Pachtovereenkomst laten toetsen
Wilt u een pachtovereenkomst door de grondkamer laten toetsen? Doe dit binnen 2 maanden nadat u de overeenkomst heeft gesloten. Zorg ervoor dat alle partijen de aanvraag tekenen.
Wat toetst de grondkamer?
De grondkamer controleert of de afspraken in een pachtovereenkomst aan de wetten en regels voldoen. Ze toetst de:
- pachtprijs
- pachtduur
- algemene voorwaarden
- bijzondere voorwaarden
De grondkamer toetst en registreert alle overeenkomsten voor:
- landbouwgrond met een oppervlakte van meer dan één hectare;
- woningen of bedrijfsgebouwen voor de landbouw.
Pachtovereenkomst indienen
U regelt uw verzoeken aan de grondkamer bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). U registreert zich daarvoor bij ons. Daarna kunt digitaal zakendoen in Mijn dossier. Lees meer op Pacht bij RVO: registratie en Mijn dossier.
Voegt u een verbod op het gebruik van glyfosaat toe? Neem dan het volgende beding op:
Verpachtster zal pachter bij het einde van de pachtovereenkomst niet aanspreken op het niet opleveren in de staat waarin het gepachte in gebruik is gegeven als dit niet opleveren in die staat het rechtstreeks gevolg is van het verbod op het gebruik van glyfosaat en pachter redelijkerwijs geen andere maatregelen heeft kunnen treffen om dit te voorkomen.
U gebruikt uw eigen algemene voorwaarden of de standaard algemene voorwaarden van de grondkamer. Zijn er bijzondere voorwaarden? Stuur deze dan mee met uw (digitale) pachtovereenkomst. Gelden voor uw pachtovereenkomst de algemene voorwaarden van de NVR? Gebruik daarvan dan de versie vanaf 2021.
Direct digitaal indienen
Gebruik voor uw geliberaliseerde overeenkomst 6 jaar en korter het digitale formulier op Mijn RVO. Stuurde u al eerder een overeenkomst digitaal in? Dan kunt u de toen ingediende voorwaarden weer gebruiken.
Log in op mijn.rvo.nl met minimaal eHerkenning niveau 2+. Bent u particulier? Dan logt u in met DigiD. Hebben alle partijen verklaard dat ze akkoord zijn? Dan verstuurt u de overeenkomst.
Stappen indienen digitaal formulier
Het indienen van het digitale pachtformulier stap voor stap:
Vraag eHerkenning of DigiD aan als u dat nog niet heeft. Kijk op Agrarische registratie bij ons en Mijn dossier hoe u zich registreert.
U ondertekent het formulier door een vinkje te zetten dat u akkoord gaat.
Voor het indienen heeft u de volgende gegevens van alle partijen nodig:
- adres
- e-mailadres
- burgerservicenummer (BSN)
- relatienummer RVO of KVK-nummer
Zorg ervoor dat u deze gegevens bij de hand heeft als u het formulier gaat invullen.
Ga naar mijn.rvo.nl/pachten-en-verpachten en daarna naar Indienen (digitaal). U opent het digitale formulier. Uw eigen gegevens verschijnen op het scherm. Klik op Volgende en vul hier de gegevens van de andere partijen in.
Voeg daarna de gegevens van de percelen, de totale pachtprijs of de pachtprijs per hectare per jaar toe. Het systeem rekent de pachtprijs per hectare of de totale pachtprijs voor u uit.
Voeg algemene of bijzondere voorwaarden (bepalingen) toe als u die heeft. Uw eigen algemene voorwaarden uploadt u als pdf. Bijzondere voorwaarden vult u zelf in het formulier in.
Controleer de samenvatting van uw gegevens en onderteken door een vinkje te zetten bij dat u akkoord bent. Klik daarna op Volgende. Andere partijen ontvangen een e-mail om de overeenkomst digitaal te ondertekenen.
De andere partijen controleren en ondertekenen de overeenkomst. Dit doen ze op mijn.rvo.nl/pachten-en-verpachten, via Indienen (controleren). Zij doen dit ook door een vinkje te zetten dat ze akkoord zijn.
Als alle partijen de overeenkomst hebben getekend, ontvangt de indiener een ontvangstbevestiging per e-mail. In de bijlage van deze e-mail vindt u de pachtovereenkomst en de voorwaarden.
Wij houden alle partijen op de hoogte via e-mail. De goedgekeurde pachtovereenkomst plaatsen we in Mijn dossier. Meer over Mijn dossier leest u op Pacht bij RVO: registratie en Mijn dossier.
Schriftelijk via post of e-mail
U kunt alleen een overeenkomst geliberaliseerde pacht korter dan 6 jaar digitaal insturen. Andere pachtovereenkomsten verstuurt u per post of per e-mail. Met onze modelovereenkomsten dient u snel en makkelijk een schriftelijk verzoek in.
Post
Het postadres van de grondkamer is:
Rijksdienst voor Ondernemend Nederland
T.a.v. grondkamers
Postbus 40111
8004 DC Zwolle
E-mail
Het e-mailadres van de grondkamer is: grondkamer@rvo.nl. Stuur de ondertekende overeenkomst mee als pdf-bestand. Verstuur per e-mail maar één overeenkomst. Heeft u meerdere overeenkomsten? Stuur ons dan voor iedere overeenkomst een aparte e-mail.
Gegevens van alle partijen
U stuurt de volgende gegevens met uw verzoek mee:
- naam, adres en e-mailadres van alle partijen
- relatienummer RVO, burgerservicenummer (BSN) of KVK-nummer van alle partijen
- pachtprijs
- ingangs- en einddatum
- looptijd
- kadastrale gegevens en oppervlakte van de grond of hoeve
- (digitale) handtekening verpachter en pachter
Het is belangrijk dat u het juiste relatienummer doorgeeft. Dan kunnen wij uw verzoek sneller behandelen.
Na uw aanvraag
Nadat u de aanvraag heeft verstuurd, controleren wij of wij de gegevens goed hebben ontvangen en sturen wij u een ontvangstbevestiging. In de ontvangstbevestiging staat een verzoeknummer waaronder uw verzoek bij ons is geregistreerd. Hierna controleren wij of de gegevens compleet zijn. Wanneer de aanvraag niet compleet is, sturen wij een verzoek om de informatie aan te vullen.
Voor een partij die nog geen registratie bij RVO heeft, maken wij na het indienen een relatienummer van RVO en een bewijs van inschrijving.
Goedgekeurde pachtovereenkomst
De grondkamer behandelt uw verzoek gemiddeld binnen 2 tot 3 maanden. Als de grondkamer de pachtovereenkomst heeft goedgekeurd, zetten wij de beschikkingsbrief in Mijn dossier. Meer over Mijn dossier leest u op Pacht bij RVO: registratie en Mijn dossier.
Factuur
De indiener van het verzoek ontvangt de factuur. Deze krijgt u later dan de beschikkingsbrief. Heeft u andere afspraken gemaakt over wie de kosten betaalt? Dan betaalt de indiener de factuur aan ons en verrekent dit daarna met de andere partij. Lees meer op Tarieven van pachtverzoeken.
- Ministerie van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur