Zakelijke kansen in Australië

Gepubliceerd op:
22 mei 2012
Laatst gecontroleerd op:
4 maart 2022

Australië is een belangrijke handelspartner voor Nederland. Het land heeft een sterke economie, transparante regelgeving en veel grondstoffen. Verschillende sectoren in Australië bieden interessante mogelijkheden.

De adviseurs van RVO helpen u bij het verkennen van de markt. We bekijken samen waar uw product of dienst het meeste kans maakt. En we kunnen u ondersteunen bij het vinden van lokale zakenpartners. Samen met het buitenlandnetwerk helpen we u op weg. Neem contact op met ons voor meer informatie over de dienstverlening van RVO.

Impact coronacrisis op Australische sectoren

Wilt u meer weten over de impact van de coronacrisis op uw sector in Australië? Lees dan verder op deze pagina. Alle informatie die wij hebben over de gevolgen van de coronacrisis op Australische sectoren vindt u hier.

Hoewel het lastig is om aan te geven wat de precieze gevolgen zijn per sector, houden we de ontwikkelingen zo goed mogelijk bij. Zodra wij nieuwe informatie hebben, werken we de teksten bij. Houd deze pagina dus in de gaten. Bekijk ook de Veelgestelde vragen over het coronavirus in Azië en Oceanië.

Gevolgen voor handel

De coronapandemie heeft ook impact op de handel met Australië. De maatregelen, zoals het inreisverbod en de quarantaineplicht, hebben effect op de economie. Zo is volgens de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) de export vanuit andere landen naar Australië in 2020 gekrompen met 9,3%. De Australische toerisme-, luchtvaart- en productiesector zijn hard geraakt. Zuid-Australië, Victoria en New South Wales ondervinden het meeste last van de coronapandemie, omdat in die staten de meeste besmettingsgevallen zijn vastgesteld.

Lees meer over de gevolgen van de coronacrisis op de pagina Handel Nederland - Australië.

Agrifood

In Australië liggen de kansen in de agrifoodsector vooral op het gebied van nieuwe technologieën en innovaties. Deze Australische sector staat bekend om de productie van veilige producten van hoge kwaliteit. Ook nieuwe technologieën en duurzame productieprocessen kenmerken de sector.

In verschillende staten worden nieuwe, duurzame landbouwgebieden ontwikkeld. Dat biedt ook kansen voor Nederlandse ondernemers.

Handboek agrifoodsector in Australië

De Europese Unie heeft een handboek uitgebracht voor ondernemers die actief zijn in de agrifoodsector en van plan zijn de Australische markt te betreden. U kunt het handboek hieronder downloaden. Het bevat relevante informatie, zoals:

  • algemene info over de Australische markt;
  • analyses van verschillende categorieën producten;
  • informatie over markttoegang;
  • bescherming van intellectueel eigendom;
  • verwijzingen naar inkopers.

Gas-, olie- en energiesector

Australië heeft grote voorraden gas en en olie. Daarbij zijn er mogelijkheden voor het aanboren van nieuwe bronnen. De sector groeit en wil in de toekomst een belangrijkere rol spelen bij het leveren van olie en gas aan Azië. Een belangrijke voorwaarde voor Australië om concurrerend te zijn, is de kosten zo laag mogelijk houden. Hierbij kan Nederlandse kennis waardevol zijn.

Waterstofsector

Australië zet in op waterstof als duurzame energiedrager. De verwachting is dat Australië de komende jaren steeds meer waterstof gaat consumeren, produceren en exporteren. Een deel van de waterstoftechnologische innovaties zal uit het buitenland moeten komen. Dat biedt kansen voor Nederlandse ondernemers op onder meer overheidssubsidies en zakelijke aanbestedingen.

Wilt u meer weten over uw kansen in de Australische waterstofsector? In september 2022 is daar onderzoek naar gedaan. Het bijbehorende handboek legt uit hoe u de Australische waterstofmarkt betreedt en wat de beste manier is om te werken in de Australische waterstofsector.

Download hieronder het handboek 'Australian Hydrogen Industry Guide 2022'. Zowel de uitgebreide versie als de samenvatting is beschikbaar.

Afvalverwerking

Australië kent flinke uitdagingen op het gebied van afvalverwerking. De infrastructuur voor afvalverwerking moet verbeteren en investeringen in recycling hebben prioriteit. Een aantal deelstaten brengt nieuwe wettelijke richtlijnen uit om het probleem aan te pakken en concrete doelen te stellen. Door de urgentie en het vernieuwde afvalbeleid zijn er kansen ontstaan. De expertise van Nederlandse bedrijven binnen deze sector kan helpen de gestelde doelen te behalen.

Lees meer over kansen in de afvalindustrie in het onderstaande rapport 'Kansdossier Waste Management Australië 2020'.

Gezondheidszorg en medische technologie

Australië zet in op medische technologie in de gezondheidszorg. Voor Nederlandse ondernemers ontstaan er verschillende mogelijkheden en kansen, bijvoorbeeld op het gebied van:

  • productontwikkeling in de biotech;
  • farmacie;
  • medische apparaten;
  • technologieën rond digitale gezondheid.

Bouw en infrastructuur

De bevolking van Australië groeit snel. Daarom is het land bezig een inhaalslag te maken op het gebied van infrastructuur, (agro)logistiek en duurzame stedelijke ontwikkeling.

Zo wordt in het westen van Sydney de komende jaren een nieuw vliegveld gebouwd, met daaromheen een nieuwe stad. In deze stad komen woningen en een technische universiteit. In de stad wordt ook een groot zakelijk gebied ontwikkeld, wat vooral bedoeld is voor mensen die in de defensie en luchtvaart werken. Op dit moment lopen er verschillende grote projecten in Australië. 'Western Sydney Precinct Development' is er één van.

Aanbestedingen en subsidies

Kansrijke aanbestedingen

Internationale organisaties zoals de Wereldbank en de Verenigde Naties geven jaarlijks miljarden euro's aan projecten uit. Uit deze projecten komen veel opdrachten. Hier liggen ook zakelijke kansen voor u. Internationale aanbestedingen kunt u bekijken via de volgende bronnen:

Bekijk voor meer informatie ook onze pagina over internationale organisaties.

Subsidies en financiering

Heeft u financiering nodig voor uw bedrijf om de grens over te gaan? Rijksdienst voor Ondernemend Nederland helpt u graag uw financiering rond te krijgen.

In de subsidie- en financieringswijzer vindt u alle subsidies en regelingen die openstaan voor het indienen van een aanvraag. Door aan te geven wie u bent en waarnaar u op zoek bent, krijgt u een subsidieoverzicht op maat. Wij voeren deze subsidies en financieringsregelingen uit in opdracht van diverse Nederlandse ministeries en de Europese Commissie.

Twijfelt u over welke financiering bij u past? Onze adviseurs helpen u graag met het vinden van de juiste financiering, ook buiten RVO.

Marktrapporten Australië

Wij publiceren samen met het buitenlandnetwerk van ambassades, consulaten, Netherlands Business Support Offices (NBSO's), Innovatie Attachés en landbouwraden rapporten over kansrijke sectoren in het buitenland. Deze zijn terug te vinden onder Marktrapporten Australië.

Andere relevante informatie over groeisectoren of zakelijke mogelijkheden publiceert het buitenlandnetwerk op internationaalondernemen.nl. U kunt hier filteren op het land en de gewenste sector.

Downloads

In opdracht van:
  • Ministerie van Buitenlandse Zaken
Bent u tevreden over deze pagina?