Handel Nederland - Zwitserland

Gepubliceerd op:
8 april 2020
Laatst gecontroleerd op:
2 augustus 2023

Ook in 2022 laat de handel met Zwitserland een stijgende lijn zien. Dat geldt voor zowel de export naar en de import uit dit Alpenland. De export naar Zwitserland stijgt daarbij nog iets harder dan de import uit Zwitserland. Meer weten? Hieronder vindt u de belangrijkste cijfers over de handel tussen Nederland en Zwitserland.

Wilt u meer weten over Zwitserland, zoals het bruto nationaal product, de staatsvorm of de demografische gegevens? Bekijk dan onze Factsheet Zwitserland.

Wilt u liever een grafisch overzicht van de handel met Zwitserland? Bekijk dan de grafiek op de website van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Recente economische ontwikkelingen 

De Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) schat dat het bruto binnenlands product (bbp) met 2,1% is gestegen in 2022. Deze groei kwam voornamelijk door consumptie-uitgaven van huishoudens, import en export. 

Toekomstige economische ontwikkelingen

De groei van het bbp is naar verwachting slechts 0,6% in 2023 en 1,2% in 2024. Dit komt door strengere financiële maatregelen vanuit de Zwitserse centrale bank, toename van inflatie en afname van het economisch vertrouwen. Ook spelen geopolitieke spanningen een rol. 

Let op: de economische ontwikkelingen gaan snel. Houd de website van de OESO in de gaten voor nieuwe rapportages over dit onderwerp.

Handelscijfers Nederland - Zwitserland

Totale in- en uitvoer tussen Nederland en Zwitserland

Soort informatie Bedrag Jaartal
Totale uitvoer € 12,3 miljard 2022
Totale invoer € 7,1 miljard 2022

Kijk voor de nieuwste cijfers over de handel tussen Nederland en Zwitserland in de databank Statline van het CBS. Stel de perioden, productgroep (SITC) en het onderwerp in, om de informatie te vinden die u wilt.

Wilt u de laatste 5 jaar overzichtelijk op een rij? Bekijk dan deze link in de databank Statline.

Belangrijkste uitvoerproducten naar Zwitserland

Uitvoer vanuit Nederland naar Zwitserland

Productgroep Bedrag Jaartal
Instrumenten en apparaten voor beroepsuitoefening, wetenschap € 747 miljoen 2022
Diverse fabricaten € 623 miljoen 2022
Elektrische apparaten € 557 miljoen 2022

De gegevens hierboven komen van het CBS. Benieuwd naar de hele lijst van uitvoerproducten? Kijk dan in de Statline-databank van het CBS onder uitvoer van Nederland naar Zwitserland.

Voorlopige exportcijfers 

Het CBS publiceert ook voorlopige exportcijfers over het lopende jaar. Onder 'Perioden' selecteert u de maanden waar u de cijfers van wilt bekijken. Let op: het CBS kan deze cijfers later nog aanpassen.

Belangrijkste invoerproducten uit Zwitserland

Invoer vanuit Zwitserland naar Nederland

Productgroep Bedrag Jaartal
Diverse fabricaten € 1,1 miljard 2022
Medicinale en farmaceutische producten € 619 miljoen 2022
Instrumenten en apparaten voor beroepsuitoefening, wetenschap € 432 miljoen 2022

De gegevens hierboven komen van het CBS. Benieuwd naar de hele lijst van invoerproducten? Kijk dan in de Statline-databank van het CBS onder invoer uit Zwitserland naar Nederland.

Voorlopige importcijfers

Het CBS publiceert ook voorlopige cijfers over het lopende jaar. Onder 'Perioden' selecteert u de maanden waar u de cijfers van wilt bekijken. Let op: het CBS kan deze cijfers later nog aanpassen.

Handelsinformatie via TradeMap

In TradeMap van het International Trade Centre (ITC) kunt u de handelsstromen naar en uit Zwitserland bekijken. Het voordeel is dat u hier ook niet-Nederlandse handelsstromen ziet. Selecteer bovenaan bij 'partner' een ander land dan Nederland. Zo vergelijkt u de Nederlandse cijfers met die van andere landen.

Let op: anders dan het CBS, gebruikt TradeMap HS-codes om goederen in te delen in categorieën. Dit Harmonised System (HS) wordt gebruikt door bedrijven en douanes wereldwijd. Houd hier bij uw zoekopdracht rekening mee.

Overzicht handelscijfers

Wilt u liever alles in één overzicht? Het rapport hieronder biedt cijfers over de directe buitenlandse investeringen en een overzicht van de import en export.

Meer weten?

Wilt u meer weten over de Zwitserse economie? Deze websites helpen u op weg:

Ontdek uw kansen

Wilt u weten of de Zwitserse markt ook voor u interessant is? Neem dan contact op met onze adviseurs.

In opdracht van:
  • Ministerie van Buitenlandse Zaken
Bent u tevreden over deze pagina?