Zakendoen in Malta

Laatst gecontroleerd op:
29 februari 2024
Gepubliceerd op:
27 december 2021

Als kleine EU-lidstaat is de Maltese economie voor een groot deel afhankelijk van andere landen. Dat biedt kansen voor u als ondernemer. Op deze pagina vindt u informatie over ondernemen, cijfers, internationaal maatschappelijk verantwoord ondernemen en zakelijke kansen in Malta.  

Inwoners en maatschappij van Malta

Als u zaken wilt doen in Malta, is het goed om iets meer over de achtergrond van deze eilandengroep te weten. De eilandengroep bestaat uit Gozo, Comino en Malta. Malta heeft ongeveer 0,5 miljoen inwoners (2022) waarvan zo'n 7.000 inwoners in de hoofdstad Valletta. Op Malta wordt voornamelijk Maltees en Engels gesproken. Het rooms-katholieke geloof is met meer dan 90% de grootste religie onder de bevolking. Een derde van de totale bevolking is jonger dan 30 jaar.

Staatsvorm en regering

Malta is een parlementaire republiek. De Labour Party won in 2022 de Maltese verkiezingen met een flinke meerderheid. Door deze overwinning bleef Robert Abela minister-president. Het is de 3e opeenvolgende overwinning voor de sociaaldemocraten. In 2027 worden de volgende verkiezingen gehouden.

Aandachtspunten

Er zijn onvoldoende natuurlijke waterbronnen op Malta, zodat er te weinig vers drinkwater is. Installaties die zeewater verwerken tot drinkwater vullen dit tekort aan. Een ander punt waar Malta mee kampt, is het aantal immigranten in het land. Net als op andere plaatsen in de regio, komen immigranten met kleine bootjes aan land en heeft Malta moeite hen te huisvesten.

Economie van Malta

De kleine vrijemarkteconomie van Malta is afhankelijk van de handel met Europa. Na de toetreding tot de EU in 2004 is de landbouwsector in Malta verder ontwikkeld. Hierdoor is Malta iets meer zelfvoorzienend geworden.

Recente economische ontwikkelingen

Volgens de economic forecast van de Europese Commissie (EC) van februari 2024 blijft de Maltese economie voorlopig flink groeien. Na een groei van ongeveer 8% in 2022 en 6% in 2023, verwacht de EC een groei van 4,6% in 2024 en 4,3% in 2025. Belangrijkste aanjagers van die groei zijn de particuliere consumptie en de stijgende export.

Economische visie

In de economische visie voor Malta 2024 staan verhelderende interviews met bedrijfsexperts en politieke leiders over de economische visie van Malta. Deze publicatie is afkomstig van de Maltese kamer van koophandel (Malta Chamber)

Handel Nederland - Malta

In 2023 bedroeg de export van Nederlandse goederen naar Malta € 623,0 miljoen.

  • Bekijk het overzicht van de handel tussen Malta en Nederland op Trademap van het International Trade Center (ITC). Via criteria kunt u aanpassen of u naar 'import' of 'export' kijkt.
  • Bekijk de website van het Centraal Bureau voor Statistiek voor informatie over de handel met Malta.
  • Wilt u meer weten over Malta, zoals het bruto nationaal product, economische groei of de demografische gegevens? Bekijk dan onze Factsheet Malta.

Zakendoen in Malta

De volgende sectoren in Malta zijn kansrijk:

  • voeding en drank;
  • industrie, vooral productie van auto-onderdelen, medische hulpmiddelen, farmaceutische producten en elektronische onderdelen;
  • life science and health (LSH);
  • financiële diensten;
  • maritieme sector.

Subsidie en financiering

Wij helpen u graag financiële ondersteuning voor uw plannen te vinden. Kijk in onze Subsidie- en financieringswijzer welke subsidies er voor Malta mogelijk zijn.

Exportregels voor Malta

Nederland en Malta zijn lidstaten van de Europese Unie en de Europese gemeenschappelijke markt. Binnen de gemeenschappelijke markt geldt vrij verkeer van goederen en diensten. Toch zijn er zaken waar u rekening mee moet houden bij exporteren binnen de EU. Op de pagina Exporteren binnen de EU: Malta leest u hier meer over.

Internationaal maatschappelijk verantwoord ondernemen

Internationaal zakendoen biedt kansen, maar kent ook uitdagingen. Deze vragen om een goede voorbereiding. Let erop dat u op een maatschappelijk verantwoorde manier onderneemt in het buitenland. Zo kunt u helpen de lokale situatie te verbeteren, bouwt u aan een goede reputatie en een toekomstbestendige onderneming.

De Nederlandse overheid verwacht dat u als ondernemer de risico's voor mens en milieu in uw bedrijfsvoering én in de internationale waardeketen in kaart brengt. En dat u de negatieve gevolgen daarvan voorkomt en aanpakt. Ook moet u hierover communiceren. Dit heet due diligence (gepaste zorgvuldigheid). Hierbij volgt u de OESO-richtlijnen voor multinationale ondernemingen over maatschappelijk verantwoord ondernemen.  

Onderzoek de risico's

Ondernemen is niet zonder risico's. Elk land biedt uitdagingen. De volgende bronnen geven u een eerste indruk van mogelijke MVO-risico's. Het is belangrijk dat u deze zelf goed onderzoekt, voordat u zakendoet in het buitenland. Blijf ook op de hoogte van lokale ontwikkelingen.

Meer weten of hulp nodig?

Hulp van de ambassade

De medewerkers op de Nederlandse ambassade in Valletta staan klaar om u te helpen bij al uw ondernemersvragen over Malta. Zij kennen de lokale markt, signaleren kansen en geven praktische tips. Bovendien kunnen zij deuren openen die voor anderen gesloten blijven.

Lijkt de plaatselijke overheid niet mee te willen werken of zijn er andere drempels? Vaak kent de ambassade de mensen die deze obstakels weg kunnen nemen. Bij zakelijke conflicten kunnen de ambassademedewerkers u in contact brengen met juristen en fiscalisten. Bekijk de contactinformatie van de ambassade op de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Op die website vindt u ook het reisadvies voor Malta.

Meer weten?

Heeft u nog vragen?

Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen over exporteren naar Malta? Neem dan contact op met onze adviseurs. 

In opdracht van:
  • Ministerie van Buitenlandse Zaken
Bent u tevreden over deze pagina?