Veelgestelde vragen over octrooien en het coronavirus
Heeft u het idee om iets te maken, ontwikkelen of heeft u een idee om de coronacrisis te bestrijden? Met onze veelgestelde vragen krijgt u meer inzicht in de octrooibescherming van uw idee of uitvinding.
Ja dat kan, onderzoek daarom voordat u grote investeringen doet of u dingen maakt die vallen onder de bescherming van bestaande octrooien. Octrooicentrum Nederland helpt u met het vinden van de weg in de octrooidatabanken.
Nee dat kan niet. Wel kan Octrooicentrum Nederland helpen met het uitleggen van belangrijke rechten in uw specifieke situatie. Naast octrooien kunnen ook merkrecht, modelrecht en auteursrecht of andere rechten een rol spelen. Neem daarvoor contact op met octrooicentrum@rvo.nl.
Pas na 18 maanden worden octrooiaanvragen gepubliceerd en verleend. Na 18 maanden kunt u verleende octrooien vinden in de octrooidatabanken. Voor nog niet gepubliceerde octrooiaanvragen geldt dat u hierop geen inbreuk kunt maken, want u kon niet weten van de betreffende ingediende octrooiaanvraag. Als uw product precies overeenkomt met een eerder, ingediende octrooiaanvraag die later wordt gepubliceerd en verleend, bestaat de kans dat u wel inbreuk pleegt. Als u een octrooiaanvraag doet die precies overeenkomt met een eerdere octrooiaanvraag, die nog niet gepubliceerd is dan wordt de tweede aanvraag met terugwerkende kracht niet als nieuw gezien. Onderzoek daarom voorafgaand aan grote investeringen, dat u geen dingen maakt die vallen onder de bescherming van bestaande octrooien. Octrooicentrum Nederland helpt u de weg te vinden in de octrooidatabanken.
Ja, ook als u een ontwerp of product gratis ter beschikking stelt, is het mogelijk dat u inbreuk pleegt op octrooien van iemand anders. Octrooicentrum Nederland legt u graag uit waar u als ondernemer aan moet denken.
U kunt alleen octrooi aanvragen op iets wat technisch nieuw, inventief en industrieel toepasbaar is. Bedenk vooraf ook of een octrooi u een behoorlijk concurrentievoordeel oplevert. Bij nieuwheid wordt alleen gekeken naar de datum van aanvragen van het octrooi en of de openbare bekendheid van de vinding in plaats van wie de eerste bedenker was. Omdat u waarschijnlijk niet de enige bent die op dit moment nadenkt over oplossingen voor de coronacrisis, is het van groot belang snel uw octrooiaanvraag in te dienen.
Als u iets ontwikkelt, is het verstandig om eerst in octrooidatabank Espacenet te kijken wat anderen al ontwikkelden. In Espacenet van het Europees Octrooibureau staan meer dan 110 miljoen octrooidocumenten uit meer dan 90 landen. Op de pagina 'Zoeken in octrooien' vindt u uitleg over het zelf zoeken in octrooidatabanken.
U kunt ook Octrooidatabank Lens raadplegen. In deze publieke octrooidatabank vindt u een speciale zoekstrategie voor coronagerelateerde producten zoals mondkapjes, apparatuur en diagnostiek. Via 'show query details' ziet u de aangerade woorden of classificaties. Ook Octrooidatabank Patentscope bevat vergelijkbare zoekhulpen. De aangegeven classificaties en zoekwoorden gebruikt u in elke octrooidatabank om te zoeken naar octrooipublicaties.
Bekijk ook de informatiepagina van het European Patent Office over het coronavirus (Engelstalig).
Heeft u hulp nodig? Octrooicentrum Nederland helpt u verder met zoekadviezen.