Als jonge landbouwer toekomstbestendig

Gepubliceerd op:
7 juli 2022
Laatst gecontroleerd op:
31 januari 2023

Wilt u graag investeren in de toekomst van uw bedrijf? Daar zitten vaak hoge kosten aan vast. Wij hebben de regelingen voor u verzameld die u hierbij kunnen helpen. Bekijk en lees ook hoe andere jonge landbouwers dit hebben aangepakt.

Doe de Gecombineerde opgave

Via de Gecombineerde opgave levert u gegevens aan over veel verschillende onderwerpen. Die gegevens zijn belangrijk. Kreeg u in het GLB 2022 de extra betaling jonge landbouwers? En heeft u de termijn van 5 jaar nog niet volgemaakt? Dan kunt u de subsidie Extra betaling jonge landbouwers aanvragen in de Gecombineerde opgave. U krijgt dan € 2.800 bovenop de basispremie. Bekijk of u voldoet aan de voorwaarden.

Regelingen om te verduurzamen

Het nieuwe GLB

Heeft u net een bedrijf overgenomen? Of bent u van plan dit te doen? In het nieuwe Gemeenschappelijk landbouwbeleid (GLB) zijn er verschillende regelingen die u als jonge landbouwer op weg kunnen helpen.

Investeren in nieuw of overgenomen bedrijf

Bereidt u zich voor op de toekomst door uw nieuwe of overgenomen bedrijf te verduurzamen? Als u te weinig zekerheden heeft, kunt u geen lening afsluiten. Met het Vermogensversterkend Krediet (VVK) lukt dit misschien wel. Deze regeling is ook bekend als het bedrijfsovernamefonds.

Investeren in innovatie duurzame stal (Sbv)

Veel ideeën om uw stallen duurzamer te maken? Met de Innovatiemodule van de Sbv kunt u subsidie krijgen om uw innovatie te onderzoeken en ontwikkelen. Jonge veehouders kunnen extra subsidie krijgen om te investeren in innovaties met de Investeringsmodule van de Sbv.

Gaat het nieuwe GLB jonge boeren helpen?

Hierover vertelt Willem Voncken van het Nederlands Agrarisch Jongeren Kontakt. Hoe kan het nieuwe GLB duurzaam boeren en kennisdeling stimuleren bij jonge agrariërs? En wat kan nieuw GLB betekenen bij een bedrijfsovername? Dit hoort u in de laatste podcast van deze serie.

Verduurzaming in de praktijk

Laat u inspireren op demobedrijf

Benieuwd wat collega-landbouwers vertellen over maatregelen voor een duurzame, stikstofarmere en meer extensieve bedrijfsvoering? Maak kennis met een demobedrijf bij u in de buurt. En laat u inspireren voor de volgende stap van uw bedrijf. Vind demobedrijven in uw sector.

Projecten en programma’s: voorbeelden uit de praktijk

Groeien naar morgen

Groeien als agrariër en ondernemer? Laat u inspireren door andere agrariërs. Op het platform groen naar morgen vertellen zij welke stappen zij zetten naar toekomstbestendige landbouw. Een kijk op de toekomst is nodig en dat vraagt om een investering in duurzame landbouw. Voor het platform Groeien naar morgen vertellen een aantal agrariërs hoe zij de stappen zetten op weg naar toekomstbestendige landbouw.

Verduurzaming, concurrentiekracht en jonge boeren

Haal inspiratie uit verhalen van onder anderen een aantal jonge landbouwers. Zij hebben hun bedrijfsvoering verbeterd en verduurzaamd voor een betere concurrentiepositie. Dit deden zij met subsidie uit het plattelandsontwikkelingsprogramma (POP3).

"Jonge boeren krijgen in het nieuwe GLB meer ruimte, maar de druk blijft groot."

Wat betekent het nieuwe Gemeenschappelijk landbouwbeleid (GLB) voor jonge boeren? Eke Folkerts van de jongerenorganisatie Nederlands Agrarisch Jongeren Kontakt (NAJK) antwoordt hierop: "Meer steun bij bedrijfsovernames en meer ruimte voor verduurzaming. Maar de druk blijft groot."

Nieuwe schuur dankzij het bedrijfsovernamefonds

In 2017 heeft ondernemer Tim Moerman de Zeeuwse boomgaard Ter Linde overgenomen. Voor het fruitteeltbedrijf was een nieuwe sorteerlocatie nodig. De bank kwam niet zomaar over de brug. Maar met het bedrijfsovernamefonds Vermogensversterkend Krediet (VVK) kwam de lening er wel.

Hier doen we het voor

Om toekomstbestendig te kunnen boeren, is verduurzamen noodzakelijk. Samen zorgen we voor minder schadelijke uitstoot naar bodem, lucht en water. Voor meer biodiversiteit en dierenwelzijn. En voor een duurzaam inkomen voor boeren en tuinders. Uiteindelijk doen we het allemaal voor een beter klimaat. Meer informatie leest u op Duurzame landbouw.

Bent u tevreden over deze pagina?