Zakelijke kansen in India

Gepubliceerd op:
20 augustus 2012
Laatst gecontroleerd op:
4 maart 2022

India heeft een van de snelstgroeiende economieën ter wereld. Door de grootte van het land is het niet gek dat de markt sterk varieert in de verschillende staten, waarvan India er 29 telt.

Ondanks de diverse markt is er een aantal sectoren aan te wijzen waarin de meeste kansen liggen voor Nederlandse ondernemers. Deze kansrijke sectoren lichten we uit op deze pagina.

De adviseurs van RVO helpen u bij het verkennen van de markt. We bekijken samen waar uw product of dienst het meeste kans maakt. En we kunnen u ondersteunen bij het vinden van lokale zakenpartners. Samen met het buitenlandnetwerk helpen we u op weg. Neem contact op met ons voor meer informatie over de dienstverlening van RVO.

Kijk terug: Business Day India 2021

Bent u actief of geïnteresseerd in India en wilt u ontdekken wat dit land uw bedrijf kan bieden? Kijk dan de Business Day India terug en laat u informeren over de zakelijke kansen in het land. Tijdens het online event lag de focus op kansen voor Nederlandse ondernemers in de sectoren agrofood, Life Science & Health, water en duurzame energie.

Impact coronacrisis op Indiase sectoren

Doet u zaken met India in een bepaalde sector? En zoekt u meer informatie over de impact van de coronacrisis op uw sector? Lees dan verder op deze pagina. Alle informatie die wij hebben over de gevolgen van de coronacrisis op sectoren in India, vindt u hier. Zodra wij nieuwe informatie hebben, werken we de teksten bij. Houd deze pagina dus in de gaten. Bekijk ook de Veelgestelde vragen over het coronavirus in Azië en Oceanië.

Effect op pluimvee- en aquacultuursector

De pluimvee- en aquacultuursector hebben klappen geïncasseerd tijdens de coronapandemie. Vooral de pluimveesector voelt de effecten, nadat kippen op basis van onjuiste informatie werden aangewezen als bron van besmetting. De Indiase overheid heeft plannen voor de ontwikkeling van beide sectoren, wat mogelijkheden biedt voor Nederlandse bedrijven. In de onderstaande rapporten leest u meer over de gevolgen van corona voor deze sectoren.

Kansen in de land-, tuinbouw en visserij

De land- en tuinbouw speelt een belangrijke rol in de Indiase economie. Het land heeft op het moment dringend behoefte aan hervormingen en nieuwe technologieën voor meer efficiëntie en een hogere productiviteit. Dit biedt kansen aan Nederlandse ondernemers. Deze kansen liggen vooral op het gebied van materialen, technologieën en kennis.

Marktrapport kansen in de Indiase pluimveesector

In opdracht van RVO, de ambassade in New Delhi en NBSO Hyderabad heeft Larive International een onderzoek uitgevoerd naar de Indiase pluimveesector. De focus ligt op de deelstaten Andhra Pradesh, Telangana en Haryana. Het rapport benoemt naast de belangrijkste trends, problemen en uitdagingen:

  • kansen om diergezondheid te verbeteren en antimicrobiële resistentie (AMR) te verminderen in de Indiase pluimveesector;
  • inzicht in de kenmerken van de pluimveewaardeketen;
  • de belangrijkste belanghebbenden en de winstgevendheid van de Indiase pluimveesector, met focus op AMR-reductie en diergezondheid;
  • een uitgebreide roadmap met kansen voor handel, investeringen, innovatie, capaciteitsopbouw en kennisoverdracht tussen India en Nederland.

Pluimvee is een belangrijk en geavanceerd segment van de veehouderij in India. Ruim 5 miljoen mensen zijn direct betrokken bij de sector. India is de op 2 na grootste eierproducent ter wereld. De binnenlandse consumptie van eieren en pluimveevlees blijft de komende jaren groeien. Dit vraagt om duurzame ontwikkeling, terugdringen van antibioticagebruik en verbeterde diergezondheid.

Kansen in watermanagement

India is een land met relatief weinig water. Daarom richt de Indiase overheid zich op waterbesparing en het eerlijk verdelen van deze grondstof. Nederlandse bedrijven in de watersector hebben een grote afzetmarkt in India.

Ook maatregelen om de vervuiling van water tegen te gaan, zijn hard nodig. Denk aan het voorkomen van watervervuiling door chemicaliën of het schoonmaken van de belangrijkste rivier in India, de Ganges. Ook hier liggen kansen voor Nederlandse bedrijven. U leest hier meer over op blz. 10 van de brochure The Netherlands & India (pdf).

Bent u geïnteresseerd in de mogelijkheden die de Indiase watersector biedt? Wij kunnen u op weg helpen met marktinformatie zakenpartners vinden. Neem contact met ons op voor persoonlijk advies.

Kansen in de energiesector

India haalt zijn energie vooral uit fossiele brandstoffen. Daarvan wordt het meeste geïmporteerd. Toch groeit het aandeel van duurzame energie snel, net als het energieverbruik in huishoudens. Energieveiligheid is cruciaal voor de toekomst van India en het land is bereid om in energieoplossingen te investeren.

Marktrapport hernieuwbare energie

Ons marktrapport 'Renewable Energy India' gaat in op kansen voor Nederlandse ondernemers op het gebied van energieproductie uit hernieuwbare bronnen in India: zonne-energie, biomassa en waterstof. Download hieronder de samenvatting. Het hele rapport kunt u per e-mail opvragen: ahmedabad@nbso.info.

Kansen in Life Sciences & Health-sector

De Indiase zorgsector is in de loop van de jaren gegroeid tot een van de grootste industrieën in het land. Hierdoor zijn er veel kansen voor Nederlandse ondernemers die werken in deze topsector. Zo zijn er mogelijkheden voor de export van medische hulpmiddelen én zijn er kansen voor het ontwikkelen van medische apparaten. Daarnaast liggen er kansen op het gebied van onderwijs in de gezondheidszorg. Lees verder over deze sector op blz. 9 van de brochure The Netherlands & India. Deze downloadt u onderaan deze paragraaf.

Marktrapport digitale gezondheidszorg

In het rapport 'Digital Health in India' van RVO en de ambassade in India, krijgt u een overzicht van de Indiase gezondheidssector. Ook leest u over de kansen op de digitale gezondheidsmarkt en krijgt u advies over hoe u op deze ontwikkelingen kunt inspelen.

Lees de samenvatting of vraag het rapport direct aan.

Meer kansrijke sectoren & zakelijke ondersteuning

In India zijn Netherlands Business Support Offices (NBSO's) gevestigd. Het NBSO-netwerk signaleert zakelijke kansen voor Nederlandse ondernemers en helpt bij het zoeken naar zakenpartners. De NBSO's zijn in de volgende Indiase steden gevestigd:

  • NBSO Ahmedabad richt zich op de sectoren agrifood, tuinbouw, duurzame energie, healthcare & life sciences, water, havens & logistiek, textiel (mode), scheepsbouw, ICT, stedenbouw & infrastructuur, hightech en automotive.
  • NBSO Hyderabad richt zich op ICT, life sciences en healthcare, agrifood, voedselverwerkende industrie, luchtvaart- en ruimtevaarttechniek, havens, logistiek en tuinbouw.

Concrete zakelijke kansen publiceert het buitenlandnetwerk op internationaalondernemen.nl.

Innovatie & het IA-netwerk

India is een belangrijke partner voor Nederland op het gebied van innovatie, technologie en wetenschap. Het Nederlandse Innovatie Netwerk in India richt zich op partnerschappen die helpen om gedeelde maatschappelijke uitdagingen op te lossen op het gebied van water, landbouw, gezondheidszorg en Key Enabling Technologies (zoals AI, big data, cyber security en ruimtevaart). Het IA-netwerk werkt nauw samen met de centrale en decentrale overheden in India. Ook werkt het IA-netwerk samen met toonaangevende onderzoeksinstituten in het land, en met bedrijven (incl. start-ups) die voorop lopen op het gebied van technologie en innovatie.

De innovatieafdelingen van de ambassade in New Delhi en de consulaten in Mumbai en Bangalore staan klaar om u te helpen met informatie, advies, contacten en kansen. Zij helpen u graag met uw ambities in India. Voor specifieke vragen kunt u terecht bij nde-ia@minbuza.nl. Of volg het netwerk op LinkedIn en Twitter (@ianetworkIndia).

Aanbestedingen van internationale organisaties

Verder komen er ook kansen uit de aanbestedingen van grote internationale organisaties, zoals de Wereldbank en de Europese Unie. U leest hier meer over op de pagina Hulp bij financiering.

Marktrapporten

Wilt u verder lezen over specifieke sectoren? Samen met het buitenlandnetwerk van ambassades, consulaten, Netherlands Business Support Offices (NBSO's), Innovatie Attachés (IA) en landbouwraden publiceren wij marktrapporten over kansrijke sectoren in India.

Hieronder hebben wij een selectie gemaakt van rapporten over de belangrijkste sectoren in India. De volledige lijst van marktrapporten vindt u in onze bibliotheek.

Op internationaalondernemen.nl vindt u ook relevante informatie over sectoren en zakelijke mogelijkheden. Naast het buitenlandnetwerk plaatsen ook particuliere partijen hier interessante marktrapporten.

Downloads

In opdracht van:
  • Ministerie van Buitenlandse Zaken
Bent u tevreden over deze pagina?