Import en export dierlijke mest na 1 juni 2023
Vanaf 1 juni 2023 gebruikt u bij import en export van dierlijke mest het realtime Vervoersbewijs dierlijke mest (rVDM). Hiermee geeft u voor, tijdens en na het vervoer digitaal gegevens door. Hier moet u nog een paar dingen voor doen. U krijgt van ons tot uiterlijk 31 december 2023 de tijd om over te schakelen. Vanaf 1 januari 2024 werkt iedereen die mest vervoert met rVDM.
Aanmelden voor overzetten naar rVDM
Om rVDM te kunnen gebruiken voor import en export, moet het systeem waarmee u vervoer meldt bijgewerkt worden. Hier gaan wij u mee helpen, daarom meldt u zich hiervoor bij ons aan. Dat doet u met het aanmeldformulier dat binnenkort op deze pagina staat. Met het formulier geeft u door wanneer u overgezet wilt worden naar de nieuwe werkwijze. Ook vult u in of u gebruikt wilt maken van uw bedrijfsmanagementsysteem (BMS) of van e-CertNL.
Gebruikt u een BMS? Dan zorgen wij samen met uw BMS-leverancier dat uw BMS klaargemaakt wordt voor rVDM. Heeft u geen BMS maar gebruikt u de schermen in e-CertNL? Dan moet de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) een aantal zaken voor u instellen.
Na uw aanmelding
Nadat u zich heeft aangemeld gaan wij een plan maken om u over te zetten. Dit duurt ongeveer 2 weken. De BMS-leverancier neemt of wij nemen contact met u op om een afspraak met u te maken. Dan bespreken we hoe en wanneer u wordt overgezet zodat u rVDM kunt gebruiken. Voor we u overzetten, testen we eerst samen met u of alles goed werkt. Daarna kunt u aan de slag met rVDM.
Verwerkte mest of champost: opnieuw registreren
Importeert of exporteert u verwerkte dierlijke mest? Voordat u dit kunt doorgeven op de nieuwe manier, moet u zich eenmalig opnieuw registreren als verantwoordelijk vervoerder. Dat doet u met het aanmeldformulier dat binnenkort op deze pagina staat.
Vervoert u champost naar het buitenland maar bent u nog niet overgestapt naar rVDM? Dat maakt u vanaf 1 juni wel gebruik van GR-apparatuur.
Toestemmingen bij onverwerkte dierlijke mest
Bij onverwerkte dierlijke mest heeft u toestemming nodig. Zo heeft u bij export toestemming nodig van de lidstaat waar de mest heen gaat. Als u mest importeert heeft u toestemming van de NVWA nodig. De toestemmingen die u had, moet de NVWA in e-CertNL voor u aanpassen om te kunnen werken met rVDM. Dat regelen zij voor u als u dat aangeeft op het aanmeldformulier dat binnenkort beschikbaar is.
Loopt uw toestemming af na 1 juni 2023 en wilt u daarna nog steeds dierlijke mest importeren of exporteren? Of gaat u voor het eerst met dierlijke mest de grens over? Dan moet u een nieuwe toestemming aanvragen en overlegt de NVWA met u, hoe u de import en export meldt.
Hoe werkt vervoer melden tot de overstap
U kunt import en export blijven melden op de bekende manier tot u bent overgezet. Uw huidige registratie en toestemmingen kunt u ook nog gebruiken tot die tijd. Als we u hebben overgezet, kunt u aan de slag met rVDM. Zorg dat u de overstap op tijd met ons regelt. Zo voorkomt u dat u na 1 januari 2024 geen dierlijke meststoffen meer mag importeren en exporteren.
Zodra u een vooraanmelding voor import of export in rVDM heeft gedaan, bent u overgegaan op de nieuwe manier. U importeert of exporteert vanaf dan altijd volgens de regels van rVDM.
Wat verandert er?
Met het rVDM geeft u voor, tijdens en na het vervoer gegevens door. Dat doet u digitaal in plaats van op papier.
rVDM-meldingen
Het rVDM bestaat uit meerdere meldingen. Die doet u op verschillende momenten.
Voor het vervoer vraagt u eerst transportdocumenten aan met de import- of exportmelding. De gegevens hiervan gebruiken wij als de vooraanmelding voor rVDM. U geeft hierin voortaan ook de opmerkingscodes door die bij het rVDM horen. Die vindt u in Tabel 11 b op Tabellen mest. Daarnaast kunt u de kentekens van de vervoermiddelen doorgeven. Voertuigen met GR-apparatuur moeten bij het laden op naam van de vervoerder staan. Ook als de feitelijke vervoerder een ander is.
In de import- of exportmelding geeft u ook door of u de gegevens wilt overzetten naar rVDM. U kunt er voor kiezen om dan direct de startmelding te doen. Of u kiest om de startmelding in het rVDM-systeem later te doen. U doet de startmelding niet eerder dan 2 werkdagen voordat u gaat laden.
Tijdens het transport doet u de meldingen die voor het type vervoer verplicht zijn. Hierbij horen de:
- laadmelding
- weegmelding
- losmelding
Na het lossen is er nog één melding: de bevestigingsmelding. Bij export doet de leverancier deze melding. Bij import doet de afnemer dit. Hiermee bevestigen zij dat het vervoer klaar is en dat de gegevens in het rVDM kloppen.
Verantwoordelijk vervoerder is ook aanvrager
De verantwoordelijk vervoerder is voor rVDM altijd degene die de transportdocumenten aanvraagt. Deze vervoerder is ook verantwoordelijk voor de verschillende rVDM-meldingen tijdens het vervoer.
Machtigen
Bent u geen vervoerder en vroeg u altijd zelf de transportdocumenten aan? Als u dit wil blijven doen, moet u zich registreren als vervoerder in e-CertNL. Of u zorgt dat de vervoerder u machtigt bij ons. Hoe u kunt machtigen of gemachtigd worden voor rVDM leest u op Voorbereiden op het rVDM onder Machtigingen regelen.
Gegevens wijzigen
Nadat u de startmelding heeft gedaan of de gegevens heeft overgezet kunt u alleen nog de kentekens, sommige opmerkingscodes en de geplande laaddatum wijzigen. Hoe u dat doet leest u op Gegevens van het rVDM veranderen.
Wilt u andere gegevens wijzigen? Trek dan het rVDM in. De transportdocumenten komen dan ook te vervallen. Vervolgens vraagt u nieuwe transportdocumenten aan.
Meer weten?
Alle regels over importeren en exporteren vindt u op Mest importeren en exporteren.