Waterstofnetwerk Noordzeekanaalgebied

Laatst gecontroleerd op:
9 juli 2024
Gepubliceerd op:
12 augustus 2022

Hynetwork is van plan in het Noordzeekanaalgebied een waterstoftransportnet aan te leggen. Hynetwork is een 100% dochteronderneming van de N.V. Nederlandse Gasunie. Het uitgangspunt voor dit transportnetwerk is het hergebruik van bestaande leidingen die nu nog in gebruik zijn voor het gastransport. Waar dit niet mogelijk is komen nieuwe leidingen onder de grond. Daarnaast komen er enkele nieuwe bovengrondse installaties.

Op deze pagina vindt u informatie over de procedure van dit project. U leest welke stappen nodig zijn voordat de bouw/aanleg van het project kan starten.

Wilt u meer informatie over de inhoud van dit project, bezoek dan de website van de initiatiefnemer: www.hynetwork.nl.

Waarom het waterstofnetwerk Noordzeekanaalgebied?

In het duurzame energiesysteem van de toekomst speelt CO2-vrije waterstof een onmisbare rol. Waterstof kan onder meer worden ingezet als vervanger voor aardgas. Om dit mogelijk te maken wordt een landelijk waterstofnetwerk aangelegd om waterstof te transporteren.

Het waterstofnetwerk in het Noordzeekanaalgebied maakt onderdeel uit van het landelijk waterstofnetwerk van Hynetwork, dat vijf industrieclusters in Nederland met elkaar, met waterstof opslag en met het buitenland verbindt. Het waterstofnetwerk in het Noordzeekanaalgebied heeft tot doel de productie en het gebruik van waterstof in deze regio in een stroomversnelling te brengen.

Projectfase

In onderstaande afbeelding ziet u de fase waarin het project zich op dit moment bevindt.

Tijdlijn fase 3 - Waterstofnetwerk Noordzeekanaalgebied

Stand van zaken

Van vrijdag 19 april tot en met donderdag 30 mei 2024 lag de concept Voorkeursalternatief (concept-VKA), de Integrale effectenanalyse (IEA) en het milieueffectenrapport fase 1 (MER fase 1) ter inzage. In die periode was het mogelijk om een reactie in te dienen.

In het concept-VKA wordt een voorkeur aangegeven voor het tracé. De keuze hiervoor is gemaakt op basis van opgevraagde adviezen, reacties, het milieueffectrapport fase 1 (MER fase 1) en de Integrale effectenanalyse (IEA). Op deze conceptversie kon iedereen reageren. De definitieve VKA wordt op een later moment op deze website gepubliceerd.

Het concept-VKA, de IEA en het MER fase 1 (inclusief samenvatting en bijlagedocumenten) en de inspraakbundel kunt u hieronder bekijken.

Participatieplan

Het ministerie van Klimaat en Groene Groei (voorheen EZK) en Hynetwork vinden participatie erg belangrijk. De manier waarop participatie wordt ingezet staat beschreven in het participatieplan. Deze versie gaat over participatie in de 2e fase van dit project. In deze fase wordt toegewerkt naar de keuze voor het voorkeursalternatief. Wilt u op een andere manier betrokken worden of heeft u vragen? Neem gerust contact op met Hynetwork via info@hynetwork.nl. U kunt de nieuwste versie van het participatieplan hieronder downloaden.

Informatiepagina jaaroverzicht

Het jaaroverzicht met grote energieprojecten geeft inzicht in hoe het ministerie van Klimaat en Groene Groei (voorheen EZK) hier als coördinerend ministerie mee omgaat. Het volledige, meest recente jaaroverzicht (2023) staat op de pagina: Bureau Energieprojecten: jaaroverzicht projecten.

Hieronder vindt u de informatie over dit specifieke project.

Voorgeschiedenis

Hieronder vindt u meer informatie over de voorgeschiedenis van dit project.

MIEK project

Dit project valt onder het Meerjarenprogramma Infrastructuur Energie en Klimaat (MIEK). In dit programma staan energieprojecten die een belangrijke basis vormen voor de energie-infrastructuur op de lange termijn. De overheid wil deze samen met betrokken partijen zo snel mogelijk realiseren. Meer informatie over het MIEK vindt u op de website van de Rijksoverheid: Grote energieprojecten voor duurzame energie.

Contact Bureau Energieprojecten

Bel (070) 379 89 79
bureauenergieprojecten@minezk.nl

Bent u tevreden over deze pagina?