Zakendoen in Togo

Laatst gecontroleerd op:
14 augustus 2024
Gepubliceerd op:
14 november 2019

Togo is een relatief jong land dat is ingeklemd tussen Burkina Faso, Ghana en Benin. Slechts een klein deel van het land, waaronder de hoofdstad Lomé, ligt aan zee. De economie is bescheiden. Toch biedt het land kansen. Maar hoe doet u zaken in Togo en waar liggen de kansen voor u? En waar vindt u informatie over IMVO? Deze pagina helpt u op weg bij het zakendoen in Togo.

Inwoners en maatschappij van Togo

Togo was lang een bufferzone tussen vijandige Afrikaanse staten. In 1885 werd het gebied een officieel protectoraat van Duitsland (onder de naam Togoland). Tijdens de Eerste Wereldoorlog bezetten Britten het westen van het land en Frankrijk het oosten. Het Britse gedeelte sloot zich vervolgens aan bij Ghana en het Franse deel werd in 1960 onafhankelijk onder de naam Togo. Na bijna 4 decennia militair bewind van generaal Eyadema (1967-2005) begon Togo vanaf 2007 met democratische hervormingen.

Tegenwoordig is Togo een presidentiële republiek. Het land heeft zo’n 8,4 miljoen inwoners (2020) waarvan bijna 1,8 miljoen wonen in hoofdstad Lomé. In het land wonen meer dan 30 etnische groepen, waaronder de Ewe, Kabre en Mina. Frans is de officiële taal, maar er worden ook veel Afrikaanse talen gesproken. Meer dan 40% van de bevolking hangt een christelijk geloof aan (katholiek en protestant). Ook traditionele Afrikaanse religies (zoals voodoo) spelen een belangrijke rol (35%).

Jonge bevolking

Togo is een land met een opvallend jonge bevolking. Bijna 60% van de bevolking is jonger dan 25 jaar. Dit zorgt voor een grote druk op het onderwijssysteem. Togo is ook een arm land, waarvan meer dan de helft van de bevolking onder de armoedegrens leeft. In stedelijke gebieden is dat zelfs bijna 70%. Togo is ook een land van migratie. Onder de voormalige dictatuur vluchtten veel Togolezen naar Benin en Ghana, tegenwoordig wonen er ook veel Ghanese vluchtelingen in Togo. In de Human Development Index an de Verenigde Naties staat Togo op plaats 163.

Economie van Togo

Zoals in veel Afrikaanse landen draait ook de Togolese economie om landbouw. Zo'n 60% van de beroepsbevolking werkt in de agrarische sector. Een deel van de landbouwopbrengst is voor eigen gebruik, maar Togo exporteert ook producten als katoen, koffie en cacao. Togo is een van de grootste exporteurs van het mineraal fosfaat, dat ook wordt gewonnen in het land.

De economische van Togo groeit de laatste jaren rond de 5%. Een deel van die groei is te verklaren door de continue buitenlandse steun die het land ontvangt. Maar ook verbeteringen aan de infrastructuur en een gezonder zakenklimaat droegen bij aan de groei.

Togo is lid van zowel de West African Economic and Monetary Union (WAEMU) als de Economic Community of West African States (ECOWAS). De landen van deze organisaties vormen dan ook de belangrijkste handelspartners van Togo. Daarbij speelt de haven van Lomé een belangrijke rol.

Recente economische ontwikkelingen

In Togo groeide de economie al jaren behoorlijk. In 2021, 2022 en 2023 was er rond de 6% groei volgens de Wereldbank.

Meer weten? Lees dan de analyse op de website van de Wereldbank.

Handel Nederland – Togo

In 2023 bedroeg de export van Nederlandse goederen naar Togo € 841,0 miljoen.

Meer weten? De volgende bronnen bieden meer handelscijfers:

  • Bekijk het overzicht van de handel tussen Togo en Nederland op Trademap van het International Trade Center (ITC). Via criteria kunt u aanpassen of u naar 'import' of 'export' kijkt.
  • Bekijk de website van het Centraal Bureau voor Statistiek voor informatie over de Nederlandse handel met Togo.
  • U vindt het bruto nationaal product, economische groei, demografische gegevens en meer in onze factsheet over Togo.

Handelsrelatie EU-Togo

Togo valt  onder het 'Everything But Arms'-stelsel van de Europese Unie (EU). Dit betekent dat alle producten uit Togo behalve wapens en munitie onder voorwaarden tarief- en quotumvrij geïmporteerd kunnen worden in de EU. Kijk voor meer informatie op Access2Markets. Bent u nog niet bekend met Access2Markets? Bekijk dan eerst in ons stappenplan hoe u Access2Markets kunt gebruiken.

