Mijn product of dienst verkopen in Indonesië

Gepubliceerd op:
5 maart 2025

U bent van plan om zaken te gaan doen in Indonesië. Maar hoe bereikt u uw klant? Wat zijn de meest voorkomende betalingsgewoonten? En hoe bouwt u een netwerk op? In dit artikel gaan we dieper in op de Indonesische markt.  

Hulp nodig? Wij staan voor u klaar

U kent uw product of dienst, wij kennen de markt. Heeft u vragen over lokale wetten en regels, hoe u het beste uw marktentree kunt maken of waar kansen liggen? Onze adviseurs staan voor u klaar om deze en al uw andere vragen te beantwoorden.

De Indonesische consument

Als u uw product of dienst in Indonesië wilt verkopen, is het goed om eerst een beeld te hebben van de Indonesische consument. Het is verstandig om uw product, dienst of strategie voor marktentree aan hun voorkeuren aan te passen.

Taal: Engels is de handelstaal, maar consumenten worden het liefst in hun eigen taal aangesproken

De officiële taal van Indonesië is Bahasa Indonesia, maar er worden ook andere talen en dialecten gesproken. De internationale handelstaal is Engels. Het wordt fijn gevonden als u een paar woordjes Indonesisch spreekt. In grote steden en toeristische gebieden spreken inwoners vaak Engels. In een onderzoek uit 2021 gaf 76% aan dat ze online het liefste in Bahasa worden aangesproken. Als u uw website wilt aanpassen voor Indonesische consumenten, kan het dus lonen om uw website te vertalen naar Bahasa.

Consumentenvoorkeuren: groeiende middenklasse

Indonesische consumenten kopen steeds meer buitenlandse merken, vooral digitale apparaten en luxegoederen. De middenklasse groeit, waardoor er meer vraag is naar producten van goede kwaliteit.

Indonesiërs winkelen steeds vaker 'omnichannel': ze doen eerst online onderzoek en kopen daarna in een winkel. Ongeveer 40% van de Indonesische consumenten winkelt regelmatig via sociale media. Ook zijn Indonesische consumenten steeds meer bezig met het milieu. Ze zijn vaker bereid meer te betalen voor duurzame producten en kiezen graag voor lokale fabrikanten.

Welke marketingkanalen kan ik het beste inzetten? 

Wilt u adverteren in Indonesië? Dan is social media het belangrijkste kanaal, vooral Instagram en TikTok. Influencer marketing domineert de advertentiemarkt, waarbij merken social media-persoonlijkheden inzetten om een breder publiek te bereiken. In 2022 werd Instagram gebruikt voor 69,9% van de influencer-marketingcampagnes, gevolgd door TikTok met 22,5%. 

Televisie- en videoadvertenties blijven belangrijk, met een voorspelde marktomvang van $ 2,91 miljard in 2025. Ook e-mailmarketing is effectief in Indonesië. Een omnichannel-aanpak is daarom aan te raden, waarbij online en offline kanalen worden gecombineerd. 

Met welke cultuurverschillen moet ik rekening houden?

Om goed zaken te doen in Indonesië, is het belangrijk om rekening te houden met cultuurverschillen. Nederland en Indonesië hebben een lange geschiedenis, maar dat wil niet zeggen dat we elkaars cultuur makkelijk begrijpen. Indonesische bedrijven kunnen kiezen uit veel internationale zakenpartners. Als u de cultuur begrijpt en erop inspeelt, kunt u uzelf extra gunfactor geven op de Indonesische markt.

Zo is het is belangrijk om een langetermijn-zakenrelatie te ontwikkelen met uw Indonesische partner. Neem hiervoor de tijd, wees geduldig en stel u flexibel op.

Meer weten over de belangrijkste do's en don'ts? Lees ons artikel over de zakencultuur van Indonesië. Of ons artikel met tips van de NBSO in Surabaya en ondernemers die al zakendoen in Indonesië.

Aan welke eisen moet mijn product voldoen?

