Zakendoen in Liberia

Laatst gecontroleerd op:
24 oktober 2023
Gepubliceerd op:
9 oktober 2019

Liberia is een land met een bijzondere ontstaansgeschiedenis, een roerig verleden en een ex-voetballer als president. Maar hoe doet u zaken in Liberia en waar liggen de kansen voor u? En waar vindt u informatie over IMVO? Deze pagina helpt u op weg bij het zakendoen in Liberia.

Heeft u na het lezen van het onderstaande nog vragen over zakendoen met Liberia? Neem dan contact op met een van onze adviseurs. Samen met het diplomatieke netwerk kunnen we u helpen om van uw export naar Liberia een succes te maken.

Inwoners en maatschappij van Liberia

De oorsprong van het land Liberia ligt in 1822. Toen keerden vrijgemaakte Amerikaanse slaven terug naar Afrika en settelden zich in de omgeving van het huidige Monrovia, dat genoemd is naar de Amerikaanse president James Monroe. In 1847 werd de republiek Liberia uitgeroepen.

Burgeroorlog en vredesakkoord

Vanaf 1980 werd het onrustig in het land, met militaire coups en een lange burgeroorlog. In 2003 werd een vredesakkoord gesloten, waarna de relatieve rust terugkeerde. Die rust werd weer onderbroken in 2014 toen het ebolavirus toesloeg in Liberia. In 2016 werd Liberia weer ebolavrij verklaard.

Het huidige Liberia is een presidentiële republiek die grenst aan Guinee, Ivoorkust, Sierra Leone en de Atlantische Oceaan. Voormalig voetballer George Weah is sinds 2018 president van het land. Het land heeft bijna 5,1 miljoen inwoners (2020), waarvan bijna 1,5 miljoen in hoofdstad Monrovia. In Liberia woont een groot aantal stammen, dat elk zijn eigen taal spreekt. De officiële landstaal is Engels, maar die wordt maar door 20% van de bevolking gesproken. Meer dan 80% van de Liberianen is christelijk, zo’n 12% is moslim.

Jonge bevolking

Liberia is een arm land, met een lage levensverwachting (rond 64), een hoog geboortecijfer (bijna 5 kinderen per vrouw) en een piepjonge bevolking (meer dan 60% is jonger dan 25 jaar). Politieke onrust en oorlogsgeweld zorgden ervoor dat veel Liberianen tussen 1989 en 2003 emigreerden naar de buurlanden. Omgekeerd nam Liberia veel Ivoriaanse vluchtelingen op toen er in Ivoorkust rond 2010 politieke geweld uitbrak.

Economie van Liberia

Liberia beschikt over delfstoffen, waaronder ijzererts en goud, en een klimaat dat gunstig is voor landbouw. Het land exporteert onder meer rubber, goud, diamanten, palmolie en cacao. Toch is Liberia nog afhankelijk van buitenlandse steun en van het geld dat geëmigreerde Liberianen naar het thuisfront sturen.

Na een terugslag vanwege de ebolacrisis is de Liberiaanse economie langzaam weer aan het groeien. Verwacht wordt dat de economie de komende jaren rond de 4,5% groeit. De komende jaren zet de Liberiaanse overheid in op betere infrastructuur, en toegang tot betaalbare elektriciteit en water.

De economie is wel kwetsbaar. Dat komt door de afhankelijkheid van de marktprijzen van de goederen die Liberia exporteert (delfstoffen) en importeert (voedsel). Bovendien vormen corruptiebestrijding en het voorkomen van politieke onrust uitdagingen in Liberia.

Recente economische ontwikkelingen

In Liberia sloeg de coronacrisis hard toe. Het kwam bovenop een recessie die al gaande was. Maar in 2022 veerde de economie terug met ruim 4% economische groei. Dat was vooral te danken aan inkomsten uit de mijnbouw en een goede oogst.

Meer weten over de recente economische ontwikkelingen in Liberia? Bekijk dan ook de analyse van de Wereldbank.

Of download het rapport 'Liberia Economic Update: Improved Rice Production Is Critical for Food Security and Poverty Alleviation' op de website van de Wereldbank.

Handel Nederland - Liberia

In 2021 bedroeg de export van Nederlandse goederen naar Liberia € 48,0 miljoen.

Meer weten? De volgende bronnen bieden meer handelscijfers van Liberia:

Zakelijke kansen in Liberia

Agro, energie en logistiek zijn sectoren waarin kansen liggen voor Nederlandse ondernemers.

