Zakendoen in Ethiopië

Gepubliceerd op:
23 juni 2021
Laatst gecontroleerd op:
15 november 2022

Ethiopië is bekend van de schone natuur van de Riftvallei, Ethiopische muziek en ontdekkingen op archeologisch gebied. Een land met bijzondere cultuur en natuur, maar is het ook een interessant land voor ondernemers? Hoe doet u er zaken en waar liggen uw kansen? Deze pagina helpt u op weg bij zakendoen in Ethiopië.

Bezoek de Africa Business Dialogue 2023

Business is booming in Afrika! Ziet u ook kansen in de opkomende markten in Afrika? Op 8 juni 2023 vindt de Africa Business Dialogue plaats.

Heeft u na het lezen van het onderstaande nog vragen over exporteren naar Ethiopië? Neem dan contact op met een van onze adviseurs. Samen met het diplomatieke netwerk in dit land kunnen we u helpen om van uw export naar Ethiopië een succes te maken.

Inwoners en maatschappij van Ethiopië

Als u zaken wilt doen in Ethiopië, is het goed om iets van de (politieke) geschiedenis van het land te kennen. Ethiopië is een van de langst bewoonde gebieden ter wereld. Na een Italiaanse bezetting in de jaren 30 (die duurde tot de Tweede Wereldoorlog) is Ethiopië niet meer gekoloniseerd geweest. Het land liep voorop bij het steunen van de onafhankelijkheid van andere Afrikaanse staten. In 1993 scheidde Eritrea zich af en sindsdien grenst Ethiopië niet meer aan zee.

Ethiopië is een lappendeken van etnische groepen. De grootste groepen zijn de Oromo, Amhara, Somali, Tigray en Sidamo. Van de vele talen die er gesproken worden is Amhaars de meest gangbare taal. Ook religieus is Ethiopië een gevarieerd land: 40% is orthodox christen, 34% moslim, 19% protestant.

Ethiopiërs is nog niet enorm verstedelijkt. Slechts 20% woont in steden. Addis Abeba is wel een van de grootste steden in Oost-Afrika. Ethiopiërs zijn gemiddeld erg jong: 43% is jonger dan 15 jaar. Ethiopië vangt ook veel vluchtelingen uit buurlanden op. Op de Human Development Index van de Verenigde Naties staat Ethiopië op de 173e plaats van de 189 landen.

Denk aan verantwoord ondernemen

Zakendoen in Ethiopië kent uitdagingen die om een goede voorbereiding vragen. U moet er ook goed op letten dat u internationaal maatschappelijk verantwoord onderneemt (IMVO).

Uw bedrijf mag geen negatieve invloed hebben op de plaatselijke situatie. Onderzoek bijvoorbeeld of er in uw keten of bij uw zakenpartner geen mensenrechtenschending of schade aan het milieu plaatsvindt. Wilt u weten hoe u dit aanpakt?

Economie van Ethiopië

De Ethiopische economie is getekend door het verleden. Onder Haile Selassie (1930 – 1974) draaide de economie om vrijhandel en export. Daarna (tot 1991) veranderde Ethiopië in een land met een centraal gestuurde, communistische economie, waarbij land en industrie werden genationaliseerd. Ondanks hervormingen sinds de jaren 90 is Ethiopië nog steeds een arm land.

Wel groeit de economie van Ethiopië behoorlijk hard: tussen 2010 en 2020 bijna ieder jaar met bijna 10%. Landbouw is een belangrijke motor van de economie. Die bestaat vooral uit kleinschalige landbouw voor eigen gebruik (tarwe, gerst, haver, sorghum, peulvruchten) en exportproducten (koffie, oliehoudende zaden, bijenwas, suikerriet en qat). Ook de dienstensector vormt een groot onderdeel van de economie. Met een verbeterde toerisme-infrastructuur kan het land zich op termijn nog meer ontwikkelen.

Verschillende sectoren zijn in ontwikkeling. Ethiopië haalt steeds meer energie uit waterkrachtcentrales en de infrastructuur is verbeterd. Zo is er tegenwoordig een vrachtspoorverbinding met Djibouti. Ook in Addis Abeba is er sinds 2015 een verbeterd 'light rail'-netwerk.

Recente economische ontwikkelingen

De Ethiopische economie heeft een harde klap gekregen door de coronacrisis. Toch is de economie niet gekrompen, alleen minder hard gegroeid: 6,1% in 2020 tegen 9,1% in 2019. Dat is mede te danken aan de landbouwsector, die minder last had van de coronacrisis. De dienstensector is daarentegen wel hard geraakt, vooral het toerisme. De meeste export is gedaald. Volgens voorspellingen van de Wereldbank neemt de economische groei in 2021 nog meer af, tot 2%. Daarnaast ligt de inflatie de laatste jaren vrij hoog: rond de 10% en in 2020 zelfs over de 20%.

De situatie in Tigray (waar in 2020 een gewapend conflict is uitgebroken) en de gevolgen daarvan op de economie is nog niet meegerekend in deze cijfers. Ook de gevolgen van een van de zwaarste sprinkhanenplagen in de laatste 25 jaar moeten nog in de cijfers verwerkt worden. Meer weten? Lees de dan de studie hierover van de Wereldbank.

