Betalingsverkeer in Zuid-Afrika

Laatst gecontroleerd op:
28 juni 2023
Gepubliceerd op:
4 september 2015

Bij het zakendoen in Zuid-Afrika krijgt u onvermijdelijk te maken met het lokale betalingsverkeer. Wat zijn de meest voorkomende betalingsgewoonten van Zuid-Afrika en welke betalingsrisico’s kunt u vermijden? Hieronder gaan we in op deze vragen.

Betalingen in Zuid-Afrika

Officiële valuta van Zuid-Afrika

De nationale munteenheid is de Zuid-Afrikaanse rand (ZAR). Er zijn biljetten van 10, 20, 50, 100 en 200 rand, munten van 5, 2 en 1 rand, en munten van 50, 20, 10 en 5.

Kijk op de website van European Central Bank (ECB) voor de koers van de rand.

Om de stabiliteit van de rand te garanderen, vergelijkt men de waarde van de munt met een aantal valuta waarin veel wordt gehandeld: de US dollar, de euro, het Britse pond en de Japanse yen. De South African Reserve Bank (SARB) hanteert geen specifieke koers voor de rand , maar kan ingrijpen op het moment dat de koers te veel schommelt.

Betalingen met een Letter of Credit

Het is gebruikelijk om betalingen via een onherroepelijk geconfirmeerd accreditief letter of credit (L/C) te laten verlopen. Een betalingstermijn van 90 tot 120 dagen is gangbaar.

Vooraf betalen

De koper schrijft het geld over naar de rekening van de verkoper. Deze manier van betalen is het minste risicovol.

  Bankrekening openen in Zuid-Afrika

  Wilt u een bankrekening openen in Zuid-Afrika? Er zijn ongeveer 25 banken met een volledige bevoegdheid tot handelen in vreemde valuta. Daarnaast is er een aantal commerciële banken met beperkte bevoegdheid. De SARB (de Zuid-Afrikaanse centrale bank) geeft een meer informatie over de bancaire sector.

  Het rekeningnummer duidt men in Zuid-Afrika aan als Rekeningnommer of Account number. Er is geen standaard opbouw van het rekeningnummer voor Zuid-Afrika.

   Betalingsgewoonten in Zuid-Afrika

   E-commerce: vooral betalingen met creditcards

   In Zuid-Afrika zijn betalingen via de creditcard of via overschrijvingen de meest voorkomende betaalmethoden van consumenten die online producten bestellen. EWallets, op rekening en onder rembours worden minder vaak gebruikt.

   Meer weten over e-commerce in Zuid-Afrika? Bekijk dan onze informatie over Marketing in Zuid-Afrika.

   Ken de betalingsrisico's

   Evofenedex waarschuwt voor betalingsrisico’s, zoals:

    Meer weten?

    Websites

    Rapporten

    Vragen over betalingsverkeer in Zuid-Afrika?

    Onze adviseurs denken graag met u mee.

    In opdracht van:
    • Ministerie van Buitenlandse Zaken
    Bent u tevreden over deze pagina?