Waterstofnetwerk Noordzeekanaalgebied
Hynetwork is van plan in het Noordzeekanaalgebied een waterstoftransportnet aan te leggen. Hynetwork is een 100% dochteronderneming van de N.V. Nederlandse Gasunie. Het uitgangspunt voor dit transportnetwerk is het hergebruik van bestaande leidingen die nu nog in gebruik zijn voor het gastransport. Waar dit niet mogelijk is komen nieuwe leidingen onder de grond. Daarnaast komen er enkele nieuwe bovengrondse installaties.
Op deze pagina vindt u informatie over de procedure van dit project. U leest welke stappen nodig zijn voordat de bouw/aanleg van het project kan starten.
Wilt u meer informatie over de inhoud van dit project, bezoek dan de website van de initiatiefnemer: www.hynetwork.nl.
Waarom het waterstofnetwerk Noordzeekanaalgebied?
In het duurzame energiesysteem van de toekomst speelt CO2-vrije waterstof een onmisbare rol. Waterstof kan onder meer worden ingezet als vervanger voor aardgas. Om dit mogelijk te maken wordt een landelijk waterstofnetwerk aangelegd om waterstof te transporteren.
Het waterstofnetwerk in het Noordzeekanaalgebied maakt onderdeel uit van het landelijk waterstofnetwerk van Hynetwork, dat vijf industrieclusters in Nederland met elkaar, met waterstof opslag en met het buitenland verbindt. Het waterstofnetwerk in het Noordzeekanaalgebied heeft tot doel de productie en het gebruik van waterstof in deze regio in een stroomversnelling te brengen.
Projectfase
In onderstaande tijdlijn ziet u de fase waarin het project zich op dit moment bevindt.
Stand van zaken
De minister van Klimaat en Groene Groei heeft in overeenstemming met de minister van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening voor Waterstofnetwerk Noordzeekanaalgebied een Voorbereidingsbesluit genomen. Het besluit treedt op donderdag 5 december 2024 in werking en reserveert de locatie voor het project. Als gemeenten een vergunningaanvraag ontvangen voor bouw- en andere werkzaamheden in dit gebied, moeten zij rekening houden met het Voorbereidingsbesluit.
Het is een digitaal besluit en is gepubliceerd in de Staatscourant van donderdag 5 december 2024. Op het Omgevingsloket kunt u, vanaf 6 december 2024, de omgevingsplannen bekijken van de volgende gemeenten inzien: Amsterdam, Velsen, Beverwijk, Zaanstad en Haarlemmermeer.
Het is niet mogelijk om tegen het voorbereidingsbesluit bezwaar te maken of in beroep te gaan. Dit volgt uit artikel 8:5, eerste lid, in samenhang met artikel 7:1, eerste lid, en onderdeel C, subonderdeel 2 van de bijlage bij de Algemene wet bestuursrecht.
Geactualiseerd participatieplan
Het ministerie van Klimaat en Groene Groei en Hynetwork vinden participatie erg belangrijk. De manier waarop de participatie wordt ingezet, staat beschreven in het participatieplan. Dit plan wordt bij elke fase van het project geëvalueerd in een verslag en opnieuw vastgesteld voor de komende periode. Het participatieplan is per oktober 2024 geactualiseerd. De nieuwe versie gaat over participatie in de periode van het Voorkeursalternatief tot aan het Projectbesluit en overige besluiten, oftewel de Planuitwerkingsfase. Reacties op het participatieplan kunt u doorgeven via bureauenergieprojecten@minezk.nl.
Informatiepagina jaaroverzicht
Het jaaroverzicht met grote energieprojecten geeft inzicht in hoe het ministerie van Klimaat en Groene Groei hier als coördinerend ministerie mee omgaat. Het volledige, meest recente jaaroverzicht (2024) staat op de pagina: Bureau Energieprojecten: jaaroverzicht projecten.
Hieronder vindt u de informatie over dit specifieke project.
Voorgeschiedenis
Hieronder vindt u meer informatie over de voorgeschiedenis van dit project.
Van vrijdag 19 april tot en met donderdag 30 mei 2024 lag het concept Voorkeursalternatief (concept-VKA) voor het milieueffectrapport (MER) voor dit project ter inzage. Alle reacties en adviezen, waaronder het advies van de Commissie voor de milieueffectrapportage zijn meegenomen bij het vaststellen van het definitieve VKA. In de Staatscourant van donderdag 7 november 2024 is van de vaststelling van het VKA een kennisgeving geplaatst.
Hieronder vindt u de betreffende documenten.
Wat gebeurt hierna?
