Veelgestelde vragen over uw landbouwbedrijf
Op deze pagina vindt u antwoorden op veelgestelde vragen over de administratie van uw landbouwbedrijf.
Het hangt ervan af of u valt onder een particulier, of een landbouwer. Op de pagina Particulieren met mest en grond leggen we u uit waar u wanneer onder valt. U leest daar ook met welke regels en administratie u te maken heeft.
U bepaalt zelf hoe u de administratie en registratie bijhoudt.
Er zijn geen regels voor. Maar de administratie moet wel duidelijk, overzichtelijk en makkelijk toegankelijk zijn. De gegevens moeten op een makkelijke manier uit de administratie blijken. Daarnaast moet u formulieren en documenten op een nette manier bewaren. Lees meer op Welke administratie landbouwer.
Vrije bewijsleer kan worden gebruikt om aan te tonen dat u aan de gebruiksnormen voldoet. Het gaat dus om de manier van rekenen. Vrije bewijsleer mag bij alle onderdelen van de berekening van het werkelijke gebruik van stikstof en fosfaat gebruikt worden. Bijvoorbeeld bij:
- de wettelijke normen (forfaits) over de mestproductie;
- de forfaits over de stikstof- en fosfaatgehaltes in mest;
- andere bemonstering- en analysemethodes bij het aan- en afvoeren van mest;
- andere manieren van rekenen bij de stalbalans.
U mag alleen vrije bewijsleer gebruiken als u dit goed onderbouwt. Hiervoor zijn bewijsstukken nodig. Bij een controle wordt beoordeeld of uw bewijsstukken en de door u gebruikte manieren van rekenen net zo betrouwbaar zijn als de standaard manieren. U bewaart de bewijsstukken in uw eigen administratie.
Nee. U kiest voor een heel jaar of u BEX gebruikt of de tabellen met de wettelijke forfaits.
U bewaart de berekening van uw melkveefosfaatoverschot 2014 (MFO 2014) 5 jaar, nadat u bent gestopt met uw bedrijf. Bij de berekening bewaart u ook de administratie en bewijsstukken. Als u bijvoorbeeld in december 2019 gestopt bent met het bedrijf, bewaart u de administratie over het jaar 2014 tot en met 31 december 2024.
- Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit