Net op zee - Nederwiek 3

Laatst gecontroleerd op:
17 februari 2025
Gepubliceerd op:
25 augustus 2022

Het ministerie van Klimaat en Groene Groei (KGG) en TenneT willen een ondergrondse hoogspanningsverbinding realiseren van het windenergiegebied Nederwiek in de Noordzee naar de gemeente Geertruidenberg of Moerdijk (waarbij nu gekozen is voor Geertruidenberg). Deze ondergrondse hoogspanningsverbinding is nodig om de duurzame energie, die in de toekomst op zee wordt opgewekt vanuit dit windenergiegebied, naar land te kunnen transporteren.

Op deze pagina vindt u informatie over de procedure van dit project. U leest welke stappen nodig zijn voordat de bouw/aanleg van het project kan starten.

Wilt u meer informatie over de inhoud van dit project, bezoek dan de website van de initiatiefnemer: www.tennet.eu. Via de link: Project Atlas | Nederwiek 3 kunt u de interactieve projectatlas van TenneT bekijken.

Algemene informatie over Bureau Energieprojecten vindt u op onze ‘homepage’ Bureau Energieprojecten. Let op! Het tabblad Home verwijst naar de homepage van de RVO website (waarvan Bureau Energieprojecten een onderdeel is).

Projectinformatie

In de Routekaart windenergie op zee 2030 heeft het kabinet projecten aangewezen die tussen 2024 en 2030 goed zijn voor 6,1 gigawatt (GW) aan windenergieparken op zee. Inmiddels is duidelijk dat er meer windenergie op zee nodig is om de klimaatdoelstellingen voor 2030 te halen. Deze windenergie moet ergens aan land komen. TenneT heeft een animatievideo gemaakt waarin wordt uitgelegd wat het project precies inhoudt, waarom het nodig is en wat de stand van zaken is. Deze ziet u hieronder.

Projectfase

In onderstaande tijdlijn ziet u de fase waarin het project zich op dit moment bevindt.

Stand van zaken

Van vrijdag 20 september tot en met donderdag 31 oktober 2024 lagen de Integrale effectenanalyse (IEA) en het Milieueffectrapport (MER) fase 1 voor dit project ter inzage. Alle reacties en adviezen, waaronder het advies van de Commissie voor de milieueffectrapportage zijn meegenomen bij het vaststellen van het voorkeursalternatief. Het voorkeursalternatief is gekozen door de minister van KGG in overeenstemming met de minister van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening (VRO). Het is niet mogelijk om een reactie te geven op het voorkeursalternatief.

Hieronder vindt u meer informatie over het voorkeursalternatie en de reactienota, en kunt de bijbehorende documenten lezen.

Kaart tracé VKA

In onderstaande afbeelding ziet u het Voorkeursalternatief (VKA) van de kabelroute door binnenwateren en converterstaion aan Standhanzensedijk in Geertruidenberg.

Voorbereidingsbesluit

Daarnaast hebben de minister van KGG en de minister van VRO voor dit project een voorbereidingsbesluit genomen. Met dit besluit wordt voorkomen dat er ruimtelijke ontwikkelingen plaatsvinden die de uitvoering van het project onmogelijk maken.

Als gemeenten een vergunningaanvraag ontvangen voor bouw- en andere werkzaamheden in dit gebied, moeten zij rekening houden met het voorbereidingsbesluit. Het voorbereidingsbesluit treedt in werking op donderdag 30 januari 2025. Het voorbereidingsbesluit is een digitaal besluit en is gepubliceerd in de Staatscourant van 30 januari 2025 en op het Omgevingsloket. Het is niet mogelijk te reageren op het voorbereidingsbesluit.

Wat gebeurt hierna?

De komende periode wordt meer onderzoek gedaan naar de exacte kabelroute en locatie van het converterstation, geschikte aanlegmethodes en milieueffecten (MER fase 2). Ook worden de benodigde vergunningen aangevraagd. Belanghebbenden worden in deze fase actief betrokken bij de verdere uitwerking van het project. Het participatieplan (zie kopje “Geactualiseerd participatieplan”) gaat hier verder op in. 
Het MER fase 2 wordt samen met het ontwerp-projectbesluit en andere ontwerpbesluiten ter inzage gelegd. Iedereen kan daarop een zienswijze indienen tijdens de inspraakronde. Deze inspraakronde wordt onder meer aangekondigd via de Staatscourant, huis-aan-huisbladen, op deze website en via de website van TenneT. Na verwerking van deze inspraak wordt het projectbesluit vastgesteld. Daarop kan beroep worden ingediend bij de Raad van State. De bouw start naar verwachting in 2027. De verbinding Net op Zee Nederwiek 3 is naar verwachting in 2031 gereed.

Alle kabelroutes die voor Net op zee Nederwiek 3 zijn onderzocht blijven in beeld voor toekomstige aanlandingsprojecten. Ook de onderzochte locaties in Moerdijk blijven in beeld voor toekomstige converterstations. De onderzoeksresultaten uit dit project worden overgenomen door programma Verbindingen Aanlanding Wind Op Zee (VAWOZ). Dat programma onderzoekt mogelijkheden voor het aansluiten van windparken op zee in de periode 2031-2040. Voor converterstationlocaties kijken we na Nederwiek 3 niet meer naar de gemeente Geertruidenberg.

Geactualiseerd participatieplan

Het ministerie van Klimaat en Groene Groei (voorheen EZK) en TenneT vinden participatie erg belangrijk. De manier waarop participatie wordt ingezet staat beschreven in het participatieplan. Dit plan wordt bij elke fase van het project geëvalueerd in een verslag en opnieuw vastgesteld voor de komende periode. Het huidige participatieplan gaat over de periode van de publicatie van het MER en de IEA tot de publicatie van het ontwerp-projectbesluit en overige ontwerp-besluiten (vergunningen en ontheffingen).

Verslag Bestuurlijk Overleg

Hieronder vindt u verslagen van het Bestuurlijk Overleg Net op zee Nederwiek 3.

Informatiepagina jaaroverzicht

Het jaaroverzicht met grote energieprojecten geeft inzicht in hoe het ministerie van Klimaat en Groene Groei hier als coördinerend ministerie mee omgaat. Het volledige, meest recente jaaroverzicht (2024) staat op de pagina: Bureau Energieprojecten: jaaroverzicht projecten.

Hieronder vindt u de informatie over dit specifieke project.

Voorgeschiedenis

Hieronder vindt u meer informatie over de voorgeschiedenis van dit project.

Wat speelt er verder in uw regio?

Wilt u weten of en wat voor energieprojecten van nationaal belang er verder spelen in uw regio? Bekijk dan de digitale projectenkaart.

MIEK project

Dit project valt onder het Meerjarenprogramma Infrastructuur Energie en Klimaat (MIEK). In dit programma staan energieprojecten die een belangrijke basis vormen voor de energie-infrastructuur op de lange termijn. De overheid wil deze samen met betrokken partijen zo snel mogelijk realiseren. Meer informatie over het MIEK vindt u op de website van de Rijksoverheid: Grote energieprojecten voor duurzame energie.

Contact Bureau Energieprojecten

Bel (070) 379 89 79
bureauenergieprojecten@minezk.nl

Bent u tevreden over deze pagina?