Overzicht voor glastuinbouwers
Als glastuinbouwer heeft u regelmatig met ons te maken. Daarom hebben wij de belangrijkste informatie voor u verzameld. Ontdek welke regels voor u gelden en welke kansen er zijn. Zo blijft uw bedrijf klaar voor de toekomst.
Actueel

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Hieronder vindt u actuele veranderingen. Kijk welke regels nieuw zijn voor u. Of bekijk de belangrijke datums in de jaarkalender voor glastuinbouwers.
Laat u inspireren

Hoe pakken andere glastuinbouwers het aan? Lees hun verhalen over duurzame keuzes, minder stikstof en een extensieve bedrijfsvoering. En ontdek de kansen van biologisch ondernemen.
Verduurzaming

De glastuinbouw zoekt naar duurzamere oplossingen. Projecten en programma's werken aan nieuwe teelttechnieken, zuiniger energieverbruik en beter hergebruik van water. Ontdek wat er gebeurt.
Regels voor de glastuinbouwer

Als glastuinbouwer heeft u te maken met regels en plichten. Zoals de energiebesparingsplicht en de CO₂-regeling. Vanaf 2025 geldt een individuele CO₂-heffing, uitgevoerd door de Belastingdienst. Bekijk wat dit voor u betekent.
Subsidies en andere mogelijkheden
SDE++: Aanvragen
Subsidie voor bedrijven en non-profitorganisaties voor het verminderen van de CO2-uitstoot door hernieuwbare energie te produceren of CO2-verminderende technieken te gebruiken.
Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing voor zakelijke gebruikers (ISDE)
Subsidie voor bedrijven, overheden, verenigingen en andere zakelijke gebruikers, voor de aanschaf van een (hybride) warmtepomp of een zonneboiler.
Aanvragen tot en met 31 december 2030. Voor bedrijven is er tot en met 31 december 2027 ook subsidie voor kleinschalige windturbines.
Energie-efficiëntie glastuinbouw (EG) 2024
Subsidie voor glastuinbouwbedrijven en samenwerkingsverbanden van glastuinders die willen investeren in installaties of apparaten. Hiermee zorgen zij voor energiebesparing en vermindering van CO2-uitstoot.
Marktintroductie energie-innovaties glastuinbouw (MEI)
Subsidie voor glastuinders die willen investeren in een duurzaam energiesysteem.
Energie-investeringsaftrek (EIA) voor ondernemers
Belastingvoordeel voor ondernemers die investeren in energiezuinige technieken en duurzame energie.
Indientermijn verschilt per kostensoort.
GLB-kennisvouchers: subsidie voor omschakeling naar duurzame landbouw
Subsidieregelingen voor agrariërs en niet-agrariërs om samen te leren over duurzame landbouw. Dat kan onder andere in projecten, maar ook in een cursus of opleiding.
Subsidie Circulaire ketenprojecten (CKP)
Subsidie voor mkb-ondernemers die samen met andere ondernemers en een procesbegeleider een product- of materiaalketen willen sluiten. Dit is stap één in de hulp op maat van het Versnellingshuis.
Aanvragen vanaf 11 maart 2025 tot en met 8 april 2025.
Sectorale interventie Groenten & Fruit (SIG&F)
Europese subsidie voor erkende producentenorganisaties om de groente- en fruitproductie te verduurzamen.
MIA en Vamil voor ondernemers
Belastingvoordeel voor ondernemers die investeren in milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen en technieken, vermeld op de Milieulijst.
Indientermijn verschilt per kostensoort.
MOOI: Elektriciteit
Subsidie voor meerjarige samenwerking aan onderzoek met als doel de ontwikkeling van het elektriciteitssysteem te versnellen en de kwaliteit verbeteren gericht op een praktische toepassing binnen 10 jaar.
Regeling Groenprojecten
Lening voor ondernemers tegen een lage rente. Met een groenverklaring financiert u uw duurzame project via het groenfonds van uw bank of beleggingsorganisatie.
U kunt doorlopend aanvragen.
Aanvraagproces groenverklaring
- Ministerie van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur