Handel Nederland - Zuid-Korea

Gepubliceerd op:
8 april 2013
Laatst gecontroleerd op:
4 juli 2023

Nederland en Zuid-Korea kennen een lange handelsgeschiedenis. Tegenwoordig is Zuid-Korea een van de belangrijkste handelspartners van Nederland in Azië. Dankzij het handelsverdrag tussen de Europese Unie (EU) en Zuid-Korea is de handel tussen Nederland en Zuid-Korea de afgelopen jaren opgebloeid. Deze pagina geeft u meer informatie over de handelsrelatie tussen de landen.

Wilt u meer weten over Zuid-Korea, zoals het bruto nationaal product, de staatsvorm of de demografische gegevens? Bekijk dan onze Factsheet Zuid-Korea.

Wilt u liever een grafisch overzicht van de handel met Zuid-Korea? Bekijk dan de grafiek op de website van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Recente economische ontwikkelingen

Net als veel landen, kampt Zuid-Korea met een hoge inflatie. De OESO verwacht dat dit nog een tijd zo blijft. Consumentenuitgaven en investeringen blijven laag door een gebrek aan koopkracht en trage huizenmarkt. Dalende verkopen van halfgeleiders hebben op korte termijn negatieve invloed op de export. En dat terwijl de economie afhankelijk is van export. De OESO verwacht een daling van de economische groei: van 2,7% over 2022 naar 2% over 2023 en 2024. 

Om de economie te stimuleren voert de Koreaanse overheid steunmaatregelen in. Die zouden de zwakkeren in de samenleving moeten steunen, zo ook kleine bedrijven. Ook ondersteunt de overheid energiebesparing.

Meer weten?

Deze rapporten blikken vooruit op de ontwikkelingen in de Zuid-Koreaanse economie:

Handelscijfers Nederland - Zuid-Korea

Totale in- en uitvoer tussen Nederland en Zuid-Korea

Soort informatie Bedrag Jaartal
Totale uitvoer € 9,7 miljard 2022
Totale invoer € 5,8 miljard 2022

Kijk voor de nieuwste cijfers over de handel tussen Nederland en Zuid-Korea in de databank Statline van het CBS. Stel de perioden, productgroep (SITC) en het onderwerp in, om de informatie te vinden die u wilt.

Wilt u de laatste 5 jaar overzichtelijk op een rij? Bekijk dan deze link in de databank Statline.

Belangrijkste uitvoerproducten naar Zuid-Korea

Uitvoer vanuit Nederland naar Zuid-Korea

Productgroep Bedrag Jaartal
Gespecialiseerde machines € 5,5 miljard 2022
Instrumenten en apparaten voor beroepsuitoefening en wetenschap € 483 miljoen 2022
Medicinale en farmaceutische producten € 337 miljoen 2022

De gegevens hierboven komen van het CBS. Benieuwd naar de hele lijst van uitvoerproducten? Kijk dan in de Statline-databank van het CBS onder uitvoer van Nederland naar Zuid-Korea.

Voorlopige exportcijfers

Het CBS publiceert ook voorlopige exportcijfers over het lopende jaar. Onder 'Perioden' selecteert u de maanden waar u de cijfers van wilt bekijken. Let op: het CBS kan deze cijfers later nog aanpassen.

Belangrijkste invoerproducten uit Zuid-Korea

Invoer vanuit Zuid-Korea naar Nederland

Productgroep Bedrag Jaartal
Toestellen voor telecommunicatie € 946 miljoen 2022
Gespecialiseerde machines € 589 miljoen 2022
Voertuigen voor wegvervoer € 548  miljoen 2022

De gegevens hierboven komen van het CBS. Benieuwd naar de hele lijst van invoerproducten? Kijk dan in de Statline-databank van het CBS onder invoer uit Zuid-Korea naar Nederland.

Voorlopige importcijfers

Het CBS publiceert ook voorlopige importcijfers over het lopende jaar. Onder 'Perioden' selecteert u de maanden waar u de cijfers van wilt bekijken. Let op: het CBS kan deze cijfers later nog aanpassen.

Handelsinformatie via TradeMap

In TradeMap van het International Trade Centre (ITC) kunt u ook de handelsstromen naar en uit Zuid-Korea bekijken. Het voordeel is dat u hier ook niet-Nederlandse handelsstromen ziet. Selecteer bovenaan bij 'partner' een ander land dan Nederland. Zo vergelijkt u de Nederlandse cijfers met die van andere landen.

Let op: anders dan het CBS, gebruikt Trademap HS-codes om goederen in te delen in categorieën. Dit is een systeem dat bedrijven en douanes wereldwijd gebruiken. Houd hier bij uw zoekopdracht rekening mee.

Handelsakkoord EU - Zuid-Korea

De Europese Unie en Zuid-Korea hebben een handelsakkoord. Dat betekent dat veel invoerrechten op producten en diensten zijn afgeschaft. Wilt u weten of uw product in aanmerking komt voor verlaagde invoerrechten? Raadpleeg dan de Access2Markets-database.

U vindt meer informatie over het handelsverdrag op onze pagina over Exportregels in Zuid-Korea.

Ervaart u in het buitenland oneerlijke concurrentie, voorwaarden die uw handel moeilijker maken (handelsbarrières) of maatregelen die de eigen markt beschermen? Meld dit bij het Meldpunt Handelsbelemmeringen.

Meer weten?

 

Ontdek uw kansen

Wilt u weten of de Zuid-Koreaanse markt ook voor u interessant is? Neem dan contact op met onze adviseurs.

In opdracht van:
  • Ministerie van Buitenlandse Zaken
Bent u tevreden over deze pagina?