Zakelijke kansen in Zuid-Korea

Gepubliceerd op:
9 april 2013
Laatst gecontroleerd op:
9 september 2021

De Zuid-Koreaanse economie is een van de grootste in Azië. Veel Nederlandse ondernemers zijn al succesvol op de Zuid-Koreaanse markt. Door de handelsovereenkomst tussen Zuid-Korea en de EU is de markt nu nog aantrekkelijker. Waar liggen de meeste kansen voor u?

De adviseurs van RVO helpen u bij het verkennen van de markt. We bekijken samen waar uw product of dienst het meeste kans maakt. En we kunnen u ondersteunen bij het vinden van lokale zakenpartners. Samen met het buitenlandnetwerk helpen we u op weg. Neem contact op met ons voor meer informatie over de dienstverlening van RVO.

Impact coronacrisis op Zuid-Koreaanse sectoren

Doet u zaken met Zuid-Korea in een bepaalde sector? En zoekt u meer informatie over de impact van de coronacrisis op uw sector? Lees dan verder op deze pagina. Alle informatie die wij hebben over de gevolgen van de coronacrisis op sectoren in Zuid-Korea, vindt u hier.

Alhoewel het momenteel nog lastig is om aan te geven wat de precieze gevolgen zijn per sector, houden we de ontwikkelingen zo goed mogelijk bij. Zodra wij nieuwe informatie hebben, werken we de teksten bij. Houd deze pagina dus in de gaten.

Gevolgen voor handel

De Zuid-Koreaanse overheid heeft snel en effectief ingegrepen na de uitbraak van COVID-19, omdat het land sterk afhankelijk is van export. Toch zijn er veel banen verloren gegaan. Volgens cijfers van de OESO is de Koreaanse economie in 2020 licht gekrompen met -1,1%. De vaccins zorgen er naar verwachting voor dat de samenleving in 2021 het afstand houden kan uitfaseren. Dit zal tot gevolg hebben dat de werkeloosheid daalt en de consumentenuitgaven stijgen. De OESO voorspelt dat het bnp hierdoor in 2021 weer groeit met 2,8%. Lees meer over de economische effecten van de pandemie op onze pagina Handel Nederland - Zuid-Korea.

Wilt u meer weten over de actuele situatie en de maatregelen die Zuid-Korea heeft genomen? Bekijk dan de veelgestelde vragen over het coronavirus in Zuid-Korea.

Kansen in de land- en tuinbouw in Zuid-Korea

Corona-ontwikkelingen in de landbouwsector

De uitbraak van het coronavirus heeft ook gevolgen voor de agrofoodsector in Zuid-Korea. Nederland is een belangrijke exporteur van technologie voor verwerkende bedrijven in de Zuid-Koreaanse voedselindustrie. Dat levert nu, door de coronapandemie, problemen op. Lees meer over de gevolgen voor Nederlandse ondernemers in het artikel van de landbouwraad in Zuid-Korea.

Meer weten over de Zuid-Koreaanse landbouwsector en de Nederlandse landbouwraad? Kijk op Agroberichten Buitenland. De landbouwraad organiseert regelmatig (online) evenementen. Bekijk de agenda.

Snijbloemensector biedt mogelijkheden

Onder jonge consumenten in Zuid-Korea is veel vraag naar 'nieuwe' en kwalitatief betere bloemen en planten. De snijbloemensector en de bijbehorende keten vormen een kleine economische sector in Zuid-Korea, maar vragen om ontwikkeling. Steeds meer Nederlandse bedrijven exporteren bloemen en planten naar dit land. Deze ontwikkelingen bieden u een mooie kans om uw expertise in Zuid-Korea in te zetten.

