Handel Nederland - Duitsland

Gepubliceerd op:
8 april 2013
Laatst gecontroleerd op:
13 juli 2022

De handelsrelatie tussen Nederland en Duitsland is een van de grootste bilaterale handelsrelaties van Europa. En we doen steeds meer zaken met onze oosterburen. Meer weten? Op deze pagina vindt u de belangrijkste cijfers.

De Nederlandse en Duitse economieën zijn sterk met elkaar verweven. Duitsland is voor Nederland de belangrijkste exportbestemming voor zowel goederen als diensten. Voor Duitsland is Nederland na China de belangrijkste leverancier van goederen. Andersom is Nederland voor Duitsland de op 3 na belangrijkste exportbestemming voor goederen, na de Verenigde Staten, Frankrijk en China.

Wilt u meer weten over het land Duitsland, zoals het bruto nationaal product, de staatsvorm of andere demografische gegevens? Bekijk dan onze Factsheet Duitsland.

Tenzij anders aangegeven, zijn onderstaande cijfers afkomstig van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

 

Recente economische ontwikkelingen

Het coronavirus heeft de internationale handel van en met Duitsland hard geraakt in 2020. Het land exporteerde in mei 2020 voor € 80,3 miljard aan goederen naar het buitenland. Dat is zo'n 30% minder dan in dezelfde maand een jaar eerder. De Duitse invoer van producten liep sterk terug. 

In 2021 stegen de exportcijfers echter weer en in mei 2022 exporteerde Duitsland € 109,5 miljard aan goederen. In november 2021 zag het land de hoogste piek van exportcijfers tot nu toe: €125,9 miljard.

Meer weten?

De volgende Duitstalige bronnen gaan dieper in op de gevolgen van de coronacrisis op de Duitse handel en economie.

Handelscijfers Nederland - Duitsland

Totale in- en uitvoer tussen Nederland en Duitsland

Soort informatie Bedrag Jaartal Verschil met vorig jaar
Totale uitvoer € 133,4 miljard 2021 +24,9%
Totale invoer € 91,8 miljard 2021 + 22,6%
Handelsbalans (positief/negatief) € 41,6 miljard (+) 2021 +30,3%

Kijk voor de nieuwste cijfers over de handel tussen Nederland en Duitsland in de databank Statline van het CBS. Stel de perioden, productgroep (SITC) en het onderwerp in, om de informatie te vinden die u wilt.

Belangrijkste uitvoerproducten naar Duitsland

Top 5 uitvoer vanuit Nederland naar Duitsland

Productgroep Bedrag Jaartal Verschil met vorig jaar
Ruwe aardolie en aardolieproducten € 12,9 miljard 2021 onbekend
Elektrische apparaten € 7,1 miljard 2021 +21,8%
Groenten en fruit € 6,5 miljard 2021 +3,5%
Diverse fabricaten € 6,0 miljard 2021 +17,5%
Toestellen voor telecommunicatie € 5,8 miljard 2021 +7,9%

De gegevens hierboven komen van het CBS. Benieuwd naar de hele lijst van uitvoerproducten? Kijk dan in de Statline-databank van het CBS onder uitvoer van Nederland naar Duitsland.

Trends in uitvoer naar Duitsland

Nederland exporteerde in 2021 voor € 133,4 miljard aan goederen naar Duitsland (2020: 106,8 miljard).

Nieuwkomer in de top 5 is de productgroep ruwe aardolie en aardolieproducten. Helaas zijn de cijfers over 2020 voor deze productgroep niet bekend, maar  de productgroep belandt met 12,9 miljard in één klap op nummer 1. 

De productgroep elektrische apparaten stijgt verder door met 21,8%, evenals de productgroep diverse fabricaten (17,5%). Ook de productgroep toestellen voor telecommunicatie kent een stijging van 7,9%. 

De productgroep groenten en fruit zakt naar de 3e plaats in de top 5 met een lichte stijging van 3,5%. 

De productgroep medicinale en farmaceutische producten is uit de top 5 verdwenen.

Nederland exporteerde in 2021 in totaal voor ruim € 133 miljard euro naar Duitsland. De totale exportwaarde van Nederland in 2021 was bijna € 587 miljard, dus 22,7% van onze export gaat naar Duitsland.

Voorlopige exportcijfers

Het CBS publiceert ook voorlopige exportcijfers over het lopende jaar. Onder 'Perioden' selecteert u de maanden waar u de cijfers van wilt bekijken. Let op: het CBS kan deze cijfers later nog aanpassen.

Belangrijkste invoerproducten uit Duitsland

Top 5 invoer uit Duitsland

Productgroep Bedrag Jaartal Verschil met vorig jaar
Voertuigen voor wegvervoer € 9,2 miljard 2021 +16,5%
Elektrische apparaten € 6,4 miljard 2021 +18,1%
Gespecialiseerde machines € 4,8 miljard 2021 +22,9%
Medicinale en farmaceutische producten € 4,7 miljard 2021 +5,4%

Diverse machines

€ 4,3 miljard 2021 +13,9%

De gegevens hierboven komen van het CBS. Benieuwd naar de hele lijst van invoerproducten? Kijk dan in de Statline-databank van het CBS onder invoer uit Duitsland naar Nederland.

Trends in invoer uit Duitsland

Voertuigen, onder meer personen- en vrachtauto's, staan met een invoerwaarde van € 9,1 miljard opnieuw bovenaan de top 5.

Na een flinke daling in 2020 steeg de invoer van de productgroep elektrische apparaten in 2021 met 18,1%.

De rest van de top 5 blijft hetzelfde als in 2020: de productgroep gespecialiseerde machines staat op de 3e plaats met de hoogste stijging, namelijk 22,9%. De productgroep medicinale en farmaceutische producten volgt met een kleine stijging van 5,4% t.o.v. 2020. De productgroep diverse machines staat op plek 5. 

Voorlopige importcijfers

Het CBS publiceert ook voorlopige importcijfers over het lopende jaar. Onder 'Perioden' selecteert u de maanden waar u de cijfers van wilt bekijken. Let op: het CBS kan deze cijfers later nog aanpassen.

Handelscijfers via TradeMap

In TradeMap van het International Trade Centre (ITC) kunt u de handelsstromen naar en uit Duitsland bekijken. Het voordeel is dat u hier ook niet-Nederlandse handelsstromen ziet. Selecteer bovenaan bij 'partner' een ander land dan Nederland. Zo vergelijkt u de Nederlandse cijfers met die van andere landen.

Let op: anders dan het CBS, gebruikt TradeMap HS-codes om goederen in te delen in categorieën. Dit Harmonised System (HS) wordt gebruikt door bedrijven en douanes wereldwijd. Houd hier bij uw zoekopdracht rekening mee.

Overzicht handelscijfers

Wilt u liever alles in één overzicht? Het rapport hieronder biedt cijfers over de directe buitenlandse investeringen en een overzicht van de import en export.

Meer weten?

Wilt u meer weten over de Duitse economie? Deze website helpen u op weg:

Ontdek uw kansen

Wilt u weten of de markt van Duitsland ook voor u interessant is? Of loopt u rond met exportplannen voor Duitsland? Neem dan contact op met onze adviseurs. Zij kunnen u helpen bij het vinden van kansen en zakenpartners of u adviseren over andere exportzaken.

In opdracht van:
  • Ministerie van Buitenlandse Zaken
Bent u tevreden over deze pagina?