Service menu right

Partners for International Business (PIB)

Partners for International Business (PIB) is een programma waarmee Nederlandse bedrijven in een publiek private samenwerking hun internationale ambities kunnen realiseren. Ondernemen in het buitenland is niet altijd makkelijk. U kunt te maken krijgen met handelsbarrières, onvoldoende kennis bij lokale overheden en bedrijven, of nadelige lokale wetgeving. Samenwerken met andere bedrijven uit de sector en de Nederlandse overheid kan ervoor zorgen dat u sterker staat.

Hoe werkt PIB

De Nederlandse overheid ontwikkelt samen met een Nederlands cluster van bedrijven en kennisinstellingen een 2- of 3-jarig actieplan. Hierin staan strategische activiteiten om een Nederlandse (sub-)sector in het algemeen en het cluster in het bijzonder zo goed mogelijk te positioneren in het buitenland.

Voor het Nederlandse bedrijfsleven en de uitvoering van het PIB-programma zet de overheid onder andere haar buitenlandnetwerk in. RVO.nl beschikt over een wereldwijd netwerk van ambassades, consulaten en de Netherlands Business Support Offices (NBSO's).

Bekijk de video 'PIB in een notendop' voor meer informatie over het PIB-programma.

Budget

Het PIB-budget voor 2020 is € 4 miljoen. De overheidsbijdrage is maximaal € 350.000, waarbij een evenredige bijdrage wordt verwacht van het cluster. De bijdrage van het cluster kan bestaan uit een financiële bijdrage en een bijdrage in uren.

PIB is geen subsidie-instrument en dus niet direct beschikbaar of besteedbaar voor het cluster. De overheidsinzet binnen een PIB betreft een liaison, economische diplomatie en missies.

Aanvragen

Een cluster kan het hele jaar door een aanvraag doen voor een PIB-programma. U kunt hier een afspraak maken voor een persoonlijk intakegesprek en uw aanvraag indienen. Om in aanmerking te komen voor een PIB moet u een aantal stappen doorlopen. Deze vindt u in ons stappenplan. Hierin leest u ook wat u na uw aanvraag kunt verwachten.

Inspiratie opdoen?

Hieronder vindt u een aantal mooie voorbeelden van clusters die u voor zijn gegaan met activiteiten binnen PIB.

  • Urban Farming Partners: Nederlandse bedrijven op het gebied van voeding, logistiek, planning en architectuur werken samen met de Nederlandse overheid in de PIB Urban Farming Partners gericht op Singapore.
  • Iran Enviro Beurs: Impressies van het Holland Paviljoen en het matchmakingevent tijdens de Iran Enviro Beurs in Teheran 19 - 23 februari 2018. De beursdeelname was georganiseerd in het kader van het PIB-project 'Business in Waste and Water Iran - Netherlands' (B-WIN).
  • Indo Dutch Agriculture Portal: Op deze portal vindt u een aantal PIB-projecten in India gericht op de agrosector.
Sinds de lancering van PIB in 2012 zijn al meer dan 100 programma's gestart. Bekijk ons overzicht en laat u inspireren.

Bent u tevreden over deze pagina?

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *
U kunt via dit formulier geen vragen aan ons stellen. Heeft u een vraag? Ga dan naar www.rvo.nl/contact en neem contact met ons op via telefoon, e-mail of social media.
Als wij vragen hebben over uw toelichting, mogen wij dan contact met u opnemen?
Mogen wij u benaderen voor een gebruikersonderzoek?
De komende tijd zoeken wij testers voor het nieuwe ontwerp van onze website. Wij zijn benieuwd naar uw mening en gaan graag met u in gesprek. Een online interview duurt maximaal 45 minuten.