Controle en handhaving intermediairs
Om ervoor te zorgen dat het vervoer en de opslag van mest goed verlopen, zijn er regels. Wij en de NVWA (Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit) controleren en handhaven deze regels. Dat doen we ook voor intermediairs.
Controle van uw registratie
Als intermediair registreert u bij ons uw bedrijf, opslagruimten, vervoersbewijzen en mestverwerkingsovereenkomsten. Door uw registratie mag u dierlijke mest vervoeren of laten aanvoeren. Ook mag u dierlijke mest verwerken voor de mestverwerkingsplicht. Hoe u zich registreert leest u op Hoe registreren intermediair.
Bij uw aanmelding doen we een onderzoek voordat wij u registreren. Als blijkt dat er iets niet klopt, dan registreren we u niet. Als u na onze registratie een overtreding maakt als intermediair, kunnen we uw registratie stopzetten. Er zijn regels voor:
- het handelen en vervoeren van mest;
- de verantwoording van de aan- en afgevoerde mest;
- het bepalen van de hoeveelheid mest (manier van wegen en bemonsteren);
- de administratieve verplichtingen;
- de opslag van mest;
- de bewerking en verwerking van dierlijke mest.
Tijdelijke stopzetting registratie
We kunnen uw registratie als intermediair tijdelijk stopzetten. Dat doen we als u een bestuurlijke of strafrechtelijke boete niet heeft betaald. Of als u een verbeurd verklaarde dwangsom niet heeft betaald. In deze periode mag u geen mest verwerken voor de mestverwerkingsplicht. Wij melden dit in het Overzicht vervoerders.
Controle op vervoer van mest
Bij het verhandelen, vervoeren of opslaan van mest gebruik u alleen apparatuur voor GR, bemonstering en verpakking die type-goedgekeurd is. Meer hierover leest u op Apparatuur gebruiken en goedkeuring. Ook laat u zien dat u mest volgens de regels vervoert en waar de mest vandaan komt en heen gaat.
Vervoer met dierlijke mest, zuiveringsslib of compost
Voor het vervoer van dierlijke mest gebruikt u het realtime Vervoersbewijs dierlijke mest (rVDM). In sommige gevallen gebruikt u het rVDM niet. Bijvoorbeeld bij het vervoer van zuiveringsslib en compost. U gebruikt dan het Vervoersbewijs zuiveringsslib en compost. Ook bij de volgende (mest)stoffen gebruikt u het rVDM niet:
- mestkorrels;
- mengsels vaste meststoffen met maximaal 10% dierlijke mest of champost;
- substraat voor de champignonteelt.
Op Dierlijke mest vervoeren leest u hoe u de informatie over het vervoer van deze (mest)stoffen doorgeeft.
Handel met andere mest
U mag andere mest verhandelen als u zich aan de algemene en landbouwkundige eisen houdt. U houdt zich ook aan de verpakkings- en etiketteringseisen. Lees meer op Andere mest vervoeren.
Controle op import en export van mest
Er zijn verschillende regels voor het importeren en exporteren van mest. Welke regels er zijn hangt af van het land waar de mest naartoe gaat of vandaan komt. Wij controleren onder andere of u het vervoer op tijd en op de goede manier meldt. De NVWA kan het vervoer zelf controleren. Lees meer op Mest importeren en exporteren.
Controle op wegen en bemonsteren dierlijke mest
Om te bepalen hoeveel mest, fosfaat en stikstof u aan- of afvoert, weegt en bemonstert u de mest. Dit doet u voor alle mest die u met het rVDM meldt. Wij controleren of u volgens de regels weegt en bemonstert. Voor het wegen en bemonsteren van drijfmest, vaste mest en dikke fractie zijn andere regels. Lees meer op Mest wegen, bemonsteren en analyseren.
Voorkom overtreding
Zorg dat u zich aan de regels houdt voor het vervoeren van mest. Dan voorkomt u dat u een overtreding maakt en een waarschuwing of boete krijgt. Hoe hoog de boete is hangt af van de overtreding en of u de overtreding al eerder gemaakt heeft.
Controles en steekproeven
Er zijn vaak steekproeven en controles. Bij een controle laat u zien dat u zich aan de regels houdt. Bijvoorbeeld dat de gebruikte apparatuur op naam van de vervoerder staat. Ook kijken wij of u documenten volledig en goed invult. U houdt hiervoor zelf de administratie op orde. Lees meer op Welke administratie intermediair.
- Ministerie van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur