Zakendoen in Kaapverdië
Kaapverdië is met zijn witte stranden, helder water en dagelijkse zonneschijn een populaire vakantiebestemming. Ook voor een ondernemer kan Kaapverdië een interessante bestemming zijn. Maar hoe doet u er zaken en waar liggen de kansen voor u? Deze pagina helpt u op weg bij het zakendoen in Kaapverdië.

Heeft u na het lezen van het onderstaande nog vragen over het exporteren naar Kaapverdië? Neem dan contact op met een van onze adviseurs. Samen met het diplomatieke netwerk van ambassades, consulaten en NBSO's kunnen we u helpen om van uw export naar Kaapverdië een succes te maken.
Inwoners en maatschappij van Kaapverdië
Kaapverdië is niet 1 eiland, maar een archipel van 9 bewoonde eilanden en diverse onbewoonde eilandjes. De eerste kolonisten waren Portugezen. In 1462 landden zij op een eiland dat zij Ilha de São Tiago (Santiago) noemden. Het land lag strategisch gunstig en werd een belangrijk knooppunt voor de slavenhandel en een pleisterplaats voor de trans-Atlantische handel.
Tot zijn onafhankelijkheid in 1975 viel Kaapverdië onder de heerschappij van Portugal. Van 1975 tot 1991 kende Kaapverdië een eenpartijstelsel, daarna kwamen er verschillende partijen.
Tegenwoordig is Kaapverdië een parlementaire republiek met 0,5 miljoen inwoners (2018). 168.000 hiervan wonen in de hoofdstad Praia. De meeste Kaapverdiërs zijn een mix van Afrikaans en Europees bloed. Portugees is de officiële taal, maar er wordt ook veel Creools gesproken. Zo’n 80% van de bevolking is katholiek, bijna 5% is protestant, circa 2% is moslim.
Kaapverdië kent van oudsher een grote emigratie naar alle delen van de wereld, ook naar Nederland. Dat betekent dat er tegenwoordig meer Kaapverdiërs buiten het land wonen dan in het land zelf. Toch is ook de bevolking op de eilanden zelf de laatste decennia flink toegenomen. Kaapverdië heeft een jonge bevolking, de levensverwachting is relatief hoog (73 jaar) en de immigratie is nu ook toegenomen. Ook kent het land relatief weinig kindersterfte. Met 20% is het aandeel analfabeten laag vergeleken met andere West-Afrikaanse landen. Op de Human Development Index van de Verenigde Naties staat Kaapverdië op de 126e plaats.
Economie van Kaapverdië
De economie van Kaapverdië draait vooral om de dienstensector. Daarbinnen vormt toerisme de belangrijkste sub-sector met meer dan 20% van het bruto nationaal product (bbp). Met betere verbindingen tussen de eilanden en betere logistiek zou het toerisme nog meer kunnen opbrengen.
Omdat de Kaapverdische grond lang niet genoeg voedsel produceert, moet Kaapverdië veel voedingsmiddelen importeren. De rijke visgronden zorgen wel voor het nodige voedsel. Omdat Kaapverdië bijna geen energiebronnen heeft, moet het land ook zijn energie uit het buitenland halen.
Ondanks een uitgebreid scholingsprogramma heeft Kaapverdië een tekort aan geschoolde arbeidskrachten. Dat is een van de redenen voor de hoge werkeloosheid, vooral onder jongeren. Het versterkt bovendien de onevenwichtige inkomensverdeling. Kaapverdië is nog steeds afhankelijk van buitenlandse investeringen en donoren en van het geld dat Kaapverdische emigranten naar het moederland sturen.
Kaapverdië is aangesloten bij de Economische Gemeenschap van West-Afrikaans Staten (ECOWAS). Ook hierbij aangesloten zijn onder meer Gambia, Nigeria en Senegal.
Recente economische ontwikkelingen
In Kaapverdië heeft de coronacrisis hard toegeslagen. De Kaapverdische economie is grotendeels op toerisme ingesteld en juist die sector kreeg harde klappen. De opbrengsten uit toerisme zijn gedaald met meer dan 60% en ook de visserij leverde veel minder op. De economie kromp in 2020 met 14%. Er zijn maar een paar landen in Afrika waar de coronacrisis harder heeft toegeslagen dan hier. In 2021 is er weer sprake van herstel. Lees de analyse van de African Development Bank op pagina 152.
De Wereldbank heeft in 2021 een rapport gepubliceerd over de economische situatie van Kaapverdië. Download het rapport 'Cabo Verde Economic Update, April 2021 : Rebounding from the Crisis - Restoring Fiscal Sustainability and Leveraging the Private Sector for a more Resilient and Sustainable Recovery' op de website van de Wereldbank.
Meer weten over de recente economische ontwikkelingen in heel Afrika? Bekijk dan ook het rapport Africa's Pulse van de Wereldbank (april 2022).
