Zakendoen in Djibouti

Laatst gecontroleerd op:
5 augustus 2024
Gepubliceerd op:
18 september 2019

Djibouti is een klein Afrikaans land met een grote, hypermoderne haven. Wat voor zakelijke kansen biedt Djibouti? En hoe doet u daar zaken? Deze pagina helpt u op weg bij het zakendoen in Djibouti.

Inwoners en maatschappij van Djibouti

In 1977 verkreeg het Franse Territoire français des Afars et des Issas de onafhankelijkheid en ging verder door het leven onder de naam Djibouti. In Djibouti vormt de Issa-stam een meerderheid en de Afar-stam een grote minderheid. In de jaren 90 van de vorige eeuw vochten Afar-rebellen tegen de door de Issa-stam geleide regeringstroepen. In 2001 tekenden de 2 stammen de vrede.

Het huidige Djibouti is een semi-presidentiële republiek met ongeveer 1,0 miljoen inwoners (2021). Het overgrote deel van de bevolking woont in stedelijk gebied, met meer dan een half miljoen in hoofdstad Djibouti. Frans en Arabisch zijn de officiële talen, daarnaast zijn er de talen van de verschillende stammen. Bijna 95% van de bevolking is moslim.

Djibouti is een arm land, waar volgens de Wereldbank zo’n 23% van de bevolking lijdt aan extreme armoede. Het land kent een groot aantal analfabeten, werklozen en ondervoede kinderen. Omdat er nauwelijks vruchtbare grond is in Djibouti, moet het land voedsel importeren. Djibouti heeft ook te maken met een grote toestroom van migranten, die vanuit de haven van Djibouti naar kansrijker oorden willen vertrekken. Een deel van die migranten komt terecht in opvangkampen. Het land staat 171e in de Human Development Index.

Economie van Djibouti

De economie van Djibouti draait voornamelijk om de haven van de hoofdstad Djibouti. Het land ligt op een strategisch belangrijke plek en vormt een brug tussen het Midden-Oosten en Afrika. Djibouti grenst aan enkele van de drukste vaarroutes ter wereld. De groei van de haven hangt ook samen met de economische groei van buurland Ethiopië. Omdat Ethiopië zelf niet aan zee grenst gaat al zijn export via de haven van Djibouti.

De economie van Djibouti kende jarenlang een gestage groei. Djibouti hoopt op verdere groei door zich te profileren als hét handelscentrum van de regio. Om dat te bereiken is Djibouti begonnen met de aanleg van wat de grootste vrijhandelszone in Afrika moet worden. Wel kan de economie getroffen worden door de instabiliteit van de omringende landen en door de afhankelijkheid van de haven.

Recente economische ontwikkelingen

Na de dip van de coronacrisis keerde de economische groei weer terug, tot 3% in 2022.

De Wereldbank maakte in 2024 ook een analyse over Djibouti: Djibouti Digital Economy: Opportunities and Challenges for Growth and Development. Dit rapport gaat over de kansen en uitdagingen in op het gebied van digitale ontwikkeling.

Meer weten over de recente economische ontwikkelingen in Djibouti? Bekijk dan de analyse van de Wereldbank.

Handel Nederland - Djibouti

In 2023 bedroeg de export van Nederlandse goederen naar Djibouti € 18,0 miljoen.

Meer weten? De volgende bronnen bieden meer handelscijfers:

Zakelijke kansen in Djibouti

Op de websites van de Wereldbank en de African Development Bank staan regelmatig aanbestedingen voor projecten in Djibouti.

Vragen? Neem contact op met RVO.nl

Bent op zoek naar zakelijke kansen in Djibouti? Of bent u op zoek naar zakenpartners in dat land? Neem dan contact op met onze landenadviseurs voor Djibouti. Zij kunnen u meer vertellen over de sectoren en u helpen met het voldoen aan de wet- en regelgeving.

