Zakendoen in Kameroen
Kameroen is met meer dan 20 talen, vele etnische groepen en 3 grote religies een van de meest diverse landen in West-Afrika. Het huidige Kameroen speelt maar een kleine rol op het economische wereldtoneel. Toch biedt dit land ook kansen. Maar hoe doet u er zaken? Waar liggen de kansen voor u? En waar vindt u informatie over IMVO? Deze pagina helpt u op weg bij het zakendoen in Kameroen.
Inwoners en maatschappij van Kameroen
De afgelopen 5 eeuwen verschenen onder meer Portugezen, Nederlanders, Belgen, Duitsers, Engelsen en Fransen in Kameroen. Rond 1960 bestond er een Frans Kameroen en een Brits Kameroen. Het Franse deel van Kameroen kreeg zijn onafhankelijkheid in 1960. In 1961 sloot het zuidelijke deel van Brits Kameroen zich aan bij zijn voormalig Franse naamgenoot. Nog steeds heeft Kameroen een Franse naam (République du Cameroun) en een Engelse naam (Republic of Cameroon).
Het huidige Kameroen is een presidentiële republiek met 27,9 miljoen inwoners (2022). Daarvan wonen er bijna 5 miljoen in hoofdstad Yaoundé. Kameroen kent meer dan 200 etnische groepen, waarvan de pygmeeën de oudste en bekendste zijn. Er worden dan ook vele talen gesproken in Kameroen. Zoals de officiële talen Engels en Frans, en daarnaast nog 24 Afrikaanse taalgroepen. Grote religies zijn rooms-katholiek (38%), protestant (26%) en islam (ruim 20%).
Jonge bevolking
Kameroen kent een zeer jonge bevolking. Meer dan 60% van de Kameroeners is jonger dan 25 jaar. Vooral vanwege aids is de gemiddelde levensverwachting relatief laag (rond 55 jaar). Door corruptie en hoge productiekosten is Kameroen kwetsbaar voor voedselonzekerheid. Gebrekkige infrastructuur, natuurrampen, slechte scholing, gebrek aan drinkwater en terroristische aanvallen zijn andere problemen. Dit leidde er de laatste decennia toe dat veel Kameroeners hun heil zochten in het buitenland. Vroeger vooral naar Europa en de Verenigde Staten, tegenwoordig vooral in buurlanden als Gabon en Nigeria.
Economie van Kameroen
Kameroen kent een vrije en diverse economie, maar het zakenklimaat is net als in veel Afrikaanse landen niet optimaal. Hoewel bijna 70% van de beroepsbevolking werkt in de agrarische sector, is het aandeel van deze sector in het bruto nationaal product nog geen 20%. Belangrijkste exportproduct is olie, maar Kameroen exporteert ook textiel, hout, koffie en katoen.
Kameroen is lid van de Economische en Monetaire Gemeenschap van Centraal Afrika (CEMAC). De landen van de CEMAC hebben een gezamenlijke munt en streven naar een gezamenlijke markt. Het land heeft de voorbije jaren ook veel gebruik gemaakt van programma’s van het IMF en de Wereldbank. Ook zoekt het land buitenlandse investeerders om de infrastructuur te verbeteren. Zelf investeert Kameroen ook in die infrastructuur, waaronder de aanleg van een zeehaven. Ook ontwikkelt het meerdere energieprojecten, zoals de aanleg van een energiecentrale op gas.
Ondanks die kansrijke projecten en een gestage economische groei (rond 5%) heeft Kameroen nog veel te maken met zaken die een gezond economisch klimaat belemmeren. Grote inkomensongelijkheid, een groot ambtenarenapparaat en corruptie zijn er daar een paar van.
Daarnaast is er sprake van maatschappelijke onrust in het noordwesten en zuidwesten van Kameroen. Dat conflict begon in 2018 en wordt de 'Anglophone crisis' genoemd. Lees een artikel over de crisis op de website van Britannica.
