Zakendoen in Uruguay

Gepubliceerd op:
3 september 2019
Laatst gecontroleerd op:
27 april 2023

Sportliefhebbers kennen Uruguay voornamelijk van voetballers als Suárez en Cavani. Maar dit land biedt buiten topvoetballers ook zakelijke kansen. Hoe doet u zaken in Uruguay? En waar liggen de kansen voor u? En waar vind u informatie over IMVO? Deze pagina helpt u op weg bij het zakendoen in Uruguay.

Inwoners van Uruguay

Uruguay is een modern land en het minst corrupte land van Latijns-Amerika. Het land staat bekend om zijn goede werkomstandigheden, gezondheidszorg en opleidingsmogelijkheden. Het is een van de weinige landen in Latijns-Amerika waar de gehele bevolking toegang heeft tot vers water.

Politiek gezien is het land erg liberaal. In de Human Development Index van de Verenigde Naties staat Uruguay op de 55e plaats (2020). Uruguay heeft 3,6 miljoen inwoners. Meer dan de helft van de Uruguayanen heeft een christelijke geloofsovertuiging. Spaans is de officiële landstaal. Engels is de meest gesproken buitenlandse taal. Hiernaast spreken veel Uruguayanen Portugees, door de grens met Brazilië.

Het land is geografisch verdeeld in 19 staten (Departamentos), met Montevideo als hoofdstad. De grootste steden zijn Montevideo, Salto en Paysandú. Bijna alle Uruguayanen wonen in stedelijk gebied (95%) waarvan meer dan de helft in Montevideo.

Uruguay ligt op een gunstige strategische plek tussen Argentinië en Brazilië. Daarnaast heeft het een kust langs de Zuidelijke Atlantische oceaan. Bovendien ligt het aan de monding van een belangrijke waterweg die transport mogelijk maakt naar Argentinië, Paraguay, Bolivia en Brazilië.

Wilt u meer weten over het land Uruguay, zoals het bruto nationaal product, de staatsvorm of andere demografische gegevens? Bekijk dan onze Factsheet Uruguay.

Economische situatie van Uruguay

Sinds 2003 heeft Uruguay een positieve economische groei. Zelfs in 2017 en 2018, toen Argentinië en Brazilië te maken hadden met een crisis, bleef de groei aanhouden. Dit heeft Uruguay bereikt door verschillende handelspartners te zoeken. Momenteel drijft het land vooral handel met China en Europa.
De grootste aandrijver van de Uruguayaanse economie is de landbouwsector. Deze sector neemt zo’n 65% van de totale export in beslag.

Handel Nederland-Uruguay

Nederland staat in de top 3 van exportbestemmingen van Uruguay. In 2018 bedroeg de export van Nederlandse goederen naar Uruguay € 119 miljoen. Nederland importeerde dat jaar voor € 466 miljoen aan producten uit Uruguay.

Handelsrelatie EU-Uruguay

Uruguay is onderdeel van de Mercosur principeovereenkomst met Europa. Samen met Argentinië, Brazilië en Paraguay heeft Uruguay een economische overeenkomst gesloten om de handel met de EU een impuls te geven.
Het verdrag is momenteel nog niet van kracht maar kan in de nabije toekomst grote gevolgen hebben. Voor meer informatie over dit verdrag kunt u terecht op de Mercosur pagina.

Zakelijke kansen in Uruguay

Door het gunstige klimaat is Uruguay per uitstek geschikt voor landbouw, bosbouw, en veeteelt. Hier liggen dan ook veel kansen voor Nederlandse ondernemers.

Zuivel en rundvlees

  • Technologie voor verbetering van de productiviteit in de productie van zuivel en runderen
  • Importeurs van vlees en zuivelproducten
  • Kaasproducenten en leveranciers van producten ten behoeve van kaasproductie

Glastuinbouw

  • Milieuvriendelijke gewasbeschermingsmiddelen
  • Bedrijven die zich oriënteren op het opzetten van een productie locatie in Zuid-Amerika

Waterstofenergie

De marktstudie "Assessment of opportunities for Dutch companies in developing hydrogen ecosystems in Argentina, Chile, Colombia, Mexico, Panama and Uruguay" is in het najaar van 2021 uitgevoerd door consultantbureau Hinicio. Dit rapport geeft inzicht in de kansen die in onder andere Uruguay liggen op het gebied van beleid en stimulansen, standaardisatie en certificering van waterstofenergie.

Lees de samenvatting en vraag het rapport direct aan

Overig

  • Circulaire oplossingen
  • Watermanagement
  • Voedselverwerkende industrie

Meer informatie vindt u in het rapport van het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit over de zakelijke kansen in de landbouwsector (pdf).

In de bouwsector liggen er kansen voor Nederlandse bedrijven die bouwmaterialen, bouwmachines en nieuwe technieken aanbieden.

Vrijhandelszones

Uruguay beschikt over een aantal vrijhandelszones. In deze vrijhandelszones kunt u als buitenlandse ondernemer gebruik maken van traditionele vrijhandelsvoordelen als opslag, logistiek en vervoer. Ook kunt u hier gebruik maken van aanvullende services zoals software, financiering en callcenters.

Vragen? Neem contact op met ons

Heeft u vragen over het zakendoen in Uruguay? Of bent u op zoek naar zakenpartners in de energie, landbouw of een andere sector? Neem dan contact op met onze regio-adviseurs. Zij kunnen u meer vertellen over de sectoren en u helpen met het voldoen aan de wet- en regelgeving.

    Bent u tevreden over deze pagina?