Ondernemen in Djibouti

Ease of Doing Business

Bij de Wereldbank vindt u informatie over alle praktische zaken die komen kijken bij het starten van een eigen bedrijf in Djibouti. In de rubriek 'Ease of Doing Business' van de Wereldbank vindt u informatie over bouwvergunningen, de registratie van onroerend goed en het betalen van belastingen. Djibouti staat op plaats 112 in de Ease of Doing Business (jaartal 2020).

Let op: De Wereldbank heeft onregelmatigheden gevonden in de ranglijsten van 2018 en 2020. Na intern onderzoek (pdf) is besloten om met de Doing Business-rapporten te stoppen. Met de nieuwe methode Business Ready (B-Ready) wil de Wereldbank opnieuw een betrouwbare ranglijst maken. In 2024 lanceerde de bank een pilot met informatie over 50 landen. Bekijk de pilot B-Ready op de website van de Wereldbank.

Op de website van de Djiboutiaanse overheid vindt u (Franstalige) informatie over investeren in Djibouti. Ook op de website van de Djiboutiaanse Kamer van Koophandel vindt u meer informatie over zakendoen en investeren in Djibouti.

Hulp bij financiering nodig?

Rijksdienst voor Ondernemend Nederland helpt u graag uw financiering rond te krijgen. Lees op onze pagina subsidies en financiering voor internationaal ondernemen hoe wij u kunnen helpen.

Kijk ook in de Subsidiewijzer welke subsidies er voor Djibouti mogelijk zijn.

Internationaal maatschappelijk verantwoord ondernemen

Internationaal zakendoen biedt kansen, maar kent ook uitdagingen. Deze vragen om een goede voorbereiding. Let erop dat u op een maatschappelijk verantwoorde manier onderneemt in het buitenland. Zo kunt u helpen de lokale situatie te verbeteren, bouwt u aan een goede reputatie en een toekomstbestendige onderneming.

De Nederlandse overheid verwacht dat u als ondernemer de risico's voor mens en milieu in uw bedrijfsvoering én in de internationale waardeketen in kaart brengt. En dat u de negatieve gevolgen daarvan voorkomt en aanpakt. Ook moet u hierover communiceren. Dit heet due diligence (gepaste zorgvuldigheid). Hierbij volgt u de OESO-richtlijnen voor multinationale ondernemingen over maatschappelijk verantwoord ondernemen.  

Onderzoek de risico's

Ondernemen is niet zonder risico's. Elk land biedt uitdagingen. De volgende bronnen geven u een eerste indruk van mogelijke MVO-risico's. Het is belangrijk dat u deze zelf goed onderzoekt, voordat u zakendoet in het buitenland. Blijf ook op de hoogte van lokale ontwikkelingen.

Meer weten of hulp nodig?

Exportregels voor Djibouti

Documenten en procedures

De volgende bronnen bieden ook informatie over exportregels:

Tijdelijke invoer

Djibouti is geen ondertekenaar van de ATA-conventie en u kunt dus geen gebruik maken van een ATA-carnet.

Export strategische goederen

Op Rijksoverheid.nl vindt u informatie over de export van militaire en dual-use goederen (goederen die ook militair gebruikt kunnen worden).

Hulp van de ambassade

De ambassade in Addis Ababa (Ethiopië) staat klaar om u te helpen bij al uw ondernemersvragen over Djibouti. De medewerkers kennen de lokale markt, signaleren kansen en geven praktische tips. Bovendien kunnen zij deuren openen die voor anderen gesloten blijven.

Lijkt de plaatselijke overheid niet mee te willen werken of zijn er andere drempels? Vaak kent de ambassade de mensen die deze obstakels weg kunnen nemen. Bij zakelijke conflicten kunnen de ambassademedewerkers u in contact brengen met juristen en fiscalisten.

Bekijk de contactinformatie van de ambassade op de website Nederland Wereldwijd. Daar vindt u ook het reisadvies voor Djibouti.

Meer weten?

Vragen over ondernemen in Djibouti?

Onze adviseurs helpen u graag verder.

In opdracht van:
  • Ministerie van Buitenlandse Zaken
Bent u tevreden over deze pagina?