Zakendoen in Kaapverdië

Laatst gecontroleerd op:
7 september 2023
Gepubliceerd op:
10 september 2020

Kaapverdië is met zijn witte stranden, helder water en dagelijkse zonneschijn een populaire vakantiebestemming. Ook voor een ondernemer kan Kaapverdië een interessante bestemming zijn. Maar hoe doet u er zaken en waar liggen de kansen voor u? En waar vindt u informatie over IMVO? Deze pagina helpt u op weg bij het zakendoen in Kaapverdië.

Inwoners en maatschappij van Kaapverdië

Kaapverdië is niet 1 eiland, maar een archipel van 9 bewoonde eilanden en diverse onbewoonde eilandjes. De eerste kolonisten waren Portugezen. In 1462 landden zij op een eiland dat zij Ilha de São Tiago (Santiago) noemden. Het land lag strategisch gunstig en werd een belangrijk knooppunt voor de slavenhandel en een pleisterplaats voor de trans-Atlantische handel.

Tot zijn onafhankelijkheid in 1975 viel Kaapverdië onder de heerschappij van Portugal. Van 1975 tot 1991 kende Kaapverdië een eenpartijstelsel, daarna kwamen er verschillende partijen.

Tegenwoordig is Kaapverdië een parlementaire republiek met 0,5 miljoen inwoners (2018). 168.000 hiervan wonen in de hoofdstad Praia. De meeste Kaapverdiërs zijn een mix van Afrikaans en Europees bloed. Portugees is de officiële taal, maar er wordt ook veel Creools gesproken. Zo’n 80% van de bevolking is katholiek, bijna 5% is protestant, circa 2% is moslim.

Kaapverdië kent van oudsher een grote emigratie naar alle delen van de wereld, ook naar Nederland. Dat betekent dat er tegenwoordig meer Kaapverdiërs buiten het land wonen dan in het land zelf. Toch is ook de bevolking op de eilanden zelf de laatste decennia flink toegenomen. Kaapverdië heeft een jonge bevolking, de levensverwachting is relatief hoog (73 jaar) en de immigratie is nu ook toegenomen. Ook kent het land relatief weinig kindersterfte. Met 20% is het aandeel analfabeten laag vergeleken met andere West-Afrikaanse landen. Op de Human Development Index van de Verenigde Naties staat Kaapverdië op de 126e plaats.

Economie van Kaapverdië

De economie van Kaapverdië draait vooral om de dienstensector. Daarbinnen vormt toerisme de belangrijkste sub-sector met meer dan 20% van het bruto nationaal product (bbp). Met betere verbindingen tussen de eilanden en betere logistiek zou het toerisme nog meer kunnen opbrengen.

Omdat de Kaapverdische grond lang niet genoeg voedsel produceert, moet Kaapverdië veel voedingsmiddelen importeren. De rijke visgronden zorgen wel voor het nodige voedsel. Omdat Kaapverdië bijna geen energiebronnen heeft, moet het land ook zijn energie uit het buitenland halen.

Ondanks een uitgebreid scholingsprogramma heeft Kaapverdië een tekort aan geschoolde arbeidskrachten. Dat is een van de redenen voor de hoge werkeloosheid, vooral onder jongeren. Het versterkt bovendien de onevenwichtige inkomensverdeling. Kaapverdië is nog steeds afhankelijk van buitenlandse investeringen en donoren en van het geld dat Kaapverdische emigranten naar het moederland sturen.

Kaapverdië is aangesloten bij de Economische Gemeenschap van West-Afrikaans Staten (ECOWAS). Ook hierbij aangesloten zijn onder meer Gambia, Nigeria en Senegal.

Recente economische ontwikkelingen

In Kaapverdië sloeg de coronacrisis hard toe. De Kaapverdische economie is grotendeels op toerisme ingesteld en juist die sector kreeg harde klappen. De opbrengsten uit toerisme zijn gedaald met meer dan 60% en ook de visserij leverde veel minder op. In 2022 volgde herstel (ruim 17% economische groei), maar de inflatie nam wel toe.

De Wereldbank publiceerde in 2023 een rapport over de economische situatie van Kaapverdië. Download het rapport 'Cabo Verde's Path to Sustainable Growth: Reforms to Boost Productivity and Reduce Poverty' op de website van de Wereldbank.

Meer weten over de recente economische ontwikkelingen in Kaapverdië? Bekijk dan de analyse op de website van de Wereldbank.

Handel Nederland - Kaapverdië

In 2021 bedroeg de export van Nederlandse goederen naar Kaapverdië € 59,0 miljoen.