Smart Farming

De land- en tuinbouwsector in Zuid-Korea is relatief onderontwikkeld. Daarom wil het land vernieuwen. Bij Smart Farming gebruiken bedrijven vooruitstrevende technologie zoals ICT, hightechsystemen en machines. Nederland is ondanks de kleine oppervlakte en hoge bevolkingsdichtheid de 2e exporteur van landbouwproducten ter wereld. Door de efficiënte en duurzame landbouw wordt Nederland door Zuid-Korea als model gezien voor de eigen landbouwontwikkeling. De focus binnen Smart Farming in Korea ligt op de volgende sectoren:

  • Veeteelt: Zuid-Korea is in de afgelopen jaren door een aantal zware dierziekten getroffen en wil daarom de veeteelt vernieuwen. Op het gebied van bijvoorbeeld voeding, slachten en melkrobots kan Nederlandse kennis de sector moderniseren.
  • Nederlandse producten: de vraag naar Nederlandse zuivel, vlees, bier en zoetwaren blijft groeien. Ook Nederlandse bloemen worden steeds populairder.

Meer informatie kunt u vinden op de landbouwpagina van Zuid-Korea.

Tuinbouw en glastuinbouw

De rijstconsumptie daalt in Zuid-Korea. Daarom wil het land veel locaties met rijstvelden ombouwen tot een locatie met hightech glastuinbouw. Het klimaat in Zuid-Korea is hiervoor geschikt. Kennis van Nederlandse specialisten kan hier goed van pas komen. Het grootste deel van de kassen in Korea zijn low-tech plastic kassen voor de teelt van (water)meloenen, komkommers en pompoenen. Korea is de grootste exporteur van paprika naar Japan. Om die reden bouwt het land steeds meer hi-tech glazen kassen. Deze worden ook gebruikt voor de teelt van tomaten, aardbeien en andere groenten. De toenemende interesse in hi-tech tuinbouw leidt tot nieuwe kansen voor buitenlandse bedrijven.

De landbouwraad in Seoul heeft een onderzoek laten uitvoeren naar de Zuid-Koreaanse glastuinbouwsector en de kansen die er liggen voor Nederlandse bedrijven. Het rapport vindt u in de download hieronder.

Kansen in logistiek, water en maritiem

Zuid-Korea zet sterk in op infrastructuur om de logistiek te verbeteren. Enorme projecten voor de ontwikkeling van havens, en luchthavens zorgen voor veel kansen in deze sector. Ook werken de Zuid-Koreaanse overheid en aannemers samen in infrastructuurprojecten in Zuidoost-Azië, het Midden-Oosten en andere regio's. Voor deze projecten – met name zeehavens – zoekt het economisch cluster in Seoel mogelijkheden voor samenwerking tussen Nederland en Zuid-Korea.

Watersector

Nederlandse kennis kan problemen in de Zuid-Koreaanse watersector oplossen. Zo is de kwaliteit van het kraanwater niet altijd voldoende. Verder zijn er grote infrastructuurprojecten in de watersector, zoals de bouw van tunnels, dammen, bruggen en drooglegging van land. Tenslotte is Korea wereldwijd de koploper als het gaat om scheepsbouw en offshore-installaties. Ook op dit gebied werkt het land samen met Nederland.

Marktrapport maritieme sector

Zuid-Korea behoort tot de grootste scheepsbouwers ter wereld. De Koreaanse scheepswerven zoeken naar buitenlandse technologie voor nieuwe ontwikkelingen, zoals schonere schepen en smart ships. De Nederlandse ambassade in Seoel liet samen met RVO onderzoek doen naar de Zuid-Koreaanse maritieme sector en de kansen die er liggen voor u. Vraag deze sectorstudie aan door een e-mail te sturen naar bdc@rvo.nl.

Webinar Kansen in de Zuid-Koreaanse maritieme sector

Op 10 november vond het webinar 'Zakelijke kansen in de Zuid-Koreaanse maritieme sector' plaats. RVO en de ambassade in Seoel organiseerden dit webinar. Nederlandse en Koreaanse experts op het gebied van maritieme veiligheid en digitalisering in de scheepvaart kwamen aan het woord. Het webinar richtte zich op kansrijke thema's als energietransitie en digitalisering. Kijk onderdelen van de webinar terug:

Naast het webinar vindt u hieronder een rapport over de maritieme sector.