Heeft u vragen over het zakendoen in Liberia? Of bent u op zoek naar zakenpartners in de agrarische, logistieke of andere sector? Neem dan contact op met onze regio-adviseurs. Zij kunnen u meer vertellen over de sectoren en u helpen met het voldoen aan de wet- en regelgeving.

De Liberia Netherlands Business and Culture Council heeft kleine onderzoeken gemaakt van deze Liberiaanse sectoren (zie downloads hieronder).

Ondernemen in Liberia

Ease of Doing Business

Bij de Wereldbank vindt u informatie over alle praktische zaken die komen kijken bij het starten van een eigen bedrijf in Liberia. In de rubriek 'Ease of Doing Business' van de Wereldbank vindt u informatie over bouwvergunningen, de registratie van onroerend goed en het betalen van belastingen. Liberia staat op plaats 175 in de Ease of Doing Business (jaartal 2020).

Let op: De Wereldbank heeft onregelmatigheden gevonden in de ranglijsten van 2018 en 2020. Na intern onderzoek (pdf) is besloten om met de Doing Business-rapporten te stoppen. De Wereldbank werkt momenteel aan de nieuwe methode B-READY om een betrouwbare ranglijst te maken. Deze is nog niet beschikbaar. Kijk voor updates op de website van de Wereldbank.

Op de website van de Liberiaanse National Investment Commission vindt u volop informatie over investeren in Liberia.

Hulp bij financiering nodig?

Rijksdienst voor Ondernemend Nederland helpt u graag uw financiering rond te krijgen. Lees op onze pagina Subsidies en financiering voor internationaal ondernemen hoe wij u kunnen helpen.

Kijk ook in de Subsidiewijzer welke subsidies er voor Liberia mogelijk zijn.

Internationaal maatschappelijk verantwoord ondernemen

Internationaal zakendoen biedt kansen, maar kent ook uitdagingen. Deze vragen om een goede voorbereiding. Let erop dat u op een maatschappelijk verantwoorde manier onderneemt in het buitenland. Zo kunt u helpen de lokale situatie te verbeteren, bouwt u aan een goede reputatie en een toekomstbestendige onderneming.

De Nederlandse overheid verwacht dat u als ondernemer de risico's voor mens en milieu in uw bedrijfsvoering én in de internationale waardeketen in kaart brengt. En dat u de negatieve gevolgen daarvan voorkomt en aanpakt. Ook moet u hierover communiceren. Dit heet due diligence (gepaste zorgvuldigheid). Hierbij volgt u de OESO-richtlijnen voor multinationale ondernemingen over maatschappelijk verantwoord ondernemen.  

Onderzoek de risico's

Ondernemen is niet zonder risico's. Elk land biedt uitdagingen. De volgende bronnen geven u een eerste indruk van mogelijke IMVO-risico's. Het is belangrijk dat u deze zelf goed onderzoekt, voordat u zakendoet in het buitenland. Blijf ook op de hoogte van lokale ontwikkelingen.

Meer weten of hulp nodig?

Exportregels voor Liberia

Documenten en procedures

De volgende bronnen bieden ook informatie over exportregels:

Tijdelijke invoer

Liberia is geen ondertekenaar van de ATA-conventie en u kunt dus geen gebruik maken van een ATA-carnet.

Export strategische goederen

Op Rijksoverheid.nl vindt u meer informatie over de export van militaire en dual-use goederen (goederen die ook militair gebruikt kunnen worden).

Hulp van de ambassade

De ambassade in Accra (Ghana) staat klaar om u te helpen bij al uw ondernemersvragen over Liberia. De medewerkers kennen de lokale markt, signaleren kansen en geven praktische tips. Bovendien kunnen zij deuren openen die voor anderen gesloten blijven.

Lijkt de plaatselijke overheid niet mee te willen werken of zijn er andere drempels? Vaak kent de ambassade de mensen die deze obstakels weg kunnen nemen. Bij zakelijke conflicten kunnen de ambassademedewerkers u in contact brengen met juristen en fiscalisten.

Bekijk de contactinformatie van de ambassade op de website Nederland Wereldwijd. Daar vindt u ook het reisadvies voor Liberia.

Meer weten?

Vragen over ondernemen in Liberia?

Onze adviseurs helpen u graag verder.

Bent u tevreden over deze pagina?