Energie besparen en opwekken als glastuinbouwer

Laatst gecontroleerd op:
24 maart 2025
Gepubliceerd op:
1 november 2024

Bent u ondernemer in de glastuinbouw en wilt u energie besparen? Of zelf energie opwekken? Op deze pagina vindt u de weg naar informatie die u hierbij helpt. Bijvoorbeeld subsidies voor duurzame installaties of fiscaal voordeel voor investeringen in energiezuinige technieken.

Uw voordelen van energie besparen en opwekken

De energie die u bespaart levert meteen een bedrijfsvoordeel op. Want die energie hoeft u niet meer in te kopen. En door duurzame energie op te wekken wordt u minder afhankelijk van schommelingen in energieprijzen. Ook vermindert u hiermee de CO2-uitstoot. Dit is beter voor het milieu. En met het groene profiel dat u hierdoor krijgt heeft u een positieve invloed op de maatschappij. 

Regelingen die u helpen energie te besparen of op te wekken

Gaat u grootschalig hernieuwbare energie opwekken? Met de Stimulering Duurzame Energieproductie en Klimaattransitie (SDE++) krijgt u subsidie voor de 'onrendabele top'. En dat voor 12 of 15 jaar.

Verduurzaam uw productieproces of gebouw met de Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE) voor zakelijke gebruikers. Dat kan met een (hybride) warmtepomp, een zonneboiler of een kleine windturbine.

Energiescherm van tomatenkas

Wilt u energie besparen, bijvoorbeeld door een luchtbehandelingssysteem te installeren? Met de subsidie Energie-efficiëntie glastuinbouw (EG) kunt u energiebesparende maatregelen nemen. Dit kan ook in samenwerkingsverband van glastuinbouwers. 

Glastuinbouwer loopt tussen planten met blauwe bakken met paprika's

Bent u lid van een erkende producentenorganisatie (PO)? En gaat u de groente- en fruitproductie van uw leden verduurzamen of verbeteren? Vraag hiervoor de subsidie Sectorale interventie Groenten & Fruit (SIG&F) aan.

Deze regelingen zijn misschien ook interessant voor u

Wilt u investeren in milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen en technieken? U krijgt tot 45% extra investeringsaftrek met de Milieu-investeringsaftrek (MIA). En 75% afschrijving met de Willekeurige afschrijving milieu-investeringen (Vamil).

Investeert u in een bedrijfsmiddel dat energiezuinig is? Of wilt u investeren in duurzame energie? Met de Energie-investeringsaftrek (EIA) kunt u 40% van de investeringskosten aftrekken van uw fiscale winst.

Vraag een goenverklaring aan voor uw duurzame project. Hiermee krijgt u een lening tegen een lagere rente dan de rente op de markt. 

Onderzoekt en ontwikkelt u met anderen een nieuw elektriciteitssysteem? Of werkt u samen aan de versnelling van meer opwek van zonne- en windenergie? Dan is de regeling MOOI: elektriciteit iets voor u.

Investeringen snel terugverdienen?

In de Erkende maatregelenlijsten (EML) vindt u energiebesparende maatregelen met een terugverdientijd van 5 jaar of minder. Er is een aparte EML voor de glastuinbouw, met een verlaagd belastingtarief voor aardgas. 

Energie besparen en opwekken in de praktijk

Als ondernemer in de glastuinbouw wilt u natuurlijk energie besparen. Dat scheelt geld, maar helpt ook om in 2050 energieneutraal te zijn. Maar hoe betaalt u energiebesparende maatregelen? Mede-eigenaar Paul Zantman van glastuinbouwbedrijf BraZander vertelt in deze video hoe het bedrijf dat realiseerde met subsidies van RVO.

Benieuwd welke energiemaatregelen BraZander VOF heeft genomen? En welke subsidies het glastuinbouwbedrijf heeft gebruikt? Lees het verhaal van mede-eigenaar Paul Zantman: "Het liefste werk je het jaar rond energieneutraal".

"Laagwaardige warmte is de toekomst van de teelt"

Denkt u over investeren in innovatieve kasenergiesystemen? Die de CO2-uitstoot verlagen? Laat u inspireren door paprikakwekerij De Wieringermeer. Met hulp van de MEI-subsidie investeerde het bedrijf in een laagwaardig warmtesysteem voor hun kassen. Lees het verhaal over de stappen die ondernemer Arco Vreugdenhil daarvoor zette.
 

Nog meer mogelijkheden om energie te besparen 

Als glastuinbouwer houdt u zich aan de energiebesparingsplicht. Maar welke mogelijkheden zijn er om energie te besparen als glastuinbouwer? In de video hieronder hoort u er een aantal.

Wilt u weten welke verplichtingen er nog meer voor u gelden op het gebied van energiebesparing? Dit checkt u met de Wetchecker energiebesparing.

Voor een toekomstbestendige glastuinbouw

Door duurzame keuzes maakt u uw glastuinbouwbedrijf toekomstbestendig. Wij helpen u met regelingen en projecten. Maar ook met kennis, vakinformatie en inspiratie. U leest het op Overzicht voor glastuinbouwers.

In opdracht van:
  • Ministerie van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur
Bent u tevreden over deze pagina?