Zakendoen in Uruguay
Sportliefhebbers kennen Uruguay voornamelijk van voetballers als Suárez en Cavani. Maar dit land biedt buiten topvoetballers ook zakelijke kansen. Hoe doet u zaken in Uruguay? En waar liggen de kansen voor u? En waar vind u informatie over MVO? Deze pagina helpt u op weg bij het zakendoen in Uruguay.
Inwoners van Uruguay
Uruguay is een modern land en het minst corrupte land van Latijns-Amerika. Het land staat bekend om zijn goede werkomstandigheden, gezondheidszorg en opleidingsmogelijkheden. Het is een van de weinige landen in Latijns-Amerika waar de gehele bevolking toegang heeft tot vers water.
Politiek gezien is het land erg liberaal. In de Human Development Index van de Verenigde Naties staat Uruguay op de plaats 52 (in 2022). Uruguay heeft 3,6 miljoen inwoners. Meer dan de helft van de Uruguayanen heeft een christelijke geloofsovertuiging. Spaans is de officiële landstaal. Engels is de meest gesproken buitenlandse taal. Hiernaast spreken veel Uruguayanen Portugees, door de grens met Brazilië.
Het land is geografisch verdeeld in 19 staten (Departamentos), met Montevideo als hoofdstad. De grootste steden zijn Montevideo, Salto en Paysandú. Bijna alle Uruguayanen wonen in stedelijk gebied (95%) waarvan meer dan de helft in Montevideo.
Uruguay ligt op een gunstige strategische plek tussen Argentinië en Brazilië. Daarnaast heeft het een kust langs de Zuidelijke Atlantische oceaan. Bovendien ligt het aan de monding van een belangrijke waterweg die transport mogelijk maakt naar Argentinië, Paraguay, Bolivia en Brazilië.
Wilt u meer weten over het land Uruguay, zoals het bruto nationaal product, de staatsvorm of andere demografische gegevens? Bekijk dan onze Factsheet Uruguay.
Economische situatie van Uruguay
Sinds 2003 heeft Uruguay een positieve economische groei. Zelfs in 2017 en 2018, toen Argentinië en Brazilië te maken hadden met een crisis, bleef de groei aanhouden. Alleen coronajaar 2020 vormt een uitzondering. Dit heeft Uruguay bereikt door verschillende handelspartners te zoeken. Momenteel drijft het land vooral handel met China en Europa.
De grootste aandrijver van de Uruguayaanse economie is de landbouwsector. Deze sector neemt zo’n 65% van de totale export in beslag.
Handel Nederland-Uruguay
In 2023 bedroeg de export van Nederlandse goederen naar Uruguay € 295,0 miljoen.
Meer weten? De volgende bronnen bieden meer handelscijfers:
- Bekijk het overzicht van de handel tussen Uruguay en Nederland op Trademap van het International Trade Center (ITC). Via criteria kunt u 'import' of 'export' aanpassen.
- Bekijk de website van het Centraal Bureau voor Statistiek voor informatie over de handel met Uruguay.
- U vindt het bruto nationaal product, economische groei, demografische gegevens en meer in onze factsheet over Uruguay.
Handelsrelatie EU-Uruguay
Uruguay is onderdeel van de Mercosur principeovereenkomst met Europa. Samen met Argentinië, Brazilië en Paraguay heeft Uruguay een economische overeenkomst gesloten om de handel met de EU een impuls te geven.
Het verdrag is momenteel nog niet van kracht maar kan in de nabije toekomst grote gevolgen hebben. Voor meer informatie over dit verdrag kunt u terecht op de Mercosurpagina.
Zakelijke kansen in Uruguay
Door het gunstige klimaat is Uruguay per uitstek geschikt voor landbouw, bosbouw, en veeteelt. Hier liggen dan ook veel kansen voor Nederlandse ondernemers.
Zuivel en rundvlees
- Technologie voor verbetering van de productiviteit in de productie van zuivel en runderen.
- Importeurs van vlees en zuivelproducten.
- Kaasproducenten en leveranciers van producten ten behoeve van kaasproductie.
Glastuinbouw
- Milieuvriendelijke gewasbeschermingsmiddelen.
- Bedrijven die zich oriënteren op het opzetten van een productie locatie in Zuid-Amerika.
Waterstofenergie
De marktstudie "Assessment of opportunities for Dutch companies in developing hydrogen ecosystems in Argentina, Chile, Colombia, Mexico, Panama and Uruguay" is in het najaar van 2021 uitgevoerd door consultantbureau Hinicio. Dit rapport geeft inzicht in de kansen die in onder andere Uruguay liggen op het gebied van beleid en stimulansen, standaardisatie en certificering van waterstofenergie.
Lees de samenvatting en vraag het gratis rapport aan
Duurzame mobiliteit
Hoe ziet de duurzame mobiliteitssector in Latijns-Amerika eruit en welke kansen biedt dat voor Nederlandse bedrijven met oplossingen in elektrisch vervoer?
Lees de samenvatting en vraag het gratis rapport aan
Overig
- Circulaire oplossingen
- Watermanagement
- Voedselverwerkende industrie
In de bouwsector liggen er kansen voor Nederlandse bedrijven die bouwmaterialen, bouwmachines en nieuwe technieken aanbieden.
Vrijhandelszones
Uruguay beschikt over een aantal vrijhandelszones. In deze vrijhandelszones kunt u als buitenlandse ondernemer gebruik maken van traditionele vrijhandelsvoordelen als opslag, logistiek en vervoer. Ook kunt u hier gebruik maken van aanvullende services zoals software, financiering en callcenters. In het rapport 'Export of goods with free zones' van de Uruguayaanse overheid vindt u meer informatie hierover.
Zakendoen in Uruguay
Ease of Doing Business
Bij de Wereldbank vindt u informatie over alle praktische zaken die komen kijken bij het starten van een eigen bedrijf in Uruguay. In het onderdeel 'Ease of Doing Business' van de Wereldbank vindt u informatie over bouwvergunningen, de registratie van onroerend goed en het betalen van belastingen.
Let op: De Wereldbank heeft onregelmatigheden gevonden in de ranglijsten van 2018 en 2020. Na intern onderzoek (pdf) is besloten om met de Doing Business-rapporten te stoppen. Met de nieuwe methode Business Ready (B-Ready) wil de Wereldbank opnieuw een betrouwbare ranglijst maken. In 2024 lanceerde de bank een pilot met informatie over 50 landen. Bekijk de pilot B-Ready op de website van de Wereldbank.
Internationaal maatschappelijk verantwoord ondernemen
Internationaal zakendoen biedt kansen, maar kent ook uitdagingen. Deze vragen om een goede voorbereiding. Let erop dat u op een maatschappelijk verantwoorde manier onderneemt in het buitenland. Zo kunt u helpen de lokale situatie te verbeteren, bouwt u aan een goede reputatie en een toekomstbestendige onderneming.
De Nederlandse overheid verwacht dat u als ondernemer de risico's voor mens en milieu in uw bedrijfsvoering én in de internationale waardeketen in kaart brengt. En dat u de negatieve gevolgen daarvan voorkomt en aanpakt. Ook moet u hierover communiceren. Dit heet due diligence (gepaste zorgvuldigheid). Hierbij volgt u de OESO-richtlijnen voor multinationale ondernemingen over maatschappelijk verantwoord ondernemen.
Onderzoek de risico's
Ondernemen is niet zonder risico's. Elk land biedt uitdagingen. De volgende bronnen geven u een eerste indruk van mogelijke MVO-risico's. Het is belangrijk dat u deze zelf goed onderzoekt, voordat u zakendoet in het buitenland. Blijf ook op de hoogte van lokale ontwikkelingen.
- MVO Risico Checker (MVO Nederland)
- Corruption Perceptions Index (Transparency International)
- Human Development Index (Verenigde Naties) - Kies het land bovenaan in het uitklapveld.
- Status van conflicten (Crisis Group)
- ThinkHazard (Wereldbank)
- Reisadvies (Ministerie van Buitenlandse Zaken) - Vul het land in.
Meer weten of hulp nodig?
- Bekijk onze informatie over internationaal maatschappelijk verantwoord zakendoen.
- Het MVO-steunpunt helpt u op weg met advies en informatie om maatschappelijk verantwoord ondernemen en due diligence toe te passen.
Hulp bij financiering nodig?
Rijksdienst voor Ondernemend Nederland helpt u graag uw financiering rond te krijgen. Lees op onze pagina Subsidies en financiering voor internationaal ondernemen hoe wij u kunnen helpen.
Kijk ook in de Subsidiewijzer welke subsidies er voor Uruguay mogelijk zijn.
Exportregels voor Uruguay
Access2Markets
De online portal Access2Markets (opvolger van de Market Access Database - MADB) van de Europese Commissie bevat de belangrijkste exportregels en praktische tips voor Uruguay. Heeft u niet eerder met Access2Markets gewerkt? Lees dan eerst ons stappenplan voor Access2Markets.
Tijdelijke invoer
Uruguay is geen ondertekenaar van de ATA-conventie en u kunt dus geen gebruik maken van een ATA-carnet.
Export strategische goederen
Op Rijksoverheid.nl vindt u informatie over de export van militaire en dual-use goederen (goederen die ook militair gebruikt kunnen worden).
Documenten en procedures
- De Kamer van Koophandel heeft meer informatie over exportdocumenten.
- De Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) geeft informatie over exportprocedures bij dierlijke producten en plantaardige producten.
- De Douane van Uruguay biedt informatie over exportregels (Spaanstalig).
Hulp van de ambassade
De ambassade in Buenos Aires (Argentinië) staat klaar om u te helpen bij al uw ondernemersvragen over Uruguay. De medewerkers kennen de lokale markt, signaleren kansen en geven praktische tips. Bovendien kunnen zij deuren openen die voor anderen gesloten blijven.
Lijkt de plaatselijke overheid niet mee te willen werken of zijn er andere drempels? Vaak kent de ambassade de mensen die deze obstakels weg kunnen nemen. Bij zakelijke conflicten kunnen de ambassademedewerkers u in contact brengen met juristen en fiscalisten. Bekijk de contactinformatie van de ambassade in Buenos Aires en op de website Nederland Wereldwijd. Op die site vindt u ook het reisadvies voor Uruguay.
Op de website Agroberichten buitenland vindt u informatie over de LVVN-raad in Buenos Aires (Argentinië). Deze houdt zich ook bezig met Uruguay.
Meer weten?
- Kijk bij World Integrated Trade Solution (een initiatief van de Wereldbank en UNCTAD) voor statistieken over Uruguay.
- Het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS) biedt statistieken over onze handel met Uruguay.
- Kijk wat handelsakkoorden en handelsbelemmeringen voor uw handel kunnen betekenen.
- Op de website van de Uruguayaanse Kamer van Koophandel vindt u diverse informatie over zakendoen in Uruguay.
Vragen over ondernemen in Uruguay?
Onze adviseurs helpen u graag verder.
- Ministerie van Buitenlandse Zaken