Zakendoen in Benin

Gepubliceerd op:
24 oktober 2019
Laatst gecontroleerd op:
25 oktober 2023

Waar ooit het machtige koninkrijk Dahomey lag, ligt nu de republiek Benin. Een economische grootmacht is het land niet meer, maar toch liggen er zakelijke kansen. Welke kansen zijn dat? Hoe doet u zaken in Benin? En waar vindt u informatie over IMVO? Deze pagina helpt u op weg bij het zakendoen in Benin.

Heeft u na het lezen van het onderstaande nog vragen over het exporteren naar Benin? Neem dan contact op met een van onze adviseurs. Samen met het diplomatieke netwerk in dit land kunnen we u helpen om van uw export naar Benin een succes te maken.

Inwoners en maatschappij van Benin

Het Koninkrijk Dahomey was eeuwenlang een economische grootmacht. Het land verdiende zijn geld voornamelijk door slavenhandel. In de 19e eeuw veroverde Frankrijk het koninkrijk. In 1960 heroverde het land zijn onafhankelijkheid. In 1975 veranderde het land zijn naam van Dahomey in Benin. Na een periode van dictatuur maakte Benin begin jaren 90 de omslag naar democratie.

Tegenwoordig is Benin een presidentiële republiek met zo’n 12,7 miljoen inwoners (2020). Hoofdstad is Porto-Novo  (285.000 inwoners). De belangrijkste stad is Cotonou met 688.000 inwoners. Daar zetelt ook de regering. In Benin wonen verschillende etnische groepen, waaronder de Fon, Adja en Yoruba. Frans is de officiële taal, maar er worden ook vele etnische talen gesproken. Belangrijkste religies zijn de islam (27%), rooms-katholicisme (25%) en protestantisme (11%). Ook zijn er enkele inheemse religies.

Jonge bevolking

Benin heeft een opvallend jonge bevolking, met bijna 65% jonger dan 25 jaar en een geboortecijfer van bijna 5 kinderen per vrouw. Benin is ook een arm land. 40% van de bevolking leeft onder de armoedegrens. Armoede, werkloosheid en hoge kosten voor levensonderhoud hebben ertoe geleid dat bijna 40% van de Beninse bevolking is geëmigreerd naar omliggende landen. Op de Human Development Index van de Verenigde Naties staat Benin op de 162e plaats.

Economie van Benin

De economie van Benin draait vooral om de teelt en bewerking van katoen, en van de doorvoerhandel naar (vooral) Nigeria. Ook ananas en cashewnoten zijn belangrijke exportproducten. Dat alles maakt de economie afhankelijk van klimaat, marktprijzen en de Nigeriaanse economie. Om minder afhankelijk te zijn, zet de Beninse overheid in op het aantrekken van buitenlandse investeringen. Maar ook op de ontwikkeling van nieuwe voedselverwerkingssystemen. Ook richt zij zich steeds meer op toerisme, agroproductie en informatie- en communicatietechnologie.

Benin is aangesloten bij de West Afrikaanse Economische en Monetaire Unie (UEMOA) en Economic Community of West African States (ECOWAS). Net als in de andere lidstaten van de UEMOA is de CFA-frank (XOF) de munteenheid in Benin.

Recente economische ontwikkelingen

Door de coronapandemie kende de economie van Benin een dip in 2020. In 2021 veerde de economie sterk terug met 7% economische groei; in 2022 met ruim 6% groei. Desalniettemin heeft Benin te maken met diverse economische uitdagingen, zoals onder andere een relatief hoge staatsschuld, sancties van de West African Economic and Monetary Union (WAEMU) tegen buurland Niger en wisselende voedselprijzen.

Meer weten over de recente economische ontwikkelingen in Benin? Bekijk dan ook de analyse van de Wereldbank.

Handel Nederland – Benin

Voor Nederland staat Benin op nummer 120 wat betreft landen waar we goederen heen exporteren (voorlopige cijfers 2022). In 2021 bedroeg de export van Nederlandse goederen naar Benin € 69,0 miljoen. .

Meer weten? De volgende bronnen bieden meer handelscijfers van Benin:

Handelsrelatie EU-Benin

Benin valt onder het ‘Everything But Arms’ stelsel van de EU. Dit betekent dat alle producten behalve wapens en munitie onder voorwaarden tarief- en quotumvrij geïmporteerd kunnen worden in de EU. Kijk voor meer informatie op Access2Markets. Bent u nog niet bekend met Access2Markets? Bekijk dan eerst ons stappenplan hoe u Access2Markets kunt gebruiken.

Zakelijke kansen in Benin

Landbouw

Er zijn kansen voor circulair gebruik van reststoffen uit de landbouwsector. Onderstaand Engelstalig kansenrapport onderzoekt de mogelijkheden voor Nederlandse bedrijven. Denk daarbij onder meer aan hergebruik van afvalmateriaal en meststoffen voor het terugwinnen van energie en het maken van brandstof.