Na vaststelling van het VKA wordt het uitgewerkt in een voorbereidingsbesluit. Na de vaststelling van het VKA worden ook de milieueffecten van de verschillende activiteiten in het milieueffectrapport (MER) fase 2 nader onderzocht en in beeld gebracht. Ook worden een ontwerp-projectbesluit en ontwerp-vergunningen opgesteld.
Het MER wordt samen met het ontwerp-projectbesluit en andere ontwerpbesluiten ter inzage gelegd. Hierop kan iedereen reageren. De terinzagelegging en de bijbehorende informatiebijeenkomsten worden aangekondigd in onder andere de Staatscourant, huis-aan-huisbladen en op deze website.
Van vrijdag 19 april tot en met donderdag 30 mei 2024 lag de concept Voorkeursalternatief (concept-VKA), de Integrale effectenanalyse (IEA) en het milieueffectenrapport fase 1 (MER fase 1) ter inzage. In die periode was het mogelijk om een reactie in te dienen.
In het concept-VKA wordt een voorkeur aangegeven voor het tracé. De keuze hiervoor is gemaakt op basis van opgevraagde adviezen, reacties, het milieueffectrapport fase 1 (MER fase 1) en de Integrale effectenanalyse (IEA). Op deze conceptversie kon iedereen reageren. De definitieve VKA wordt op een later moment op deze website gepubliceerd.
Het concept-VKA, de IEA en het MER fase 1 (inclusief samenvatting en bijlagedocumenten) en de inspraakbundel kunt u hieronder bekijken.
Concept-VKA - Waterstofnetwerk Noordzeekanaalgebied
Integrale Effectenanalyse - Waterstofnetwerk Noordzeekanaalgebied
Samenvatting MER fase 1 - Waterstofnetwerk Noordzeekanaalgebied
MER fase 1 - Waterstofnetwerk Noordzeekanaalgebied
MER fase 1 bijlagenbundel deel 1 - Waterstofnetwerk Noordzeekanaalgebied
MER fase 1 bijlagenbundel deel 2 - Waterstofnetwerk Noordzeekanaalgebied
Inspraakbundel concept-VKA - Waterstofnetwerk Noordzeekanaalgebied
Reactienota concept-VKA (september 2024) - Waterstofnetwerk Noordzeekanaalgebied
Van vrijdag 28 april tot en met donderdag 8 juni 2023 lag de concept Notitie Reikwijdte en Detailniveau (concept NRD) voor de MER voor dit project ter inzage. Alle zienswijzen, reacties en adviezen, waaronder het advies van de Commissie voor de milieueffectrapportage zijn meegenomen bij het vaststellen van de (definitieve) NRD.
Hieronder vindt u de vastgestelde NRD, Nota van antwoord en het Vaststellingsbesluit.
Van vrijdag 28 april tot en met donderdag 8 juni 2023 heeft de concept Notitie Reikwijdte en Detailniveau (concept-NRD) ter inzage gelegen voor de milieueffectrapportage voor Waterstofnetwerk Noordzeekanaalgebied. In die periode was het mogelijk om een zienswijze in te dienen.
Alle zienswijzen zijn meegenomen bij het opstellen van de definitieve Notitie Reikwijdte en Detailniveau (NRD). Daarin is vastgelegd welke informatie in het MER dient te worden opgenomen. De concept-NRD en de inspraakbundel kunt u hieronder nog raadplegen.
In april 2024 vonden inloopbijeenkomsten plaats. De posters die gebruikt zijn kunt u hieronder vinden.
Van 9 september tot en met 20 oktober 2022 hebben het Voornemen en het voorstel voor participatie van dit project ter inzage gelegen. In die periode was het mogelijk om te reageren door een schriftelijke of mondelinge reactie te geven op het Voornemen en het voorstel voor participatie. De reacties zijn betrokken bij het opstellen van de concept Notitie Reikwijdte en Detailniveau (concept-NRD). De reacties op het voorstel voor participatie zijn gebruikt om het participatieproces verder uit te werken.
Op 9, 11, 23 en 24 mei 2023 hebben tijdens de terinzagelegging van de concept-NRD inloopbijeenkomsten plaatsgevonden in Beverwijk, Spaarndam, Velsen-Noord en Amsterdam. De posters die gebruikt zijn kunt u hieronder vinden.
MIEK project
Dit project valt onder het Meerjarenprogramma Infrastructuur Energie en Klimaat (MIEK). In dit programma staan energieprojecten die een belangrijke basis vormen voor de energie-infrastructuur op de lange termijn. De overheid wil deze samen met betrokken partijen zo snel mogelijk realiseren. Meer informatie over het MIEK vindt u op de website van de Rijksoverheid: Grote energieprojecten voor duurzame energie.