Net op zee - Nederwiek 3
Het ministerie van Klimaat en Groene Groei (KGG) en TenneT TSO B.V. (TenneT) willen een ondergrondse hoogspanningsverbinding realiseren van het windenergiegebied Nederwiek in de Noordzee naar de gemeente Geertruidenberg of Moerdijk. Deze ondergrondse hoogspanningsverbinding is nodig om de duurzame energie, die in de toekomst op zee wordt opgewekt vanuit dit windenergiegebied, naar land te kunnen transporteren.
Op deze pagina vindt u informatie over de procedure van dit project. U leest welke stappen nodig zijn voordat de bouw/aanleg van het project kan starten.
Wilt u meer informatie over de inhoud van dit project, bezoek dan de website van de initiatiefnemer: www.netopzee.eu. Via de link: Project Atlas | Nederwiek 3 kunt u de interactieve projectatlas van TenneT bekijken.
Projectinformatie
In de Routekaart windenergie op zee 2030 heeft het kabinet projecten aangewezen die tussen 2024 en 2030 goed zijn voor 6,1 gigawatt (GW) aan windenergieparken op zee. Inmiddels is duidelijk dat er meer windenergie op zee nodig is om de klimaatdoelstellingen voor 2030 te halen. Deze windenergie moet ergens aan land komen.
In de Verkenning aanlanding wind op zee 2030 (VAWOZ 2030) is onderzocht wat kansrijke opties zijn voor extra aansluitingen van windparken op zee op het landelijke hoogspanningsnet. Meer informatie hierover is te vinden op de pagina Verkenning aanlanding wind op zee (VAWOZ). Uit deze verkenning bleek onder meer dat een verbinding vanuit windenergiegebied Nederwiek naar Moerdijk of Geertruidenberg kansrijk is. Twee andere verbindingen vanuit dit windgebied komen aan land in het Sloegebied (Nederwiek 1) en op de Maasvlakte (Nederwiek 2).
Projectfase
In onderstaande afbeelding ziet u de fase waarin het project zich op dit moment bevindt.
Stand van zaken
Van vrijdag 2 juni tot en met donderdag 13 juli 2023 lag de concept Notitie Reikwijdte en Detailniveau (concept-NRD) voor de MER voor dit project ter inzage. Alle zienswijzen, reacties en adviezen, waaronder het advies van de Commissie voor de milieueffectrapportage zijn meegenomen bij het vaststellen van de (definitieve) NRD. In de Staatscourant van dinsdag 28 november 2023 is van de vaststelling van de NRD een kennisgeving geplaatst.
Hieronder vindt u de vastgestelde NRD en de Nota van Antwoord concept-NRD.
Animatie - Wat is een Notitie Reikwijdte en Detailniveau (NRD)?
Wat gebeurt hierna?
Na de vaststelling van de NRD worden de milieueffecten van de verschillende activiteiten in het MER onderzocht en in beeld gebracht. Het MER wordt samen met het ontwerp-projectbesluit en andere ontwerpbesluiten ter inzage gelegd. Hierop kan iedereen reageren. De terinzagelegging en de bijbehorende informatiebijeenkomsten worden aangekondigd in onder andere de Staatscourant, huis-aan-huisbladen en op deze website.
Geactualiseerd participatieplan
Het ministerie van Klimaat en Groene Groei (voorheen EZK) en TenneT vinden participatie erg belangrijk. De manier waarop participatie wordt ingezet staat beschreven in het participatieplan. Dit plan wordt bij elke fase van het project geëvalueerd in een verslag en opnieuw vastgesteld voor de komende periode. Het huidige participatieplan gaat over de periode tot de publicatie van het milieueffectrapport (MER) en de Integrale effectenanalyse (IEA)
Verslag Bestuurlijk Overleg
Hieronder vindt u verslagen van het Bestuurlijk Overleg Net op zee Nederwiek 3.
Informatiepagina jaaroverzicht
Het jaaroverzicht met grote energieprojecten geeft inzicht in hoe het ministerie van Klimaat en Groene Groei (voorheen EZK) hier als coördinerend ministerie mee omgaat. Het volledige, meest recente jaaroverzicht (2023) staat op de pagina: Bureau Energieprojecten: jaaroverzicht projecten.
Hieronder vindt u de informatie over dit specifieke project.
Voorgeschiedenis
Hieronder vindt u meer informatie over de voorgeschiedenis van dit project.
Van vrijdag 2 juni tot en met 13 juli 2023 heeft de concept Notitie Reikwijdte en Detailniveau (concept-NRD) ter inzage gelegen voor de milieueffectrapportage voor dit project. Door het herstel van een technisch mankement op pagina 94, heeft de inspraakbundel voor de concept-NRD op 17 augustus 2023 een update gehad.
Van 30 september tot en met 10 november 2022 hebben het Voornemen en voorstel voor participatie van dit project ter inzage gelegen. In die periode was het mogelijk om te reageren op het Voornemen en voorstel voor participatie. De reacties zijn samengevoegd in de inspraakbundel en worden gebruikt om het participatieproces verder uit te werken. Er zijn in totaal 13 reacties binnengekomen. De reacties zijn betrokken bij het opstellen van de concept Notitie Reikwijdte en Detailniveau (concept-NRD). De antwoorden op de reacties kunt u lezen in de reactienota.
In juni 2023 hebben de volgende inloopbijeenkomsten over de concept-NRD plaatsgevonden:
- Maandag 12 juni in Dorpshuis Streona te Strijen
- Dinsdag 13 juni in ’t Dijckhuis te Vierpolders
- Woensdag 14 juni in Fletcher Hotel de Korenbeurs te Made
- Maandag 19 juni in Hotel de Borgh te Zevenbergen
- Woensdag 21 juni in Boelaars Zalencentrum te Raamsdonksveer
- Donderdag 22 juni in De Staver te Sommelsdijk
De posters kunt u hier nog bekijken.
MIEK project
Dit project valt onder het Meerjarenprogramma Infrastructuur Energie en Klimaat (MIEK). In dit programma staan energieprojecten die een belangrijke basis vormen voor de energie-infrastructuur op de lange termijn. De overheid wil deze samen met betrokken partijen zo snel mogelijk realiseren. Meer informatie over het MIEK vindt u op de website van de Rijksoverheid: Grote energieprojecten voor duurzame energie.