Intellectueel eigendom Duitsland

Laatst gecontroleerd op:
25 april 2024
Gepubliceerd op:
17 april 2013

Bent u uitvinder, ontwerper, ontwikkelaar of auteur en exporteert u naar Duitsland? Dan kunt u uw product ook in Duitsland beschermen via het intellectuele eigendomsrecht. Wij leggen u uit hoe dit werkt.

U kunt uw product beschermen met een octrooi, of het merk-, model- of auteursrecht. Een octrooi (patent) is voor technische uitvindingen; het merkenrecht is voor bijvoorbeeld uw handelsnaam of logo. Met een modelrecht beschermt u uw model of tekening en met het auteursrecht uw originele literair, wetenschappelijk of artistiek werk.

Door de bescherming van intellectueel eigendom mag ook in Duitsland niemand uw werk zonder uw toestemming overnemen, namaken, verkopen of importeren.

Aanvragen octrooi, modellenrecht en merkenrecht in Duitsland

Bij het Deutsche Patent- und Markenamt (DPMA) kunt u octrooi aanvragen voor uw product. Ook voor Duits modellenrecht en merkenrecht kunt u daar terecht. Op de website van de DPMA vindt u informatie en uitleg hoe u de rechten aanvraagt. Ook vindt u verschillende registers met verleende octrooien, modellen en merken.

De meeste van de intellectuele eigendomsrechten die u in Duitsland aanvraagt, gelden alleen voor Duitsland. U moet deze rechten dus opnieuw aanvragen als u in een ander land zaken gaat doen.

Octrooi aanvragen voor meerdere Europese landen

Het is soms mogelijk om Europees octrooi voor meerdere Europese landen tegelijk aan te vragen. Bekijk hiervoor onze pagina Europees octrooi aanvragen.

Vragen over ondernemen in Duitsland?

Onze experts helpen u graag verder.

In opdracht van:
  • Ministerie van Buitenlandse Zaken
Bent u tevreden over deze pagina?