Zakendoen in Malta

Gepubliceerd op:
27 december 2021
Laatst gecontroleerd op:
28 juli 2023

Als kleinste EU-lidstaat is de Maltese economie voor veel goederen afhankelijk van andere landen. Dat biedt kansen voor u als ondernemer. Op deze pagina vindt u informatie over ondernemen, cijfers en zakelijke kansen in Malta.

Inwoners en maatschappij van Malta

Als u zaken wilt doen in Malta, is het goed om iets meer over de achtergrond van deze eilandengroep te weten. De eilandengroep bestaat uit Gozo, Comino en Malta. Malta heeft ongeveer 0,5 miljoen inwoners (2022) waarvan zo'n 7.000 inwoners in de hoofdstad Valletta wonen. De talen die de Maltezers het meest gebruiken zijn Maltees en Engels. Het rooms-katholieke geloof is met meer dan 90% de grootste religie onder de bevolking. Een derde 3e van de totale bevolking is jonger dan 30 jaar.

Staatsvorm

Malta is een parlementaire republiek. Het land staat in de Corruptions Perceptions Index van Transparency International op plaats 52 (van de 180), gelijk aan landen als Rwanda en Saoedi-Arabië.

De Labour Party won in 2022 de Maltese verkiezingen met een flinke meerderheid. Door deze overwinning bleef Robert Abela minister-president. Het is de 3e opeenvolgende overwinning voor de sociaaldemocraten. In 2027 worden de volgende verkiezingen gehouden.

Aandachtspunten

De zorg voor vers drinkwater is een voortdurende aandachtspunt voor de Maltezers. Er zijn onvoldoende natuurlijke waterbronnen op het eiland. Daarom is er een aantal installaties gebouwd waarmee zeewater wordt verwerkt tot drinkwater. Een ander punt waar Malta mee kampt, is het aantal immigranten in het land. Net als op andere plaatsen in Europa, komen zij met kleine bootjes aan land en heeft Malta moeite hen te huisvesten.

Economie van Malta

De vrijemarkteconomie van Malta is de kleinste in de eurozone en is vooral afhankelijk van de handel met Europa voor zowel goederen als diensten. Na de toetreding tot de EU in 2004 is de landbouwsector in Malta verder ontwikkeld. Hierdoor is Malta iets meer zelfvoorzienend geworden in haar voedselproductie.

Economische visie

De activiteiten van de Malta Chamber staan grotendeels gelijk aan die van onze Kamer van Koophandel. Haar belangrijkste missie is om bedrijven uit alle economische sectoren actief te vertegenwoordigen, door te zorgen voor goede voorwaarden waarin ondernemers kunnen zakendoen. In de economische visie voor Malta 2023 staan verhelderende interviews met bedrijfsexperts en politieke leiders over de economische visie van Malta.

Handel Nederland - Malta

Voor Nederland staat Malta op nummer 75 wat betreft landen waar we goederen heen exporteren. In 2021 bedroeg de export van Nederlandse goederen naar Malta € 469,0 miljoen. Een exportwaarde die vergelijkbaar is met die van landen als Irak, Tunesië en Bangladesh. Misschien is Malta geen bijzonder grote markt, maar het land kan wel gezien worden als springplank naar markten in Noord-Afrika en het Midden-Oosten.

Factsheet

Wilt u meer weten over Malta, zoals het bruto nationaal product, de staatsvorm of de demografische gegevens? Bekijk dan onze Factsheet Malta.

Handelscijfers

Meer cijfers over onze handel met Malta vindt u via Statline van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Bekijk ook de Handelscijfers Malta - Nederland van juni 2023 hieronder, voor een overzicht van de import- en exportcijfers en de buitenlandse investeringen.

Zakendoen in Malta

De volgende sectoren in Malta zijn kansrijk:

  • voeding en drank;
  • industrie, vooral productie van auto-onderdelen, medische hulpmiddelen, farmaceutische producten en elektronische onderdelen;
  • life science and health (LSH);
  • financiële diensten;
  • maritieme sector.

Subsidie en financiering

Wij helpen u graag financiële ondersteuning voor uw plannen te vinden. Kijk in onze Subsidie- en financieringswijzer welke subsidies er voor Malta mogelijk zijn.

Exportregels voor Malta

Nederland en Malta zijn lidstaten van de Europese Unie en de Europese gemeenschappelijke markt. Binnen de gemeenschappelijke markt geldt vrij verkeer van goederen en diensten. Toch zijn er zaken waar u rekening mee moet houden bij exporteren binnen de EU. Op de pagina Exporteren binnen de EU: Malta leest u hier meer over.

Internationaal maatschappelijk verantwoord ondernemen (IMVO)

Als u investeert in het buitenland, denk dan ook na over de invloed die uw bedrijf heeft op de omgeving. Zorg ervoor dat u rekening houdt met mens, dier, milieu en maatschappij. Wilt u met uw bedrijf gebruik maken van subsidies of leningen voor uw internationale activiteiten? Dan moet u laten zien dat u de OESO-richtlijnen volgt.  

Lees hier meer op onze pagina over Internationaal duurzaam ondernemen.

Hulp van de ambassade

De medewerkers op de Nederlandse ambassade in Valletta staan klaar om u te helpen bij al uw ondernemersvragen over Malta. Zij kennen de lokale markt, signaleren kansen en geven praktische tips. Bovendien kunnen zij deuren openen die voor anderen gesloten blijven.

Lijkt de plaatselijke overheid niet mee te willen werken of zijn er andere drempels? Vaak kent de ambassade de mensen die deze obstakels weg kunnen nemen. Bij zakelijke conflicten kunnen de ambassademedewerkers u in contact brengen met juristen en fiscalisten. Bekijk de contactinformatie van de ambassade op de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Op die website vindt u ook het reisadvies voor Malta.

Meer weten?

Heeft u nog vragen?

Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen over exporteren naar Malta? Neem dan contact op met onze adviseurs. 

In opdracht van:
  • Ministerie van Buitenlandse Zaken
Bent u tevreden over deze pagina?