Handelscontracten Duitsland

Gepubliceerd op:
3 november 2011
Laatst gecontroleerd op:
2 februari 2021

Conflicten met buitenlandse klanten of leveranciers zijn vervelend. Bijvoorbeeld als uw klant klachten heeft over de levertijd van uw product. Of als uw leverancier zijn afspraken niet nakomt. Met een contract kunt u terugvallen op afspraken die u met uw klant of leverancier heeft gemaakt.

Contracten zijn niet verplicht, maar wel handig. Op Ondernemersplein vindt u meer informatie over de inhoud van een internationaal contract.

Internationale modelcontracten

Bij de International Chamber of Commerce Nederland (ICC Nederland) kunt u verschillende Engelstalige modelcontracten bestellen. Deze helpen u bij het internationaal zakendoen. Regelmatig organiseert ICC Nederland seminars en trainingen over internationaal contracteren.

Wetgeving voor handelsagenten

Het is raadzaam om goed advies in te winnen voordat u een overeenkomst tekent met een agent. Trek de reputatie van de agent na en onderzoek of er geen sprake is van conflicterende belangen.

De wetgeving over handelsagenten staat in het 'Handelsgesetzbuch' (§ 84 - 92c). Hierin vindt u de bepalingen van richtlijn 86/653/EEG van 1986 over zelfstandige hadelsagenten.

Win voordat u een agentuurcontract afsluit advies in bij een gespecialiseerd advocatenkantoor. Voor het inwinnen van juridisch advies bestaan er een aantal in het Nederlands-Duits recht gespecialiseerde advocatenkantoren. De doorverwijspagina Aha24x7 is een goed startpunt om zo’n advocatenkantoor te vinden.

Agent of distributeur vinden

Wilt u meer informatie, of zoekt u een agent of distributeur in Duitsland? Neem dan contact op met de Centralvereinigung Deutscher Wirtschaftsverbände für Handelsvermittlung und Vertrieb (CDH). U kunt ook een standaardmodelcontract kopen bij CDH

 

Zoekt u een zakenpartner in het buitenland?

Wij zetten graag ons netwerk voor u in.

In opdracht van:
  • Ministerie van Buitenlandse Zaken
Bent u tevreden over deze pagina?