GLB-subsidies 2023 aanvragen
Heeft u zich aangemeld voor subsidies uit het Gemeenschappelijk landbouwbeleid (GLB)? Dan vraagt u deze vanaf 15 oktober en uiterlijk 30 november 2023 aan. U doet de aanvraag in de Gecombineerde opgave.
Wanneer vraagt u GLB-subsidies aan?
U kunt vanaf 15 oktober tot en met 30 november 2023 een definitieve aanvraag doen voor deze GLB-subsidies:
- Basispremie en extra betaling voor de eerste 40 hectare
- Eco-regeling
- Extra betaling voor jonge landbouwers
- Behoud van zeldzame landbouwhuisdierrassen (ZLH)
Voorwaarde is dat u zich eerst heeft aangemeld voor deze subsidies. Dit kon u vanaf 1 maart tot en met 15 juni 2023 doen in de Gecombineerde opgave. Belangrijk: U kunt pas een uitbetaling krijgen als u de definitieve aanvraag heeft gedaan.
Wanneer kunt u wijzigingen doorgeven?
Vanaf uw aanmelding tot en met 30 november bent u verplicht uw bedrijfssituatie actueel te houden. Geef wijzigingen in uw situatie of uw planning altijd zo snel mogelijk door. Bekijk welke wijzigingen u kunt doen.
Aandachtspunten bij uw aanvraag
Voor de beoordeling van de definitieve aanvraag voor GLB-subsidies gaan wij uit van de feitelijke situatie. Let hierbij extra goed op de volgende punten:
- Wij krijgen vragen over het opgeven van waterschapssloten, houtwallen en andere landschapselementen waarvan aanvragers niet de eigenaar zijn. Opgeven mag alleen met toestemming van de eigenaar. Dit geldt voor alle landschapselementen en de landbouwgrond waarvan u niet de eigenaar bent. Zie stap 2 in het stappenplan voor meer informatie, bij de alinea Toestemming van eigenaar kunnen aantonen.
- U krijgt alleen subsidie als u aan de voorwaarden voldoet en als u op tijd de aanmelding en de aanvraag heeft gedaan:
- Aanmelden kon in 2023 tot en met 15 juni.
- Aanmelden van eco-activiteiten kon onder voorwaarden nog tot en met 29 juni.
- De definitieve aanvraag kunt u nog indienen tot en met 30 november.
Heeft u de definitieve aanvraag al ingediend? Dan kunt u tot en met 30 november nog wijzigingen doorgeven en uw aanvraag opnieuw indienen.
Stappenplan GLB-aanvraag 2023
Van start met de Gecombineerde opgave
Begin met het doornemen van de pagina Gecombineerde opgave voorbereiden. Daar ziet u onder andere welk eHerkenningsniveau u nodig heeft. En in welke situaties u een machtiging regelt.
Controleer uw rekeningnummer in Mijn dossier
Zorg dat uw juiste rekeningnummer bij ons bekend is in Mijn dossier. Daar kunt het rekeningnummer toevoegen of aanpassen.
Controleer uw berichten in Mijn dossier
Controleer in Mijn dossier of u te maken heeft (gehad) met controles. Bekijk deze berichten om te zien of u iets wilt aanpassen in de Gecombineerde opgave.
Controles zijn bijvoorbeeld administratieve controles, perceelscontroles of controles op bepaalde subsidievoorwaarden. U kunt denken aan de controle op:
- de voorwaarde actieve landbouwer;
- henneppercelen;
- de opgegeven situatie van uw percelen met satellietbeelden;
- de opgegeven dieren voor de GLB-subsidie het behoud van zeldzame landbouwhuisdierrassen (ZLH).
Bedrijfsoverdracht
Heeft u te maken met een bedrijfsoverdracht? Neem dan contact met ons op.
Is uw feitelijke situatie na de aanmelding veranderd?
Voor de aanvraag geldt dat u de feitelijke situatie van uw percelen opgeeft. Is deze situatie na de aanmelding van uw GLB-subsidie(s) veranderd en heeft u dat niet doorgegeven? Dan moet u deze veranderingen eerst nog doorgeven in Mijn percelen voordat u de aanvraag doet. Een voorbeeld van een verandering in de feitelijke situatie is dat het gewas (hoofdteelt) is veranderd. Of dat de ingangsdatum en/of einddatum van uw perceel is veranderd.
Controleer voordat u gaat aanpassen of de peildatum op 15-05-2023 staat. Heeft u veranderingen aangebracht in uw perceelsregistratie? Vergeet dan niet om uw wijzigingen te versturen.