De Wereldbank heeft in 2021 een rapport gepubliceerd over de sociaal-politieke crisis in het noorden en zuiden van Kameroen. Bekijk het rapport 'The Socio-Political Crisis in the Northwest and Southwest Regions of Cameroon: Assessing the Economic and Social Impacts' op de website van de Wereldbank.
Recente economische ontwikkelingen
Sinds 2017 (afgezien van de krimp tijdens de coronaperiode) heeft Kameroen een stabiele economische groei van rond de 3,5%. Volgens de Wereldbank heeft Kameroen wel veel last van toegenomen inflatie.
Meer weten over de recente economische ontwikkelingen in Kameroen? Bekijk dan ook de analyse van de Wereldbank.
Handel Nederland - Kameroen
Voor Nederland staat Kameroen op nummer 93 wat betreft landen waar we goederen heen exporteren (voorlopige cijfers 2022). In 2023 bedroeg de export van Nederlandse goederen naar Kameroen € 264,0 miljoen.
Meer weten? De volgende bronnen bieden meer handelscijfers van Kameroen:
- Bekijk het overzicht van de handel tussen Kameroen en Nederland op Trademap van het International Trade Center (ITC). Via criteria kunt u aanpassen of u naar 'import' of 'export' kijkt.
- Bekijk de website van het Centraal Bureau voor Statistiek voor informatie over de handel met Kameroen.
- U vindt het bruto nationaal product, economische groei, demografische gegevens en meer in onze factsheet over Kameroen.
Handelsakkoord EU-Kameroen
De EU en Kameroen hebben sinds 2014 een economisch partnerschapsakkoord, met onder andere afspraken over afschaffing van Europese invoerrechten en geleidelijke afbouw van invoerrechten die Kameroen heft op Europese producten. Wil u weten of uw product in aanmerking komt voor lagere invoerrechten? Raadpleeg dan de portal Access2Markets.
Zakelijke kansen in Kameroen
Op de websites van de Wereldbank en de African Development Bank staan regelmatig aanbestedingen voor projecten in Kameroen.
Heeft u vragen over het zakendoen in Kameroen? Of bent u op zoek naar zakenpartners in Kameroen? Neem dan contact op met onze regio-adviseurs. Zij kunnen u meer vertellen over de sectoren en u helpen met het voldoen aan de wet- en regelgeving.
Ondernemen in Kameroen
Ease of Doing Business
Bij de Wereldbank vindt u informatie over alle praktische zaken die komen kijken bij het starten van een eigen bedrijf in Kameroen. In de rubriek 'Ease of Doing Business' van de Wereldbank vindt u informatie over bouwvergunningen, de registratie van onroerend goed en het betalen van belastingen. Kameroen staat op plaats 167 in de Ease of Doing Business 2019.
Let op: De Wereldbank heeft onregelmatigheden gevonden in de ranglijsten van 2018 en 2020. Na intern onderzoek (pdf) is besloten om met de Doing Business-rapporten te stoppen. Met de nieuwe methode Business Ready (B-Ready) wil de Wereldbank opnieuw een betrouwbare ranglijst maken. In 2024 lanceerde de bank een pilot met informatie over 50 landen. Bekijk de pilot B-Ready op de website van de Wereldbank.
Bij de Kameroense overheidswebsite eRegulations vindt u meer informatie over investeringsprocedures in 3 regio’s: Douala, Gaoura en Yaoundé.
Hulp bij financiering nodig?
Rijksdienst voor Ondernemend Nederland helpt u graag uw financiering rond te krijgen. Lees op onze pagina subsidies en financiering voor internationaal ondernemen hoe wij u kunnen helpen.
Kijk ook in de Subsidiewijzer welke subsidies er voor Kameroen mogelijk zijn.
Internationaal maatschappelijk verantwoord ondernemen
Internationaal zakendoen biedt kansen, maar kent ook uitdagingen. Deze vragen om een goede voorbereiding. Let erop dat u op een maatschappelijk verantwoorde manier onderneemt in het buitenland. Zo kunt u helpen de lokale situatie te verbeteren, bouwt u aan een goede reputatie en een toekomstbestendige onderneming.
