Zakendoen in Malta
Als kleinste EU-lidstaat is de Maltese economie voor veel goederen afhankelijk van andere landen. Het is een eilandengroep met een rijke historie en dat maakt het populair bij toeristen. Op deze pagina vindt u informatie over ondernemen, cijfers en zakelijke kansen in Malta.

Reizen naar Malta
Wilt u naar Malta reizen? Bekijk het actuele reisadvies voor Malta op de website van het Ministerie van Buitenlandse Zaken.
Inwoners en maatschappij van Malta
Als u zaken wilt doen in Malta, is het goed om iets meer over de achtergrond van deze eilandengroep te weten. De eilandengroep bestaat uit Gozo, Comino en Malta. Malta heeft ongeveer 0,5 miljoen inwoners (2020) waarvan zo'n 7.000 inwoners in de hoofdstad Valletta wonen. De talen die de Maltezers het meest gebruiken zijn Maltees en Engels. Het rooms-katholieke geloof is met meer dan 90% de grootste religie onder de bevolking. Een derde van de totale bevolking is jonger dan 30 jaar.
Staatsvorm
Malta is een parlementaire republiek. Het land staat in de Corruptions Perceptions Index van Transparency International op plaats 53 (van de 180), gelijk aan landen als Italië en Saoedi-Arabië. De huidige premier Robert Abela won in januari 2020 de verkiezingen om het leiderschap van de regerende Arbeiderspartij. Ontwikkelingen in het moordonderzoek naar de in oktober 2017 vermoordde journaliste Daphne Caruana Galizia maakten de positie van zijn voorganger en partijgenoot Joseph Muscat onhoudbaar. Hierdoor werden interne partijverkiezingen uitgeschreven om een nieuwe premier aan te wijzen. In 2022 worden nieuwe parlementsverkiezingen gehouden.
Aandachtspunten
De zorg voor vers drinkwater is een voortdurende aandachtspunt voor de Maltezers. Er zijn onvoldoende natuurlijke waterbronnen op het eiland. Daarom is er een aantal installaties gebouwd waarmee zeewater wordt verwerkt tot drinkwater. Een ander punt waar Malta mee kampt, is de stroom illegale immigranten in het land. Net als op andere plaatsen in Europa, komen zij met kleine bootjes aan land en heeft Malta moeite hen te huisvesten.
Economie van Malta
De vrijemarkteconomie van Malta is de kleinste in de eurozone en is vooral afhankelijk van de handel met Europa voor zowel goederen als diensten. Na de toetreding tot de EU in 2004 is de landbouwsector in Malta verder ontwikkeld. Hierdoor is Malta iets meer zelfvoorzienend geworden in haar voedselproductie.
Economische visie
De activiteiten van de Malta Chamber staan grotendeels gelijk aan die van onze Kamer van Koophandel. Haar belangrijkste missie is om bedrijven uit alle economische sectoren actief te vertegenwoordigen, door te zorgen voor goede voorwaarden waarin ondernemers kunnen zakendoen. In de economische visie voor Malta 2020-2025 richt de Malta Chamber zich niet alleen op de economie. Er is ook aandacht voor duurzaamheid (circulaire economie) en kwaliteit van leven.
Handel Nederland - Malta
Voor Nederland staat Malta op nummer 76 wat betreft landen waar we goederen heen exporteren. In 2019 bedroeg de export van Nederlandse goederen naar Malta € 380,0 miljoen. Een exportwaarde die vergelijkbaar is met die van landen als Jordanië, Libië en Colombia. Misschien is Malta geen bijzonder grote markt, maar het land kan wel gezien worden als springplank naar markten in Noord-Afrika en het Midden-Oosten.
Factsheet
Wilt u meer weten over Malta, zoals het bruto nationaal product, economische groei of andere demografische gegevens? Bekijk dan onze factsheet over Malta.
Handelscijfers
Meer cijfers over onze handel met Malta vindt u via Statline van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Bekijk ook het rapport Handelscijfers Malta - Nederland (pdf) hieronder uit december 2020 met investerings-, import- en exportcijfers.
