WBSO: Veelgestelde vragen melden realisatie
Hier vindt u veelgestelde vragen en antwoorden over het melden van de gerealiseerde S&O-uren en eventuele kosten en uitgaven voor de WBSO (Wet Bevordering Speur- en Ontwikkelingswerk). We noemen dit ook wel 'mededelen'.
Bij een bedrijfsbeëindiging of een faillissement kunt u geen eHerkenning aanvragen. Hierdoor kunt u de mededeling niet via ons portaal indienen. Stuurt u in dit geval een e-mail. Vermeld hierin de reden (bedrijfsbeëindiging of een faillissement) en het KVK-nummer van uw bedrijf. Wij nemen dan zo spoedig mogelijk contact met u op.
Een goed startpunt is de pagina Realisatie WBSO melden. Daar leest u hoe u de melding doet.
Op de pagina Realisatie WBSO melden vindt u alle informatie die u nodig heeft. U vindt hier medio februari 2022 de nieuwe rekentool, een uitleg bij de rekentool, de Handleiding mededelen en het stappenplan voor de mededeling.
De rekentool is een handig hulpmiddel wanneer u meer dan 1 S&O-verklaring heeft ontvangen over 2021. Heeft u maar 1 S&O-verklaring ontvangen? Dan heeft u de rekentool niet nodig. De voordelen van de rekentool zijn:
- U berekent eenvoudig de totalen die u kunt invullen bij uw mededeling.
- De rekentool past de WBSO-regels op het gebied van schuiven met S&O-uren (en eventuele kosten en uitgaven) tussen S&O-verklaringen correct toe.
- De rekentool topt de gegevens per S&O-verklaring juist af en telt de totalen correct op.
Met de rekentool rekent u eenvoudig uit wat u moet melden. De tool is een rekenmodel in JavaScript. U kunt de tool in de meeste internetbrowsers gebruiken. Heeft u maar één S&O-verklaring ontvangen in 2021? Dan heeft u de tool niet nodig.
U kunt voor alle toegekende projecten alle gerealiseerde uren en zo nodig alle toegekende en gemaakte kosten en uitgaven optellen. De totalen vult u in bij uw mededeling.
Heeft u in 2021 2 of meer S&O-verklaringen ontvangen? Gebruik dan de rekentool om eenvoudig de totalen van uren en eventuele kosten en uitgaven te bepalen. De totalen van uren (en eventueel kosten en uitgaven) die de tool uitrekent, vult u in bij uw mededeling.
- Heeft u voor 2021 één of meerdere S&O-verklaringen ontvangen? Dan bent u verplicht uw gerealiseerde S&O-uren uiterlijk op 31 maart 2022 aan ons te melden.
- Heeft u S&O-verklaringen ontvangen op basis van kosten en uitgaven? Dan moet u naast de gerealiseerde S&O-uren ook de gerealiseerde kosten en uitgaven aan ons doorgeven.
- Bent u een zelfstandig ondernemer? Dan geeft u alleen het aantal gemaakte S&O-uren aan ons door wanneer dit minder is dan 500 uur. Heeft u meer dan 500 S&O-uren gemaakt? Dan hoeft u geen mededeling te doen.
- Heeft u helemaal geen S&O-uren of kosten en uitgaven gemaakt? Ook dat geeft u aan ons door.
- Doe uw mededeling over 2021 op tijd. Te laat of niet melden kan leiden tot (volledige) correctie van uw financiële voordeel én een boete!
Bsn's melden van 2021 voor uw WBSO-aanvraag 2023
Meld de bsn's van 2021 voor uw WBSO-aanvraag van 2023. Dit is nodig voor het berekenen van het gemiddelde S&O-uurloon voor 2023. Volg hiervoor het onderstaande stappenplan.
- Ga naar mijn.rvo.nl/wbso.
- Klik bij Direct regelen in nieuw aanvraagportaal op Aanvragen en Beheren.
- Log in met minimaal eHerkenning niveau 3 (eH3). Dient u als intermediair of tussenpersoon de bsn's in, dan heeft u hiervoor een ketenmachtiging nodig.
- Open WBSO Burgerservicenummers melden onder Mijn aanvragen > Overig.
- Open bij Taken (rechtsboven) Burgerservicenummers melden.
- Voer de bsn's in van uw S&O-medewerkers in 2021. Moet u veel bsn’s invoeren? Kopieer dan de bsn's (door komma's gescheiden) in één keer in het formulier. Let op: gebruik geen spaties tussen de komma's, dan krijgt u een foutmelding. U kunt geen bestand uploaden en inlezen.
- Dien de bsn's in.
Bsn's melden van 2020 voor uw WBSO-aanvraag 2022
Vraagt u WBSO aan voor 2022? Dan moet u de bsn's melden van 2020. Dit is nodig voor het berekenen van het gemiddelde S&O-uurloon voor 2022. U geeft de bsn-gegevens voor uw aanvraag in 2022 door via het formulier 'Melden bsn werknemers WBSO 2020'.
U gaat hiervoor naar mijn.rvo.nl/wbso en klikt onder Direct regelen in eLoket op de button 'Burgerservicenummers 2020 melden'. Log in met eHerkenning niveau 3. U komt dan in het eLoket. Activeer het juiste formulier via de optie 'Nieuwe aanvraag'. Doe de melding zo snel mogelijk, maar uiterlijk gelijktijdig met uw aanvraag. Dient u een vormvrije aanvraag in? Dan kunt u de bsn's later nog doorgeven. Als zelfstandige hoeft u geen bsn's door te geven.
Jaarlijks ontvangt u eind januari/begin februari een brief waarin wij u herinneren aan de verplichte mededeling.
Dat hangt ervan af of de melding wel of niet is ingediend.
- Is de melding (realisatie en/of bsn’s) nog niet ingediend? Dan kan zowel de klant als de intermediair de melding zien.
- Is de melding (realisatie en/of bsn’s) ingediend? Dan kan de klant én degene die de melding indient (tussenpersoon of intermediair) de melding zien. Dient de klant zelf de mededeling en/of de bsn’s in? Dan kan de intermediair/tussenpersoon de melding niet zien.
Het maakt niet uit of een bedrijf gewisseld is van intermediair of tussenpersoon. Alleen een intermediair of tussenpersoon met een ketenmachtiging voor een specifiek bedrijf kan voor dit bedrijf de realisatie en/of de bsn’s melden.
Let op: In het nieuwe aanvraagportaal krijgt elke taak een uniek referentienummer (SO-nummer). Dit betekent dat er verschillende SO-nummers worden gemaakt voor de aanvraag, de mededeling en de bsn-melding.
- Ministerie van Economische Zaken en Klimaat