Handel Nederland - Zwitserland

Laatst gecontroleerd op:
8 juli 2024
Gepubliceerd op:
8 april 2020

In 2023 daalde de handel met Zwitserland enigszins. Dit gold vooral voor de import uit dit Alpenland. De export laat wel een lichte stijging zien. Meer weten? Hieronder vindt u de belangrijkste cijfers over de handel tussen Nederland en Zwitserland.

Wilt u meer weten over Zwitserland, zoals het bruto nationaal product, de staatsvorm of de demografische gegevens? Bekijk dan onze Factsheet Zwitserland.

Economische ontwikkelingen

De Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) schat dat het bruto binnenlands product (bbp) in Zwitserland met 0,8% is gestegen in 2023. Dit staat tegenover een groei van 2,1% in 2022. De afname in groei komt vooral door achterblijvende private investeringen en lagere overheidsuitgaven.

Economische voorspellingen

Het bbp groeit naar verwachting met 0,9% in 2024 en met 1,4% in 2025. Dit komt door strengere financiële maatregelen vanuit de Zwitserse centrale bank, toename van inflatie en afname van het economisch vertrouwen. Ook is er een relatief lage buitenlandse vraag naar Zwitserse producten en diensten.

Let op: de economische ontwikkelingen gaan snel. Houd de OESO-website in de gaten voor nieuwe economische rapportages.

Handelscijfers Nederland - Zwitserland

Totale in- en uitvoer tussen Nederland en Zwitserland
Soort informatie Bedrag Jaartal
Totale uitvoer € 12,3 miljard 2023
Totale invoer € 6,1 miljard 2023

Kijk voor de nieuwste cijfers over de handel tussen Nederland en Zwitserland in de databank Statline van het CBS. Stel de perioden, productgroep (SITC) en het onderwerp in, om de informatie te vinden die u wilt.

Wilt u de laatste 5 jaar overzichtelijk op een rij? Bekijk dan deze link in de databank Statline.

Belangrijkste uitvoerproducten naar Zwitserland

Uitvoer vanuit Nederland naar Zwitserland
Productgroep Bedrag Jaartal
Medicinale en farmaceutische producten € 1 miljard 2023
Instrumenten en apparaten voor beroepsuitoefening, wetenschap € 774 miljoen 2023
Elektrische apparaten € 703 miljoen 2023

De gegevens hierboven komen van het CBS. Benieuwd naar de hele lijst van uitvoerproducten? Kijk dan in de Statline-databank van het CBS onder uitvoer van Nederland naar Zwitserland.

Voorlopige exportcijfers 

Het CBS publiceert ook voorlopige exportcijfers over het lopende jaar. Onder 'Perioden' selecteert u de maanden waar u de cijfers van wilt bekijken. Let op: het CBS kan deze cijfers later nog aanpassen.

Belangrijkste invoerproducten uit Zwitserland

Invoer vanuit Zwitserland naar Nederland
Productgroep Bedrag Jaartal
Diverse fabricaten € 1,1 miljard 2023
Medicinale en farmaceutische producten € 946 miljoen 2023
Instrumenten en apparaten voor beroepsuitoefening, wetenschap € 399 miljoen 2023

De gegevens hierboven komen van het CBS. Benieuwd naar de hele lijst van invoerproducten? Kijk dan in de Statline-databank van het CBS onder invoer uit Zwitserland naar Nederland.

Voorlopige importcijfers

Het CBS publiceert ook voorlopige importcijfers over het lopende jaar. Onder 'Perioden' selecteert u de maanden waar u de cijfers van wilt bekijken. Let op: het CBS kan deze cijfers later nog aanpassen.

Handelsinformatie via TradeMap

In TradeMap van het International Trade Centre (ITC) kunt u de handelsstromen naar en uit Zwitserland bekijken. Het voordeel is dat u hier ook niet-Nederlandse handelsstromen ziet. Selecteer bovenaan bij 'partner' een ander land dan Nederland. Zo vergelijkt u de Nederlandse cijfers met die van andere landen.

Let op: anders dan het CBS, gebruikt TradeMap HS-codes om goederen in te delen in categorieën. Dit Harmonised System (HS) wordt gebruikt door bedrijven en douanes wereldwijd. Houd hier bij uw zoekopdracht rekening mee.

Meer weten?

Wilt u meer weten over de Zwitserse economie? Deze websites helpen u op weg:

Ontdek uw kansen

Wilt u weten of de Zwitserse markt ook voor u interessant is? Neem dan contact op met onze adviseurs.

In opdracht van:
  • Ministerie van Buitenlandse Zaken
Bent u tevreden over deze pagina?