Mijn product of dienst verkopen in Zuid-Korea

Gepubliceerd op:
6 maart 2025

U bent van plan om zaken te gaan doen in Zuid-Korea. Maar hoe bereikt u uw klant? Hoe bouwt u een netwerk op? In dit artikel gaan we dieper in op de Zuid-Koreaanse markt, zakelijke (betaal)gewoonten en de Zuid-Koreaanse consument. 

Hulp nodig? Wij staan voor u klaar

U kent uw product of dienst, wij kennen de markt. Heeft u vragen over lokale wetten en regels, hoe u het beste uw marktentree kunt maken of waar kansen liggen? Onze adviseurs staan klaar om al uw vragen te beantwoorden.

De Zuid-Koreaanse consument

Als u uw product of dienst in Zuid-Korea wilt verkopen, is het goed om eerst een beeld te hebben van de Zuid-Koreaanse consument. Het is verstandig om uw product, dienst of strategie voor marktentree aan hun voorkeuren aan te passen. Zuid-Koreaanse consumenten kopen niet meer automatisch Koreaanse producten; ze hebben steeds meer oog voor buitenlandse merken. Dat is een goede ontwikkeling voor u als Nederlandse ondernemer.

Taal: Engels is gangbaar in het zakenleven, maar een tolk kan handig zijn

In Zuid-Korea is Koreaans de officiële en meest gesproken taal. Engels is de gangbare taal in het zakenleven. Toch beheerst niet iedereen het Engels even goed. Kies woorden zorgvuldig en let op of de gesprekspartner alles begrijpt. Zeker bij onderhandelingen kan een tolk handig zijn.

Consumentenvoorkeuren: combinatie van online en fysiek shoppen

De economie in Zuid-Korea draait goed, waardoor consumenten meer te besteden hebben. Koreanen zijn merkbewust en betalen graag extra voor producten van hoge kwaliteit.

Zuid-Korea staat wereldwijd in de top 10 van landen met de grootste e-commercemarkt. Zuid-Koreanen hebben een voorkeur voor een combinatie van online en fysiek winkelen. E-commerce is heel populair, met e-commercebedrijf Coupang als marktleider. Ongeveer 40% bekijkt en vergelijkt producten graag in fysieke winkels, maar koopt vervolgens online.

Welke marketingkanalen kan ik het beste inzetten? 

U kunt relatief eenvoudig toegang krijgen tot de Koreaanse reclamemarkt via internationale reclamebureaus. Deze zijn goed vertegenwoordigd in Zuid-Korea. Online adverteren is de meest populaire manier van adverteren in Zuid-Korea. Populaire digitale advertentiekanalen zijn videoplatforms zoals YouTube (39%), zoekmachines (37%), online winkels (26%) en sociale media (26%). Naver Shopping en Coupang zijn de meestgebruikte online marktplaatsen. Influencermarketing wint aan populariteit. Bij deze marketingvorm wordt gebruikgemaakt van social­mediapersoonlijkheden om doel­groepen effectief te bereiken.

Een goed marketingplan kan u helpen om succesvol zaken te doen in Zuid-Korea. Ondernemersvereniging evofenedex heeft meer informatie over het maken van een exportmarketingplan.

Met welke cultuurverschillen moet ik rekening houden?

In Nederland kunt u steeds meer meekrijgen van de Koreaanse cultuur: van K-pop tot streetfood, films en series. Als u een aardig woordje Engels spreekt, zult u over het algemeen vrij makkelijk kunnen communiceren met Zuid-Koreaanse zakenpartners.

Maar er zijn culturele verschillen om rekening mee te houden als u een goede indruk wilt maken. Zo zijn Koreanen gevoelig voor gezichtsverlies en hiërarchie. Ook is het in Zuid-Korea belangrijk om een persoonlijke vertrouwensband op te bouwen met uw zakenpartners. Het is zeker niet vreemd en zelfs aan te raden om samen te dineren, een drankje te doen of een karaokebar te bezoeken. Lees ons artikel voor meer tips over het omgaan met de cultuurverschillen.

