Partners for International Business (PIB)

Handelsbarrières, geen ingang bij besluitmakers, gemis aan kennis bij partners en klanten, of nadelige lokale wetgeving. Ondernemen in het buitenland is niet altijd makkelijk. Samenwerken met andere bedrijven uit de sector en de Nederlandse overheid kan ervoor zorgen dat u sterker staat. Het ministerie van Buitenlandse Zaken ondersteunt clusters van bedrijven met het programma Partners for International Business (PIB).

PIB heeft tot doel Nederlandse clusters van bedrijven binnen de (top)sectoren te ondersteunen bij hun internationale ambities. De Nederlandse overheid, Nederlandse bedrijven en kennisinstellingen ontwikkelen samen een 3-jarig actieplan met strategische activiteiten om het cluster zo goed mogelijk te positioneren in het buitenland.

Voor het Nederlandse bedrijfsleven en de uitvoering van het PIB-programma zet de overheid onder andere haar buitenlandnetwerk in. Nederland beschikt over een wereldwijd netwerk van ambassades, consulaten en de Netherlands Business Support Offices (NBSO’s).

 

PIB ook voor Caribisch deel van het Koninkrijk

Sinds 2018 is PIB opengesteld voor het Caribisch deel van het Koninkrijk. Hierdoor is het mogelijk om vanuit Bonaire, Sint Eustatius en Saba (de BES-eilanden) of Aruba, Curaçao en Sint Maarten (de ACS-eilanden) een aanvraag in te dienen.

Budget

Het PIB-budget voor 2019 is € 4 miljoen. De overheidsbijdrage is maximaal € 350.000, waarbij een evenredige bijdrage wordt verwacht van het cluster. De bijdrage van het cluster kan bestaan uit een financiële bijdrage of een bijdrage in uren.

PIB is geen subsidie en is dus niet direct beschikbaar of besteedbaar voor de clusterdeelnemers. De overheidsbijdrage wordt niet als financiële tegemoetkoming aan de deelnemende bedrijven verstrekt. Het wordt gebruikt voor uitvoering van PIB-modules die bijdragen aan een betere markttoegang en positionering van het Nederlandse bedrijfsleven op een kansrijke buitenlandse markt.

Aanvraagproces

Om in aanmerking te komen voor een PIB moet u een aantal stappen doorlopen.

Inspiratie opdoen?

Sinds de invoering van PIB in 2012 zijn al meer dan 90 programma’s gestart. Bekijk ons overzicht en laat u inspireren.

Service menu right