Zakelijke kansen in Zuid-Korea
De Zuid-Koreaanse economie is een van de grootste in Azië. Veel Nederlandse ondernemers zijn al succesvol op de Zuid-Koreaanse markt. Door de handelsovereenkomst tussen Zuid-Korea en de EU is deze markt nu nog aantrekkelijker. Waar liggen de meeste kansen voor u?
Hightechsystemen en -materialen (HTSM)
Zuid-Korea is een van de wereldleiders in het ontwikkelen en produceren van halfgeleiders, batterijen, elektrische auto's, beeldschermen en elektronica. Deze onderdelen zijn erg belangrijk voor de hightechindustrie. Veel ontwikkelingen op dit gebied in Zuid-Korea overlappen met ontwikkelingen in Nederland. Ook op het gebied van robotica, optica, 5G- en 6G-verbindingen, kwantum en kunstmatige intelligentie (AI) liggen er kansen voor samenwerking tussen Nederlandse en Koreaanse bedrijven en organisaties.
Sinds een paar jaar staat Nederland met een paviljoen op de grootste halfgeleiderbeurzen van Korea om de Nederlandse expertise te promoten bij de Zuid-Koreaanse sector. Koreaanse bedrijven zoals Samsung en SK Hynix breiden hun halfgeleiderproductiecapaciteit uit in Zuid-Korea, maar ook daarbuiten. Deze bedrijven geven miljarden euro's uit aan het oprichten van nieuwe fabrieken en onderzoeksfaciliteiten.
Sinds een paar jaar wordt Nederland vertegenwoordigd op InterBattery, de grootste batterijenbeurs van Korea. De vraag naar elektrische voertuigen groeit ook snel, waardoor er kansen liggen voor innovatieve batterijtechnologieën, zoals snelladen en een lange batterijlevensduur. Meer hierover leest u in ons marktrapport over de batterij- en elektrischevoertuigenmarkt:
Duurzame energie
Zuid-Korea wil graag uit verschillende bronnen energie gaan halen, om minder afhankelijk te zijn van de import van fossiele brandstoffen.
De Zuid-Koreaanse overheid doet tussen 2024 en 2026 openbare aanbestedingen voor nieuwe wind-op-zee-parken. Zuid-Korea is sterk in de bouw van offshore constructies en verschillende schepen, en in het leveren van de onderdelen en uitrusting daarvoor. Maar het land mist technologieën en ervaring op het gebied van engineering, installatie, bediening en onderhoud van grote turbines. Dit zijn belangrijk zaken om de ontwikkeling van offshore-windenergie in Zuid-Korea te versnellen. Daar liggen kansen voor Nederlandse ondernemers.
U leest meer in het rapport Navigating Korea's Offshore Wind Regulations van de EU - klik op de afbeelding om het rapport te bekijken. De Nederlandse overheid heeft meegewerkt aan dit rapport.
Zuid-Korea was een van de eerste landen die concrete plannen maakten voor een waterstofeconomie. In het land was namelijk behoefte aan schonere lucht. Ook wilde Zuid-Korea meewerken aan de wereldwijde ambities om CO2-uitstoot terug te dringen. Er zijn 9 waterstofproefsteden aangewezen – daar wordt op kleine schaal getest. Op landelijk niveau wordt infrastructuur toegevoegd of aangepast, om het land klaar te maken voor de waterstofeconomie.
Zuid-Korea zoekt naar ervaringen van andere toonaangevende landen in de waterstof. Om Nederlandse organisaties met Koreaanse te verbinden, organiseert de Nederlandse ambassade in Seoel Nederlandse paviljoens op verschillende Zuid-Koreaanse waterstofbeurzen.
Lees meer over waterstof in Zuid-Korea in de volgende rapporten:
Zuid-Korea zet veel in op nucleaire energie; bijna 30% van de gebruikte energie komt uit nucleaire bronnen. Nederlandse bedrijven, overheden en onderzoeksinstellingen kunnen veel leren van samenwerking met partners in Zuid-Korea.
Landbouw en tuinbouw
Zuid-Korea investeert in de ontwikkeling van landbouw en tuinbouw. In deze sectoren is er nog veel ruimte om te innoveren. Voor Nederlandse ondernemers liggen vooral kansen in de sectoren slimme, duurzame landbouw en agrifood. Het LVVN-team (Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur) helpt bij het efficiënter en duurzamer maken van de Koreaanse land- en tuinbouw.
