Overzicht voor melkveehouders
Als melkveehouder heeft u veel met ons te maken. Daarom hebben wij de belangrijkste informatie voor u verzameld. U ziet welke regels voor u gelden, maar ook welke kansen er zijn. Zo is uw bedrijf altijd klaar voor de toekomst.
Actueel
Op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Hieronder vindt u actuele veranderingen en nieuwe regels in 2024. Belangrijke datums bekijkt u in de jaarkalender.
Laat u inspireren
Voor veel investeringen in uw bedrijf kunt u subsidie krijgen. Of u betaalt minder belasting. Denk aan maatregelen waardoor u minder energie gebruikt. Zoals luchtkoeling of ledverlichting voor uw stallen.
Gezonde dieren
Gezonde dieren zijn de basis van een gezond bedrijf. Samen kunnen wij dierziekten voorkomen. Hoe neemt u bloedmonsters? Hoe gaat u veilig om met antibiotica? Wij zetten het voor u op een rij.
Regels voor melkveehouders
Als melkveehouder heeft u met verschillende wetten en regels te maken. U meldt en merkt uw runderen, en verplaatst ze volgens de regels. En uw dieren produceren mest, die u misschien wilt afvoeren.
Subsidies en andere mogelijkheden
Basispremie en extra betaling eerste 40 hectare 2024
De basispremie is inkomenssteun op duurzaamheid. Bedoeld voor actieve landbouwers met subsidiabele landbouwgrond (bouwland, blijvende teelt, blijvend grasland) en subsidiabele landschapselementen.
Behoud van zeldzame landbouwhuisdierrassen (ZLH) 2024
Subsidie voor houders van zeldzame runderen, geiten of schapen vanuit het GLB. De subsidie is een compensatie voor lagere opbrengsten en maakt zo het houden van deze dieren aantrekkelijker.
Borgstellingskrediet voor de Landbouw (BL)
Borgstelling voor agrarische ondernemers om een lening bij een bank te verkrijgen. De omzet komt voor het grootste deel uit de primaire landbouw.
Doorlopend aanvragen. Agrarische ondernemers vragen niet zelf aan. Dit gaat via financiers.
Brede weersverzekering 2024
Subsidie voor landbouwers voor een deel van de premiekosten van een brede weersverzekering.
Eco-regeling 2024
Subsidie voor agrariërs die meedoen met het Gemeenschappelijk landbouwbeleid (GLB) om toekomstbestendig boeren te belonen.
Energie-investeringsaftrek (EIA) voor ondernemers
Fiscaal voordeel voor bedrijven, stichtingen en verenigingen die investeren in energiezuinige technieken en duurzame energie.
Indientermijn verschilt per kostensoort.
GLB-kennisvouchers: subsidie voor omschakeling naar duurzame landbouw
Subsidieregelingen voor agrariërs en niet-agrariërs om samen te leren over duurzame landbouw. Dat kan onder andere in projecten, maar ook in een cursus of opleiding.
Innovatieve stalsystemen gebruiken
Advies voor agrarische ondernemers over het gebruik van een innovatief stalsysteem. Keuze uit nieuwe en bestaande stalsystemen. Veehouders en producenten kunnen samenwerken om een nieuw stalsysteem op de markt te brengen.
Kwaliteitsimpuls natuur en landschap (SKNL)
Landbouw en MIA\Vamil
Belastingvoordeel voor bedrijven. Bijvoorbeeld voor investeringen die bijdragen aan kringlooplandbouw. Of voorzieningen die schadelijke uitstoot naar lucht, water en bodem beperken.
MIT: Kennisvouchers
Voucher voor mkb om een vraag over innovatie te laten beantwoorden door een kennisinstelling. De waarde is maximaal 70% van de rekening. Deze subsidie is 1 van de instrumenten van de MIT.
Melkvee van zeldzame runderrassen (MZR)
Subsidie voor houders van raszuivere zeldzame runderrassen om deze runderen te blijven houden op hun bedrijf. De Stichting Zeldzame Huisdierrassen (SZH) moet de dieren gevlagd hebben in het I&R-systeem rund.
Niet-productieve investeringen op landbouwbedrijven
Subsidie voor landbouwbedrijven in Noord-Holland, Overijssel, Utrecht of Zuid-Holland die met niet-productieve investeringen bijdragen aan de water- en klimaatdoelen.
Subsidie Behoud grasland bij afbouw derogatie
Subsidie voor landbouwbedrijven voor het behouden van grasland tijdens de afbouw van derogatie.
WBSO: fiscale regeling voor research en development
Fiscale innovatieregeling voor bedrijven (incl. starters en zelfstandigen) die ontwikkelings- en/of onderzoeksprojecten uitvoeren en hun kosten voor Research & Development (R&D) willen verlagen.
De aanvraagtermijnen verschillen voor zzp'ers en ondernemingen met personeel.