Zakelijke kansen in Malta
De volgende sectoren in Malta zijn kansrijk:
- Voeding en drank
- Industrie, met name productie van auto-onderdelen, medische hulpmiddelen farmaceutische producten en elektronische onderdelen
- Life Sciences & Health
- Financiële diensten
- Maritieme sector
Bent u op zoek naar zakenpartners of wilt u meer weten over deze kansrijke sectoren? Neem dan contact op met onze adviseurs. Samen met de medewerkers van de Nederlandse ambassade in Valletta helpen zij u op weg om succesvol zaken te doen in Malta.
Zakendoen in Malta
Ease of Doing Business
Bij de Wereldbank vindt u informatie over alle praktische zaken die komen kijken bij het starten van een eigen bedrijf in Malta. In de rubriek 'Ease of Doing Business' van de Wereldbank vindt u informatie over hoe eenvoudig u bepaalde zaken kunt regelen zoals bouwvergunningen, de registratie van onroerend goed en het betalen van belastingen. Deze informatie is verzameld in het rapport: 'Ease of Doing Business in Malta’.
Let op! De Wereldbank heeft onregelmatigheden gevonden in de ranglijsten van 2018 en 2020. Na intern onderzoek (pdf) is besloten het ontwikkelen van de Doing Business-rapporten te stoppen. De bank werkt momenteel aan een nieuwe betrouwbare methode voor het beoordelen van het internationale zaken- en investeringsklimaat.
Op de website 'Malta Chamber' vindt u informatie over zakendoen in Malta. Dit is de enige officieel erkende werkgeversorganisatie van Malta.
Maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO)
Als u investeert in een land, denk dan ook na over maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO). MVO betekent dat uw bedrijfsactiviteiten geen negatieve invloed hebben op de lokale situatie. Wilt u een stap verder gaan, dan kunt u bijdragen aan verbetering van deze situatie.
Lees meer op onze pagina over Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen.
Subsidie en financiering
Wij helpen u graag financiële ondersteuning voor uw plannen te vinden. Kijk op onze pagina Subsidie- en financieringswijzer welke subsidies er voor Malta mogelijk zijn.
Exportregels voor Malta
Nederland en Malta zijn lidstaten van de Europese Unie en de Europese gemeenschappelijke markt. Binnen de gemeenschappelijke markt geldt vrij verkeer van goederen en diensten. Toch zijn er zaken waar u rekening mee moet houden bij exporteren binnen de EU. Op de pagina Exporteren binnen de EU: Malta leest u hier meer over.
Hulp van de ambassade
De medewerkers op de Nederlandse ambassade in Valletta staan klaar om u te helpen bij al uw ondernemersvragen over Malta. Zij kennen de lokale markt, signaleren kansen en geven praktische tips. Bovendien kunnen zij deuren openen die voor anderen gesloten blijven.
Lijkt de plaatselijke overheid niet mee te willen werken of zijn er andere drempels? Vaak kent de ambassade de mensen die deze obstakels weg kunnen nemen. Bij zakelijke conflicten kunnen de ambassademedewerkers u in contact brengen met juristen en fiscalisten. Bekijk de contactinformatie van de ambassade op de website van het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Op die website vindt u ook het reisadvies voor Malta.
Meer weten over Malta?
- Kijk bij World Integrated Trade Solution (een initiatief van de Wereldbank en UNCTAD) voor statistieken over Malta.
- Het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS) biedt statistieken over onze handel met Malta.
- Lees onze Do's-and-don'ts voor tips over de zakencultuur in Malta.
- Bent u nog aan het oriënteren? Probeer dan de Exportwijzer en/of de NL exporteert app.
Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen over exporteren naar Malta? Neem dan contact op met onze adviseurs.
Samen met de medewerkers van de Nederlandse ambassade in Valletta helpen wij u op weg om succesvol zaken te doen in Malta.