Aan welke eisen moet mijn product voldoen?

Producten die u naar Zuid-Korea exporteert, moeten aan verschillende producteisen voldoen. Kijk ook in de portal Access2Markets welke eisen momenteel gelden in Zuid-Korea. Vul eerst de HS-code en het land in. Let op: neem ook de informatie over verpakkingseisen goed door onder het kopje 'Packaging and Marking Requirements'.

Meer weten? Lees ons artikel over exportregels en producteisen in Zuid-Korea.

Wat zijn de betalingsgewoonten?

De valuta van Zuid-Korea is de won (KRW). De Europese Centrale Bank heeft een overzicht van de koers van de won. Wilt u meer weten over hoe internationale betalingen in zijn werk gaan? Lees ook onze tips voor internationale betalingen.

Populaire betalingsmethoden

Betalen met een creditcard is het populairst. In 2024 was 67% van de betalingen in winkels en 65% van de onlinebetalingen met een creditcard. Samsung Pay is ook een veelgebruikte optie, vooral onder oudere gebruikers. Onder de jongere generaties zijn e-wallets zoals Naver Pay en Kakao Pay erg populair. Verkoopt u direct aan consumenten? Dan kan het lonen om deze betaalmethoden aan te bieden.

Hoe voorkom ik betalingsrisico's?

Beginnende exporteurs wordt aangeraden als betalingsvoorwaarde bij goederentransacties een onherroepelijk accreditief (Letter of Credit, L/C) te gebruiken. De betalingstermijn is meestal 60 of 90 dagen na leverdatum. Voor het openen van een L/C kunt u terecht bij de vestigingen van Nederlandse banken.

Vereniging evofenedex waarschuwt voor betalingsrisico's. Lees over:

Hoe bouw ik een netwerk op in Zuid-Korea?

Voor uw bedrijf is het belangrijk om zaken te doen met partners waar u op kunt vertrouwen. Of het nu agenten zijn, distributeurs, producenten of leveranciers. Onze adviseurs helpen u graag om de juiste zakenpartner te vinden.

Lees ook onze tips als u op zoek bent naar zakenpartners. De Nederlandse ambassade in Seoel en de honorair consul in Busan kunnen u voorstellen aan de juiste contacten. Ook organiseren ze regelmatig evenementen, waar u potentiële partners kunt ontmoeten. Lees meer over het Nederlands ambassadenetwerk in Zuid-Korea en bekijk hun contactgegevens.

RVO organiseert regelmatig evenementen en handelsmissies. Deelnemen is een goede manier om contacten te leggen. Benieuwd wat er binnenkort op de agenda staat voor Zuid-Korea? Bekijk het overzicht met evenementen.

Ook interessant

Ons buitenlandnetwerk biedt informatie over actualiteiten, evenementen en kansrijke sectoren in Zuid-Korea. Bekijk hiervoor de volgende websites:

  • Op internationaalondernemen.nl staat regelmatig relevante informatie over sectoren en zakelijke mogelijkheden. Naast het buitenlandnetwerk plaatsen ook particuliere partijen hier interessante marktrapporten.
  • De Zuid-Koreaanse overheidsorganisatie Invest Korea publiceert uitgebreide sectorinformatie.
  • Voor Europese bedrijven heeft de EU 'Business Hubs' met activiteiten in kansrijke sectoren in Zuid-Korea en Japan. Bekijk de website van het European Enterprise Network voor een overzicht van de activiteiten.
  • U vindt een rapport over de Zuid-Koreaanse economie op de website van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO).
  • De Verenigde Naties biedt allerlei statistieken over de economie van Zuid-Korea.
In opdracht van:
  • Ministerie van Buitenlandse Zaken
Bent u tevreden over deze pagina?