Kansen in de architectuur

Zuid-Korea is de afgelopen eeuw razendsnel ontwikkeld en verstedelijkt. De Koreaanse bouwsector is nog steeds dynamisch. Er wordt veel nieuw gebouwd, vooral in de miljoenenstad Seoel en omgeving. Ook worden er steeds meer bestaande gebieden herontwikkeld. Hierbij is steeds meer vraag naar hoogwaardige architectuur, oog voor wensen van gebruikers, aandacht voor aansluiting bij de omgeving en duurzaamheid. Dit biedt kansen voor Nederlandse architecten en ontwerpers.

Marktrapport architectuur en gebiedsontwikkeling

Het rapport ‘Architecture & Urban Design in the Republic of Korea’ geeft een overzicht van de Koreaanse markt voor architectuur en gebiedsontwikkeling. Het rapport beschrijft trends en geeft concrete tips voor het betreden van de Koreaanse markt.

Lees de samenvatting of vraag het rapport direct aan

Kansen in de innovatieve sector

Innovatie speelt een belangrijke rol in de groeistrategie van de Koreaanse overheid. Zo investeert Zuid-Korea in 'smart cities'. Koreaanse smart cities zetten in op slimme, duurzame en toekomstbestendige oplossingen. Voor het Nederlandse bedrijfsleven zijn er vooral innovatieve mogelijkheden in de volgende sectoren:

  • Infrastructuur
  • Watermanagement
  • Energie
  • Hightech
  • Creatieve industrie

Smart cities

Het ontwikkelen van Smart Cities is topprioriteit voor de Zuid-Koreaanse overheid. Deels gaat het hier om het vernieuwen van bestaande steden. Ook zijn er plannen voor nieuwe stadsdelen met soepelere regulering. Daardoor kan zo'n gebied worden gebruikt om te experimenteren met nieuwe technologieën. Binnen de Smart City-industrie zijn er 3 belangrijke sectoren waar kansen liggen voor u als Nederlandse ondernemer.

  • Mobiliteit: op het gebied van mobiliteit zijn zelfrijdende auto's de toekomst. Nieuwe technologische trends zoals kunstmatige intelligentie en het 5G-netwerk komen hierin samen. In Zuid-Korea wordt intensief getest met deze nieuwe technologieën, en daar liggen kansen voor samenwerking met Nederland.
  • Stedelijke vernieuwing: Zuid-Korea is veel bezig met stedelijke vernieuwing. Hierbij past het land op verschillende plaatsen smart city-technologieën toe.
  • Duurzame technologie: vooral in de Busan City Delta is Zuid-Korea te vergelijken met Nederland. Zee en rivier komen daar samen. Duurzame technologie – zoals warmte-koude-opslag en energiezuinige gebouwen – kan hier voor oplossingen zorgen. Ook is in Busan en de rest van Zuid-Korea vraag naar watermanagement, een onderwerp waar Nederland veel kennis over heeft.

Kansen in de hightechindustrie

Zuid-Korea loopt voorop in de ontwikkeling en productie van halfgeleiders, beeldschermen en batterijen. Dit zijn onderdelen die cruciaal zijn in de hightechindustrie. Samsung en LG ontwikkelen bijvoorbeeld flexibele schermen en verbeterde accu's. Voor verdere doorontwikkeling van zowel het product als het productieproces, zijn de Koreaanse bedrijven constant op zoek naar technologie en innovatie.

De Zuid-Koreaanse industrie is constant bezig met het verder moderniseren. Veel van deze ontwikkelingen overlappen met ontwikkelingen in Nederland. Onder andere op het gebied van robotica, optica, 5G-verbinding en artificiële intelligentie, liggen kansen voor samenwerking tussen Zuid-Koreaanse en Nederlandse hightechspecialisten.

