en management);
 • beoordeling van zorg(materiaal) op sociale normen en milieunormen.

Meer weten?

De volgende marktrapporten bieden meer informatie over de zorgsector en zijn mogelijkheden. Let op: het rapport 'The Romanian health care sector' houdt geen rekening met de coronacrisis, maar biedt wel veel waardevolle sectorinformatie.

Fruitsector

In de Roemeense fruitsector is behoefte aan modernisering. De Roemeense overheid zet actief in op de ontwikkeling van deze sector. Dit creëert kansen voor Nederlandse bedrijven. Bijvoorbeeld als u gespecialiseerd bent in plantmateriaal of technologie voor de fruitsector.

Er zijn ook kansen voor de export van fruit zelf. Hoewel Nederland niet de grootste leverancier van fruit is, exporteerden Nederlandse bedrijven in 2020 voor € 88 miljoen aan fruit en noten naar Roemenië. (Bron: CBS.)

Verder lezen? De landbouwraad in Roemenië publiceert regelmatig nieuws over deze sector.

Afvalbeheer

Om te voldoen aan de huidige EU-wetgeving moet Roemenië een flinke inhaalslag maken op het gebied van afvalbeheer. Het gaat hierbij om zowel expertise als praktische uitvoering. Dit biedt kansen voor Nederlandse bedrijven, vooral op het gebied van:

 • Ophalen en verwerken van gemeentelijk afval
 • Recycling en voorkomen van afvalproductie
 • Bodem- en grondwatersanering
 • Extended Producer Responsibility (EPR)
 • Productie van energie uit afval ('refuse-derived fuel' – RDF)

Kansen in overige sectoren Roemenië

Behalve in bovengenoemde sectoren zijn er in Roemenië nog meer kansen, bijvoorbeeld in ICT en automotive. Benieuwd of er kansen zijn voor uw sector? Neem dan contact op met een van onze adviseurs. Zij kijken graag samen met u naar de mogelijkheden.

Marktrapporten met kansrijke sectoren

Samen met het buitenlandnetwerk van ambassades, consulaten, Netherlands Business Support Offices (NBSO's), Innovatie Attachés en landbouwraden publiceren wij rapporten over kansrijke sectoren in het buitenland.

Deze zijn terug te vinden onder marktrapporten Roemenië.

Verder publiceert het buitenlandnetwerk relevante informatie over groeisectoren of zakelijke mogelijkheden ook op internationaalondernemen.nl. Als er rapporten beschikbaar zijn vindt u deze door 'Roemenië' en de gewenste sector te selecteren.

Aanbestedingen en subsidies

Kansrijke aanbestedingen

Internationale organisaties zoals de European Bank for Reconstruction and Development (EBRD) en de Europese Commissie geven jaarlijks miljarden euro's aan projecten uit. Uit deze projecten komen veel opdrachten. Hier liggen ook zakelijke kansen voor u. Internationale aanbestedingen kunt u bekijken via de volgende bronnen:

Bekijk ook subsidies, leningen, aanbestedingen op de website van de Europese Commissie en internationale organisaties op RVO.

Subsidies en financiering

Heeft u financiering nodig voor uw bedrijf, zodat u over de grens uw vleugels uit kunt slaan? Rijksdienst voor Ondernemend Nederland helpt u graag uw financiering rond te krijgen.

In de subsidie- en financieringswijzer vindt u alle subsidies en regelingen die openstaan voor het indienen van een aanvraag. Door aan te geven wie u bent en waarnaar u op zoek bent, krijgt u een subsidieoverzicht op maat. Wij voeren deze subsidies en financieringsregelingen uit in opdracht van diverse Nederlandse ministeries en de Europese Commissie.

Twijfelt u over welke financiering bij u past? Onze adviseurs helpen graag met adviseren welke financiering bij u past, ook buiten RVO.

In opdracht van:
 • Ministerie van Buitenlandse Zaken
Bent u tevreden over deze pagina?