De landbouwsector in Zuid-Korea kampt met een gebrek aan arbeidskracht, kennis en vakmanschap, ook wel 'human capital' genoemd. Jongere mensen kiezen er niet graag voor om in de land- en tuinbouw te werken. Zij zijn meer geïnteresseerd in innovatieve technologieën. Korea wil de sector hervormen en efficiënter maken met slimme landbouw. Het land investeert onder meer in grootschalige hightechkassen en automatisering van de veehouderij.
Hier liggen kansen voor Nederlandse bedrijven en kennisinstellingen. Vooral op het gebied van hightechsystemen, robots en machines voor onder meer klimaatbeheersing, watermanagement en het melken, voeren en verwerken van vee. Het LVVN-team in Seoul onderzocht de kansen voor Nederlandse bedrijven in de Zuid-Koreaanse glastuinbouwsector. Bekijk het rapport hieronder:
In Zuid-Korea is steeds meer interesse in duurzame landbouw en voeding. Er is groeiende aandacht voor maatschappelijk verantwoord ondernemen, dierenwelzijn, biologisch en gezond eten, en energiebesparing. Dat komt voor een groot deel doordat Koreanen steeds meer te besteden hebben. Om tegemoet te komen aan de groeiende vraag, moet de Koreaanse landbouwsector zich dus niet alleen richten op technologische ontwikkeling, maar ook op duurzaamheid.
Kansen voor Nederlandse ondernemers liggen vooral in de energie- en waterbesparende tuinbouw, duurzame logistiek voor de landbouw, recycling van dierlijke mest en vermindering van CO2-uitstoot.
De handel tussen Nederland en Zuid-Korea neemt jaarlijks toe. Door de hoge lokale prijzen blijft Korea buitenlandse landbouwproducten invoeren uit de hele wereld. De afgelopen 5 jaar groeide de Koreaanse import van landbouwproducten en levensmiddelen uit Nederland met zo'n 20% per jaar. Dit biedt veel kansen voor Nederland.
Varkensvlees, melkpoeder, kaas, bier, voer, boter, cacaopoeder en geconserveerde groenten zijn de grootste exportartikelen naar Zuid-Korea. Nederlandse dranken, sauzen, koffie en thee, bloemen en sierplanten zijn in opkomst op de Koreaanse markt.
Meer weten over de Zuid-Koreaanse landbouwsector en het LVVN-team in Seoul? Kijk op Agroberichten Buitenland. Het team organiseert regelmatig (online) evenementen. Bekijk de agenda.
Biotech en life science and health
Biotech is een van de 4 belangrijkste strategische technologieën van Zuid-Korea. De prioriteiten van Zuid-Korea liggen in de synthetische biologie, genetische en celtherapie, vaccinaties en digitale zorg. De komende tijd onderzoekt de Nederlandse ambassade in Seoel de marktkansen voor Nederlandse bedrijven in deze sectoren.
- Digitale zorg en biotech: voor Nederlandse bedrijven zijn er vooral kansen in de industriële biotechnologie.
- Life science and health: binnenkort verschijnt een rapport over de kansen in deze sector.
Maritiem
De scheepsbouw is een van Zuid-Korea's belangrijkste industrieën en nauw verbonden met de scheepvaart- en staalindustrie. Korea is erg sterk in de bouw van hoogwaardige, grote en milieuvriendelijke schepen, vooral VLCS (erg grote containerschepen), VLCC (erg grote LNG-tankers) en LNG-aangedreven schepen. Zuid-Koreaanse scheepswerven, rederijen en havenautoriteiten willen digitaliseren en hun CO₂-uitstoot verlagen.
Er worden koolstofvrije schepen ontwikkeld, die worden aangedreven door ammoniak en waterstof. Zuid-Korea wil het eerste ammoniak-aangedreven schip ter wereld bouwen. Verder werkt Korea aan autonome zeeschepen en kustschepen (zonder directe bediening van mensen, op een veilige manier).
Smart cities en architectuur
Smart cities (slimme steden) ontwikkelen is topprioriteit voor de Zuid-Koreaanse overheid. Het doel is om steden duurzaam en toekomstbestendig te maken. Hiervoor worden bestaande steden ook vernieuwd. Ook zijn er plannen voor nieuwe stadsdelen, met soepelere wetten en regels; in zo'n gebied kan worden geëxperimenteerd met nieuwe technologieën. Binnen de smart city-industrie zijn er verschillende sectoren met kansen voor Nederlandse ondernemers.
Op het gebied van vervoer zijn zelfrijdende auto's de toekomst. Nieuwe technologische trends zoals kunstmatige intelligentie en het 5G-netwerk komen hierin samen. Zuid-Korea doet veel tests met deze nieuwe technologieën.
