Zakendoen in Benin
Waar ooit het machtige koninkrijk Dahomey lag, ligt nu de republiek Benin. Een economische grootmacht is het land niet meer, maar toch liggen er zakelijke kansen. Welke kansen zijn dat? En hoe doet u zaken in Benin? Deze pagina helpt u op weg bij het zakendoen in Benin.

Heeft u na het lezen van het onderstaande nog vragen over het exporteren naar Benin? Neem dan contact op met een van onze adviseurs. Samen met het diplomatieke netwerk in dit land kunnen we u helpen om van uw export naar Benin een succes te maken.
Inwoners en maatschappij van Benin
Het Koninkrijk Dahomey was eeuwenlang een economische grootmacht. Het land verdiende zijn geld voornamelijk door slavenhandel. In de 19e eeuw veroverde Frankrijk het koninkrijk. In 1960 heroverde het land zijn onafhankelijkheid. In 1975 veranderde het land zijn naam van Dahomey in Benin. Na een periode van dictatuur maakte Benin begin jaren 90 de omslag naar democratie.
Tegenwoordig is Benin een presidentiële republiek met zo’n 12,7 miljoen inwoners (2020). Hoofdstad is Porto-Novo (285.000 inwoners). De belangrijkste stad is Cotonou met 688.000 inwoners. Daar zetelt ook de regering. In Benin wonen verschillende etnische groepen, waaronder de Fon, Adja en Yoruba. Frans is de officiële taal, maar er worden ook vele etnische talen gesproken. Belangrijkste religies zijn de islam (27%), rooms-katholicisme (25%) en protestantisme (11%). Ook zijn er enkele inheemse religies.
Jonge bevolking
Benin heeft een opvallend jonge bevolking, met bijna 65% jonger dan 25 jaar en een geboortecijfer van bijna 5 kinderen per vrouw. Benin is ook een arm land. 40% van de bevolking leeft onder de armoedegrens. Armoede, werkloosheid en hoge kosten voor levensonderhoud hebben ertoe geleid dat bijna 40% van de Beninse bevolking is geëmigreerd naar omliggende landen. Op de Human Development Index van de Verenigde Naties staat Benin op de 162e plaats.
Economie van Benin
De economie van Benin draait vooral om de teelt en bewerking van katoen, en van de doorvoerhandel naar (vooral) Nigeria. Ook ananas en cashewnoten zijn belangrijke exportproducten. Dat alles maakt de economie afhankelijk van klimaat, marktprijzen en de Nigeriaanse economie. Om minder afhankelijk te zijn, zet de Beninse overheid in op het aantrekken van buitenlandse investeringen. Maar ook op de ontwikkeling van nieuwe voedselverwerkingssystemen. Ook richt zij zich steeds meer op toerisme, agroproductie en informatie- en communicatietechnologie.
De economie van Benin groeit de laatste jaren fors: van 4% in 2016 tot bijna 7% in 2019. Ondanks die groei heeft Benin nog te kampen met een gebrekkige infrastructuur en met corruptie. Ook de toegang tot buitenlandse markten is nog niet optimaal.
Benin is aangesloten bij de West Afrikaanse Economische en Monetaire Unie (UEMOA) en Economic Community of West African States (ECOWAS). Net als in de andere lidstaten van de UEMOA is de CFA-frank (XOF) de munteenheid in Benin.
Recente economische ontwikkelingen
Door de coronapandemie kende de economie van Benin een dip in 2020. Van een groei van bijna 7% in 2019, zakte de economische groei tot iets meer dan 2% in 2020. De inflatie en het begrotingstekort namen ook toe in 2020. In 2021 veerde de economie sterk terug met 6% economische groei. Lees de analyse van de African Development Bank van de Wereldbank (maart 2021) voor meer informatie. De informatie over Benin staat op pagina 150.
Meer weten over de recente economische ontwikkelingen in heel Afrika? Bekijk dan ook het rapport Africa's Pulse van de Wereldbank (april 2022).
Handel Nederland – Benin
Voor Nederland staat Benin op nummer 122 wat betreft landen waar we goederen heen exporteren (voorlopige cijfers 2021), vergelijkbaar met de exportwaarde naar landen als Mozambique en Soedan. In 2021 bedroeg de export van Nederlandse goederen naar Benin € 69,0 miljoen. Bekijk het rapport Handelscijfers Benin - Nederland hieronder voor een overzicht van de import- en exportcijfers.
Wilt u meer weten over Benin, zoals het bruto nationaal product, de economische groei of de demografische gegevens? Bekijk dan onze Factsheet Benin.
Handelsrelatie EU-Benin
Benin valt onder het ‘Everything But Arms’ stelsel van de EU. Dit betekent dat alle producten behalve wapens en munitie onder voorwaarden tarief- en quotumvrij geïmporteerd kunnen worden in de EU. Kijk voor meer informatie op Access2Markets. Bent u nog niet bekend met Access2Markets? Bekijk dan eerst ons stappenplan hoe u Access2Markets kunt gebruiken.
