WBSO: Veelgestelde vragen melden realisatie
Hier vindt u veelgestelde vragen en antwoorden over het melden van de gerealiseerde S&O-uren en eventuele kosten en uitgaven voor de WBSO (Wet Bevordering Speur- en Ontwikkelingswerk). We noemen dit ook wel 'mededelen'.
Beëindigt u uw bedrijf (bedrijfsbeëindiging/faillissement)? Dan bent u verplicht om binnen één maand de gerealiseerde uren en eventuele kosten en uitgaven aan RVO door te geven. Neem daarvoor zo snel mogelijk contact met ons op per e-mail (wbso@rvo.nl).
De WBSO Rekentool is een handig hulpmiddel wanneer u meer dan 1 S&O-verklaring heeft ontvangen. Heeft u maar 1 S&O-verklaring ontvangen? Dan heeft u de rekentool niet nodig. De voordelen van de rekentool zijn:
- U berekent de totalen die u kunt invullen bij uw mededeling.
- De rekentool past de WBSO-regels op het gebied van schuiven met S&O-uren (en eventuele kosten en uitgaven) tussen S&O-verklaringen correct toe.
- De rekentool topt de gegevens per S&O-verklaring juist af en telt de totalen correct op.
Let op: wij passen de rekentool elk jaar aan op basis van de wetswijzigingen. Let op dat u de WBSO Rekentool 2023 gebruikt. In de rekentool vindt u ook een uitleg over hoe u deze kunt gebruiken.
- Heeft u één of meerdere S&O-verklaringen ontvangen? Dan bent u verplicht om jaarlijks de gerealiseerde S&O-uren van het voorgaande jaar uiterlijk op 31 maart aan ons te melden.
- Heeft u S&O-verklaringen ontvangen op basis van kosten en/of uitgaven? Dan moet u naast de gerealiseerde S&O-uren ook de gerealiseerde kosten en/of uitgaven aan ons doorgeven.
- Bent u een zelfstandig ondernemer en heeft u minder dan 500 S&O-uren gerealiseerd, dan bent u verplicht een mededeling van de realisatie te doen. Heeft u meer dan 500 S&O-uren gemaakt, dan bent u niet verplicht een mededeling te doen.
- Heeft u helemaal geen S&O-uren of kosten en/of uitgaven gemaakt? Ook dan bent u verplicht een mededeling te doen.
- Doe uw mededeling op tijd. Te laat of niet melden kan leiden tot (volledige) correctie van uw financiële voordeel én een boete!
Dat hangt ervan af wie de melding heeft ingediend.
- Is de melding (realisatie en/of bsn’s) nog niet ingediend? Dan kan zowel de ondernemer als de intermediair de melding indienen.
- Is de melding (realisatie en/of bsn’s) ingediend? Dan kan de ondernemer én degene die de melding indient (tussenpersoon of intermediair) de melding zien. Dient de ondernemer zelf de mededeling en/of de bsn’s in? Dan kan de intermediair/tussenpersoon de melding niet zien.
Het maakt niet uit of een bedrijf gewisseld is van intermediair of tussenpersoon. Alleen een intermediair of tussenpersoon met een ketenmachtiging voor een specifiek bedrijf kan voor dit bedrijf de realisatie en/of de bsn’s indienen.
Let op: In het aanvraagportaal krijgt elke taak een uniek referentienummer (SO-nummer). Dit betekent dat er verschillende SO-nummers worden gemaakt voor de aanvraag, de mededeling en de bsn-melding.
- Ministerie van Economische Zaken