Ondernemen in Duitsland
Ons buurland Duitsland biedt mooie kansen voor Nederlandse ondernemers. Bijvoorbeeld in de sectoren hernieuwbare energie en duurzame mobiliteit. Onderschat de cultuurverschillen tijdens het zakendoen niet. De Duitse zakencultuur is formeler dan in Nederland en geduld is vaak nodig. Op deze pagina vindt u zowel specifieke informatie over Duitsland als algemene informatie voor uw exportplannen.
Praktische informatie over ondernemen in Duitsland
Marktonderzoek doen

- Marktinformatie
- Duitse consumentenvoorkeuren
- Netwerken opbouwen en zakenpartners vinden
Bedrijf starten of vestigen

- Duitse ondernemingsvormen
- Registratie in het handelsregister
- Belastingen
Diensten verlenen

- Fysieke en digitale dienstverlening
- Visa, werkvergunningen en geldigheid diploma's
- Belasting en btw

Zakelijke gewoonten in Duitsland
Ondanks dat Nederland en Duitsland buren zijn, zijn er zakelijke cultuurverschillen waar u rekening mee moet houden. Onderschat deze verschillen niet.
Bij het zakendoen is de voertaal vaak Duits en niet Engels. Daarnaast is de Duitse bedrijfscultuur formeel. Duitsers hechten aan de beleefdheidsvorm 'Sie'. Gebruik van voornamen en tutoyeren is onbeleefd. In sectoren waar veel jongeren werken zijn er wel lossere omgangsvormen. Formele kleding bij een zakelijke bijeenkomst is vanzelfsprekend.
Plan zakelijke afspraken ruim van tevoren in en wees op tijd. Wanneer iemand zich voorstelt met een academische titel, spreek hem of haar dan aan met deze titel. Duitsers nemen belangrijke beslissingen niet spontaan, wees dus geduldig.
Met welke culturele verschillen kunt u nog meer rekening houden bij het zakendoen in Duitsland?
Veelgestelde vragen over zakendoen in Duitsland
Met de juiste zakenpartner krijgt u sneller voet aan de grond. Dat kan een agent of distributeur zijn, maar ook een productiepartner of een internationale organisatie. Bent u op zoek naar tips om alvast aan de slag te gaan? Ons artikel over zakenpartners vinden helpt u op weg.
Beurzen
Vak- en handelsbeurzen zijn (commerciële) evenementen waar producenten en afnemers met elkaar in contact komen. Beurzen zijn populair in Duitsland. Het is dan ook een goede manier om potentiële zakenpartners persoonlijk te moeten en uw netwerk uit te breiden. Welke beurs een bezoek waard is, hangt af van uw bedrijf en sector. Lees meer over beurzen in Duitsland.
Gratis advies
Daarnaast helpen onze adviseurs u graag met uw zoektocht naar zakenpartners die voldoen aan uw specifieke vragen en eisen. Zij doen dit samen met het buitenlandnetwerk, waaronder bijvoorbeeld de Nederlandse ambassade. Die kennen de lokale markt en adviseren u over de beste manier om in contact te komen met mogelijke zakenpartners.
Maatwerk staat hierbij voorop: samen met u onderzoeken we hoe u het beste in contact komt met buitenlandse zakenpartners in uw specifieke branche. Neem contact met ons op.
Verkoopt u verpakte producten op de Duitse markt? Dan moet u voldoen aan de verpakkingswetgeving daar. U krijgt te maken met eisen voor de terugname van de verpakkingen. Deze eisen zijn anders dan in Nederland.
Lees onze informatie over verpakkingseisen in Duitsland.
Komt u er niet uit? Neem contact met ons op voor gratis advies.
De landen van de Europese Unie (EU) hebben gemeenschappelijke btw-regels, namelijk het geharmoniseerd btw-stelsel. Welke regels gelden, hangt af van meerdere factoren. Bijvoorbeeld of u goederen of diensten levert. En of uw klant ondernemer of particulier is. Lees ons artikel over btw-regels in Europa.
Komt u er niet uit? Neem contact met ons op voor gratis advies.
Duitsland (vanaf 26 september 2024) en Nederland (vanaf 9 december 2024) voeren extra controles uit aan een aantal grenzen. Dit kan leiden tot een langere reistijd. Actuele informatie hierover vindt u in het reisadvies van het ministerie van Buitenlandse Zaken.
Ook organisaties voor transport en logistiek als TLN en evofenedex bieden algemene informatie over de controles. De Marechaussee geeft meer informatie over de Nederlandse controles.
Wilt u als ondernemer tijdelijk in Duitsland werken of een klus uitvoeren? Duitsland valt onder de Europese Unie. U heeft als Nederlander dus geen visum of werkvergunning nodig. Na 6 maanden werken in het buitenland is wel een verblijfsvergunning nodig. Deze wordt in Duitsland door de gemeentelijke instanties afgegeven, of door de Duitse ambassade en consulaten in Nederland.
Kunt u aantonen dat u als inwoner van de EU in dienst bent van een Duitse ondernemer? Dan heeft u recht op een verblijfsvergunning (5 jaar geldig). Ook inwoners van de EU die zich als zelfstandige willen vestigen, krijgen een verblijfsvergunning voor 5 jaar. Denk tijdens uw verblijf ook aan uw verzekeringen.
Bekijk ook onze tips over tijdelijk werken in het buitenland.
Komt u er niet uit? Neem contact op met onze adviseurs voor gratis advies.
Maatschappelijk verantwoord ondernemen
Als u investeert in een land, denk dan ook na over maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO). MVO betekent dat uw bedrijfsactiviteiten geen negatieve invloed hebben op de lokale situatie. Wilt u een stap verder gaan, dan kunt u bijdragen aan verbetering van deze situatie.
Lees meer op onze pagina over maatschappelijk verantwoord ondernemen.
Staat uw vraag er niet tussen? Geen nood, onze adviseurs helpen u graag. Het maakt niet uit of u een startende exporteur bent, of dat u al ervaring over de grens heeft opgedaan. Tijdens een gratis adviesgesprek kunt u uw vragen voorleggen. Op basis van uw situatie bekijkt uw adviseur welke vervolgstappen u verder gaan helpen. Zo kunt u bij ons onder andere terecht voor:
- Landeninformatie op maat: van landenvergelijking tot marktverkenning.
- Zakenpartnersupport op maat: samen met u kijken we naar de beste manier om in contact te komen met geschikte distributeurs, agenten of productiepartners, waarbij we u eventueel persoonlijk introduceren.
- Informatie over subsidie- en financieringsmogelijkheden.
- Informatie over wetgeving, exportregels en producteisen.
Neem contact op met onze adviseurs en ontdek de mogelijkheden.
Nieuws
Evenementen
Nederland Paviljoen op AgTechbeurs Agritechnica 2025
NL Paviljoen op BIOFACH 2026 in Neurenberg
Subsidies en financiering voor zakendoen met Duitsland
Als u zaken gaat doen in het buitenland, heeft u misschien financiering nodig. U kunt gebruikmaken van verschillende subsidies, programma's en regelingen die wij uitvoeren. Bijvoorbeeld voor:
- het inhuren van een coach die u helpt met uw marktentree;
- deelname aan een beurs;
- een demonstratieproject of haalbaarheidsstudie.
Komt u er niet uit? Neem contact op met onze adviseurs. Zij kunnen u ook adviseren over subsidies en regelingen van andere financieringsorganisaties, zoals de Europese Unie en de Wereldbank.
Artikel: Verpakkingswet in Duitsland
Verkoopt u verpakte producten op de Duitse markt? Dan moet u voldoen aan de verpakkingswetgeving daar. Lees onze informatie.
Blog: Kansen in Duitse waterstof
De waterstofsector in Duitsland biedt veel mogelijkheden voor Nederlandse ondernemers. Expert Bettina Denker-Gosch legt uit waar in de sector deze marktkansen liggen.
Artikel: Duitse zakencultuur
Onderschat de cultuurverschillen tussen Nederland en Duitsland niet. Lees onze 3 tips over de Duitse zakencultuur.
Lees meer over zakendoen in Duitsland
Op zoek naar meer informatie? Bekijk al onze rapporten, blogs en artikelen over ondernemen in Duitsland.

Waarom ondernemen in Duitsland?
De Nederlandse en Duitse economieën zijn sterk met elkaar verbonden. Duitsland biedt talloze kansen voor de Nederlandse ondernemer in verschillende sectoren.
Er liggen vooral kansen op het gebied van duurzaamheid en innovatie. Denk aan de (hernieuwbare) energiesector, met kansen in waterstof en biogas. Maar ook Nederlandse innovaties voor batterijen en oplossingen voor energieopslag kunnen op belangstelling rekenen.
Er zijn ook marktkansen in de duurzame mobiliteitssector, gezondheidszorg, logistiek en landbouw in Duitsland. Verder bieden de Duitse ICT, smart industry en fintechsector mogelijkheden voor start-ups en bedrijven die willen uitbreiden naar onze oosterburen.
Hulp nodig? Neem contact op voor gratis advies op maat
U kent uw product of dienst, wij kennen de markt. Heeft u vragen over lokale wetten en regels, hoe u het beste uw marktentree maakt of waar kansen liggen? Onze adviseurs staan voor u klaar.
- Ministerie van Buitenlandse Zaken