Zakelijke kansen in Benin
Landbouw
Er zijn kansen voor circulair gebruik van reststoffen uit de landbouwsector. Onderstaand Engelstalig kansenrapport onderzoekt de mogelijkheden voor Nederlandse bedrijven. Denk daarbij onder meer aan hergebruik van afvalmateriaal en meststoffen voor het terugwinnen van energie en het maken van brandstof.
De productie van groenten en fruit is een belangrijke markt in Benin. De onderstaande Engelstalige 'Roadmap to strengthen the vegetables sector in Benin' vertelt meer over deze markt en de kansen die er liggen voor Nederlandse bedrijven. Het onderzoek presenteert 4 businesscases van waardeketens die verder kunnen worden ontwikkeld.
Watersector en aanbestedingen
Ook de watersector biedt kansen voor Nederlandse bedrijven die willen ondernemen in Benin. Lees meer hierover op de website van het Netherlands Water Partnership. Op de websites van de Wereldbank en de African Development Bank staan regelmatig aanbestedingen voor projecten in Benin.
Vragen over zakendoen?
Heeft u vragen over het zakendoen in Benin? Of bent u op zoek naar zakenpartners in de watersector of in een andere branche? Neem dan contact op met onze landenexperts voor Benin. Zij kunnen u meer vertellen over de sectoren en u helpen met het voldoen aan de wet- en regelgeving.
Ondernemen in Benin
Ease of Doing Business
Bij de Wereldbank vindt u informatie over alle praktische zaken die komen kijken bij het starten van een eigen bedrijf in Benin. In de rubriek 'Ease of Doing Business' van de Wereldbank vindt u informatie over bouwvergunningen, de registratie van onroerend goed en het betalen van belastingen. Benin staat op plaats 149 in de Ease of Doing Business (jaartal 2020).
Let op: De Wereldbank heeft onregelmatigheden gevonden in de ranglijsten van 2018 en 2020. Na intern onderzoek (pdf) is besloten om met de Doing Business-rapporten te stoppen. De Wereldbank werkt momenteel aan de nieuwe methode B-READY om een betrouwbare ranglijst te maken. Deze is nog niet beschikbaar. Kijk voor updates op de website van de Wereldbank.
Hulp bij financiering nodig?
Rijksdienst voor Ondernemend Nederland helpt u graag uw financiering rond te krijgen. Lees op onze pagina hulp bij financiering om te kijken hoe wij u kunnen helpen.
Kijk ook in de Subsidiewijzer welke subsidies er voor Benin mogelijk zijn.
Exportregels voor Benin
Documenten en procedures
De volgende bronnen bieden informatie over exportregels:
- De online portal Access2Markets van de Europese Commissie bevat de belangrijkste exportregels en praktische tips voor Benin. Heeft u niet eerder met Access2Markets gewerkt? Lees dan eerst ons stappenplan voor Access2Markets.
- De Kamer van Koophandel heeft meer informatie over exportdocumenten.
- De Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) geeft informatie over exportprocedures bij dierlijke producten en plantaardige producten.
Tijdelijke invoer
Benin is geen ondertekenaar van de ATA-conventie en u kunt dus geen gebruik maken van een ATA-carnet.
Export strategische goederen
Op Rijksoverheid.nl vindt u meer informatie over de export van militaire en dual-use goederen (goederen die ook militair gebruikt kunnen worden).
Hulp van de ambassade
De ambassade in Cotonou staat klaar om u te helpen bij al uw ondernemersvragen. De medewerkers ter plekke kennen de lokale markt, signaleren kansen en geven praktische tips. Bovendien kunnen zij deuren openen die voor anderen gesloten blijven.
Lijkt de plaatselijke overheid niet mee te willen werken of zijn er andere drempels? Vaak kent de ambassade de mensen die deze obstakels weg kunnen nemen. Bij zakelijke conflicten kunnen de ambassademedewerkers u in contact brengen met juristen en fiscalisten.
Bekijk de contactinformatie van de ambassade op de website Nederland Wereldwijd. Daar vindt u ook het reisadvies voor Benin.
Meer weten?
- Kijk bij World Integrated Trade Solution (een initiatief van de Wereldbank en UNCTAD) voor statistieken over Benin.
- Lees de economische analyse over Benin op de website van de Wereldbank.
- Het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS) biedt statistieken over onze handel met Benin.
- Ook op de Franstalige website van de l’Institut National de la Statistique et de l’Analyse Économique vindt u allerhande economische statistieken.
- Kijk wat handelsakkoorden en handelsbelemmeringen voor uw handel kunnen betekenen.
- Bent u nog aan het oriënteren? Probeer dan de Exportwijzer.
Vragen over ondernemen in Benin?
Onze adviseurs helpen u graag verder.