De Nederlandse overheid verwacht dat u als ondernemer de risico's voor mens en milieu in uw bedrijfsvoering én in de internationale waardeketen in kaart brengt. En dat u de negatieve gevolgen daarvan voorkomt en aanpakt. Ook moet u hierover communiceren. Dit heet due diligence (gepaste zorgvuldigheid). Hierbij volgt u de OESO-richtlijnen voor multinationale ondernemingen over maatschappelijk verantwoord ondernemen.
Onderzoek de risico's
Ondernemen is niet zonder risico's. Elk land biedt uitdagingen. De volgende bronnen geven u een eerste indruk van mogelijke MVO-risico's. Het is belangrijk dat u deze zelf goed onderzoekt, voordat u zakendoet in het buitenland. Blijf ook op de hoogte van lokale ontwikkelingen.
- MVO Risico Checker (MVO Nederland)
- Corruption Perceptions Index (Transparency International)
- Human Development Index (Verenigde Naties) - Kies het land bovenaan in het uitklapveld.
- Status van conflicten (Crisis Group)
- ThinkHazard (Wereldbank)
- Reisadvies (Ministerie van Buitenlandse Zaken) - Vul het land in.
Meer weten of hulp nodig?
- Bekijk onze informatie over internationaal maatschappelijk verantwoord zakendoen.
- Het IMVO-steunpunt helpt u op weg met advies en informatie om maatschappelijk verantwoord ondernemen en due diligence toe te passen.
Exportregels voor Kameroen
Documenten en procedures
De volgende bronnen bieden ook informatie over exportregels:
- De Kamer van Koophandel heeft meer informatie over exportdocumenten.
- De Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) geeft informatie over exportprocedures bij dierlijke producten en plantaardige producten.
- De online portal Access2Markets van de Europese Commissie bevat de belangrijkste exportregels en praktische tips voor Kameroen. Heeft u niet eerder met Access2Markets gewerkt? Lees dan eerst ons stappenplan voor Access2Markets.
Tijdelijke invoer
Kameroen is geen ondertekenaar van de ATA-conventie en u kunt dus geen gebruik maken van een ATA-carnet.
Export strategische goederen
Op Rijksoverheid.nl vindt u informatie over de export van militaire en dual-use goederen (goederen die ook militair gebruikt kunnen worden).
Hulp van de ambassade
De ambassade in Cotonou (Benin) staat klaar om u te helpen bij al uw ondernemersvragen over Kameroen. De medewerkers kennen de lokale markt, signaleren kansen en geven praktische tips. Bovendien kunnen zij deuren openen die voor anderen gesloten blijven.
Lijkt de plaatselijke overheid niet mee te willen werken of zijn er andere drempels? Vaak kent de ambassade de mensen die deze obstakels weg kunnen nemen. Bij zakelijke conflicten kunnen de ambassademedewerkers u in contact brengen met juristen en fiscalisten.
Bekijk de contactinformatie van de ambassade in Benin en het honorair consulaat in Yaoundé op de website Nederland Wereldwijd. Daar vindt u ook het reisadvies voor Kameroen.
Meer weten?
- Bekijk onze artikelen, tips en meer over Zakendoen in Afrika.
- Kijk bij World Integrated Trade Solution (een initiatief van de Wereldbank en UNCTAD) voor statistieken over Kameroen.
- Op de website van het (Franstalige) Institut National de la Statistique de Cameroun vindt u allerlei statistieken.
- Kijk wat handelsakkoorden voor uw handel kunnen betekenen, en wat u kunt doen tegen handelsbelemmeringen.
- Bent u nog aan het oriënteren? Probeer dan de Exportwijzer.
Vragen over ondernemen in Kameroen?
Onze adviseurs helpen u graag verder.
- Ministerie van Buitenlandse Zaken