Handel Nederland - Kaapverdië
Voor Nederland staat Kaapverdië op nummer 130 wat betreft landen waar we goederen heen exporteren (voorlopige cijfers 2021), vergelijkbaar met de exportwaarde naar landen als Kosovo en Mongolië. In 2021 bedroeg de export van Nederlandse goederen naar Kaapverdië € 59,0 miljoen.
Wilt u meer weten over het land Kaapverdië, zoals het bruto nationaal product, economische groei of andere demografische gegevens? Bekijk dan het factsheet over Kaapverdië.
Handelsrelatie EU-Kaapverdië
Kaapverdië valt onder het Algemeen Preferentieel Stelsel (GSP+) van de EU. Dit betekent dat veel producten tegen verlaagde invoerrechten of nultarieven geïmporteerd kunnen worden in de EU. Kijk voor meer informatie in de tabel over handelsakkoorden (APS-landen) of op de EU Trade Helpdesk.
Zakelijke kansen in Kaapverdië
Voor Nederlandse ondernemers bieden de Kaapverdische energie-, toerisme- en maritieme sectoren kansen.
De website Cabo Verde Trade Invest toont welke sectoren de Kaapverdiërs zelf als kansrijk zien voor buitenlandse investeringen. Ook promoot het Kaapverdië als land om in te investeren.
Op de websites van de Wereldbank en de African Development Bank staan regelmatig aanbestedingen voor projecten in Kaapverdië. Nog nooit samengewerkt met deze banken? Bekijk het filmpje over zakendoen met ontwikkelingsbanken.
Vragen? Neem contact met ons op
Heeft u vragen over zakelijke kansen in Kaapverdië? Of bent u op zoek naar zakenpartners? Neem dan contact op met onze landenadviseurs voor Kaapverdië. Zij kunnen u meer vertellen over de sectoren en u helpen met het voldoen aan de wet- en regelgeving.
Ondernemen in Kaapverdië
Ease of Doing Business
Bij de Wereldbank vindt u informatie over alle praktische zaken die komen kijken bij het starten van een eigen bedrijf in Kaapverdië. In de rubriek 'Ease of Doing Business' van de Wereldbank vindt u informatie over bouwvergunningen, de registratie van onroerend goed en het betalen van belastingen. Kaapverdië staat op plaats 137 in de Ease of Doing Business 2020.
Let op! De Wereldbank heeft onregelmatigheden gevonden in de ranglijsten van 2018 en 2020. Na intern onderzoek (pdf) is besloten het ontwikkelen van de Doing Business-rapporten te stoppen. De bank werkt momenteel aan een nieuwe betrouwbare methode voor het beoordelen van het internationale zaken- en investeringsklimaat.
Hulp bij financiering
Rijksdienst voor Ondernemend Nederland helpt u graag uw financiering rond te krijgen. Lees op onze pagina hulp bij financiering om te kijken hoe wij u kunnen helpen. Kijk ook in de subsidiewijzer welke subsidies er voor Kaapverdië mogelijk zijn.
Exportregels voor Kaapverdië
Documenten en procedures
De volgende bronnen bieden informatie over exportregels:
- De KVK heeft meer informatie over exportdocumenten.
- De Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) geeft informatie over exportprocedures bij dierlijke producten en plantaardige producten.
Tijdelijke invoer
Kaapverdië is geen ondertekenaar van de ATA-conventie en u kunt dus geen gebruik maken van een ATA-carnet.
Export strategische goederen
Op Rijksoverheid.nl vindt u meer informatie over de export van militaire en dual-use goederen (goederen die ook militair gebruikt kunnen worden).
Hulp van de ambassade
De ambassade in Dakar (Senegal) staat klaar om u te helpen bij al uw ondernemersvragen over Kaapverdië. De medewerkers kennen de lokale markt, signaleren kansen en geven praktische tips. Bovendien kunnen zij deuren openen die voor anderen gesloten blijven.
Lijkt de plaatselijke overheid niet mee te willen werken of zijn er andere drempels? Vaak kent de ambassade de mensen die deze obstakels weg kunnen nemen. Bij zakelijke conflicten kunnen de ambassademedewerkers u in contact brengen met juristen en fiscalisten.
Bekijk de contactinformatie van de ambassade op de website Nederland Wereldwijd. Daar vindt u ook het reisadvies voor Kaapverdië.
Meer weten?
- Kijk bij World Integrated Trade Solution (een initiatief van de Wereldbank en UNCTAD) voor statistieken over Kaapverdië.
- Lees de economische analyse over Kaapverdië op de website van de Wereldbank.
- Het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS) biedt statistieken over onze handel met Kaapverdië.
- Ook op de (Portugeestalige) website Portal do Instituto Nacional de Estatísticas vindt u allerlei statistieken.
- Kijk wat handelsakkoorden en handelsbelemmeringen voor uw handel kunnen betekenen.
- Bent u nog aan het oriënteren? Probeer dan de Exportwijzer.
Vragen over ondernemen in Kaapverdië?
Onze adviseurs helpen u graag verder.