Overlap met een perceel? Bekijk Overzicht meldingen in Mijn percelen
Heeft u een perceel ingetekend en krijgt u een overlapmelding? Dan hebben u en iemand anders hetzelfde perceel ingetekend. Dit kan gaan om het hele perceel of een gedeelte daarvan. Het is belangrijk dat u dit samen met de andere partij zo snel mogelijk oplost. Als de overlap blijft bestaan, moeten wij de oppervlakte (voor u allebei) namelijk afknippen en verkleinen.
Heeft u een overlapmelding gekregen? Na het ontstaan van de melding maakt Mijn percelen na 7 dagen bekend met wie u overlap heeft. Bekijk de informatie in het Overzicht meldingen. Deze knop vindt u onder de peildatum in Mijn percelen.
Toestemming van eigenaar kunnen aantonen
Geeft u percelen (landschapselementen en landbouwgrond) op waarvan u niet de eigenaar bent? Dan is het belangrijk dat u toestemming heeft van de eigenaar en dat ook kunt aantonen. Dat geldt ook in situaties met onderpacht. Bij controles kunnen wij altijd om schriftelijk bewijs van de toestemming van de eigenaar vragen. Toestemming kunt u dan aantonen met een schriftelijke overeenkomst of verklaring. Hiervoor kunt u een grondgebruikersverklaring invullen samen met de eigenaar en eventuele onderverpachter. Deze verklaring vindt u op Landbouwgrond GLB 2023.
Open de Gecombineerde opgave. De opgave is in hoofdlijnen hetzelfde, zoals u bij de aanmelding heeft gedaan.
Op de startpagina staat de knop Aanpassen opgegeven percelen. Moet u nog iets aanpassen in de perceelsregistratie? Dan kunt u dat via deze knop doen. Hoeft u geen aanpassingen meer te doen in uw perceelsregistratie? Ga dan verder met stap 3.1.
Bij het onderdeel Regelingen GLB kunt u de volgende aanpassingen doen:
- de aangemelde GLB-subsidie(s) intrekken;
- de aangemelde eco-activiteit Verlengde weidegang aanpassen van dag en nacht naar dag of intrekken*
- de gegevens van de jonge landbouwer(s) intrekken;
- de ingevulde gegevens over het btw-nummer en de moedermaatschappij en dochtermaatschappij aanpassen.
*De aangemelde eco-activiteit Verlengde weidegang aanpassen van dag en nacht naar dag is toegestaan tot en met 1 oktober 2023. Intrekken is toegestaan tot en met 30 november 2023.
Aandachtspunt extra betaling jonge landbouwers en ZLH
Wilt u alleen de subsidie Extra betaling jonge landbouwers en/of de subsidie Behoud van zeldzame landbouwhuisdierrassen intrekken? Dan kunt u bij deze GLB-subsidies het antwoord direct van ‘Ja’ naar ‘Nee’ aanpassen. Daarna klikt u op Volgende en gaat u verder met stap 3.2.
Aandachtspunt basispremie en eco-regeling
Voor het volledig intrekken van de basispremie en/of eco-regeling is een extra actie nodig voordat u de aanpassing bij Regelingen GLB kunt doorvoeren. Hiervoor gaat u verder met stap 3.1.1. Wilt u deze GLB-subsidies alleen gedeeltelijk intrekken op een aantal percelen? Volg dan ook deze stap. Gaat u geen wijzigingen aanbrengen in deze GLB-subsidies? Dan kunt u stap 3.1.1 overslaan en direct verder naar stap 3.2.
Open hieronder de handleiding. Hierin leest u hoe u de basispremie en/of eco-regeling (gedeeltelijk) intrekt.
Controleer de gegevens in het onderdeel Grond. U ziet hier een overzicht van uw perceelsregistratie uit Mijn percelen. Heeft u in stap 2 of 3 uw perceelsregistratie aangepast? En klopt uw situatie? Dan kunt u op Volgende klikken om verder te gaan naar het onderdeel Regelingen per perceel.
Heeft u het onderdeel Regelingen per perceel al gecontroleerd via stap 3.1.1?
Heeft u de basispremie en/of eco-regeling (gedeeltelijk) ingetrokken bij stap 3.1.1? En heeft u ook direct de oppervlakte van uw mestplaatsingsruimte gecontroleerd en de inzaaidatum van het vanggewas ingevuld? Dan kunt u verder naar stap 3.3 als alle vinkjes op groen staan bij het onderdeel Regelingen per perceel.
Heeft u het onderdeel Regelingen per perceel nog niet gecontroleerd?
Bij Regelingen per perceel geeft u aanpassingen door als uw bedrijfssituatie is veranderd.
Voorbeelden van aanpassingen die u kunt doen:
- Kon u de eco-activiteit niet uitvoeren? Of niet aan de voorwaarden van de eco-activiteit voldoen? Dan kunt u hier uw aangemelde eco-activiteit op het perceel intrekken.
- U past het gewas van de voor- of nateelt aan als uw bouwplan is gewijzigd.