Meer weten? De volgende bronnen bieden meer handelscijfers:

Handelsrelatie EU-Kaapverdië

Kaapverdië valt onder het Algemeen Preferentieel Stelsel (GSP+) van de EU. Dit betekent dat veel producten tegen verlaagde invoerrechten of nultarieven geïmporteerd kunnen worden in de EU. Kijk voor meer informatie in de tabel over handelsakkoorden (APS-landen) of op Access2Markets. Bent u nog niet bekend met Access2Markets? Bekijk dan eerst ons stappenplan hoe u Access2Markets kunt gebruiken.

Zakelijke kansen in Kaapverdië

Voor Nederlandse ondernemers bieden de Kaapverdische energie-, toerisme- en maritieme sectoren kansen.

De website Cabo Verde Trade Invest toont welke sectoren de Kaapverdiërs zelf als kansrijk zien voor buitenlandse investeringen. Ook promoot het Kaapverdië als land om in te investeren.

Op de websites van de Wereldbank en de African Development Bank staan regelmatig aanbestedingen voor projecten in Kaapverdië. Nog nooit samengewerkt met deze banken? Bekijk het filmpje over zakendoen met ontwikkelingsbanken.

Vragen? Neem contact met ons op

Heeft u vragen over zakelijke kansen in Kaapverdië? Of bent u op zoek naar zakenpartners? Neem dan contact op met onze landenadviseurs voor Kaapverdië. Zij kunnen u meer vertellen over de sectoren en u helpen met het voldoen aan de wet- en regelgeving.

Ondernemen in Kaapverdië

Ease of Doing Business

Bij de Wereldbank vindt u informatie over alle praktische zaken die komen kijken bij het starten van een eigen bedrijf in Kaapverdië. In de rubriek 'Ease of Doing Business' van de Wereldbank vindt u informatie over bouwvergunningen, de registratie van onroerend goed en het betalen van belastingen. Kaapverdië staat op plaats 137 in de Ease of Doing Business 2020.

Let op: De Wereldbank heeft onregelmatigheden gevonden in de ranglijsten van 2018 en 2020. Na intern onderzoek (pdf) is besloten om met de Doing Business-rapporten te stoppen. De Wereldbank werkt momenteel aan de nieuwe methode B-READY om een betrouwbare ranglijst te maken. Deze is nog niet beschikbaar. Kijk voor updates op de website van de Wereldbank.

Internationaal maatschappelijk verantwoord ondernemen

Internationaal zakendoen biedt kansen, maar kent ook uitdagingen. Deze vragen om een goede voorbereiding. Let erop dat u op een maatschappelijk verantwoorde manier onderneemt in het buitenland. Zo kunt u helpen de lokale situatie te verbeteren, bouwt u aan een goede reputatie en een toekomstbestendige onderneming.

De Nederlandse overheid verwacht dat u als ondernemer de risico's voor mens en milieu in uw bedrijfsvoering én in de internationale waardeketen in kaart brengt. En dat u de negatieve gevolgen daarvan voorkomt en aanpakt. Ook moet u hierover communiceren. Dit heet due diligence (gepaste zorgvuldigheid). Hierbij volgt u de OESO-richtlijnen voor multinationale ondernemingen over maatschappelijk verantwoord ondernemen.  

Onderzoek de risico's

Ondernemen is niet zonder risico's. Elk land biedt uitdagingen. De volgende bronnen geven u een eerste indruk van mogelijke MVO-risico's. Het is belangrijk dat u deze zelf goed onderzoekt, voordat u zakendoet in het buitenland. Blijf ook op de hoogte van lokale ontwikkelingen.

Meer weten of hulp nodig?

Hulp bij financiering

Rijksdienst voor Ondernemend Nederland helpt u graag uw financiering rond te krijgen. Lees op onze pagina subsidies en financiering voor internationaal ondernemen hoe wij u kunnen helpen. Kijk ook in de subsidiewijzer welke subsidies er voor Kaapverdië mogelijk zijn.

Exportregels voor Kaapverdië

Documenten en procedures

De volgende bronnen bieden informatie over exportregels:

Tijdelijke invoer

Kaapverdië is geen ondertekenaar van de ATA-conventie en u kunt dus geen gebruik maken van een ATA-carnet.

Hulp van de ambassade

De ambassade in Dakar (Senegal) staat klaar om u te helpen bij al uw ondernemersvragen over Kaapverdië. De medewerkers kennen de lokale markt, signaleren kansen en geven praktische tips. Bovendien kunnen zij deuren openen die voor anderen gesloten blijven.

Lijkt de plaatselijke overheid niet mee te willen werken of zijn er andere drempels? Vaak kent de ambassade de mensen die deze obstakels weg kunnen nemen. Bij zakelijke conflicten kunnen de ambassademedewerkers u in contact brengen met juristen en fiscalisten.

Meer weten?

Vragen over ondernemen in Kaapverdië?

Onze adviseurs helpen u graag verder.

Bent u tevreden over deze pagina?