Handel Nederland - Zuid-Korea

Laatst gecontroleerd op:
27 maart 2024
Gepubliceerd op:
8 april 2013

Nederland en Zuid-Korea kennen een lange handelsgeschiedenis. Tegenwoordig is Zuid-Korea een van de belangrijkste handelspartners van Nederland in Azië. Dankzij het handelsverdrag tussen de Europese Unie (EU) en Zuid-Korea is de handel tussen Nederland en Zuid-Korea de afgelopen jaren opgebloeid. Deze pagina geeft u meer informatie over de handelsrelatie tussen de landen.

Wilt u meer weten over Zuid-Korea, zoals het bruto nationaal product, de staatsvorm of de demografische gegevens? Bekijk dan onze Factsheet Zuid-Korea.

Wilt u liever een grafisch overzicht van de handel met Zuid-Korea? Bekijk dan de grafiek op de website van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Recente economische ontwikkelingen

Net als veel landen kampt Zuid-Korea met een hoge inflatie, al zwakt dit wel langzaam af. Consumentenuitgaven en investeringen blijven laag door een gebrek aan koopkracht en de trage huizenmarkt. De export neemt langzaam weer toe, met name door de groeiende vraag naar halfgeleiders. 

Om de economie te stimuleren voert de Koreaanse overheid steunmaatregelen in. Die zouden de samenleving moeten steunen, zo ook kleine bedrijven. 

Volgens de OESO is het Zuid-Koreaanse bruto binnenlands product (bbp) in 2023 gegroeid met 1,4%. Voor 2024 wordt een economische groei van 2,3% verwacht en voor 2025 2,1%.

Handelscijfers Nederland - Zuid-Korea

Totale in- en uitvoer tussen Nederland en Zuid-Korea
Soort informatie Bedrag Jaartal
Totale uitvoer € 12 miljard 2023
Totale invoer € 4,2 miljard 2023

Kijk voor de nieuwste cijfers over de handel tussen Nederland en Zuid-Korea in de databank Statline van het CBS. Stel de perioden, productgroep (SITC) en het onderwerp in, om de informatie te vinden die u wilt.

Wilt u de laatste 5 jaar overzichtelijk op een rij? Bekijk dan deze link in de databank Statline.

Belangrijkste uitvoerproducten naar Zuid-Korea

Top 5 uitvoer vanuit Nederland naar Zuid-Korea
Productgroep Bedrag Jaartal
Gespecialiseerde machines € 6,3 miljard 2023
Instrumenten en apparaten voor beroepsuitoefening en wetenschap € 542 miljoen 2023
Medicinale en farmaceutische producten € 499 miljoen 2023
Elektrische apparaten € 405 miljoen 2023
Voertuigen voor wegvervoer € 262 miljoen 2023

De gegevens hierboven komen van het CBS. Benieuwd naar de hele lijst van uitvoerproducten? Kijk dan in de Statline-databank van het CBS onder uitvoer van Nederland naar Zuid-Korea.

Het CBS publiceert ook voorlopige exportcijfers over het lopende jaar. Onder 'Perioden' selecteert u de maanden waar u de cijfers van wilt bekijken. Let op: het CBS kan deze cijfers later nog aanpassen.

Belangrijkste invoerproducten uit Zuid-Korea

Top 5 invoer vanuit Zuid-Korea naar Nederland
Productgroep Bedrag Jaartal
Voertuigen voor wegvervoer € 637 miljoen 2023
Gespecialiseerde machines € 462 miljoen 2023
Elektrische apparaten € 365 miljoen 2023
Diverse machines € 288 miljoen 2023
Organische chemische producten € 264 miljoen 2023

De gegevens hierboven komen van het CBS. Benieuwd naar de hele lijst van invoerproducten? Kijk dan in de Statline-databank van het CBS onder invoer uit Zuid-Korea naar Nederland.

Het CBS publiceert ook voorlopige importcijfers over het lopende jaar. Onder 'Perioden' selecteert u de maanden waar u de cijfers van wilt bekijken. Let op: het CBS kan deze cijfers later nog aanpassen.

Handelsinformatie via TradeMap

In TradeMap van het International Trade Centre (ITC) kunt u ook de handelsstromen naar en uit Zuid-Korea bekijken. Het voordeel is dat u hier ook niet-Nederlandse handelsstromen ziet. Selecteer bovenaan bij 'partner' een ander land dan Nederland. Zo vergelijkt u de Nederlandse cijfers met die van andere landen.

Let op: anders dan het CBS, gebruikt Trademap HS-codes om goederen in te delen in categorieën. Dit is een systeem dat bedrijven en douanes wereldwijd gebruiken. Houd hier bij uw zoekopdracht rekening mee.

Handelsakkoord EU - Zuid-Korea

De Europese Unie en Zuid-Korea hebben een handelsakkoord. Dat betekent dat veel invoerrechten op producten en diensten zijn afgeschaft. Wilt u weten of uw product in aanmerking komt voor verlaagde invoerrechten? Raadpleeg dan de Access2Markets-database.

U vindt meer informatie over het handelsverdrag op onze pagina over Exportregels in Zuid-Korea.

Meer weten?

Ontdek uw kansen

Wilt u weten of de Zuid-Koreaanse markt ook voor u interessant is? Neem dan contact op met onze adviseurs.

In opdracht van:
  • Ministerie van Buitenlandse Zaken
Bent u tevreden over deze pagina?