De productie van groenten en fruit is een belangrijke markt in Benin. De onderstaande Engelstalige 'Roadmap to strengthen the vegetables sector in Benin' vertelt meer over deze markt en de kansen die er liggen voor Nederlandse bedrijven. Het onderzoek presenteert 4 businesscases van waardeketens die verder kunnen worden ontwikkeld.

Watersector en aanbestedingen

Ook de watersector biedt kansen voor Nederlandse bedrijven die willen ondernemen in Benin. Lees meer hierover op de website van het Netherlands Water Partnership. Op de websites van de Wereldbank en de African Development Bank staan regelmatig aanbestedingen voor projecten in Benin.

Vragen over zakendoen?

Heeft u vragen over het zakendoen in Benin? Of bent u op zoek naar zakenpartners in de watersector of in een andere branche? Neem dan contact op met onze landenexperts voor Benin. Zij kunnen u meer vertellen over de sectoren en u helpen met het voldoen aan de wet- en regelgeving.

Ondernemen in Benin

Ease of Doing Business

Bij de Wereldbank vindt u informatie over alle praktische zaken die komen kijken bij het starten van een eigen bedrijf in Benin. In de rubriek 'Ease of Doing Business' van de Wereldbank vindt u informatie over bouwvergunningen, de registratie van onroerend goed en het betalen van belastingen. Benin staat op plaats 149 in de Ease of Doing Business (jaartal 2020).

Let op: De Wereldbank heeft onregelmatigheden gevonden in de ranglijsten van 2018 en 2020. Na intern onderzoek (pdf) is besloten om met de Doing Business-rapporten te stoppen. De Wereldbank werkt momenteel aan de nieuwe methode B-READY om een betrouwbare ranglijst te maken. Deze is nog niet beschikbaar. Kijk voor updates op de website van de Wereldbank.

Hulp bij financiering nodig?

Rijksdienst voor Ondernemend Nederland helpt u graag uw financiering rond te krijgen. Lees op onze pagina hulp bij financiering om te kijken hoe wij u kunnen helpen.

Kijk ook in de Subsidiewijzer welke subsidies er voor Benin mogelijk zijn.

Internationaal maatschappelijk verantwoord ondernemen

Internationaal zakendoen biedt kansen, maar kent ook uitdagingen. Deze vragen om een goede voorbereiding. Let erop dat u op een maatschappelijk verantwoorde manier onderneemt in het buitenland. Zo kunt u helpen de lokale situatie te verbeteren, bouwt u aan een goede reputatie en een toekomstbestendige onderneming.

De Nederlandse overheid verwacht dat u als ondernemer de risico's voor mens en milieu in uw bedrijfsvoering én in de internationale waardeketen in kaart brengt. En dat u de negatieve gevolgen daarvan voorkomt en aanpakt. Ook moet u hierover communiceren. Dit heet due diligence (gepaste zorgvuldigheid). Hierbij volgt u de OESO-richtlijnen voor multinationale ondernemingen over maatschappelijk verantwoord ondernemen.  

Onderzoek de risico's

Ondernemen is niet zonder risico's. Elk land biedt uitdagingen. De volgende bronnen geven u een eerste indruk van mogelijke IMVO-risico's. Het is belangrijk dat u deze zelf goed onderzoekt, voordat u zakendoet in het buitenland. Blijf ook op de hoogte van lokale ontwikkelingen.

Meer weten of hulp nodig?

Exportregels voor Benin

Documenten en procedures

De volgende bronnen bieden informatie over exportregels:

Tijdelijke invoer

Benin is geen ondertekenaar van de ATA-conventie en u kunt dus geen gebruik maken van een ATA-carnet.

Export strategische goederen

Op Rijksoverheid.nl vindt u meer informatie over de export van militaire en dual-use goederen (goederen die ook militair gebruikt kunnen worden).

Hulp van de ambassade

De ambassade in Cotonou staat klaar om u te helpen bij al uw ondernemersvragen. De medewerkers ter plekke kennen de lokale markt, signaleren kansen en geven praktische tips. Bovendien kunnen zij deuren openen die voor anderen gesloten blijven.

Lijkt de plaatselijke overheid niet mee te willen werken of zijn er andere drempels? Vaak kent de ambassade de mensen die deze obstakels weg kunnen nemen. Bij zakelijke conflicten kunnen de ambassademedewerkers u in contact brengen met juristen en fiscalisten.

Bekijk de contactinformatie van de ambassade op de website Nederland Wereldwijd. Daar vindt u ook het reisadvies voor Benin.

Meer weten?

Vragen over ondernemen in Benin?

Onze adviseurs helpen u graag verder.

Bent u tevreden over deze pagina?