Lees meer over recente economische ontwikkelingen in de Ethiopische economie in de Ethiopia Economic Update van april 2021 van de Wereldbank. Of lees de analyse van de African Development Bank van maart 2021 (pagina 119).

Meer weten over de recente economische ontwikkelingen in heel Afrika? Bekijk dan ook het rapport Africa's Pulse van de Wereldbank (april 2022).

Handel Nederland - Ethiopië

Voor Nederland staat Ethiopië op nummer 113 wat betreft landen waar we goederen heen exporteren (voorlopige cijfers 2021), vergelijkbaar met de exportwaarde naar landen als Jamaica en Azerbeidzjan. De export van Nederlandse goederen naar Ethiopië bedroeg € 94,0 miljoen (2021). Bekijk ook het document met handelscijfers van Nederland en Ethiopië hieronder voor een overzicht van de import- en exportcijfers.

Wilt u meer weten over het land Ethiopië zoals het bruto nationaal product, economische groei of andere demografische gegevens? Bekijk dan het factsheet over Ethiopië.

Handelsrelatie EU - Ethiopië

Op dit moment is er geen specifieke handelsovereenkomst tussen de EU met Ethiopië. De ESA-landen uit Zuid- en Oost-Afrika sloten een partnerschap met de EU in 2007. Daar is Ethiopië nog niet bij aangesloten. De onderhandelingen zijn sinds 2011 opgeschort.

In 2015 bekrachtigden Nederland en Ethiopië een Memorandum of Understanding. Ontwikkelingssamenwerking én handel staan daarin centraal.

Zakelijke kansen in Ethiopië

Ethiopië heeft met ruim 100 miljoen inwoners een grote binnenlandse afzetmarkt. Dat biedt kansen voor buitenlandse investeerders. Daarnaast beschikt Ethiopië over veel natuurlijke grondstoffen en onontgonnen vruchtbare landbouwgronden. De Ethiopische overheid wil afscheid nemen van de beschermde, staatsgeleide economie en buitenlandse investeerders aantrekken. Onderdeel daarvan is het privatiseren en liberaliseren van verschillende sectoren.

Nederlandse investeringen in Ethiopië

Nederland behoort tot een van de grootste investeerders in de Ethiopische economie. Het is de grootste investeerder uit de Europese Unie. Momenteel zijn er zo'n 85 Nederlandse bedrijven actief in Ethiopië. Veel daarvan zijn land- en tuinbouwbedrijven. Daarnaast zijn er ondernemingen actief in de bierproductie, maakindustrie, bouw, dienstverlening en het toerisme.

De Ethiopische overheid ziet Nederland als een belangrijke handelspartner en werkt vaak samen met de Nederlandse ambassade. Hierdoor heeft u als Nederlands bedrijf een streepje voor als u deze markt betreedt.

TRAIDE Ethiopia: hulp bij handel

De stichting TRAIDE Ethiopia helpt bedrijven bij het signaleren en benutten van kansen in Ethiopië, om zo duurzame en inclusieve groei in het land te bevorderen. De stichting wil bijdragen aan de Sustainable Development Goals (SDG's). In het bijzonder SDG's 8, 11 en 5.

TRAIDE werkt momenteel in Rwanda en Ethiopië en heeft plannen om uit te breiden naar andere opkomende economieën. De Nederlandse ambassades in Addis Abeba en Kigali ondersteunen de projecten. Bekijk de website van TRAIDE Ethiopia voor meer informatie over de organisatie.

Rapporten over sectoren en zakendoen

TRAIDE publiceert ook rapporten over verschillende sectoren in Ethiopië, en algemene rapporten over zakendoen.

Download de sectorrapporten gratis op de website van TRAIDE.

Landbouw

Ethiopië wil investeerders in de landbouw aantrekken. De vruchtbare Ethiopische landbouwgrond is geschikt voor veel gewassen. Die kunnen zowel voor de export als voor de Ethiopische bevolking zelf zijn. Denk aan de productie van groenten, fruit, granen en bloemen. Maar ook melk en vlees. Daarnaast zijn er kansen in de voedselverwerkingsindustrie. De Ethiopische overheid wil de infrastructuur verbeteren, zodat landbouwproducten beter vervoerd kunnen worden.

De luchthaven van Addis Abeba heeft al moderne (koel)opslagfaciliteiten. Er wordt gewerkt aan een regionaal spoorwegnetwerk en een gekoeldtransportketen over zee en land.

De Nederlandse ambassade in Addis Abeba publiceerde samen met de overheid van de regio Oromia de Hands-on Investment Guide (pdf). Deze gids geeft informatie over kansen in de sectoren tuinbouw en zuivel in deze regio. De focussectoren zijn onder andere aquacultuur, peulvruchten, pluimvee, sesamzaad en specerijen. Kijk ook op de website van de landbouwraad voor meer informatie.

Ethiopië heeft naast veel beschikbaar bouwland ook het juiste klimaat voor oliezaad- en peulvruchtenproductie. Lees het rapport van de ambassade in Addis Abeba en de universiteit van Wageningen (in opdracht van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland) onderaan deze paragraaf voor meer informatie.

Textiel

In de afgelopen jaren nam de textielproductie sterk toe in Ethiopië. Een aantal internationale kledingreuzen vestigden zich in het land door lage arbeidskosten en goedkope grondstoffen als katoen. De verbeterde productiemethodes zorgen er ook voor dat leer steeds grotere exportmogelijkheden heeft.

Ethiopië kent veel mkb's van 500 tot 1000 arbeiders. Volgens het rapport 'Textile Ethiopië' kan de Ethiopische textielindustrie veel baat hebben bij de Nederlandse oplossingsgerichte mentaliteit, de kwaliteit van coaches en de ervaring met wetgeving toepassen op milieutechnisch en sociaal gebied. Download dit rapport onderaan deze paragraaf voor meer informatie.

Water

Ethiopië heeft veel verschillende klimaatregio's. Veel plattelandsbewoners zijn afhankelijk van kleinschalige landbouw. Die wordt voornamelijk door regenwater gevoed.

De industriële ontwikkeling van Ethiopië zet waterbronnen en drinkwatervoorzieningen onder druk. Om water en land beter te gebruiken is de juiste expertise en technologie nodig. Hier liggen kansen voor Nederlandse ondernemers. Bekijk voor meer informatie de website van het Netherlands Water Partnership – Ethiopië.

Kansen in overige sectoren

  • Energie: uitbreiding elektriciteitsnet, investeringen in duurzame energie.
  • Toerisme: ontwikkelen van nieuwe diensten. Lees het rapport Ethiopische toerismesector (pdf) van het CBI voor meer informatie.
  • Infrastructuur en bouw: kennis van planologie en (wegen)bouw.
  • Telecommunicatie: licenties voor investeerders, mobiel bankieren en de fintechsector.
  • Gezondheidszorg: nieuwe ziekenhuizen en productie van farmaceutische producten.

Heeft u vragen over zakelijke kansen in Ethiopië? Of bent u op zoek naar zakenpartners? Neem dan contact op met onze regio-adviseurs voor Ethiopië. Zij kunnen u meer vertellen over de sectoren en u helpen aan de wet- en regelgeving te voldoen.

Ondernemen in Ethiopië

Ease of Doing Business

Bij de Wereldbank vindt u informatie over alle praktische zaken die komen kijken bij het starten van een eigen bedrijf in Ethiopië. In de rubriek 'Ease of Doing Business' van de Wereldbank vindt u informatie over bouwvergunningen, de registratie van onroerend goed en het betalen van belastingen. Ethiopië staat op plaats 159 in de Ease of Doing Business (2020). Ethiopië heeft een uitdagend ondernemersklimaat.

Let op! De Wereldbank heeft onregelmatigheden gevonden in de ranglijsten van 2018 en 2020. Na intern onderzoek (pdf) is besloten het ontwikkelen van de Doing Business-rapporten te stoppen. De bank werkt momenteel aan een nieuwe betrouwbare methode voor het beoordelen van het internationale zaken- en investeringsklimaat.

Handige gidsen en organisaties

The Ethiopian Netherlands Business Association

Heeft u praktische vragen over investeren in Ethiopië? Dan kunt u als ondernemer ook terecht bij de The Ethiopian Netherlands Business Association (ENLBA). De ENLBA wil Nederlandse bedrijven in Ethiopië bijstaan en fungeren als toegangspoort voor nieuwe Nederlandse investeerders. De ENLBA heeft sterke banden met de Nederlandse ambassade en met verschillende Ethiopische brancheverenigingen.

Zakendoen in Afrika: Hoe doe je dat?

Interesse in zakendoen in opkomende markten? Afrika is booming!

Bekijk 7 tips over Zakendoen in Afrika.

Exportregels voor Ethiopië

Documenten en procedures

De volgende bronnen bieden informatie over exportregels:

Tijdelijke invoer: geen ATA-carnet

Ethiopië is geen ondertekenaar van de ATA-conventie en u kunt dus geen gebruik maken van een ATA-carnet.

Export strategische goederen

Op Rijksoverheid.nl vindt u informatie over de export van militaire en dual-use goederen (goederen die ook militair gebruikt kunnen worden).

Hulp bij financiering

Wij helpen u graag uw financiering rond te krijgen. Lees op onze pagina hulp bij financiering hoe wij u kunnen helpen.

Kijk ook in de subsidiewijzer welke subsidies er voor Ethiopië mogelijk zijn.

Hulp van de ambassade

De ambassade in Addis Abeba staat klaar om u te helpen bij al uw ondernemersvragen. De medewerkers ter plekke kennen de lokale markt, signaleren kansen en geven praktische tips. Ook brengen zij Nederlandse ondernemers in contact met Ethiopische ondernemers. Bovendien kunnen zij deuren openen die voor anderen gesloten blijven.

Lees meer over wat de ambassade voor u kan betekenen bij zakendoen in Ethiopië.

Meer weten?

Vragen over ondernemen in Ethiopië?

Onze adviseurs helpen u graag verder.

Bent u tevreden over deze pagina?