Handel Nederland - Zuid-Korea

Gepubliceerd op:
8 april 2013
Laatst gecontroleerd op:
28 februari 2022

Nederland en Zuid-Korea kennen een lange handelsgeschiedenis. Tegenwoordig is Zuid-Korea een van de belangrijkste handelspartners van Nederland in Azië. Dankzij het handelsverdrag tussen de Europese Unie (EU) en Zuid-Korea is de handel tussen Nederland en Zuid-Korea de afgelopen jaren opgebloeid. Deze pagina geeft u meer informatie over de handelsrelatie tussen de landen.

Wilt u meer weten over Zuid-Korea, zoals het bruto nationaal product, de staatsvorm of andere demografische gegevens? Bekijk dan onze factsheet over Zuid-Korea.

Handelscijfers Nederland - Zuid-Korea

Totale in- en uitvoer tussen Nederland en Zuid-Korea

Soort informatie Bedrag Jaartal
Totale uitvoer € 6,5 miljard 2020
Totale invoer € 4,1 miljard 2020
Handelsbalans (positief/negatief) € 2,4 miljard (+) 2020

Kijk voor de meest recente cijfers over de handel tussen Nederland en Zuid-Korea in de databank Statline van het CBS.

Het effect van de coronacrisis op de handel met Zuid-Korea

Er is nog veel onduidelijk over de gevolgen van de coronacrisis op de handel met Zuid-Korea. De coronacrisis heeft gevolgen voor de hele wereldhandel, dus ook voor de Nederlandse handel met Zuid-Korea.

Economische gevolgen

De Zuid-Koreaanse economie is afhankelijk van export. Daarom nam het land in het begin van de coronacrisis al maatregelen om de economie te beschermen. Er kwam ondersteuning voor onder andere huishoudens, bedrijven en werkzoekenden. Toch is Korea geraakt en zal het herstel tijd kosten. De OESO zag over 2020 een krimp van 1,1%. Naar verwachting groeit het bbp in 2021 weer, met 2,8%. Lees meer over de actuele situatie in de OECD Economic Snapshot: Korea.

Ontwikkelingen in Zuid-Korea

Tijdens de webinar Zakendoen in Zuid-Korea na COVID-19 op 10 juni 2020 gaven RVO en de ambassade in Seoul meer inzicht in de effecten van de coronacrisis op de economie van Zuid-Korea. Enkele ontwikkelingen die naar voren kwamen tijdens de webinar:

  • Nederlandse bedrijven doen het nog (relatief) goed in Zuid-Korea;
  • het land wil het industriebeleid versterken, onder andere door in te zetten op digitalisering;
  • Zuid-Korea gaat de Global Value Chains herinrichten om post-corona minder afhankelijk te worden van China, de VS en Japan.

Rapport van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) over de coronacrisis

Lees het rapport World Economic Outlook van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) van oktober 2021 om een beeld te krijgen van de economische gevolgen die de coronacrisis heeft op de wereldhandel. Hierin vindt u ook informatie over Zuid-Korea.

Let op: de economische ontwikkelingen gaan snel. Houd de website van het IMF in de gaten voor nieuwe rapportages over dit onderwerp.

Belangrijkste exportproducten naar Zuid-Korea

Top 3 uitvoerproducten naar Zuid-Korea

Productgroep Bedrag Jaartal
Gespecialiseerde machines € 3,9 miljard 2020
Instrumenten en apparaten voor beroepsuitoefening en wetenschap € 281 miljoen 2020
Elektrische apparaten € 255 miljoen 2020

De bovenstaande gegevens zijn afkomstig van het CBS. Wilt u de hele lijst van uitvoerproducten naar Zuid-Korea bekijken? Kijk dan in de Statline-databank van het CBS onder export van Nederland naar Zuid-Korea.

Voorlopige exportcijfers

Het CBS publiceert ook voorlopige exportcijfers naar Zuid-Korea over het lopende jaar. Let op: dit zijn voorlopige cijfers die op een later moment mogelijk herzien worden. De gegevens in dit overzicht zijn een inschatting op basis van de op dat moment beschikbare gegevens.

Belangrijkste importproducten uit Zuid-Korea

Top 3 invoerproducten uit Zuid-Korea

Productgroep Bedrag Jaartal
Elektrische apparaten € 889 miljoen 2020
Voertuigen voor wegvervoer € 561 miljoen 2020
Medicinale en farmaceutische producten € 401 miljoen 2020

De bovenstaande gegevens zijn afkomstig van het CBS. Wilt u de hele lijst van invoerproducten uit Zuid-Korea bekijken? Kijk dan in de Statline-databank van het CBS onder invoer uit Zuid-Korea door Nederland.

Voorlopige invoercijfers

Het CBS publiceert ook voorlopige cijfers over de invoer uit Zuid-Korea over het lopende jaar. Let op: dit zijn voorlopige cijfers die op een later moment mogelijk herzien worden. De gegevens in dit overzicht zijn een inschatting op basis van de op dat moment beschikbare gegevens.

Handelsinformatie via TradeMap

Een andere nuttige bron voor handelscijfers is TradeMap. Deze site wordt beheerd door het International Trade Centre (ITC) van de Verenigde Naties. Voordeel van TradeMap is dat u hier ook inzicht krijgt in niet-Nederlandse handelsstromen. Zo kunt u de Nederlandse cijfers vergelijken met die van andere landen.

Let op: anders dan het CBS maakt Trademap gebruik van het HS-systeem voor het indelen van de goederenstromen. Houd hier rekening mee bij uw zoekopdracht.

TradeMap heeft een volledig overzicht van de handelsstromen naar en uit Zuid-Korea. Bovenaan bij 'partner' kunt u het exporterende land selecteren.

Overzicht handelscijfers

Wilt u liever alles in één overzicht? Het rapport hieronder biedt cijfers over de directe buitenlandse investeringen en een overzicht van de import en export.

Handelsakkoord EU - Zuid-Korea

De Europese Unie en Zuid-Korea hebben een handelsakkoord. Dat betekent dat veel invoerrechten op producten en diensten zijn afgeschaft. Wilt u weten of uw product in aanmerking komt voor verlaagde invoerrechten? Raadpleeg dan de Access2Markets-database.

U vindt meer informatie over het handelsverdrag op onze pagina over Exportregels in Zuid-Korea.

Ervaart u in het buitenland oneerlijke concurrentie, voorwaarden die uw handel moeilijker maken (handelsbarrières) of maatregelen die de eigen markt beschermen? Meld dit bij het Meldpunt Handelsbelemmeringen.

Ontdek uw kansen

Wilt u weten of de Koreaanse markt ook voor u interessant kan zijn? Of loopt u rond met exportplannen voor Zuid-Korea? Neem dan contact op met onze adviseurs. Zij kunnen u helpen bij het vinden van kansen, zakenpartners of u adviseren over andere exportzaken.

Meer informatie

In opdracht van:
  • Ministerie van Buitenlandse Zaken
Bent u tevreden over deze pagina?