Zakelijke kansen in Togo

Aanbestedingen

Op de websites van de Wereldbank en van de African Development Bank staan regelmatig aanbestedingen voor projecten in Togo. Nog nooit samengewerkt met deze banken? Bekijk het filmpje over zakendoen met ontwikkelingsbanken.

Heeft u vragen over het zakendoen in Togo? Of bent u op zoek naar zakenpartners? Neem dan contact op met onze adviseurs voor deze regio. Zij kunnen u meer vertellen over de sectoren en u helpen aan de wet- en regelgeving te voldoen.

Ondernemen in Togo

Op de overheidswebsite Invest in Togo vindt u meer informatie over hoe u zaken doet in Togo. Op die website vindt u ook zakelijke kansen en investeringsprojecten.

B-Ready: hulp bij uw start in het buitenland

Wilt u een bedrijf starten in het buitenland? Of gaan exporteren? Dan heeft u veel aan informatie over bijvoorbeeld bouwvergunningen, de registratie van onroerend goed en het betalen van belastingen.

Bij B-Ready van de Wereldbank vindt u deze informatie. B-Ready is de opvolger van de Ease of Doing Business-ranglijst. Tot 2020 beoordeelde die ranglijst het gemak van ondernemen in meer dan 150 landen. De Wereldbank stopte ermee na onregelmatigheden in de ranglijsten van 2018 en 2020. 

Met de nieuwe methode Business Ready (B-Ready) wil de Wereldbank opnieuw een betrouwbare ranglijst maken. In 2024 lanceerde de bank een pilot met informatie over 50 landen. Bekijk de pilot B-Ready.

Lees specifieke informatie over Togo op B-Ready.

Hulp bij financiering nodig?

Rijksdienst voor Ondernemend Nederland helpt u graag uw financiering rond te krijgen. Lees op onze pagina Subsidies en financiering voor internationaal ondernemen hoe wij u kunnen helpen.

Kijk ook in de Subsidiewijzer welke subsidies er voor Togo mogelijk zijn.

Exportregels voor Togo

Documenten en procedures

De volgende bronnen bieden informatie over exportregels:

Tijdelijke invoer

Togo is geen ondertekenaar van de ATA-conventie en u kunt dus geen gebruik maken van een ATA-carnet.

Export strategische goederen

Op Rijksoverheid.nl vindt u informatie over de export van militaire en dual-use goederen (goederen die ook militair gebruikt kunnen worden).

Internationaal maatschappelijk verantwoord ondernemen

Internationaal zakendoen biedt kansen, maar kent ook uitdagingen. Deze vragen om een goede voorbereiding. Let erop dat u op een maatschappelijk verantwoorde manier onderneemt in het buitenland. Zo kunt u helpen de lokale situatie te verbeteren, bouwt u aan een goede reputatie en een toekomstbestendige onderneming.

De Nederlandse overheid verwacht dat u als ondernemer de risico's voor mens en milieu in uw bedrijfsvoering én in de internationale waardeketen in kaart brengt. En dat u de negatieve gevolgen daarvan voorkomt en aanpakt. Ook moet u hierover communiceren. Dit heet due diligence (gepaste zorgvuldigheid). Hierbij volgt u de OESO-richtlijnen voor multinationale ondernemingen over maatschappelijk verantwoord ondernemen.  

Onderzoek de risico's

Ondernemen is niet zonder risico's. Elk land biedt uitdagingen. De volgende bronnen geven u een eerste indruk van mogelijke MVO-risico's. Het is belangrijk dat u deze zelf goed onderzoekt, voordat u zakendoet in het buitenland. Blijf ook op de hoogte van lokale ontwikkelingen.

Meer weten of hulp nodig?

Hulp van de ambassade

De ambassade in Accra (Ghana) staat klaar om u te helpen bij al uw ondernemersvragen over Togo. De medewerkers kennen de lokale markt, signaleren kansen en geven praktische tips. Bovendien kunnen zij deuren openen die voor anderen gesloten blijven.

Lijkt de plaatselijke overheid niet mee te willen werken of zijn er andere drempels? Vaak kent de ambassade de mensen die deze obstakels weg kunnen nemen. Bij zakelijke conflicten kunnen de ambassademedewerkers u in contact brengen met juristen en fiscalisten.

Bekijk de contactinformatie van de ambassade op de website Nederland Wereldwijd. Daar vindt u ook het reisadvies voor Togo.

Meer weten?

Vragen over ondernemen in Togo?

Onze adviseurs helpen u graag verder.   

In opdracht van:
  • Ministerie van Buitenlandse Zaken
Bent u tevreden over deze pagina?