- Kunt u uw perceel langer dan 90 dagen niet gebruiken voor landbouwactiviteiten? Dan zet u het vinkje bij de basispremie en de eco-regeling op een perceel uit. En u zet het vinkje ‘Tijdelijk niet in gebruik voor de landbouw’ aan.
Op Wijzigingen in uw GLB-aanmelding doorgeven vindt u een overzicht van alle toegestane GLB-wijzigingen.
Controleren mestplaatsingsruimte
Heeft u bij uw oppervlakte voor de mestplaatsingsruimte rekening gehouden met de bufferstroken? Bij percelen langs waterlopen heeft u zelf de oppervlaktes moeten aanpassen in de Gecombineerde opgave in het onderdeel waar u nu bent. Heeft u bij de Opgegeven oppervlakte Mest de oppervlakte van de bufferstrook hierin verrekend? Zo nee, pas uw oppervlakte dan aan in het veld “Opgegeven oppervlakte Mest" naar de situatie zoals u denkt dat het moet zijn. Bekijk een voorbeeld op Bufferstroken in Mijn percelen.
Invullen inzaaidatum vanggewas
Teelt u een vanggewas op zand- of lössgrond? Dan geeft u bij de Nateelt aan wanneer het vanggewas is of wordt ingezaaid. Hiermee voorkomt u een (extra) korting op de stikstofgebruiksnorm volgend jaar. Of u geeft hiermee aan dat u dit jaar het rustgewas Korte (groente)teelten, of vroeg geoogste gewassen of in voorkomend geval een combinatie van beiden, gevolgd door een vroeg ingezaaid onbemest vanggewas (inzaai voor 1 september), teelt.
Staan alle vinkjes op groen?
Staan in het onderdeel Regelingen per perceel nu alle vinkjes op groen aan de linkerkant? Dan kunt u verder naar stap 3.3.
Heeft u alle vorige stappen doorlopen voor het GLB? Dan kunt u in het Overzicht GLB regelingen de laatste controle doen. Hier vindt u de totale oppervlakte terug van de subsidiabele landbouwgrond, de subsidiabele landschapselementen en niet-subsidiabele landbouwgrond.
Bij aanpassingen in uw perceelsregistratie is belangrijk dat u ook het Overzicht Mest en grond controleert. In dit overzicht ziet u welke grond u heeft opgegeven voor de Mestverwerkingsplicht, de Verantwoorde groei Melkveehouderij (VGM) en de Gebruiksnormen.
Staat uw aanvraag volgens u goed in de Gecombineerde opgave? Dan gaat u naar Ondertekenen en versturen. Na ondertekenen vindt u uw ingevulde Gecombineerde opgave terug in Mijn dossier.
U mag de opgave zo vaak versturen als u wilt. De laatst ingediende aanvraag (uiterlijk 30 november) geldt als de definitieve aanvraag.
Na uw aanvraag
Hoe werkt controle bij GLB-subsidies in 2023?
In 2023 is er veel veranderd voor GLB-subsidies en dus voor u als agrariër. Een aantal voorwaarden is anders of nieuw. Daarom geldt 2023 als een leerperiode.
- Voldoet u in 2023 niet aan de nieuwe subsidievoorwaarden? Dan krijgt u wel een waarschuwing, maar geen korting. Zo kunt u wennen aan de nieuwe regels.
- Kunt u een aangemelde eco-activiteit niet uitvoeren? Dan kunt u deze activiteit zonder sanctie intrekken.
We gaan uit van de feitelijke situatie. U kent deze situatie zelf het beste. Wilt u daarom de gegevens zo juist of precies mogelijk doorgeven in de Gecombineerde opgave? Wij gaan samen met de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) uit van deze situatie. In de controle en beoordeling houden we dus rekening met de feitelijke situatie.
Wanneer ontvangt u uw GLB-subsidie(s)?
Wij betalen goedgekeurde aanvragen uit vanaf 1 december 2023 en uiterlijk 30 juni 2024. Hierover ontvangt u een beslisbrief in deze periode. De betaling gebeurt ongeveer tegelijk met de verzending van de beslisbrief. Krijgt u een afwijzing? Dan betalen we geen subsidie uit.
Hoe kunt u bezwaar maken?
Bent u het niet eens met de beslissing? Dan heeft u 6 weken de tijd om bezwaar te maken vanaf de dag na de datum van uw beslisbrief.
Overmacht GLB
Kunt u door overmacht de aanvraag niet doen? U doet uw melding op overmacht zo snel mogelijk. Hierin geeft u aan:
- voor welke GLB-subsidie(s) de overmacht geldt;
- waarom u een beroep op overmacht doet.
Meer informatie over overmacht en de afhandeling leest u op Overmacht GLB-subsidies.
- Ministerie van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur