Betalingsverkeer Indonesië
Hieronder vindt u informatie over de gebruikte valuta en wijze van betalingen in Indonesië.
Valuta
De valuta van Indonesië is de Indonesische Rupiah (IDR). De Europese Centrale Bank heeft een overzicht van de koers van de RMB.
Betalingen
Het is voor buitenlanders overigens niet per se nodig om over een Indonesische rekening te beschikken om in Indonesië goed te kunnen functioneren. Zeker in de toeristische gebieden, zoals Bali, kan op de meeste plaatsen met pinpas of creditcard betaald worden en er zijn er veel ATM’s aanwezig. Ook hebben de verschillende Nederlandse banken, zoals Rabobank en ABN-Amro vestigingen op Bali.
Ondernemersplein heeft meer informatie over internationale betalingen.
Beginnende exporteurs wordt aangeraden als betalingsvoorwaarde bij goederentransacties een onherroepelijk accreditief (Letter of Credit, L/C) te gebruiken. De betalingstermijn is meestal 60 of 90 dagen na leverdatum. Voor het openen van een L/C kan men terecht bij de vestigingen van Nederlandse banken.
Bancair Systeem
De centrale bank van Indonesië is Bank Indonesia. De bancaire structuur kent een duaal systeem. Sharia (Islamitisch) bankieren bestaat hier naast het conventionele bankensysteem.
De meeste grote banken en financiële dienstverleners bieden toegankelijke oplossingen voor internetbankieren. Vrijwel altijd hebben ze ook de standaard bancaire en financiële diensten, zoals geldoverdracht, storting en opname, spaarrekeningen en deviezen.
Elektronisch betalen
In Indonesië wordt het rekeningnummer op facturen aangeduid met Nomer rekening. Er is geen standaard structuur voor rekeningnummers.
Betalingsrisico’s
Vereniging evofenedex waarschuwt voor betalingsrisico’s, zoals:
Vragen over ondernemen in Indonesië?
Onze experts helpen u graag verder.
- Ministerie van Buitenlandse Zaken