Veelgestelde vragen over mestverwerkingsplicht intermediair
Op deze pagina vindt u antwoorden op veelgestelde vragen over de mestverwerkingsplicht voor intermediairs.
U vraagt aan uw provincie en gemeente aan welke vergunningseisen de installatie moet voldoen. Vanuit de Meststoffenwet zijn er geen eisen voor de mestverwerkingsinstallatie, maar alleen aan het eindproduct.
Nee, het exporteren van champost is geen verwerken van dierlijke mest. Reden hiervoor is dat de champostketen is vrijgesteld van de mestverwerkingsplicht.
In hetzelfde kalenderjaar.
Als u een DPO afsluit met een landbouwer en een verwerker moet u de afgesproken kilogram fosfaat overdragen aan een verwerker. Dat noemen we leverplicht. Hiermee voorkomen we dat de mest alsnog in de Nederlandse landbouw terechtkomt.
Alle fosfaat waarvoor u in een jaar contracten heeft afgesloten, moet u ook in datzelfde kalenderjaar bewerken. Het hoeft niet de mest te zijn van de veehouder waarmee u de overeenkomst heeft afgesloten. Het mag ook mest van een andere veehouder zijn.
Alle fosfaat waarvoor u in een jaar contracten heeft afgesloten, moet u in datzelfde kalenderjaar verwerken. Het hoeft niet de mest te zijn van de veehouder waarmee u de overeenkomst heeft afgesloten. Het mag ook mest van een andere veehouder zijn.
Gaat het om een overeenkomst van dit jaar? Dan kunt u deze tot en met 31 december intrekken of veranderen. Hoe u dat doet, leest u op Contracten mest verwerken.
Nee, dat kan niet. rVDM61’s, VVO's en DPO’s sluit u af in het kalenderjaar waar het om gaat. U doet dat uiterlijk 31 december.
U vult als eerste partij het formulier in op mijn.rvo.nl. In het formulier vragen wij aan u of u de e-mailadressen van de andere partijen wilt invullen. Zij krijgen dan automatisch bericht van ons dat er een formulier klaarstaat dat ze kunnen ondertekenen.
Vult u geen e-mailadressen in van de andere partijen? Dan geeft u zelf aan de andere partijen door dat er een formulier voor hen klaarstaat.
U kunt dat onderling regelen. U meldt dit vervolgens aan ons door nieuwe contracten naar ons te sturen en oude in te trekken. Contracten overnemen gaat niet automatisch.
Heeft u als overdrager nog mestverwerkingsruimte over? Dan kunt u een VVO afsluiten met degene aan wie u het bedrijf overdraagt.
Let op: zorg ervoor dat u nog een actief landbouwbedrijf heeft. U kunt namelijk niet meer bij ons inloggen zodra u zich laat uitschrijven. Regel de overdracht van de contracten daarom op tijd.
Soms bewerken meer bewerkers de mest voordat deze naar de intermediair gaat. Een voorbeeld waarbij 2 partijen mest bewerken en waarbij één DPO afgesloten is. De volgende partijen zijn betrokken:
- landbouwer A
- bewerker B (covergistingsinstallatie)
- bewerker C (mestscheidingsinstallatie)
- verwerker E (exporteur)
A levert mest aan B. B levert aan C. En C levert aan E. A sluit een DPO af met bewerker B en verwerker E. Bijvoorbeeld voor 1.000 kilogram fosfaat. Stappen:
- A moet 1.000 kg fosfaat aan B leveren.
- B moet 1.000 kg fosfaat af nemen van A en moet 1.000 kg fosfaat leveren aan een verwerker. Dit hoeft niet verwerker E te zijn.
- E moet 1.000 kg fosfaat verwerken. Deze 1.000 kg hoeft niet afkomstig te zijn van bewerker B.
- C heeft geen verplichtingen.
Bewerker B mag de 1.000 kilogram leveren aan bewerker C, als bewerker C ook een verwerker is. C is als verwerker minimaal geregistreerd als intermediair en exporteert mest of verwerkt mest op een andere wijze of heeft dit ooit in het verleden gedaan. B voldoet hiermee aan zijn verplichtingen. Hij levert 1.000 kilogram aan een verwerker. C heeft geen verplichtingen omdat C geen partij is op de DPO. Is bewerker C geen verwerker (en is hij dat nooit geweest) dan zal bewerker B ervoor moeten zorgen dat hij 1.000 kilogram aan een verwerker levert. Verwerker E kan de 1.000 kilogram fosfaat afkomstig van C exporteren. Op die manier voldoet E aan zijn verplichtingen.
- Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit