Handel Nederland - Zwitserland

Gepubliceerd op:
8 april 2013
Laatst gecontroleerd op:
8 september 2021

Ook in 2020 laat de handel met Zwitserland een stijgende lijn zien. Dat geldt voor zowel de export naar en de import uit dit Alpenland. De export naar Zwitserland stijgt daarbij nog iets harder dan de import uit Zwitserland. Meer weten? Hieronder vindt u de belangrijkste cijfers over de handel tussen Nederland en Zwitserland.

Wilt u meer weten over Zwitserland, zoals het bruto nationaal product, de staatsvorm of andere demografische gegevens? Bekijk dan onze factsheet over Zwitserland.

Of ziet u zakelijke kansen op de Zwitserse markt? En wilt u graag met iemand sparren over uw plannen? Neem dan contact op met een van onze adviseurs. Zij kunnen gratis met u de markt verkennen of een landenvergelijking voor u maken.

Handelscijfers Nederland - Zwitserland

Totale in- en uitvoer tussen Nederland en Zwitserland

Soort informatie Bedrag Jaartal
Totale uitvoer € 7,6 miljard 2020
Totale invoer € 3,3 miljard 2020
Handelsbalans (positief/negatief) € 4,3 miljard (+) 2020

Kijk voor de meest recente cijfers over de handel tussen Nederland en Zwitserland in de databank Statline van het CBS. Stel de perioden, productgroep (SITC) en het onderwerp in, om de informatie te vinden die u wilt.

Effect coronacrisis op handel met Zwitserland

Effect op de Zwitserse economie

De Zwitserse economie is in de eerste helft van 2020 hard geraakt door de coronacrisis. In het eerste kwartaal kwam het bruto binnenlands product (bbp) 1,7% lager uit dan in dezelfde periode van 2019. In het tweede kwartaal lag het bbp 7% lager. Hiermee is volgens de Zwitserse regering zo'n € 93 miljard aan productie verloren gegaan. Ruime overheidssteun zorgde ervoor dat de werkloosheid desondanks beperkt bleef. Sinds het derde kwartaal van 2020 herstelt de Zwitserse economie zich.

Volgens het Zwitsers economisch instituut (SECO) zijn de eerste vooruitzichten voor 2021 gunstig. De binnenlandse economie herstelt zich in de eerste helft van het jaar. Daarnaast profiteert Zwitserland ook van de verbeterde internationale economische omstandigheden. De Zwitserse regering verwacht voor 2021 een groei van het bbp met 3,6%. Dit komt vooral door de toename van de industriële productie, de particuliere consumptie en de export naar belangrijke handelspartners.

Belangrijkste uitvoerproducten naar Zwitserland

Export van Nederland naar Zwitserland

Productgroep Bedrag Jaartal
Medicinale en farmaceutische producten € 1,2 miljard 2020
Instrumenten en apparaten voor beroepsuitoefening, wetenschap € 612 miljoen 2020
Diverse facricaten, n.a.g. € 552 miljoen 2020

De bovenstaande gegevens zijn afkomstig van het CBS. Wilt u de hele lijst van exportproducten naar Zwitserland bekijken? Kijk dan in de Statline-databank van het CBS onder uitvoer van Nederland naar Zwitserland.

Voorlopige exportcijfers 

Het CBS publiceert ook voorlopige exportcijfers over het lopende jaar. Onder 'Perioden' kunt u de maanden selecteren waar u de voorlopige cijfers van wilt inzien. Let op: deze gegevens kunnen op een later moment aangepast worden.

Belangrijkste invoerproducten uit Zwitserland

Invoer van Zwitserland naar Nederland

Productgroep Bedrag Jaartal
Medicinale en farmaceutische producten € 1,2 miljard 2020
Diverse fabricaten, n.a.g. € 469 miljoen 2020
Instrumenten en apparaten voor beroepsuitoefening, wetenschap € 243 miljoen 2020

De bovenstaande gegevens zijn afkomstig van het CBS. Wilt u de hele lijst van invoerproducten uit Zwitserland bekijken? Kijk dan in de Statline-databank van het CBS onder invoer uit Zwitserland door Nederland.

Voorlopige invoercijfers

Het CBS publiceert ook voorlopige importcijfers over het lopende jaar. Onder 'Perioden' kunt u de maanden selecteren waar u de voorlopige cijfers van wilt inzien. Let op: deze cijfers kunnen op een later moment aangepast worden.

Handelsinformatie via TradeMap

Een andere nuttige bron voor handelscijfers is TradeMap. Deze site wordt beheerd door het International Trade Centre (ITC) van de Verenigde Naties. Voordeel van TradeMap is dat u hier ook inzicht krijgt in niet-Nederlandse handelsstromen. Zo kunt u de Nederlandse cijfers vergelijken met die van andere landen. 

Let op: anders dan het CBS maakt Trademap gebruik van het HS-systeem voor het indelen van de goederenstromen. Hou hier rekening mee bij uw zoekopdracht.

TradeMap heeft een volledig overzicht van de handelsstromen naar en uit Zwitserland. Bovenaan bij 'partner' kunt u het exporterende land selecteren.

Meer weten?

In opdracht van:
  • Ministerie van Buitenlandse Zaken
Bent u tevreden over deze pagina?