Zorg ervoor dat uw producten aan alle verplichtingen voldoen voordat u ze vervoert naar Indonesië. Dit kunnen eisen aan uw product zelf zijn, maar ook eisen aan de verpakking en etikettering van uw product. Voldoen uw producten niet aan de Indonesische eisen? Dan mag u ze daar niet op de markt brengen.

Meer weten? Lees ons artikel over exportregels en producteisen in Indonesië.

Wat zijn de betalingsgewoonten?

De valuta van Indonesië is de Indonesische Rupiah (IDR). De Europese Centrale Bank heeft een overzicht van de koers van de IDR. De centrale bank van Indonesië is Bank Indonesia. De bancaire structuur kent een duaal systeem. Sharia (islamitisch) bankieren bestaat hier naast het standaard bankensysteem.

De meeste grote banken en financiële dienstverleners bieden toegankelijke oplossingen voor internetbankieren. Ze hebben ook bijna altijd de standaard bancaire en financiële diensten, zoals geldoverdracht, storting en opname, spaarrekeningen en deviezen. In Indonesië wordt het rekeningnummer op facturen aangeduid met 'Nomor rekening'. Er is geen standaardstructuur voor rekeningnummers.

Buitenlanders hoeven overigens niet per se een Indonesische rekening te hebben om in Indonesië goed te kunnen functioneren. Zeker in de toeristische gebieden, zoals Bali, kan op de meeste plaatsen met pinpas of creditcard betaald worden en er zijn veel ATM's (geldautomaten) aanwezig. Ook hebben de verschillende Nederlandse banken, zoals Rabobank en ABN-Amro, vestigingen op Bali.

Lees ook ons artikel met tips voor internationale betalingen. 

Populaire betalingsmethoden

E-wallets zijn op dit moment de meest populaire betalingsmethoden in Indonesië, zowel voor online als offline betalingen. In 2024 gebruikte 96% van de Indonesiërs e-wallets voor digitale betalingen. Populaire e-wallets zijn GoPay, OVO en DANA, vaak geïntegreerd in apps zoals Gojek en Grab.

Voor e-commercebetalingen worden e-wallets het meest gebruikt (40%), gevolgd door account-to-account overboekingen (28%) en contant bij bezorging (11%). In fysieke winkels wordt contant geld nog steeds het meest gebruikt.

Hoe voorkom ik betalingsrisico's?

Beginnende exporteurs wordt aangeraden als betalingsvoorwaarde bij goederentransacties een onherroepelijk accreditief (Letter of Credit, L/C) te gebruiken. De betalingstermijn is meestal 60 of 90 dagen na leverdatum. Voor het openen van een L/C kan men terecht bij de vestigingen van Nederlandse banken.

Vereniging evofenedex waarschuwt voor betalingsrisico's, zoals:

Hoe bouw ik een netwerk op in Indonesië?

Voor uw bedrijf is het belangrijk om zaken te doen met partners waar u op kunt vertrouwen. Of het nu agenten zijn, distributeurs, producenten of leveranciers. Onze adviseurs helpen u graag om de juiste zakenpartner te vinden. Dit begint met een adviesgesprek, waarin zij u helpen uw vragen helder te krijgen. Bovendien kijken zij hoe ze u nog meer kunnen ondersteunen. Gratis, en altijd voor u op maat. Zo krijgt u de hulp die het beste bij uw situatie past.

RVO organiseert regelmatig evenementen en handelsmissies. Deelnemen is een goede manier om contacten te leggen. Benieuwd wat er binnenkort op de agenda staat voor Indonesië? Bekijk het overzicht met evenementen.

De Nederlandse ambassade in Jakarta kan u voorstellen aan de juiste contacten. Ze organiseren regelmatig evenementen, waar u geschikte partners kunt ontmoeten. Bekijk meer informatie en de contactgegevens van de Nederlands ambassade in Indonesië.

Meer weten over hoe u het beste een zakenpartner in het buitenland vindt? Lees ons artikel met tips.

Ook interessant voor u

Ons buitenlandnetwerk biedt informatie over actualiteiten, evenementen en kansrijke sectoren in Indonesië. Bekijk hiervoor de volgende websites:

In opdracht van:
  • Ministerie van Buitenlandse Zaken
Bent u tevreden over deze pagina?