Zuid-Korea is veel bezig met stedelijke vernieuwing en past op verschillende plaatsen al smart city-technologieën toe. Stedelijke vernieuwing in Korea houdt in:
- veel groene ruimtes in de steden;
- snelle vervoersverbindingen en bereikbaarheid;
- monitoring van luchtkwaliteit;
- slimme oplossingen voor mobiliteit en afval.
Innovatie en het IA-Netwerk
Heeft u interesse in internationale ontwikkelingen en trends op het gebied van innovatie en Research & Development (R&D)? Zoekt u internationale R&D-contacten?
Het Innovatie Attaché Netwerk in Zuid-Korea signaleert kansen voor innovatie en R&D en helpt bij het maken van innovatieve matches tussen Nederland en Zuid-Korea. Lees meer over het IA-Netwerk in Zuid-Korea. Of neem direct contact op via info@nost-korea.com.
Internationaal maatschappelijk verantwoord ondernemen
Internationaal zakendoen biedt kansen, maar kent ook uitdagingen. Deze vragen om een goede voorbereiding. Let erop dat u op een maatschappelijk verantwoorde manier onderneemt in het buitenland. Zo kunt u helpen de lokale situatie te verbeteren, bouwt u aan een goede reputatie en een toekomstbestendige onderneming.
De Nederlandse overheid verwacht dat u als ondernemer de risico's voor mens en milieu in uw bedrijfsvoering én in de internationale waardeketen in kaart brengt. En dat u de negatieve gevolgen daarvan voorkomt en aanpakt. Ook moet u hierover communiceren. Dit heet due diligence (gepaste zorgvuldigheid). Hierbij volgt u de OESO-richtlijnen voor multinationale ondernemingen over maatschappelijk verantwoord ondernemen.
Onderzoek de risico's
Ondernemen is niet zonder risico's. Elk land biedt uitdagingen. De volgende bronnen geven u een eerste indruk van mogelijke MVO-risico's. Het is belangrijk dat u deze zelf goed onderzoekt, voordat u zakendoet in het buitenland. Blijf ook op de hoogte van lokale ontwikkelingen.
- MVO Risico Checker (MVO Nederland)
- Corruption Perceptions Index (Transparency International)
- Human Development Index (Verenigde Naties) - Kies het land bovenaan in het uitklapveld.
- Status van conflicten (Crisis Group)
- ThinkHazard (Wereldbank)
- Reisadvies (Ministerie van Buitenlandse Zaken) - Vul het land in.
Meer weten of hulp nodig?
- Bekijk onze informatie over internationaal maatschappelijk verantwoord zakendoen.
- Het MVO-steunpunt helpt u op weg met advies en informatie om maatschappelijk verantwoord ondernemen en due diligence toe te passen.
Kansrijke aanbestedingen
Internationale organisaties zoals de Wereldbank en de Verenigde Naties geven jaarlijks miljarden euro's aan projecten uit. Uit deze projecten komen veel opdrachten. Hier liggen ook zakelijke kansen voor u. Bekijk internationale aanbestedingen via de volgende bronnen:
Bekijk voor meer informatie ook onze pagina over internationale organisaties.
Subsidies en financiering
Heeft u financiering nodig voor uw bedrijf om de grens over te gaan? Wij helpen u graag uw financiering rond te krijgen.
In onze subsidie- en financieringswijzer vindt u alle subsidies en regelingen die openstaan voor aanvragen. Geef aan wie u bent en wat u zoekt, en u krijgt een overzicht op maat. Wij voeren deze subsidies en financieringsregelingen uit in opdracht van verschillende Nederlandse ministeries en de Europese Commissie.
Twijfelt u over welke financiering bij u past? Onze adviseurs denken graag met u mee, ook over financiering buiten RVO. Neem contact op voor persoonlijk advies.
Meer weten?
- Ook op internationaalondernemen.nl staat regelmatig relevante informatie over sectoren en zakelijke mogelijkheden. Naast het buitenlandnetwerk plaatsen ook particuliere partijen hier interessante marktrapporten.
- De Zuid-Koreaanse overheidsorganisatie Invest Korea publiceert uitgebreide sectorinformatie.
EU Business Hubs
Voor Europese bedrijven heeft de EU 'Business Hubs' met activiteiten in kansrijke sectoren in Zuid-Korea en Japan. Bekijk de website van het European Enterprise Network voor een overzicht van de activiteiten!
Ontdek uw kansen
Waar liggen de grootste kansen voor u? Wij denken graag met u mee.
- Ministerie van Buitenlandse Zaken