Flexibiliteitsoplossingen: slim omgaan met energie en opslag

Gepubliceerd op:
6 juni 2023
Laatst gecontroleerd op:
15 augustus 2023

Merkt u de gevolgen van ons overvolle elektriciteitsnet? En wilt u kijken wat u op korte termijn zelf kunt doen? Wij helpen bedrijven, gemeenten, ontwikkelaars en dienstverleners als installateurs bij praktische oplossingen om ons energiesysteem flexibeler te maken, zoals het opslaan van energie en elektriciteit. Zodat er op elk moment genoeg energie is.

  • Wilt u als bedrijf uitbreiden of overgaan van fossiele brandstoffen op elektriciteit (elektrificeren)? Maar kunt u niet aansluiten op het volle elektriciteitsnet?
  • Gemeenten helpen u graag met verduurzamen. Maar zij willen ook netcongestie voorkomen (filevorming op het net). De oplossingen voor flexibiliteit op deze pagina helpen bij deze knelpunten.
  • Dienstverleners als installateurs of intermediairs willen op hun beurt gemeenten en bedrijven helpen bij de invoering van die flexibiliteitsoplossingen. Dit willen ze zo doeltreffend mogelijk en volgens de regels doen.

Wij informeren deze partijen over mogelijke oplossingen. We ontwikkelen en delen kennis, bieden een netwerk en geven inzichten in het gebruik in de praktijk.

Waarom moet ons energiesysteem flexibeler?

Het energiesysteem in Nederland verandert. We stappen over naar hernieuwbare (duurzame) energie, zoals wind- en zonne-energie. Dit is voor een groot deel afhankelijk van het weer. Hierdoor komt het aanbod van energie niet altijd en overal overeen met de vraag naar energie. We moeten daarom op een andere manier zorgen voor flexibiliteit in ons energiesysteem. Dit kan met oplossingen zoals energieopslag, maar vooral ook elektriciteitsopslag.

Welke oplossingen zijn er?  

Er zijn verschillende manieren om ons energiesysteem flexibeler te maken. Uiteindelijk gaat het erom dat deze met elkaar in balans zijn. Alleen zo realiseren we een energiesysteem dat zo optimaal mogelijk werkt. We lichten 5 verschillende manieren voor u uit:

Verschillende oplossingen in beeld

In onderstaande afbeelding ziet u hoe een geïntegreerd energiesysteem eruit kan zien. Hierin zorgen de verschillende oplossingen er samen voor dat duurzame (hernieuwbare) energie altijd te leveren is. De wisselwerking tussen de verschillende oplossingen is duidelijk te zien. De opgewekte hernieuwbare warmte, elektriciteit of waterstof wordt op verschillende manieren opgeslagen en geleverd aan de gebruiker van de energie (bijvoorbeeld voor huis, auto of industrie). Energieopslag is hierbij dus onmisbaar. Het speelt een belangrijke rol in de overgang naar het nieuwe energiesysteem.

Oplossingen voor bedrijven

Wilt u uw bedrijf verduurzamen of uitbreiden door over te stappen van fossiele brandstoffen op elektriciteit (elektrificatie)? Dan krijgt u in veel gevallen te maken met netinpassing en netcongestie: de kans bestaat dat u geen aansluiting op het elektriciteitsnet krijgt, omdat het net al overvol is.

Wat kunt u doen om toch aan te kunnen sluiten op het elektriciteitsnet? U kunt uw energie opslaan. Wij zetten deze en andere oplossingen in de komende tijd voor u op een rij. En geven u informatie over oplossingen waar u zelf mee aan de slag kunt.

Bekijk de kans op congestie in uw regio

Oplossingen voor gemeenten

Als gemeente wilt u meer duurzame energie opwekken. En daarmee de klimaatdoelstellingen halen van de Regionale Energiestrategie in uw regio. Ook wilt u netcongestie verminderen, om zo de bedrijven in uw gemeente te stimuleren en te houden.  

Flexibiliteitsoplossingen, zoals opslag, kunnen u daarbij helpen. Maar hoe kunt u als gemeente dit soort nieuwe technieken beoordelen? Wij informeren u over het gebruik van oplossingen:

Oplossingen voor installateurs en dienstverleners

Bent u installateur, congestion service provider (CSP), aggregator (intermediair tussen verbruikers, netbeheerders en leveranciers) of een handelsplatform? En wilt u weten hoe u als dienstverlener kunt bijdragen aan oplossingen voor flexibiliteit voor gemeenten en bedrijven? We vertellen u:

  • welke oplossingen er zijn;
  • waar gemeenten en bedrijven tegenaan lopen;
  • hoe u hen helpt met de (verdere) ontwikkeling en implementatie van die oplossingen.

Spijker uw kennis bij:

Oplossingen voor ontwikkelaars (initiatiefnemers)

Heeft u een zonnepark en wilt u deze combineren met energieopslag? Of ontwikkelt u opslaginstallaties? Lees wat u kunt doen. Wij breiden deze lijst de komende periode voor u uit:

Sluit aan bij een bijeenkomst

Wij organiseren regelmatig bijeenkomsten over het nieuwe energiesysteem. Wij praten u bij of ondersteunen u bij het gebruik van oplossingen. Onderhoud uw netwerk of breid deze uit. Via onderstaande blauwe knop krijgt u een compleet overzicht van onze bijeenkomsten. U kunt zich daar aanmelden of een webinar terugkijken.

Vragen over flexibiliteit en energieopslag? 

In opdracht van:
  • Ministerie van Economische Zaken en Klimaat
Bent u tevreden over deze pagina?