Handel Nederland - Duitsland

Gepubliceerd op:
8 april 2013
Laatst gecontroleerd op:
10 juli 2023

De handelsrelatie tussen Nederland en Duitsland is een van de grootste van Europa. En we doen steeds meer zaken met onze oosterburen. Op deze pagina vindt u de belangrijkste cijfers.

Wilt u meer weten over Duitsland, zoals het bruto nationaal product, de staatsvorm of de demografische gegevens? Bekijk dan onze Factsheet Duitsland.

Wilt u liever een grafisch overzicht van de handel met Duitsland? Bekijk dan de grafiek op de website van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Belangrijke handelsrelatie Nederland - Duitsland

De Nederlandse en Duitse economieën zijn sterk met elkaar verbonden:

  • Duitsland is voor Nederland de belangrijkste exportbestemming voor goederen en diensten.
  • Nederland is voor Duitsland na China, de belangrijkste leverancier van goederen.
  • Nederland is voor Duitsland na de VS, Frankrijk en China, de belangrijkste exportbestemming voor goederen. 

Bron cijfers: Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS)

De cijfers op deze pagina zijn van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), behalve als dit anders is aangegeven. 

Recente economische ontwikkelingen

Destatis

Eind 2022 en begin 2023 heeft Duitsland 2 kwartalen van economische krimp gehad. Volgens het Duitse bureau voor de statistiek Destatis, komt de bbp-krimp voor een deel doordat Duitsers minder geld uitgeven. Er werd bespaard op eten, drinken, kleding, schoenen en woninginrichting. Ook staat het Duitse ondernemersklimaat onder druk, ondanks investeringen door bedrijven.

Economic Forecast (Europese Commissie)

De Economic Forecast (mei 2023) van de Europese Commissie verwacht in heel 2023 voor Duitsland toch een minimale bbp-groei van 0,2%. De industrie en bouwsector herstelden zich al in de afgelopen maanden. Ook verwacht de EC dat in 2023 de uitgaven van Duitsers minimaal zullen dalen. De investeringen en koopkracht liggen nog steeds wel onder het niveau van vóór de pandemie.

De hoge producenten- en energieprijzen zijn een stimulans om te investeren in zuinigere apparaten. Als de productie- en bouwkosten weer afnemen en de buitenlandse vraag verbetert, kunnen Duitse exporteurs productieachterstanden wegwerken. Dat kan weer zorgen voor meer economische groei.

Bekijk alle Economic Forecasts op de site van de Europese Commissie.

World Economic Outlook (IMF)

Ook volgens het rapport World Economic Outlook (oktober 2022) zorgde de onzekerheid over de energievoorziening in 2022 tot een daling van de productie en het consumentenvertrouwen in Duitsland. Bekijk de website van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) voor actuele rapporten.

Handelscijfers Nederland - Duitsland

Totale in- en uitvoer tussen Nederland en Duitsland

Soort informatie Bedrag Jaar
Totale uitvoer € 187,5 miljard 2022 
Totale invoer € 111,7 miljard 2022

Kijk voor de nieuwste cijfers over de handel tussen Nederland en Duitsland in de databank Statline van het CBS. Stel de perioden, productgroep (SITC) en het onderwerp in, om de informatie te vinden die u wilt.

Wilt u de laatste 5 jaar overzichtelijk op een rij? Bekijk dan deze link in de databank Statline.

Belangrijkste uitvoerproducten naar Duitsland

Top 5 uitvoer vanuit Nederland naar Duitsland

Productgroep Bedrag Jaartal
Elektrische apparaten € 7,5 miljard 2022
Toestellen voor telecommunicatie € 7,4 miljard 2022
Groenten en fruit € 6,3 miljard 2022
Diverse fabricaten € 6,0 miljard 2022
Ruwe aardolie en aardolieproducten onbekend 2022

De gegevens hierboven komen van het CBS. Benieuwd naar de hele lijst van uitvoerproducten? Kijk dan in de Statline-databank van het CBS onder uitvoer van Nederland naar Duitsland.

Voorlopige exportcijfers

Het CBS publiceert ook voorlopige exportcijfers over het lopende jaar. Onder 'Perioden' selecteert u de maanden waar u de cijfers van wilt bekijken. Let op: het CBS kan deze cijfers later nog aanpassen.

Belangrijkste invoerproducten uit Duitsland

Top 5 invoer uit Duitsland

Productgroep Bedrag Jaartal
Voertuigen voor wegvervoer € 9,2 miljard 2022
Elektrische apparaten € 6,2 miljard 2022
Gespecialiseerde machines € 5,2 miljard 2022
Medicinale en farmaceutische producten € 4,8 miljard 2022

Diverse machines

€ 4,6 miljard 2022

De gegevens hierboven komen van het CBS. Benieuwd naar de hele lijst van invoerproducten? Kijk dan in de Statline-databank van het CBS onder invoer uit Duitsland naar Nederland.

Voorlopige importcijfers

Het CBS publiceert ook voorlopige importcijfers over het lopende jaar. Onder 'Perioden' selecteert u de maanden waar u de cijfers van wilt bekijken. Let op: het CBS kan deze cijfers later nog aanpassen.

Handelscijfers via TradeMap

In TradeMap van het International Trade Centre (ITC) kunt u de handelsstromen naar en uit Duitsland bekijken. Het voordeel is dat u hier ook niet-Nederlandse handelsstromen ziet. Selecteer bovenaan bij 'partner' een ander land dan Nederland. Zo vergelijkt u de Nederlandse cijfers met die van andere landen.

Let op: anders dan het CBS, gebruikt TradeMap HS-codes om goederen in te delen in categorieën. Dit Harmonised System (HS) wordt gebruikt door bedrijven en douanes wereldwijd. Houd hier bij uw zoekopdracht rekening mee.

Overzicht handelscijfers

Het rapport hieronder biedt cijfers over de directe buitenlandse investeringen en een overzicht van de import en export.

Meer weten?

Wilt u meer weten over de Duitse economie? Deze websites helpen u op weg:

Ontdek uw kansen

Wilt u weten of de Duitse markt ook voor u interessant is? Neem dan contact op met onze adviseurs. 

In opdracht van:
  • Ministerie van Buitenlandse Zaken
Bent u tevreden over deze pagina?