Lees op de website Internationaal Ondernemen een interview met de ambassadeur in Seoel over de hightechsector in Zuid-Korea.

Kansen in offshore wind, energie en milieu

Op dit moment importeert Zuid-Korea ongeveer 95% van haar energie. Het gaat vooral om kolen, aardgas en olie. Duurzame energie is nu nog maar een klein deel van de energiemix. President Moon presenteerde in 2017 een ambitieus plan voor energietransitie. De nadruk lag op nog meer gebruik van LNG (liquefied natural gas), uitfasering van kernenergie, maar ook stimulering van offshore windenergie en waterstof.

Daarnaast liggen er in Zuid-Korea kansen in de milieusector, in afvalbeheer en in bestrijding van luchtvervuiling. In samenwerking met onder meer Nederlandse bedrijven zoekt het land naar innovatieve oplossingen.

Lees meer over kansen op het gebied van offshore windenergie in het onderstaande rapport 'Accelerating South Korean Offshore Wind Through Partnerships'.

Innovatie en het IA-Netwerk

Wetenschap en techniek zijn belangrijke sectoren voor Zuid-Koreanen. De overheid besteedt hier veel aandacht en geld aan. De hightechindustrie is een drijvende kracht achter de economische groei van Zuid-Korea.

Het Innovatie Attaché-netwerk in Seoel volgt de technologische ontwikkelingen in Zuid-Korea. De dienst signaleert zakelijke kansen voor Nederlandse ondernemers. Meer weten over wat het IA-netwerk voor u kan doen? Neem dan contact op met het IA-kantoor in Zuid-Korea.

Kansrijke aanbestedingen

Internationale organisaties zoals de Wereldbank en de Verenigde Naties geven jaarlijks miljarden euro's aan projecten uit. Uit deze projecten komen veel opdrachten. Hier liggen ook zakelijke kansen voor u. Internationale aanbestedingen kunt u bekijken via de volgende bronnen:

Bekijk voor meer informatie ook onze pagina over internationale organisaties.

Subsidies en financiering

Heeft u financiering nodig voor uw bedrijf om de grens over te gaan? Rijksdienst voor Ondernemend Nederland helpt u graag uw financiering rond te krijgen.

In de subsidie- en financieringswijzer vindt u alle subsidies en regelingen die openstaan voor het indienen van een aanvraag. Door aan te geven wie u bent en waarnaar u op zoek bent, krijgt u een subsidieoverzicht op maat. Wij voeren deze subsidies en financieringsregelingen uit in opdracht van diverse Nederlandse ministeries en de Europese Commissie.

Twijfelt u over welke financiering bij u past? Onze adviseurs helpen u graag met het vinden van de juiste financiering, ook buiten RVO.

Marktrapporten

Wilt u verder lezen over specifieke sectoren? RVO en het buitenlandnetwerk van ambassades, landbouwraden, NBSO's en het IA-netwerk, publiceren marktrapporten over kansrijke sectoren in Zuid-Korea. Hieronder vindt u een selectie van rapporten over de belangrijkste ontwikkelingen. De volledige lijst van marktrapporten vindt u in onze bibliotheek.

Ook op internationaalondernemen.nl staat regelmatig relevante informatie over sectoren en zakelijke mogelijkheden. Naast het buitenlandnetwerk plaatsen ook particuliere partijen hier interessante marktrapporten.

Ook de Zuid-Koreaanse overheidsorganisatie Invest Korea publiceert uitgebreide marktrapporten over de belangrijkste sectoren binnen de Koreaanse economie. Bekijk het overzicht van deze rapporten op hun website.

Downloads

In opdracht van:
  • Ministerie van Buitenlandse Zaken
Bent u tevreden over deze pagina?